Reklama

Reklama

Zázračné dítě internetu: příběh Aarona Swartze

(festivalový název)
  • USA The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dokument o živote geniálneho programátora a aktivistu Aarona Swartza. Film zobrazuje celý jeho život od začiatkov až po jeho tragickú smrť vo veku 26 rokov. Schwartz bol známy svojím zasadzovaním sa o sociálnu spravodlivosť a občianske slobody, dostával sa do konfliktov s ochrancami autorských práv, presadzoval Open Access a v neposlednom rade sa podieľal na vývoji mnohých nástrojov v oblasti digitálnych technológií, napríklad RSS alebo Reddit. Venoval sa aj Wikipédii a Tor2web, ale predovšetkým Creative Commons. (Marek1991)

(více)

Recenze (32)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

O mimoriadne nadanom, mladom človeku, ktorý vynakladal veškerú energiu nato, aby napravil “systém”, ktorý by v prvom rade slúžil v prospech všetkých ľudí, nie len tým vyvoleným. No a to bol presne ten dôvod, prečo sa stal nepriateľom pre tých, ktorým to ani z ďaleka nevyhovovalo. Tento dokument je opätovne ukážkou toho, prečo je Amerika skutočne krajinou neobmedzených možností. Obžalovať a viniť sa dá kohokoľvek, bez akýchkoľvek relevantných dôkazov. Akurát musíte stáť na “správnej strane” .. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z nejznámějších dokumentů posledních let. Ten Aaron je asi ideální prototyp dnešního žádaného člověka - kreativního, inteligentního, s nezdolnou energií, lehce arogantního. Aaron má jedinou vadu - nemá stádní myšlení. Jen si říkám, co by se stalo kdyby se genetickými manipulacemi začaly rodit všichni děti takové. Nicméně rodiče, kteří prozíravě vsadili na přeměnu svého potomka v programátora udělali v časovém horizontu dvaceti let chybu, protože ti budou nahrazeni roboty mezi prvními povoláními. Co se týká obsahu filmu, také mi vadí že se nemohu dostat k obsahu vědeckých článků. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

S tímhle si dal autor obrovskou práci, což je paradoxně i nedostatkem, páč přílišná popisnost nutí být neustále ve střehu, přitom nám jsou předhazovány celkem složitý věci, takže udržet pozornost přes 100 minut je fakt těžký. Jako hold jednomu z internetových mesiášů a vzkaz dalším generacím to ale funguje dokonale. Každopádně silný zážitek! ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Vo svete vedia asi viac než u nás, čo tento človek dokázal a ako prispel nám všetkým v boji za naše práva, za šírenie informácií a aj keď sa celú pravdu o ňom už asi nedozvieme, rozhodne bol nepohodlný pre mnohých a tento dokument je podľa mňa veľkou poctou. Bol to génius a veľký aktivista dnešnej doby. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že o Aaronovi Swartzovi som veľa nepočul, čo je rozhodne veľká škoda, pretože práve o takýchto ľuďoch, ktorí bojujú za „slobodný internet“ by malo byť v dnešnej online dobe čo najviac počuť. Aaron bojoval za práva náš všetkých a ako to už vo svete, resp. obzvlášť v USA býva stal sa nepohodlným, keďže začal ohrozovať nie až tak úplne legálny tok peňazí. Tento dokument mu vzdáva poctu a aj napriek tomu, že sa v podstate jedná len o „talking heads“, ktoré spomínajú na jednotlivé udalosti, tak dokument dokáže udržať pozornosť. Hlavne vďaka inteligentným ľuďom vystupujúcim pred kamerami, ktorí sa neboja prejaviť city, ale ani priznať si vlastné chyby a nevidia veci len jednostranne. Záver je následne natoľko silný, že tie csfďácke hviezdičky nemám najmenší problém zaokrúhliť smerom nahor. CELKOVO: 3,5* (7/10) ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Poměrně náročné, ale rozhodně stojí za pozornost. Postava Aarona byla pro mě dřív zcela neznámá a tenhle dokument ho skvěle představuje. Ohledně vyprávění nemám žádné výtky, vadilo mi ale silné tlačení na emoce hudbou v částech vzpomínání. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Je to takovej ten klasickej dokument s mluvícíma hlavama a nějakýma archivníma záběrama (soukromé, televizní atp.), kde pod monology často hraje nějaká instrumentální hudba, která navozuje nějakou náladu. Ale ačkoliv je styl dokumentu rutinní, ten příběh, který vypráví je zajímavý a inspirativní a slouží jako dobrý počáteční bod k nějakýmu dalšímu bádání nad danou tematikou na webu. A to je dost možná něco, co by Aaaron Swartz doopravdy ocenil. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

No Aarona jsem do shlédnutí filmu neznal. Svobodná kultura mne baví je to skvělá cesta, ale samo ne vše je černo-bílé a tak ani cesta "vše zdarma.. dělej si co chceš" není bez rizik. Což nic nemění na tom, že dnešní stav věcí je špatný... Aaron proti tomuto všemu bojoval již hodně let zpět a to mu nebylo ani 15 let za to respekt. Konec film i jeho života byl tvrdý a je otázkou zda to byl útěk / snadný konec... či oběť nejvyšší. Každý ať posoudí sám. Já se bavil a hltal jsem každé slovo, každou výpověď i proto 5z5, ač z obecného hlediska bych dal spíše 4z5, ale zde 5z5 dávám se ctí. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o výjimečném mladém člověku, který se ke své smůle rozhodl využívat svůj dar - bystrou mysl - ve prospěch obecného blaha, jeho slovy budování lepšího světa. Bohužel se nemůžu zbavit dojmu, že v případě článků JSTORu se chtěl Aaron s lidmi podělit o něco, co mu v žádném případě nepatřilo, a s čím měl někdo jiný spoustu práce, nebo ho to minimálně stálo spoustu peněz, které chtěl logicky prodejem textů vydělat zpět. Tvůrci dokumentu mě tohoto dojmu - že tentokrát Aaron šlápl skutečně vedle - nedokázali zbavit. A asi bych si trval na svém, i kdyby se v Aaronův prospěch snažili argumentovat ještě mnohem víc. Jsem už holt takovej - morous a šťoura. Z toho plyne i můj odsudek Aaronovy sebevraždy. Normální lidé se k podobným definitivám neuchylují. Sám jsem ale připustil, že Aaron normální nebyl. Byl mimořádný. A někdo si toho všiml a natočil o něm film. A já jsem za to rád. P.S.: Před týdnem dostal od prezidenta Zemana státní vyznamenání historik, který chce veškeré historické poznatky lidem předávat zdarma. Navrhuje například zrušení vstupného do všech muzeí a knihoven. Cítím v tom Aarona... Rozhodně nežil nadarmo. Škoda, že tak krátce. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Geniální jedinec, který ze světa chtěl udělat lepší místo, to byl Aaron Swartz. Zpočátku byl bezbřehým nadšencem a optimistou a vůbec nedomyslel důsledky svého jednání. Jeho snahy byly beze sporu skvělé a v jejich prosazování jsem mu fandil. Bohužel opomenul zaběhlý starý systém, který si nenechal podobné nápady líbit. Když překročil určitou mez, systém a zavedené korporace mu to daly pocítit a chtěly z něj udělat exemplární případ. Snad se objeví v budoucnu více podobných lidí. Ti navíc ale musí pochopit, že se systémem nemá cenu bojovat. Místo toho je lepší vytvořit něco nového a lepšího bez potřeby starého systému. Ten se třeba časem vyčerpá a zanikne sám od sebe… bez boje, bez pozornosti, až přestane ostatní zajímat. V současnosti existuje naštěstí už mnoho podobných případů, jak to jde. Obsah byl velmi zajímavý a zaslouží si velmi vysoké hodnocení. K formální stránce mám ovšem několik výhrad. Ta největší je jednostrannost dokumentu. Ač jsem na straně tvůrců, argumenty protistrany bych uvítal. Nic není černobílé a dokumentární formát by se měl snažit o nahlížení na problém ze všech stran, nejen z pohledu tvůrců z té správné strany. Každému rád tento dokument doporučím, ale hodnocení nechám na čtyřech hvězdách. ()

Randyz 

všechny recenze uživatele

Mazec. Popravdě jsem o tomhle pozoruhodném klukovi před shlédnutím dokumentu moc neslyšel. A jsem mu vážně vděčný za to, za co bojoval a je to vážně děsivé, že mu vláda takhle zničila život, který mohl přinést ještě spoustu skvělého a důležitého pro společnost, namísto aby hony na čarodějnice pořádala někde na Wall Street... Ale chápu, že zneškodnit a umlčet jednotlivce je mnohem jednodušší než hledat viníky v korporacích a vlastním prohnilém systému... ()

Mimomisu 

všechny recenze uživatele

Zvlast pokud si clovek uvedomi, ze je to prace jednoho coveka od rezie, scenare, a castecne strih, tak klobouk dolu. jak mi u dokumentu vadi hrani na city a orchestralni dojemna hudba, tak tady proste ani trosku. A hlavne, Aarona jsem par let sledoval, takze obsahove nemam namitky, i kdyz, jako kazdy dokument podobneho smeru, muze byt trochu tendencni pribehu. Jenze u tohodle pribehu se tendencnost omlouva naprosto. ()

Dlaha 

všechny recenze uživatele

Jsem vděčný, že jsem díky tomuto filmu mohl poznat Aarona Swartze. Velmi šikovně udělaný dokument, který nese spoustu poučného a zároveň skládá poctu. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Na toto sa musíte fakt sústrediť. Veľké množstvo informácií spojené s rýchlou rečou vám nedovolí si odbehnúť. Odmenou vám bude film o človeku, ktorý sa pokojne mohol stať novým americkým prezidentom. Mal charizmu, obrovský intelekt, schopnosť komunikovať i organizovať. Navyše veľký sympaťák. A to je kombinácia príliš nebezpečná pre skorumpované právnické a obchodnícke korporácie, navyše ak ste nie ochotný držať hubu a krok. Bez takýchto ľudí by sme už dávno boli len bábky v rukách oligarchie.. ()

Ihuj 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, který podává příběh Aarona Swartze v podstatě jako ukřižování. Je to dojemné jako Titanik a pochopitelné i pro lidi, kteří si neprošli protesty proti ACTA/PIPA/SOPA a internetové technologie jim příliš neříkají (byl jsem na tom se dvěma děvčaty). Pro mě srdcovka. ()

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Historie IT oboru není dlouhá, přesto se objevila řada filmů, které vypovídají o osobnostech, které posunuly IT a internet kupředu. Přiznám se, že jsem Aarona neznal, ale o to silnější dokument byl. Je úžasné, že ještě pořád lidé dělají něco užitečného z přesvědčení a ne jen pro peníze. Regulace internetu a filtrace informací je už nyní faktem. Jenom proto, že se tak děje pomalu, většina lidí si toho nevšímá, podobně jako pomalu se vařící žába. Proto si myslím, že whistleblowers jsou potřeba a takovéto dokumenty také. Internet je mocné médium a pokusům o jeho zotročení budeme čelit pořád. Otázkou je, kolik lidí ještě při obraně svobody v kyberprostoru bude muset zemřít. ()

Don82 

všechny recenze uživatele

Příběh Aarona Swartze je potřeba brát do hloubky, vysvětlit všechny souvislosti protože to co on dokázal nelze shrnout za půl hodiny. Tento dokumenty velmi dobře rozebírá život a dílo toho neobyčejného člověka, kterému byl prospěch všech bližší než vlastní obohacení. Je to také příběh o tom, jak může systém zničit někoho nepohodlného. Je to ale také příběh o elementárním požadavku na svobodu informací a svobodu vědění pro všechny a zdarma. Dokument jako takový je opravdu silný zážitek, možná je v něm až moc právniččiny než počítačové technologie, ale jde především o jasné sdělení, že základem demokracie je právo na občanský aktivizmus. Že nelze s lidmi zacházet jak se politikům líbí a že i ta nejnepravděpodobnější změna zákona je možná. ()

Související novinky

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (více)

Reklama

Reklama