Kámen (neoficiální název)

Stone, The

Rusko, 1992, 83 min

Hrají:

Leonid Mozgovoj

Jaromír Blazejovsky ve sve knize "Spiritualita ve filmu" pise, ze k Sokurovovym filmum lze najit obdivny, tezko vsak intimni vztah. Svata pravda, ktera plati i pro toto dilo. Ma skvelou atmosferu, misty jsem se skutecne nechal unaset do vyssich sfer, ale na druhou stranu si dovedu predstavit, ze lecktery divak po 10 minutach upadne do hlubokeho spanku. Ani tento film nezpusobil, ze bych zacal Sokurova uctivat podobne jako jine autory pracujici obdobnym stylem - Tarr, Angelopoulos, Zvjagincev, nektere filym Tarkovskeho. Dale Blazejovsky uvadi zajimavost, kdy behem projekce na karlovarskem festivalu dosle k banalni technicke chybe a misto promitani v akademickem formatu 4:3 byl film pusten v anamorfnim sirokouhlem rozliseni. V obou verzich jsou objekty v ramu urcitym zpusobem defomovany, coz je u Sokurova bezne. Vysledny dojem je vsak naprosto stejny, cimz se ukazuje, ze vyrazove prostredky Sokurova, mj. take v podobe formatu, nejsou nutne zamerem a smeruji spise k nahodilosti. Sam jsem si tento "experiment" vyzkousel, behem filmu jsem si ruzne menil formaty a rozliseni, a plati to na 100%. Ani jedna verze me neznepokojovala, ani jednu jsem nepovazoval za tu idealni.(25.11.2009)

Filozofická esej s minimem střihů, minimem herců a minimem scén.(2.10.2008)