Reklama

Reklama

Sama nocí tmou

  • USA A Girl Walks Home Alone at Night (více)
Trailer 2

Po Zkaženém městě, domově pasáků, dealerů a prostitutek, se po nocích toulá mladá osamělá upírka a podle vlastních měřítek nastoluje pořádek. Až nečekané setkání s Perským Jamesem Deanem vytrhne Dívku z její osamělé a smutné rutiny. Mladý muž je totiž snad posledním obyvatelem tohoto města, který si uvědomuje rozdíl mezi dobrem a zlem. Vizuálně výrazný celovečerní debut íránské režisérky Any Lily Amirpour vznikl v americké produkci a vyniká působivou ponurou atmosférou, svérázným humorem i promyšlenými odkazy na symboly západní popkultury. Mluví se o něm jako o prvním íránském upírském westernu a odráží režisérčinu zálibu v brakových žánrech. Výsledkem je chytrý a těžko zařaditelný žánrový mix, který nezapře inspiraci hororovými filmy, westernem, komiksem a íránskou novou vlnou. Slovy režisérky, je to jako kdyby spolu Sergio Leone a David Lynch měli malého íránského rockera a hlídat jim ho přišel Nosferatu. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (176)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Ana Lily Amirpour | Hudba: ? | Distribúcia: ? | Štúdio: SpectreVision, Logan Pictures | Rozpočet: ? miliónov $ | Tržby: - $ (8.1.15) | Ocenenia: - (8.1.15) || Dôkaz o tom, že do kina sa môže dostať už čokoľvek. Niežeby Amirpour nemala cit pre vytvorenie atmosféry, to by som jej krivdil. Ale zaradiť film do westernového žánru len pre to, že má štáb jednu kameru, a že soundtack obsahuje dve trubkové pesníčky je prinajmenšiom neúcta k žánru. --- Každopádne je to film, ktorý sa do pólky určite oplatí vidieť, bavil som sa aj cez dlhé bezobsahové scény celkom dobre. Daná pomalosť zveličila minimalistické herectvo zúčastnených, a spôsobilo niekoľko úsmevných scén. V druhej pólke už sa prvky a spôsob len opakuje, takže som ju žial prezýval... Ps: práca so zvukom na míle prevýšla celý projekt. 45% | Kino Aero Praha, 8.1.2015 | ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Existenciální drama, alegorie, příběh života, přežívání a smrti. Krásná černobílá kamera společně s hudbou vytváří místy až hypnotickou podívanou. Upír je zde svědomím, smrtí, co trestá, ale přitom pochybuje. Arash se protlouká životem a stará se o otce, který je závislý na drogách. Když mu do klína spadnou peníze i s drogami, pustí se do kšeftování, ale cítí, že by měl dělat něco jiného. Mezitím do jeho života vstoupí dívka, co umí v lidech číst jak v knize, Nemá srdeční tep a toulá se nocí zdánlivě jen tak. Její setkávání s postavami jsou jakési malé střípky nekonečného příběhu. Na setkání s ní jistě chlapec na skateboardu jen tak nezapomene. A klidně bych se obešel i bez upířích zubů, ale nakonec, proč ne... Mám pocit, že pro lepší porozumění a docení by to chtělo ještě další projekci. Film zdaleka ne pro každého. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Americký nezávislý film má mnoho podob, a tohle je jedna z nich. Existenciální romance o dvou ztracených duších ve Zkaženém městě. V pár zábavných scénách jsou vydařené variace na hororová klišé, ale zařazovat do téhle kategorie samotný snímek mi připadá nemístné. A že mají postavy drobek exotičtější vzhled a dialogy jsou v perštině, to je jen takové drobné ozvláštnění. Největší slabinou je těch pár pasáží, kde to vypadalo, že autorka nedrží nitky svého příběhu pevně v rukou. Jinak sympatický počin. ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

[ČSFD projekce -AERO] Tempem připomínající ultranudné Night moves, narozdíl od nich však vtipné, popkulturní, podmanivé a naprosto jiné... a je tam kočka Musaki a Rajnit z HIMYM, kterej se ukáže taky v jiné roli než řidiče limuzíny. Jsem zvědav na příští celovečernák Íránské řežisérky Ana Lily Amirpour. Příště bych prosil více odstínů (než jen) šedi. 73% ()

Chlupis 

všechny recenze uživatele

"Hello to Czechoslovakia," zazněl video vzkaz od Any Lily Amirpour před projekcí filmu. To, co následovalo pak, bylo ale naneštěstí ještě mnohem tragičtější. Rozumím inspiracím od Leoneho, přes Jarmusche až po Lynchovu Eraserhead, A Girl Walks Home Alone at Night ale naneštěstí nepobralo nic od svých velkých vzorů. Pocta se skládá s až studentským neumětelstvím a póza střídá pózu, bez jakéhokoliv náznaku nadsázky, nadhledu nebo sebereflexe. Všichni zúčastnění jsou očividně přesvědčeni o velkém umění doprovázeném sound designem, který svou prvoplánovostí společně s drtivou většinou hudebního podkladu není ani tak děsivý, jako spíš zcela děsný. Je škoda, že režijní zoufalství a moderní videoklipovou vatu se nepodařilo odhalit i v širším kontextu a režisérku čeká spolupráce s jednou z nejtalentovanějších producentek současnosti Megan Ellison (The Master, Her, Foxcatcher,...) pod společností ANNAPURNA Pictures. Takovou příležitost by si zasloužili jiní a lepší. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (6)

  • Jedním z producentů filmu je i Elijah Wood, který je velký hororový fanda a jím založená produkční společnost SpectreVision se zaměřuje na umělečtěji pojaté filmy s hororovými motivy. (Rob Roy)
  • Film byl zvolen druhým nejlepším filmem roku 2014 serverem Indiewire a o jeho režisérce mluví Indiewire jako o „nejhustší režisérce současnosti"." (Zdroj: Aerofilms)

Související novinky

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Jim Carrey kanibalem

Jim Carrey kanibalem

20.03.2015

Jméno Ana Lily Amirpour vám asi nic neříká, už brzy by se to ale mohlo změnit. Mladá režisérka, která loni debutovala upírským hororem Sama nocí tmou, patří mezi nejsledovanější nové tváře. A její… (více)

Reklama

Reklama