Dny zatmění

Dni zatmeniya

Dni zatmenia

Days of Eclipse, The

Sovětský svaz, 1988, 139 min

Priestor hľadania zmyslu. V čase. Zžívanie sa s prostredím. Pocity. Mladý lekár kdesi v dedine uprostred Turkménskej pustiny, plnej bezútešných vyprahlých skalísk a prašných ciest so znakmi ustrnulej industrie potrebuje vypísať svoje dojmy, vnemy. Zároveň pochybuje, myšlienky sú neusporiadané, fragmentárne, ako písacím strojom naklepané stránky porozkladané v miestnosti bez ladu a skladu. Plynutie filmu sa v súlade s dekonštruovanou mysľou v stave hľadania rozčleňuje do navzájom voľne pospájaných obrazov, epizód prinášajúcich stretnutia s rôznymi ľuďmi (sestra, kňaz, vojak, dieťa), zároveň predstavujúcich variabilitu symbolov. Na divákovej mysli sa tak ponecháva, čo z bohatého obrazového a zvukového materiálu prijme za svoje, pričom úplne pokojne je možné odčleniť sa od druhých plánov a pokojne vnímať film len ako zvláštne príhody novoprišelca v exotickom prostredí alebo aj ako vedeckú fantastiku o bytí v uplynulom čase, ktorého obyvatelia nezriedka vedia, čo bude nasledovať.(12.2.2009)

• dopitak

Není to sci-fi. Emotivně silné, obrazově silnější. Hodně zaujme výborná práce s kamerou, střihem záběrů, používáním filtrů (které jen umocňují atmosféru), výběr hudby (doporučuji 5.1 zvuk). Nevíte, co je hrané a co autentické. Sledujete několik příběhů, vesměs podobně smutných, divák je však navyklý hlavně na jeden (či více) příběhů hlavních, a ten (ty) tady chybí. Může se vám taky stát, že po několika minutách filmu usnete na dvanáct hodin.(15.12.2010)

Jelikož je námět od Strugackých, tak sem nečekal že to bude žádná klasická sci-fi. Jde spíše o úvahu nad životem osamělého, vnímavého člověka v cizím prostředí. Pro diváka je zážitek mimořádně autentický díky vynikající kameře i hudbě. Nemá to v podstatě žádný příběh, je to pomalé, až nudné. Stejně tak jak byla pomalá a nudná Ruská archa. Ovšem atmosféra Turkmenského městečka vše vynahrazuje.(25.10.2004)

Na pohled jednoduchý film, který je modelován pocity a prožitky mladého lekaře, který v zaostalém turkmenském městečku zpracovavá statistiku chorob. Film je plný znamení, symbolů a tajemných naznaků. Fascinuje krásou obrazu, magnetizuje použitými reáliemi i děním, a nádhernou hudbou.(18.5.2010)

Zamilovat se do pouště není možné, pokud není na poušti někdo, skrz koho a pomocí koho se reflektuje a zpětně vrací rodící se vztah pouště a člověka. Poušť a horko jsou všude, hory a písek v mysli obyvatel vesničky, písek zázraků a hory, pod jejichž kořeny ještě nestačilo shnít torzo pohřbené naděje a lékař Malyanov na té poušti působí, správně, jako nadčlověk. A stejně nikdo neví, zda lze pokračovat i poté, co nás všichni opustí...(14.12.2011)

"Sbírku" bratří Strugackých Miliardu let před koncem světa jsem přečetl mnohokrát, ale tato adaptace se opravdu vymkla a pobíhá okolo Maljanova jako gekon na hodně dlouhém provázku. Místy mi přišla na závadu i "artovost", nepochopitelné kombinace barevných filtrů ... no ale možná jsem je zatím jen nepochopil. Jinde se zase objevují zdařilé kousky (zmenšenina města, ...). Celkově na mě film nezapůsobil náladou, která je v původní povídce, ale na druhou stranu - nebraňme se novým věcem.(5.11.2009)