Reklama

Reklama

Sama nocí tmou

  • USA A Girl Walks Home Alone at Night (více)
Trailer 1

Po Zkaženém městě, domově pasáků, dealerů a prostitutek, se po nocích toulá mladá osamělá upírka a podle vlastních měřítek nastoluje pořádek. Až nečekané setkání s Perským Jamesem Deanem vytrhne Dívku z její osamělé a smutné rutiny. Mladý muž je totiž snad posledním obyvatelem tohoto města, který si uvědomuje rozdíl mezi dobrem a zlem. Vizuálně výrazný celovečerní debut íránské režisérky Any Lily Amirpour vznikl v americké produkci a vyniká působivou ponurou atmosférou, svérázným humorem i promyšlenými odkazy na symboly západní popkultury. Mluví se o něm jako o prvním íránském upírském westernu a odráží režisérčinu zálibu v brakových žánrech. Výsledkem je chytrý a těžko zařaditelný žánrový mix, který nezapře inspiraci hororovými filmy, westernem, komiksem a íránskou novou vlnou. Slovy režisérky, je to jako kdyby spolu Sergio Leone a David Lynch měli malého íránského rockera a hlídat jim ho přišel Nosferatu. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (176)

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Když odcházíte z kina s tím, že 99 odpromítaných minut je málo a máte chuť na opakovaný nášup téhle černobílé všežánrové indies podívané, tak je něco pětihvězdičkově dobře. Je faktem, že režisérka není zrovna ve všem originální a do své prvotiny si půjčuje odevšad, co nakoukala jinde. Tempo filmu se střídá, občas se něco ve filmu nakousne a odpověď nepřijde nebo se střídají prapodivné scény (transvestita s balónkem, diskotéka) s těmi nezapomenutelnými (druhé setkání hlavních hrdinů, dealerův byt, finále), ale na druhou jako debut uhrančivé, nádherně natočené, upíří slečna i v hábitu tajemně krásná a soundtrack .. no, zvláštní, ale povedený. Navíc velkým plusem pro mě byla atmosféra kina Aero, jelikož jsem seděl úplně vzadu, navíc přímo pod mihotavým světlem promítačky, kde jsem měl možnost sledovat nejen tenhle neanglicky mluvený film, ale jak na dlani i lidičky v řadách před sebou, což můj dojem z filmu ještě umocnilo .. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď v meste plnom násilia, drog a prostitúcie, neexistuje jedinec mužského pohlavia, ktorý by aspoň z časti nastolil poriadok, prichádza žena v čiernom plášti na skateboarde, Peržanka, zahalená rúškom tajomstva, s vnútornou silou pohľadu nahnať strach, pričom s nepriateľmi dobra, zastávajúcich zlo, sa radikálne vysporiadava po svojom. Upírka, ktorá neverí v lásku, jedného večera, pri brázdení prázdnych ulíc naráža na mladého muža, pri ktorom pocíti neočakávané emócie, ktoré ju nútia zamyslieť sa, že nie všetko je na tomto svete skazené. Bude to však stačiť na šťastný život dvoch zamilovaných, no zato úplne odlišných "bytostí"? Zaujímavý soundtrack. Svojský pohľad na tvorbu, ktorá počas celého sledovania snímku vyvolávala zvláštne pocity. Toto spracovanie rozhodne nesadne každému. Popravde, v úvode som mal pocit, že s týmto filmom zotriem podlahu, no akosi si ma Ana Lily Amirpour čiastočne časom predsa len získala. Jediné čo mi je naozaj ľúto je fakt, že napriek občasne nepríjemnej atmosfére, snímok predsa len z hororového poňatia nie je výraznejším. Chcelo toho viac ako len pár pasáží, ktoré naženú "strach" ako taký. Pohľad na tunajšie hodnotenie takmer 70% mi však príde totálne prepálené - 55%. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Jarmuschova fantazie se nezapře, ať už se jedná o dlouhé záběry nebo bezdialogové části. Škoda, že poslední půlhodinka se už docela vleče a ubírá celkovou rozjetou energii filmu. Ale je to dobrej snímek, kterýmu hodně prospěla černobílá barva a výborně dokreslil skvělej soundtrack. U jedné asi pětiminutové pasáže se mě téměř zastavil dech, krásné záběry skloubené s výbornou hudbou. Film je občas i dost vtipný a hlavní představitelka upírky je nádherné ženské sympatické stvoření. Jako debut výborná práce a těším se na další počin. ()

draculca 

všechny recenze uživatele

Tohle "dílo" pro mě není filmem nýbrž souborem rádoby uměleckých záběrů bez větší návaznosti. Obrovsky nevyužitý potenciál upírské tématiky (to, že je hlavní postava upír, ve filmu - když se nad tím zamyslíte - nehraje žádnou roli), absolutně nelogické chování postav, absence děje či sdělované myšlenky. Působí to na mě, jako když chtěl někdo vydělat na vlně oblíbenosti upírů a zároveň působit děsně sofistikovaně - ani jedno se nepovedlo. Fatální selhání. S Milenci nesrovnatelné (nebo srovnatelné ve smyslu "takhle ano, takhle ne"). ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Jo jo, ten Írán už holt není co bejval... aspoň tedy ne v tomhle prapodivném filmu. Hustota obyvatel ca 3 na 1km2, ženský se tam v noci promenujou po ulicích bez chlapa i bez čádoru a nebo se dokonce prostituujou, mládež tam paří na diskotékách, na kterých místo recitace koránu zní úpadková moderní muzika, starý dobrý héro tam frčí na plný koule... No prostě tohle kdyby viděl nějakej zbožnej ájatolláh, zaskočí mu z toho kebab v krku. A do toho ještě městem řádí jedna schizoidní upírka, která s oblibou vysává feťáky, pasáky a bezďáky, ale která má ve svém nitru "samozřejmě" jemnou citlivou duši a touží po lásce jako každá normální žena... Ty jo, a na tohle jsem se tak zvědavě těšil... Abych se vyjádřil jako študovanej a erudovanej kritik: "Vůbec nevím, jak mám tento film uchopit". Jsou dvě možnosti - uchopit ho myší a hodit tu chujovinu do hajzlu, tedy přetáhnout do koše, nebo mít radost z nevšedního orientálního filmového počinu a vychutnat si ho jako příjemně psychedelický zážitek. No... spíš to druhý. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (6)

  • Jedním z producentů filmu je i Elijah Wood, který je velký hororový fanda a jím založená produkční společnost SpectreVision se zaměřuje na umělečtěji pojaté filmy s hororovými motivy. (Rob Roy)
  • Natáčelo se v kalifornské poušti v opuštěném městečku. (Zdroj: Cinema). (M.B)
  • Ve filmu hrají herci, kteří se v Íránu narodili, nebo tam mají předky. (M.B)

Související novinky

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Jim Carrey kanibalem

Jim Carrey kanibalem

20.03.2015

Jméno Ana Lily Amirpour vám asi nic neříká, už brzy by se to ale mohlo změnit. Mladá režisérka, která loni debutovala upírským hororem Sama nocí tmou, patří mezi nejsledovanější nové tváře. A její… (více)

Reklama

Reklama