Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Diskuze

 (hodnocení, recenze)

Opět femina ve vedení kriminálky, to vnucování femin na vedoucí pozice už je tak idiotské, že už ten idiotizmus nelze ani změřit.

na příspěvěk reagoval dr.horrible

Tryskomyš

Tryskomyš (hodnocení, recenze)

Moje rekapitulace celého cyklu Detektivové od Nejsvětější trojice - nejlepší je asi Vodník (4. série), druhá nejlepší Případ pro exorcistu (1. série), potom tato Živé terče (5.), pak Modré stíny (2.) a nejhorší Pět mrtvých psů (3.).

Tryskomyš

Tryskomyš (hodnocení, recenze)

honajz

No dobře pravdu trochu máš. Jenže pod hlavičkou související jsou většinou podobné filmy, s obdobnou tematikou. Ale často s jinými herci, remaky atd...

Tryskomyš

Tryskomyš (hodnocení, recenze)

Že je toto televizní série jsem zjistila až po tom, co jsem viděla Vodníka. Bylo by dobré třeba, kdyby to tu bylo nějak spojeno pod jednou hlavičkou. Bylo by to přehlednější.

na příspěvěk reagoval honajz

mrickx

mrickx (hodnocení, recenze)

nechapu to nizke hodnoceni, tenhle serial ma surealisticke a hlavne symbolicke prvky. skoda ze to dokaze ocenit tak malo lidi

KimCid

KimCid (hodnocení, recenze)

Co dodat z hrůzou v očích jsem to doukoukal. A jsem na dlouho z české produkce vyléčen.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Sýkora (autor předlohy) se obhajuje tím, že se mu adaptace zamlouvá, jelikož Hřebejk a Jarchovský našli klíč v podobě humoru, který ještě posílili. Já se spíš obávám, že se Hřebejk s Jarchovským pokoušeli o další ze svých tepání do současných problémů, a přitom jim z toho vznikla nechtěná exploatace. První část šije do církve, druhá do (akademického) školství (nutno uznat, ehm, že velmi trefně, od pedagogů souložících se studentkami po velmi specifické zacházení s fondy EU) - a fakt je to, byť pravděpodobně nechtěná, zábava.

Uživatel Bluntman smazal svůj příspěvek.

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

Druhá epizoda ryzí guilty pleasure. Lepší komedii ČT už dlouho nevyprodukovala. 

Venom81

Venom81 (hodnocení, recenze)

Tak ten druhej díl ještě horší než ten první a ta přestřelka na konci ?TRAPNÝ!!!

rushid

rushid (hodnocení, recenze)

Neklan006

Na nahem tele zavrazdeneho byla nalezena slozenka na 666Kc a telo bylo pokryto karlovarskymi hostiemi zn. Kolonada.

Neklan006

Neklan006 (hodnocení, recenze)

snad za tohle Hřebejka rituálně nezavraždí nějakej nasranej plátce koncesionářského poplatku :-D

na příspěvěk reagoval rushid

offlineman

offlineman (hodnocení, recenze)

Možná se mi to zdálo, ale Klára Melíšková neskutečně huhňala a nebylo jí vůbec rozumět!

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

Ve srovnání s jinými českými krimiseriály mne Hřebejkův pokus o atmosférické krimi nijak výrazně neiritoval. Vadila zejména zdlouhavá expozice, která by možná vyzněla lépe, kdyby šlo o souvislé tříhodinové vyprávění (stejně tak pozdní představení zbývajících kriminalistů), a místy knižní projev postav (zejména monolog, ve kterém Melíšková provede zevrubnou analýzu Krobotovy osobnosti), který ale tlumí herci svou přirozeností. Nadřazením povahokresby podezřelých i vyšetřujících procedurální rovině mi to připomnělo Sedláčkovy počiny, ve kterých se toho taky tolik nestane, ale přesto zanechají silný dojem. S hodnocením rád vyčkám na další dvě epizody.  

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Belbo

Obávám se, že "naratologii detektivky" nechápe nikdo, protože to je naprostý nesmysl, jelikož naratologie je vědní disciplína, která zkoumá vyprávění. Hřebejk (potažmo Jarchovský jako scenárista, příp. Sýkora jako autor předlohy) nepochopili tak leda narativní konvence detektivky, ale i o tom se vzhledem k expozici sloužící výhradně závěrečnému cliffhangeru dá pochybovat. (Co na tom, že předpokladem celého vyprávění je, že postavy musí být těžce retardované, resp. musí jít o soubor klišé a stereotypů.)

honajz

honajz (hodnocení, recenze)

Holt Hřebejk není Strach. Tam, kde by Strach vytáhl pro KAŽDOU scénu úžasnou lokaci, zde se za chvíli začnou záběry opakovat. Chybí i větší akce, myšleno spád děje. Buď to měli natočit jako jeden film, nebo mělo někoho napadnout, že roztáhnout jednu knížku na tři filmy je možné třeba u Ludluma, kde je to přecpané dějem a dějovými zvraty, ale ne prostou kriminálku. Některé faktické nesmysly teď nemá smysl komentovat. jen mne zaujalo, že zkušená policistka v životě neslyšela o čísle 666. To asi spadla zrovna z Venuše.

Belbo

Belbo (hodnocení, recenze)

Jak to jen říct, prostě to bylo strašné ve všech směrech. Hřebejk totálně nepochopil naratologii detektivky a místo toho tam hází reklamu na Olomouc a na Škodovku. ... Příšernost. Těším se, jak dám odpad.

na příspěvěk reagoval Bluntman

dogma97

dogma97 (hodnocení, recenze)

Mně se to líbilo - každopádně vtipné dialogy nechybí. Chybné datum premiéry, nemůžu bodovat...

Mezek

Mezek (hodnocení, recenze)

Tak jestli je tohle autentické a realistické vykreslení policejní práce, tak se jako olomoučák začínám bát o svou bezpečnost ... 

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

"Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií."
COŽE?!?

dogma97

dogma97 (hodnocení, recenze)

Já zase doufám, že si nebudu nic špatného myslet po shlédnutí série...

Keiniku

Keiniku (hodnocení, recenze)

Pan Sýkora mě má na literaturu a je naprosto skvělej :D Upřmně doufám, že si to budu myslet i po zápočťáku...

Reklama

Reklama