Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po nepochopitelném útěku přímo z rukou policie, opouští Kraviec Českou republiku. Začíná nová etapa jeho zločinného života. Káčko už nemá co ztratit. Teprve teď začíná vyplouvat na povrch veškerý odpad, který po něm zbyl. Káčko se usazuje na Seychelských ostrovech, v rukou má směnku na 80 milionů, která z fleku může položit premiéra i vládu. 6 miliard z vytunelovaného podniku ČEPRO se pomalu rozpustilo, je potřeba přijít s novým zdrojem příjmu. I kdyby kvůli tomu měl udělat státní převrat. Česká republika tak exportuje do světa gangstera prvotřídního formátu. Ať už to jsou Seychely nebo Jihoafrická republika, všude kam tento gangster vstoupí, likviduje místní mafii a nastoluje vlastní řád. Na povrch se derou negativní vlastnosti jeho charakteru v závislosti na přemíře užívání drog a alkoholu. Káčko se mění z nadprůměrně inteligentního podvodníka na nejtemnějšího gangstera, vraha a obchodníka s narkotiky. A to je místo v polosvětě, ze kterého není návratu... Závěrečná část temného příběhu Gangster Ka: Afričan režiséra Jana Pachla zdůrazňuje fakt, že spáchané zlo nemůže být jen tak pominuto. Jaké jsou mechanismy organizovaného zločinu? Lze nad nimi zvítězit? (Bioscop)

(více)

Recenze (303)

POMO 

všechny recenze uživatele

To isté čo jednotka, akurát v exotických lokalitách a vyhrotenejšie (zaťaté päste a vraždy). Škoda tých režijne odfláknutých miest (napr. scéna, kedy chce Káčko sex s manželkou v ôsmom mesiaci), ktoré to svojou neprirodzenosťou zhadzujú na úroveň lacnejšieho TV filmu. Mamon z produkcie HBO je paradoxne profesionálnejší a na rozdiel od Káčka sa dá brať vážne. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Superprofi dělaný film, řemeslně téměř nerozeznatelný od americké či francouzské produkce. Problém je ve dvou věcech: scenáristické neobratnosti, kdy příběh vypráví někdo, kdo umře tak ve dvou třetinách filmu, a kdo se navíc zdánlivě ode všeho distancuje. A pak celému dílu chybí jakýkoli přesah kromě konstatování, že podobní lidé žijí mezi námi a mají moc. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vytříbenost zůstává, hlavní hrdina dochází svému konci, protože už nic než temnou stranu neuznává, tady je ten přesah, ale protože film se nepřiklání na žádnou stranu, není možná tak patrný. Druhá část by chtěla zkrátit, další a další Kraviecovy podvody podle podobného mustru už unavují. Co mě ve snímku nejvíce fascinovalo, byla dokonale padnoucí, stylová hudba Tadeáše Věrčáka. Radost poslouchat - světová úroveň. 70%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když v kině začaly běžet závěrečné titulky, říkal jsem si, že Afričan se povedl lépe, jak první díl, který mě do příběhu padrína Kraviece uvedl. Lepší to bylo ale hlavně v tom, že mě režisér Jan Pachl nadobro přesvědčil s tím, že jde český film natočit za relativně normální peníze tak, že si ho s radostí spletete s významnou evropskou tvorbou. Většina se totiž odehrává buď v Jihoafrické Republice nebo na Seychelech, což samo o sobě vypadá naprosto ultimátně a musím říct, že mi níže uvedené filtry podporující atmosféru vůbec nevadili. Naopak. Co se týče herců, hrají opět výborně, jako v prvním díle. Problém je sice v tom, že je třeba vidět první díl, abyste vnímali souvislosti a chápali, proč některé postavy dělají to, co dělají. Na druhou stranu ale nechápu, proč by někdo měl vidět tento film jako první a pak to zpětně dohánět, takže i tento argument by mi z huby kritika byl spíš k smíchu. Celkově si myslím, že si tento film vůbec nezaslouží negativní kritiku, protože mu v podstatě není moc co vytknout. Pan režisér se zvládl do české kinematografie uvést jako absolutní profesionál a já mu za to děkuji. Doufám, že film ještě podpoří a pořádně ho protáhne i různě na festivalech po světě. Rozhodně by si to zasloužil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $549,000▐ strašne nezáživné a s tým amatérskym prednesom fakt hrôza /25%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„V JAR JE TO JINÝ. TAMNÍ POLICII NESTIHL JEŠTĚ ZKORUMPOVAT, TAKŽE VYLEZE Z LODI A SKONČÍ ROVNOU V KRIMINÁLU…“ /// …a tak nadešel den, kdy se strejček Radovan mohl podělit o svůj příběh se všemi občany – nejen Afriky. Očista jména se nedostaví, ale … ale díky týhle fikci je alespoň rehabilitovaná česká kinematografie. Sám „Káčko“ musí bejt rád za Čermáka, Bjelace, za Kmentovu předlohu a určitě i za Pachla. Nějak extra jsem životní etudy originálního Radovana K. nesledoval a myslím, že tohle k seznámení s kouzelníkem, kterej s prachama dokázal neuvěřitelný věci, bohatě stačí. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu Jaroslava Kmenty „Padrino Krejčíř“, kterou napsal v roce 2015, neznám. 2.) Při příjezdu do zahraničí okamžitě kopu hroby. 3.) Jsem v JAR a docházej mi chechtáky! /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Položil jsem vládu, ty vole." Tak v tom Kraviec předčil Krejčíře a já jsem se trošku ztratil v tom, co je inspirováno skutečností a co je pouhá fikce. Nicméně mne bavila Káčkova brilantní angličtina ("This hajzlpapír not good."), jeho salónní etiketa ("Jsem půl roku v kriminále, chci mrdat.") i pobíhání v žabkách uprostřed střelby. Co bylo slabý, tak to byl policista Lánský, kterej se tvářil, že šéfuje policejním složkám v ČR, na Seychelách i v JARu a přitom měl image otravnýho mravence. Taky Káčko postupně ztratil v kokainu dost ze svý zábavnosti, což v součtu kladů a záporů znamená, že první díl mne bavil o dost víc. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

V tom filmu, chraň bůh, není nic vyloženě "špatně" (až na směšné modro/oranžové barevné filtry na úrovni Limonádového Joeho), jen je neskutečně nudný, repetetivní, s nulovým vývojem postav... Jde o selhání se ctí, ale nevím, proč nějaký film vyzdvihovat jen proto, že není nesnesitelný. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na atraktivní náměty si česká kinematografie nemůže stěžovat. Naopak, český divák bude mít oprávněně pocit, že český film tyhle atraktivní látky svým přístupem opakovaně znehodnocuje. Příběh Radovana Krejčíře dlouhá léta zaměstnával nejen média, ale i policii, justici a politickou reprezentaci. Jeho jméno se stalo známým i v mezinárodním měřítku, v JAR se stal symbolem korupce a organizovaného zločinu. Z jeho kauzy se mohl stát skvělý biják - kdyby nevznikl v českém prostředí. Pokud to někdo umí, natočí něco jako Veřejný nepřítel č. 1, který, přestože znáte Mesrinovy životní peripetie, výborně působí jako thriller a zástupce dobrodružného žánru, který zároveň leccos vypovídá i o době a francouzské společnosti. Pokud se toho chopí český filmař a naše produkce, vznikne snímek, který má v sobě méně napětí než průměrný novinový článek. Gangster Ka naprosto nefunguje jako žánrový kousek, nevzbuzuje emoce a prachsprostě nudí. Postava vypravěče je vyložený omyl, režie je nevzrušivě rutinní. Ne, za tohle nedám ani dvě hvězdičky. Ztráta času, co dokonale ilustruje stav české kinematografie. Celkový dojem: 25 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Chcete vědět dopředu, co chystá magor?“ Druhý díl nabízí v podstatě to stejné jako jednička. Zase jsem byl hodně nadšený z vizuálu a vůbec technické stránky (zdejší přirovnávání filtrů k těm z Limonádového Joea je zcela mimo i při velké nadsázce). A znovu mě bavila ústřední dvojka v podání Bjelaca a Čermáka (ostatní herci zde byli opravdu jen do počtu). Těch příběhových peripetií mi ale ve výsledku přišlo o něco méně, a to i z pohledu celkové záživnosti. Co mně ovšem vadilo už v jedničce, to mi zde pilo krev po litrech. Ano, mám na mysli dialogy, které mi přišly místy hodně dementní, a poslouchat je bylo trošku utrpení (i když zase záleželo na tom, kdo je zrovna pronášel). Naopak mě pobavily létající „dárečky“, které mi přišly originální. Z konce pak mám mírně smíšené pocity (i když kdo ví, jaké pokračování realita napíše). S hodnocením pak jdu o půl hvězdy níž než minule a končím tak na celkovém lepším průměru. „Stojí ti to zato? Každej jinej by se na to vybodnul a ty deš hlavou proti zdi. Proč?“ – „Vyrostl sem na Foglarovi.“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na světě je už strašně málo fandů Jaroslava Foglara.. Víceméně relaxační návštěva v šedé zóně politiky, byznysu a organizovaného zločinu, trocha umělecké licence a na rozdíl od zahraničních gangsterek udušení jakýchkoliv sympatií k hlavní postavě ihned v zárodku. Od prvního dílu se to odlišuje jen exotičností prostředí, možná i proto pak africké dobrodružství podnikavého ducha v nezdravém těle působí na někoho tak světově. Tetsuo tvrdí, že jediným přesahem Pachlova dvojfilmu je konstatování, že podobní lidé žijí mezi námi a mají moc. Už to mi stačí k zblití.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Hynek Čermák je coby Káčko výborný, role mu pasuje na míru. Jakoby jednoho z nejznámějších českých bossů podsvětí a gangsterů ani nehrál, on prostě JE Radim Kraviec:) Zároveň však po herecké stránce již nemá čím překvapit. Herecky mě zde nejvíce zaujal Filip Čapka, jehož jsem dosud znala coby dabingový hlas. Ztvárnil přesně takový ten typ policisty, který je pro spravedlnost ochoten obětovat vše, na čem mu záleží. Pak však jeho volby přinesou kruté následky. Všichni ostatní herci jsou také skvělí. Vlastina Svátková mě překvapila, že kromě toho, že je to žena krásné tváře, dokáže i hrát. Obsahově však snímek trochu strádá. Zhruba od poloviny se příběh jakoby zastaví na místě a nemá se už kam vyvíjet. Spousta scén se pořád opakuje dokola, jako rutina. Vážně Krejčíř obchodoval s toaleťákem?:) "Když dítě ukradne v obchodě žvýkačku, kdo za to může? Káčko. Když feťák ukradne autorádio, zase ho poslal Káčko. Kdyby to tady teď celý třeba vyletělo do vzduchu, tak kdo za to může? Zase já." :) ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Možná trošku méně našláplé než první část, ale nemůžu si pomoct, když si kriminálku s takhle silným a známým příběhem vezme na starost schopný člověk, dodá mu jistý punc jedinečnosti, hutné tempo, skvělé kamerové záběry jako vystřižené z mnohem dražších produkcí, netáhnoucí se vyprávění a k tomu přidá (v druhé části) nádherné prosluněné lokace, vznikne něco o level výše než předloňské tuzemské produkce, které sice pravděpodobně nezaměnitelně nezmění pohled na chřadnoucí českou tvorbu, ale dávají vědět, že přecijen nějaké šikovné tvůrce v Čr máme. Vynikající tříhodinový thriller...9/10! ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Až příliš mnoho komedie a příliš málo gangsta. Nekoherentní mix, s poctivou výpravou, odehrávající se v exotických lokalitách, ale žádné terno se nekoná. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Poměrně překvapivé zjištění, že toto nefunguje, když Kajínek a Příběh kmotra naopak fungují velice dobře. #LFŠ ()

sud 

všechny recenze uživatele

Být Ka 1 o půl hodiny delší, Ka 2 by byla v podstatě zbytečná. Pokračování totiž moc zásadních věcí nenabízí, zahraniční Káčkova dobrodružství nemají potřebnou šťávu, vyprávění je zkratkovité a zápletky se už jen více méně opakují. Kamera je sice parádní, herce je radost sledovat, ale na víc než na 40% to nevidím. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zahraniční lupiči - ako doma: popiči. Kšefty, chlast a baby holé - prachy sem, zbabelci dole. Kuchára Káčko objedná z Česka - aby varil mu perník v Afrike dneska. Vymrdaných hajzlov veľa-márna sláva - Káčko besnie, zradcov v jamách zakopáva. Načo toto sledovať- akú radosť z toho mať? Možno, to že žije odkaz Jaroslava Foglara - to sa krimi gangsterke veľmi často nestáva. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nadávání na poměry, které u nás panují, se stalo už jakýmsi folklórem. Rádi si zařveme, velmi rádi k „zaručené pravdě“ i něco přihodíme. Všichni jsme nejlepší fotbaloví trenéři, všichni víme, jaké pětky postavit na led, jak vyřešit vládní krizi. A na filmy jsme taky machři. Stále ještě „mladík“ Jan Pachl jím ale skutečně je. Rozvrátil pravdu, že politické thrillery u nás moc neumíme. On je umí. První setkání s Radimem Kraviecem bylo fajn, sice jsem lehce nadhodnotil, ale s tímhle osobitým hovádkem, které je buranské i inteligentní, jsem se bavil. Dvojka jede sice na nižší rychlost, ale na tuzemské poměry je pořád kvalitní. Afričan začíná tam, kde jednička skončila, je méně akčnější, má stejně vybroušený styl, jen slabší děj. Hlavní hrdina není jen egoman, ale vnímáme jeho celistvější obraz i zápal bojovníka, který se nechce vzdát. Samozřejmě nějaké zásadní psychologie nebo vývoje se nedočkáme, ale mně to stačilo. Necítil jsem se trapně, nebylo mi zle z dialogů, nekroutil jsem hlavou nad zvraty, což je na český biják pochvala. Trio Hynek Čermák, Predrag Bjelac a Filip Čapka výborné. Snad se režisér a scénárista Pachl nevyčerpal. Těším se příště. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak abych byl upřímnej tak po prvním dílu nepřináší ten druhej nic objevnýho. Zhruba polovinu filmu to jede ve stylu jedničky, akorát, že mimo území naší republiky. Ta druhá půlka už mi moc neseděla, protože co přesně se v ní dělo jsou jenom spekulace a dohady a těžko říct nakolik je to podle pravdy a nakolik podle fantazie scénáristů. Představitel Káčka se tu rozehrál do slušnýho magora, ale pořád mám pocit, že není úplně přesvědčivej a ten konec už je celkem dost přehnanej. Nicméně pár dobrých situací a hlášek se v tomto filmu zase najde a díky slušnýmu tempu není čas na nudu i když to postupně moc bleskurychlé tempo vyprávění především v druhé polovině nepomůže na přehlednosti děje a působí trochu přeplácaně, ale tento dvojfilm budiž důkazem, že vše je v naší zběsilé době možné. Právě jsem položil vládu! 55% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Podruhé a v příběhu ucelenější, lépe to drží pohromadě a je tu méně na sebe nezávislých střípků. Ovšem problém je v tom, že scénárista se tu až moc rozjel a reálnost dostala na palici, což je prostě škoda, jelikož řemeslně se pořád jedná o velmi dobrou záležitost, kterou rámují výborní Čermák s Bjelacem. A nejsou tam žádná chapadla. ()

Reklama

Reklama