Reklama

Reklama

Zázračné dítě internetu: příběh Aarona Swartze

(festivalový název)
  • USA The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dokument o živote geniálneho programátora a aktivistu Aarona Swartza. Film zobrazuje celý jeho život od začiatkov až po jeho tragickú smrť vo veku 26 rokov. Schwartz bol známy svojím zasadzovaním sa o sociálnu spravodlivosť a občianske slobody, dostával sa do konfliktov s ochrancami autorských práv, presadzoval Open Access a v neposlednom rade sa podieľal na vývoji mnohých nástrojov v oblasti digitálnych technológií, napríklad RSS alebo Reddit. Venoval sa aj Wikipédii a Tor2web, ale predovšetkým Creative Commons. (Marek1991)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (32)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

O mimoriadne nadanom, mladom človeku, ktorý vynakladal veškerú energiu nato, aby napravil “systém”, ktorý by v prvom rade slúžil v prospech všetkých ľudí, nie len tým vyvoleným. No a to bol presne ten dôvod, prečo sa stal nepriateľom pre tých, ktorým to ani z ďaleka nevyhovovalo. Tento dokument je opätovne ukážkou toho, prečo je Amerika skutočne krajinou neobmedzených možností. Obžalovať a viniť sa dá kohokoľvek, bez akýchkoľvek relevantných dôkazov. Akurát musíte stáť na “správnej strane” .. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Geniální jedinec, který ze světa chtěl udělat lepší místo, to byl Aaron Swartz. Zpočátku byl bezbřehým nadšencem a optimistou a vůbec nedomyslel důsledky svého jednání. Jeho snahy byly beze sporu skvělé a v jejich prosazování jsem mu fandil. Bohužel opomenul zaběhlý starý systém, který si nenechal podobné nápady líbit. Když překročil určitou mez, systém a zavedené korporace mu to daly pocítit a chtěly z něj udělat exemplární případ. Snad se objeví v budoucnu více podobných lidí. Ti navíc ale musí pochopit, že se systémem nemá cenu bojovat. Místo toho je lepší vytvořit něco nového a lepšího bez potřeby starého systému. Ten se třeba časem vyčerpá a zanikne sám od sebe… bez boje, bez pozornosti, až přestane ostatní zajímat. V současnosti existuje naštěstí už mnoho podobných případů, jak to jde. Obsah byl velmi zajímavý a zaslouží si velmi vysoké hodnocení. K formální stránce mám ovšem několik výhrad. Ta největší je jednostrannost dokumentu. Ač jsem na straně tvůrců, argumenty protistrany bych uvítal. Nic není černobílé a dokumentární formát by se měl snažit o nahlížení na problém ze všech stran, nejen z pohledu tvůrců z té správné strany. Každému rád tento dokument doporučím, ale hodnocení nechám na čtyřech hvězdách. ()

Reklama

Mimomisu 

všechny recenze uživatele

Zvlast pokud si clovek uvedomi, ze je to prace jednoho coveka od rezie, scenare, a castecne strih, tak klobouk dolu. jak mi u dokumentu vadi hrani na city a orchestralni dojemna hudba, tak tady proste ani trosku. A hlavne, Aarona jsem par let sledoval, takze obsahove nemam namitky, i kdyz, jako kazdy dokument podobneho smeru, muze byt trochu tendencni pribehu. Jenze u tohodle pribehu se tendencnost omlouva naprosto. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z nejznámějších dokumentů posledních let. Ten Aaron je asi ideální prototyp dnešního žádaného člověka - kreativního, inteligentního, s nezdolnou energií, lehce arogantního. Aaron má jedinou vadu - nemá stádní myšlení. Jen si říkám, co by se stalo kdyby se genetickými manipulacemi začaly rodit všichni děti takové. Nicméně rodiče, kteří prozíravě vsadili na přeměnu svého potomka v programátora udělali v časovém horizontu dvaceti let chybu, protože ti budou nahrazeni roboty mezi prvními povoláními. Co se týká obsahu filmu, také mi vadí že se nemohu dostat k obsahu vědeckých článků. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že o Aaronovi Swartzovi som veľa nepočul, čo je rozhodne veľká škoda, pretože práve o takýchto ľuďoch, ktorí bojujú za „slobodný internet“ by malo byť v dnešnej online dobe čo najviac počuť. Aaron bojoval za práva náš všetkých a ako to už vo svete, resp. obzvlášť v USA býva stal sa nepohodlným, keďže začal ohrozovať nie až tak úplne legálny tok peňazí. Tento dokument mu vzdáva poctu a aj napriek tomu, že sa v podstate jedná len o „talking heads“, ktoré spomínajú na jednotlivé udalosti, tak dokument dokáže udržať pozornosť. Hlavne vďaka inteligentným ľuďom vystupujúcim pred kamerami, ktorí sa neboja prejaviť city, ale ani priznať si vlastné chyby a nevidia veci len jednostranne. Záver je následne natoľko silný, že tie csfďácke hviezdičky nemám najmenší problém zaokrúhliť smerom nahor. CELKOVO: 3,5* (7/10) ()

Galerie (3)

Související novinky

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (více)

Reklama

Reklama