Reklama

Reklama

Voormanův problém

(festivalový název)
  • Česko The Voorman Problem (festivalový název) (více)
Trailer
Krátkometrážní / Komedie / Drama
Velká Británie, 2013, 13 min

Režie:

Mark Gill

Předloha:

David Mitchell (kniha)

Scénář:

Mark Gill
(další profese)

Obsahy(1)

Doktora Williamse přivolali do věznice, aby vyšetřil chovance se zvláštním trápením – věří, že je Bůh. (Festival krátkých filmů Praha)

Recenze (39)

verbal 

všechny recenze uživatele

Chcete-li vidět něco, co si během dvanácti minut s přehledem nonšalantně vytře prdel užvaněným devadesátiminutovým Pozemšťanem, neváhejte! Geniální ukázka militantního kreacionismu otráveného věčného Strejce. Pokud by byl opravdu takový, začnu dobrovolně věřit a na dovolenou jezdím vlámovat do Valonské laguny. Je to mezi Holandskem a Francií. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Roztomilá hříčka, oba kluci jsou ve svých roličkách vskutku boží, a poprvé mi přijde opravdu zajímavý postřeh uživatele "KrestanFilms", (kterého jsem si ze zvědavosti přidala do oblíbených a hle, už to přináší ovoce), že takhle se nechová bůh, nýbrž ďábel. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Solipsismus se píše jen s jedním L, doktore.“ Taková milá filmová překvapení mám nejraději! Tím spíš, že se jedná v podstatě o nenápadný, krátkometrážní snímek. Voormanův problém je děsivý, mrazivý, zlomyslný, cynický…ale samozřejmě ze všeho nejvíc třeskutě zábavný. Na poli pouhých cca 13 minut je maximálně efektivní, stačí vystavět fungující příběh s neméně zvládnutým, zneklidňujícím závěrem, a prakticky co věta, to zábavná narážka. A ten „vězňův“ téměř neustále přítomný šibalský, poťouchlý úsměv…skvělý casting, a to jak v případě Toma Hollandera, nudícího se Boha, který tráví svůj čas hledáním pobavení v lidech, tak v osobě Martina Freemana, těžko si představit lepšího představitele průměrného, nevěřícího a racionálně (přízemně) smýšlejícího psychiatra. A nechybí ani trocha toho zeměpisu (pobaví nejen v Belgii)…Milerád nadhodnotím a přiklepávám 5*. „Já jsem Bůh od chvíle, co tuto profesi vykonávám.“ - „Chápu. Co vlastně ta vaše profese obnáší?“ - „Neustálá údržba. Především.“ ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Hezká hříčka, dobří herci, jenže trochu slabé, s minutovou diskusí a pointou až moc triviální a nedůstojnou... je jasné, že hype dělá své, nicméně opět jako zatím všechy pokusy na toto téma (ano, včetně Pozemšťana) povrchní, na úrovni seminárky z filosofie na některé univerzitě sponzorované eurodluhem... ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Nacpat srozumitelně do třinácti minut myšlenku, že Bůh má smysl pro humor a celý vesmír včetně našich životů je jedno velké hřiště.. Geniální. ()

KrestanFilms odpad!

všechny recenze uživatele

Kdo už nějaký ten čas s Bohem žije, tak jasně poznal, že pokud by tato situace byla reálná (a může - akorát v podstatě jednodušší, jen Vorman je mistr klamu) tak Voorman nebyl Bůh, ale jeho odvěký nepřítel, který titul "Bůh" taktéž velmi rád používá. My ho však nazýváme satan, nebo ďábel... Charakter Vormana tomu naprosto odpovídal. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Jestli toho znuděného zákeřného Boha s milou tvářičkou někomu věřím, tak je to rozhodně Tom Hollander. ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

65%. Jednovětná synopse naladí budoucího diváka na daleko větší jízdu, než kterou poté ve 13 minutách podstoupí. Zajímavý a úsměvný příběh, ale zdaleka ne originální a vlastně ani nijak zvlášť působivý. Škoda. ()

GrungeChild 

všechny recenze uživatele

Nic nového, vyjmečného ani zapamatováníhodného, ale přesto příjemná jednohubka k (mo)mentálnímu pobavení. Být objevování našeho problému na delší lokte, užili bychom si víc srandy. 3* ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Tady se mi podařilo zkouknout kraťas v češtině, který tu má docela vysokou známku. Tahle hříčka má dobrý jednoduchý nápad i zpracování, ale nějak mě přijde, že jsem něco podobného už někde viděl a pointa mi nepřišla tak zajímavá, a proto mu nedokážu dát vyšší známku. Navíc proč by měl bůh o své podstatě přesvědčovat kdejaké smrtelníky ;-) [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Celkom vydarené, len také niečo by bolo oveľa viac vhodnejšie ako celovečerný film, pretože do takého krátkeho časového úseku sa toho žiaľ príliš nezmestí. Aj keď podstata bola vystihnutá viacmenej úplne. No celé by sa to ešte dalo obaliť do dobrej tragikomédie, ktorá by mohla na tejto zápletke veľmi dobre stavať. Možno by sme sa dočkali aj niečoho dramatickejšieho ako bol Bruce Almighty... ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Hmm, cokoli může jakkoli otřást vírou v Boha je pro mě voda na mlýn. A to, že to je podobné Pozemšťanovi, je jak povodeň. Ano, bylo to špičkově vymyšlené, zahrané a natočené, nicméně mi tam klasicky jako u většiny kraťasů chyběla větší stopáž, která by tu myšlenku dovedla k dokonalosti. Tak jako tak je to ale bezvadných 13 minut. 90% ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama