Klamné léto '68

Varljivo leto '68

Elusive Summer of '68, The

Komedie

Jugoslávie, 1984, 91 min

Kromobyčejně poetický a laskavý portrét jednoho osudového léta, jedné rodiny, jednoho dospívání a jednoho tragického období evropských dějin. Paskaljevič nevytváří žádnou metaforu zrcadlení osudu velkého světa ve světě malém, naopak, osudy rodiny okresního soudce Cvetkoviče stojí úmyslně stranou a studentské bouře z Paříže, Bělehradu, i politický neklid Pražského jara do ní doléhají pouze prostřednictvím televize, politicky aktivní dcerky a vousatého studenta-buřiče Cileho. Sled milostných vzplanutí syna Petara je plný amarcordovské laskavosti, nadhledu a skvěle vymodelovaných postav, kterým védoví typický jugoslávský "dědek" Miji Aleksiče a kategorický generál rodiny Veselin Cvetkovič ve výtečném podání Danilo Stojkoviče. Petarovo hledání pravé lásky symbolicky vrcholí 20. srpna 1968 nocí s českou dívkou Růženkou. Ve chvíli, kdy mladý muž konečně nalezne velkou lásku, zasahuje velký svět do malého a zamíchá osudy bezvýznamných figurek na šachovnici evropských dějin. Přesto je Klamné léto chválou svým způsobem harmonické a v zásadě poklidné maloměšťácké rodinky, která žije svým tempem a před hlukem dějinných událostí se schová třeba tak, že otec odnese televizi. Goran Paskaljevič prodchnul svůj film poklidným rytmem, který více než divoké jízdy balkánské dechovky připomíná romanci pro křídlovku s pokojným humorem. Budu se opakovat – jugosloslávská kinematografie konvenuje mé duši a Klamné léta ´68 není výjimkou. Svým způsobem jugoslávské Pelíšky.(20.9.2006)

Nevšední a nezapomenutelný pohled na jednu z nejtragičtějších událostí našich moderních dějin cizíma, avšak přece zasvěcenýma očima. Goran Paskaljevič ne nadarmo studoval v Praze, ne nadarmo se vyučil filmovému řemeslu právě u nás. Tento film je velkou poctou zemi, kterou si tak zamiloval, a která byla dlouhou dobu zle zkoušena. Zároveň a pochopitelně především citlivě i když se zřetelem ke všem podstaným aspektům popisuje a nádherně zachycuje situaci v Bělehradě i v celé Jugoslávii. Jaká škoda, že my sami jsme zatím nebyli s to, abychom se byť jen přiblíželi nějakým dílem a splatili tak dluh osmašedesátému roku, dluh který se časem netupí, nýbrž narůstá. Druhou, ještě výraznější, rovinou filmu je nesmělé a někdy směšné, jindy tragické, hledání první lásky a marné pokusy i trapné nezdary jím způsobené, jež je vykresleno skutečně líbezně, přejícně a přitom vlastně úplně pravdivě a místy až krutě realisticky. Zde jsou patrny české vlivy zdaleka nejvíce, a to především nenasytné se vyžívání v pomíjivých krásách našeho světa, respektive v pomíjivých krásách toho krásného pohlaví. Co si Paskaljevič vypůjčil z Československa na pomoc? No přece autobus plný překrásných, láskychtivých děvčat! Snad jen jediná chybka a ještě byla patrně objevena až při uvedení tohoto díla v České televizi, Paskaljevič se sice snažil o to, aby ve filmu zaznívající čeština byla hodnověrná a snad nikdo v Jugoslávii ani jinde nic postřehnout nemohl, ale nám to přece až tak čistě neznělo. Avšak co nadělat! Na natáčení takového filmu by ČSSR asi žádné své herce nepůjčila!(6.12.2004)

Sebeironické nahlížení na události revolučního roku 1968, jež s jistým politickým podtextem reflektuje. Na filmu je silně znát vliv "české školy" (tedy nejen Paskaljevičova studia na FAMU, ale i čeští režisérští tvůrci). Často úsměvné vyprávění o radostech a strastech dospívajícího a právě maturujícího Petara, jeho prvních opravdových láskách a sexuálních zkušenostech... Prozatím nejlepší Paskaljevičův film, co jsem měl možnost vidět, divácky také velmi vděčný. P.S.: Jagodinka Simonović :o*(31.12.2007)

Krása. Velmi citlivý úsměvný příběh o dospívajícím chlapci, přísném otci, vrtošivém dědečkovi, krásných ženách, prvních láskách a sklamáních na pozadí událostí roku 1968. Ze začátku to prvních pět minut vypadá jako zajímavý, ale ničím nevybočující film. Ovšem poté toto tvrzení vyvrátí děda v nemocnici, scéna na pláži, v pekárně, ve vlaku a máme tu nevšední zážitek. Milý, vřelý, příjemný a opravdový. Jestli mne někdo osloví, jestli bych mu doporučil nějaký Jugoslávský film, bez váhání to bude "Klamné léto '68".(20.9.2006)

Určitě nebudu jediný, koho zde napadne přirovnávat Klamné léto 68 k Pelíškům. A i když ani Pelíšky nepovažuji za geniální film, jsou pro mě z pohledu Čecha lepší. Humor jugoslávského Klamného léta buď není mezinárodní a univerzální, nebo možná zkrátka není tento film až tak vtipný. Možná by ex-jugoslávci hodnotili stejně naopak Pelíšky, nevím. Každopádně u Pelíšků si může člověk říct:,,Teď je nám líp.“ Řekne si ale něco takového u Klamného léta Srb, či Makedonec? Nebyla lepší totalita, než genocidy? Možná proto se mi zdá, že film, ač antikomunistický, je prodchnut sentimentálními vzpomínkami na staré dobré časy.(2.7.2007)

Škoda že čeština Růženky Hrabalové má velmi srbský přízvuk. Jinak ale asi opravdu není co filmu vytknout. Přesto na pět hvězdiček nemůžu. (ale ty ženy, ty ženy - )(20.9.2006)

Klamné je léto 68 jak počasím, tak historickým vývojem v Československu. Film stojí na skvělém výkonu Danily Stojkoviće, který aniž by sklouzl ke karikatuře, přestože ji hraje, skvěle a nadčasově vystihuje touhu po respektu a důstojnosti, ničenou jak žoviálností vlastního otce, tak lehkomyslností syna.(8.12.2011)

Zřetelná inspirace českou Novou vlnou a zejména filmy Miloše Formana - generační konflikt hlavního hrdiny a rodičů, scéna z venkovské tancovačky a následné kázání rodičů (Černý Petr). K Československu odkazuje i velká láska hlavního hrdiny s příznačným jménem Růženka Hrabalová. Subžánr vzpomínkového filmu s dospívajícím hrdinou (Amarcord, Vzpomínáš na Dolly Bell?). Zásah událostí roku 1968 – i v Jugoslávii studentské bouře, nucený odjezd Růženky po sovětské invazi. Krásna, vtipná a jemná erotická scéna v pekárně.(15.11.2005)

Moc pěkný a milý film, který tak nějak pohladí po duši, ač se odehrává na pozadí dosti tragických událostí.(1.10.2006)

Je to výborná maloměstská komedie - reminiscence na rok 1968. Film je o prvních láskách a sexu. Vystupuje v něm mnoho pěkných dívek. Ve filmu jsou promítnuty i události, které hýbaly Evropou v r. 1968 - studentské demonstrace ve Francii, nepokoje v Bělehradě či okupace Československa.(20.6.2006)

SPOILEROIDNÍ HLÁŠKY Z FILMU, KTERÉ SE MI PODAŘILO ZACHYTIT: "Jen kvůli ní jsem se rozhodl pro maturitní práci z marxismu." // "V osmnácti jdeš na zteč s úžasnou ideou socialismu." // "Zbabělci umírají tisíckrát. Stateční jenom jednou." // "Nevím, možná je rok 1968 dobrý pro lidstvo. Ale pro mě je zdrcující." // "Podívej, děda je s Češkama." // "Žijeme jen jednou. Pamatujte si to, jen jednou." // "Na nešťastnou lásku a osvobozující smrt!" (?) // "Ukážu vám, jak jsem vyřešil problém s prvorozeným. ... Petre, zabiju tě!" // "Tolik masa a já jsem vegetarián." // "Odteďak se můžete dívat. Soudruh Tito řekl, že studenti jsou v právu." // "Toho rána jsem našel konečně ženu svého života. Růženku Hrabalovou." // "Tak skončila moje první velká láska."(8.11.2006)

Výborná komedie! Tak jsem se dlouho nebavil. Naprosto odlehčené nahlížení na události roku 1968 spolu s veselými historkami pubescenta Petara. Dostala mě Růženka Hrabalová, ale vrchol všeho je scéna s kyprými ňadry vnadné pekařky :-)(10.12.2004)

"ŽÁBA KOUKÁ, JAK KONĚ KOVAJÍ A TAKÉ ZVEDÁ NOHU" V Československu ve své době přísně trezorový film. Komediálně laděný poetický příběh nezbedného osmnáctiletého kluka a jeho přísné rodiny (zejména jeho otčím - synonymum to mentora), o jeho tápání, prvních milostných zkušenostech a jeho prohrách, a to vše na pozadí politických událostí v 68. roce. Oficiální recenze (pokud existovaly) popisovaly toto dílo jako očividný produkt Formanovy školy a vklad do Paskaljevičova režisérského umění (vzhledem k častému prolínání Pražského jara 68´ s osudy hlavních hrdinů se tomu ani nedivím), mně však celá atmosféra, obraz i dialogy spíše přesvědčovaly o podobnosti snímku s některými Tornatoreho melodramaty. Porovnejte si tuto jugoslávskou komedii s tím co se točí dnes. Bezpochyby pět hvězdiček. Prostě nádhera!(7.12.2004)

Tak takového dědu bych chtěl mít.(7.12.2004)

Velice příjemný film o dospívání...a prostě o lidech za jednoho napjatého léta v našich dějinách...na pozadí konfliktů zuřících kdesi ve světě se na maloměstě někde v Jugoslávii odehrává příběh který je obyčejný natolik že v každém rozžehne vzpomínky na sebe samotného...tápání po lásce,stres ze zkoušek,strach z přísného taťky který chce aby z vás něco bylo...a ten děda...to byla kapitola sama pro sebe....je to jeden z těch filmů na které se nezapomíná...(30.1.2006)

Jugoslavke pelisky z 68., ktere vznikly jeste za totality v Juguslavii. Paskaljevic namichal skvelou komedii. Hlavni hrdina Petar je skvely :). Jeho historky jak bali zensky jsou nezapomenutelny, ale skvele mu sekunduje jeho otec, jehoz hlasky jsou super :) a vse doplnuje dedecek, ktery Petara povzbuzuje :).(20.9.2006)

No ne! Kdybych neznala zemi původu, myslela bych si, že to natočil Hřebejk.// Maloměstská rodinka, "obyčejné" figurky (každá s nějakou malinkou úchylkou, která ji učiní ještě roztomilejší), historická kulisa - pro jistotu zastřená něžnými a laskavými pocity. Postavy a prostředí miloučké, vtipy předvídatelné a blboučké. Obdivovat se na tom dá jen filmařské řemeslo.(29.8.2011)

Krásný humor a krásný film. Souhlasím s Marigoldem, že je to film hodně podobný jak Amarcordu (ve snaze hlavního hrdiny příběhu o ztrátu panictví) tak Pelíškúm (díky tragikomickému příběhu a laskavému humoru i podobnost některých postav byla znatelná). Výborná byla i ta spojitost s událostmi v Československu. Nejvíc mi byla sympatická ta postava dědy (např. vyprávění o sokolském sletu v Brně v dvaadvacátém). Takového by chtěl mít asi každý:-). Opravdu nádherný poetický snímek.(26.10.2006)

Srbská.. vlastně jugoslávská komedie na téma Pelíšků, ovšem točená už v roce 84. Pravda, humor je to trochu zvláštní, ale film celkově nakonec nezklame.(26.7.2008)

Tak tenhle snímek ma pro mě dvě různé roviny: I jinde než u nás se dají natočit hřejivé komedie o dobách totalitních. Jinde nebyla kinematografie tak přísně cenzurována, když tohle mohlo vzniknout už v roce 1984.(6.2.2005)