Reklama

Reklama

Kořeny

(seriál)
  • USA Roots
Trailer 2
USA, 2016, 6 h 27 min (Minutáž: 88–104 min)

Předloha:

Alex Haley (kniha)

Hrají:

Malachi Kirby, Regé-Jean Page, Jonathan Rhys Meyers, Kedar Williams-Stirling, Elton LeBlanc, Laurence Fishburne, Matthew Goode, Genevieve Hannelius (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tento nový historický seriál je adaptací slavné knihy Alexe Haleyho Kořeny a zároveň remakem význačné minisérie z roku 1977. Epická rodinná sága je portrétem amerického otroctví, sleduje osudy několika generací jednoho černošského rodu a nezlomnou vůli jeho členů přežít a zachovat odkaz předků navzdory všem útrapám. Seriál začíná u mladého Afričana jménem Kunta Kinte (Malachi Kirby), který je brutálně odvlečen z Gambie do koloniální Ameriky a prodán do otroctví. Poté vypráví příběhy několika následujících generací a přináší svědectví o důležitých událostech amerických dějin - včetně revolučních a občanských válek, povstání otroků a nakonec dosažení jejich rovnoprávnosti. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (27)

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

S každým dalším dílem méně zábavná a méně kvalitní podívaná vrstvící jedno klišé za druhým. První dvě epizody se ještě dají označit za lepší průměr, problém je v tom, že jsou zjevně velmi zkráceny, takže na diváka každých pár minut vybafne nápis "po dvou, třech... dvaceti letech" a tyto časové skoky velmi narušují plynulost příběhu. Zbylé dvě epizody jsou naproti tomu zdlouhavé a absence silných postav a silných herců z prvních dvou dílů způsobují těžkou nudu. K tomu přidejte neustálé mnoho generační odkazování na prvního předka, jako jakýsi zdroj vnitřní síly v těžkých časech a černobílé postavy nejen, co se týče barvy pleti. Zatímco běloši jsou v drtivé většině případů vykresleni jako nelítostní vrazi a nespolehliví, impulzivní podrazáci, černoši jsou naopak zdrojem všech ctností včetně nekonečné cti, trpělivosti, rozvážnosti a laskavosti. Už tak zjednodušený a přikrášlený pohled na problematiku otroctví ještě završuje opravdu až směšně patetický závěr. 2,5 hvězdičky. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vášnivě dojemná obžaloba otroctví. 1) Knihu jsem nečetl, předchozí filmové zpracování neviděl. Moje panická tématem nezatížená mysl byla ohromena silou výpovědi. Rodové ságy nemám příliš v lásce. Film moc neumí postihnout velké časové úseky, jeho síla je právě v zobrazení okamžiku. Jde tedy o to, vybrat události, které charakterizují dobu a správně je namixovat. A to se tvůrcům minisérie podařilo na jedničku._____ 2) Nepovažuji za důležité, jestli autor psal o skutečné historii vlastního rodu anebo jestli si to všechno vybájil. Je jedno, jestli jsou Mandinkové vylíčeni věrně. Je fuk, jestli Kunta existoval, jestli byl (mohl být) muslim anebo jestli Afričané prodávali i jiné Afričany do otroctví. Nevnímám totiž Roots jako historický film ani jako dobrodružnou ságu. Pro mě je to oslava lidství, poukaz na některé černé skvrny lidských dějin. Film vyjadřuje, co cítím, čemu věřím, co si myslím, a je jedno, zdali uvedené příklady jsou vymyšlené anebo ne._____ 3) Otroctví je ve filmu představováno jako sociální fenomén, majitelé jednají s otroky jako s dobytkem a nepochybují o tom, že černá rasa je méněcenná. Ve skutečnosti šlo ale o peníze. Ekonomika jižních států stála a padala s pěstováním bavlny, tabáku a jiných produktů na rozsáhlých plantážích. Sever neměl na zachování otroctví ekonomický zájem, jih naopak na něm byl existenčně závislý._____ 4) Mezi spoustou černých herců mě zaujali 27letý Angličan Malachi Kirby (Kunta Kinte), 26letý Regé-Jean Page (Kohout George), 55letý Forest Whitaker (Fiddler). Výborný je i 39letý Jonathan Rhys Meyers (irský plantážník Tom Lea)._____ 5) Působivá je hudba 45letého Alexe Heffese._____ 6) Na konci každého dílu jsem polykal dojetím a skrz uslzené oči jsem trochu nevěřícně zíral na titulky: Lousiana Entertainment. No, zábavu si tedy představuju jinak. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pôvodnú minisériu som síce nevidel, ale behom sledovania som mal viackrát pocit deja vu. Neviem či tým, že som pár starých dielov videl alebo tým, že viaceré príbehy boli tak obohraté, že som dopredu vedel jak sa skončia. Ale to nevadí. Stále je to veľmi dobrá miniséria o tom, že otrokárstvo je zlé. Prekvapilo a sklamalo ma hlavne to, že len prvé dva diely sa venujú samotnému hrdinovi Kunta Kinte a v ďalších dieloch sledujeme osudy jeho potomkov. Myslel som, že celá séria bude o ňom. Vyústenie jeho príbehu mi pripadalo príliš utnuté a vôbec sme sa nedozvedeli jak žil ďalej potom, čo od neho odlúčili jeho dcéru. Divné dramaturgické rozhodnutie. Paralelne sme mohli sledovať osudy obidvoch. Čo sa týka toho, že tu až na jednu belošku sú vraj všetci biely vykreslený ako jednorozmerné svine, tak s tým až tak nesúhlasím. Nedelil by som tie postavy na dobré a zlé, ale v rámci doby na uvedomelé, ktoré už pochopili, že otrokárstvo je zlé a na neuvedomelé, ktoré brali čiernych otrokov ako dobytok a tak sa k nemu správali. Iba pár z nich bolo krutých. Väčšina sa k otrokom správala celkom normálne pokiaľ poslúchali. A pokiaľ otroci neposlúchali, tak ich zmastili jak psov. Všetko je o výchove a väčšina slniečkárov by sa k otrokom správala rovnako ako skoro všetci bieli v tejto sérii. V tomto smere pôsobia príliš čiernobielo epizódy 1,2 a 4 v ktorých čierni trpia a snažia sa prežiť a bieli ich zneužívajú, využívajú, predávajú alebo zabíjajú. Proste normálny všedný život tej doby. Najviac ma zaujala tretia epizóda so skvelou postavou bieleho slaboch a gamblera (Jonathan Rhys Meyers) so záľubou v čiernom mäsku a jeho vzťah so synom sampaťákom Chicken George, ktorého mal s černoškou. Je to jedna z mála nejednorozmerných postáv, ktorá aj keď bola krutá, tak jeho motivácia mala v jednotlivých rozhodnutiach logiku, ktorá sa dala chápať. Plus ten jeho súboj na kordy o česť patrí k vrcholom seriálu. Výprava a technická stránka seriálu je skvelá a dočkáme sa viacerých bojových scén, ktoré sú riadne krvavé. Vyústenie seriálu je uspokojivé, ale kľudne si viem predstaviť pokračovanie v ktorom by sme sledovali osudy ďalších potomkov veľkého Kunta Kinte. 7/10. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Skvěle. Bohužel se mi nedaří sehnat tenhle stare seroš, tak sem se vrhnul na jeho remake. A udělal sem sakra dobře... Jsou to vlastně 4 filmy po hodině a půl, takže to e pěkně svižný, bez zbytečnejch průtahů. Tohle téma otroctví mě dycky dost zaímalo a kde inde se o tom dozvědět víc než s Kunta Kintou :o). Drsný příběh týdle legendy tě vezme na slovíčko do Afriky, ale pak už šup za velkou louži začít novej život, esi se tomu tak vůbec dalo říkat. Největší mazec bylo, že po skončení občanský války si mysleli černoši, že už bude všecko dobrý, ale na tom jihu USA to nikdy lehký mít nebudou. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

K té páté hvězdičce chyběl jen kousíček. Krásná, emotivní mozaika několika generací otroků během významných amerických dějin 18. a 19. století. Černí herci hrají výborně. Obzvláště mě potěšil Forest Whitaker. U bílých to u mě jednoznačně vyhrál Jonathan Rhys Myers, jemuž prostě jdou autoritativní, komplikované postavy (jako Jindřich VIII. také zářil). Mělo to vše, co si od takové minisérie přejete. Často černobílé charaktery (nejen tedy navenek, ale i uvnitř). Hlavní hrdiny, kterým fandíte a celou řadu útrap, které musí vaši miláčci překonat, aby došlo k ne/naplnění jejich cílů. Velice povedené! 80% ()

Galerie (65)

Reklama

Reklama