Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Recenze (313)

Tetsuo odpad!

všechny recenze uživatele

Adéla ještě nevečeřela? To spíš Kameňák, co měl prachy a hodně fetoval. Případně vznikal v dojezdu nějakého tripu a hlubokém mentálním útlumu všech zúčastněných. Anebo ještě hůř - celé to vzniklo, aby producent mohl shrábnout "fíčko" z 52 milionového rozpočtu, což, bratru dělá hodně přes tři miliony do vlastní kapsičky. To za tu ostudu a špatné recenze i stojí. _____________ Rozebírat, co všechno je na Wilsonově špatně, by zabralo disertaci. Předně bylo vůbec úchylné měnit vážně míněnou hororovou povídku Michala Hvoreckého v parodii a popřít všechnu její původní poetiku a vyznění. Btw, Hvorecký tam nemá žádné připojování k USA, milostnou dějovou linii, postavy nejsou idioti a nejsou tu žádné vtipy na téma negři a židi. Má tam ale atmošku a překvapivou pointu. ________ Komedie za socíku suplovaly tehdy nedostupnou žánrovou zábavu. Dnes tvůrci ani nevědí, co by měli parodovat a proč, a rozhodně nemusí nic suplovat - jen je v porovnání se zahraničními filmy jasné, že na ně nemají.______________ Návaznost některých scén se střídání dne a noci mají parametry Eda Wooda Jr.. Level nezáměrné zábavnosti 9/10. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem se tím tajtrlíkováním, klasickým Macháčkem a Pauhofovou k nakousnutí docela i bavil, ale skoro dvě hodiny téhož beze změny, ve kterém nebyly využity všechny ty vizuální nápady a byla spíš zabita detektivní zápletka, na mě už byly trochu moc. Na odpad to u mě není, ale pod průměrem tedy rozhodně. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Hvoreckého mysteriózna dobová detektívka pretavená do stupídnej a kŕčovitej "komédie" plnej hrozných "vtipov" a neznesiteľných hercov (s odporne namachrovaným Macháčkom na čele). Pritom s týmto produkčným vkladom sa dal natočiť normálny atmosférický dobový thriller... Smutné. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet CZK 52,5miliónaTržby Celosvetovo $273,000▐ v podstate som čakal ďaleko väčšiu hrôzu než sa mi nakoniec dostala, dokonca som sa na tom aj pár krát pousmial na tomto hybride Sherlocka Holmesa, dokonca v rámci výpravy ani nie najhoršie, len to chcelo trochu iný kamerový filter /videl v kine: 40%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Úplný propadák to věru není, srovnání s Kameňákem je absurdní nesmysl. S čím Mašínův Wilsonov vlastně srovnat? Se lokálně podobným Grandhotelem Budapest Wese Andersona asi ne, oba dva tvůrci sice používají silně vyhraněnou manýru, ale Wesův film je umělecky a kvalitativně tak moc jinde, že podobné srovnání by pro Wilsonov vyznělo až moc bolestně. Tak tedy s legendárními parodiemi Oldřicha Lipského, když se tvůrci sami zaklínají inspiraci Adélou? Takové srovnání dobře demonstruje rozdíl mezi tehdejší a současnou filmovou tvorbou - umělecky je současný český film v úpadku, největší rozdíl lze pak shledat v kvalitách scénáře (Marek Epstein opravdu není Jiří Brdečka), trikové stránce (animované triky Jana Švankmajera jsou i dnes mnohem působivější a inovativnější než trikové pojetí současné) a hlavně pak v herecké garnituře - generace herců kolem Rudolfa Hrušínského, Miloše Kopeckého, Ladislava Peška, Václava Lohniského, ale i mladší kupříkladu kol Michala Dočolomanského, byla o tolik výraznější a herecky přesvědčivější, že mi je z pinožení a pitvoření pánů Macháčka či Dyka opravdu smutno. A je to minus tvůrcům za celý casting plný herců bez charismatu, i když ono dnes opravdu není kde brát...a Ivan Trojan nemůže hrát úplně všude... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TADY JDE O DEMOKRACII! LIDI MAJÍ STRACH, VE MĚSTĚ VLÁDNE CHAOS A MY NEMÁME VRAHA!…“ /// Na počátku si myslím, že ze sebe všichni dělaj debily bezdůvodně. Že se někdo dlouho koukal na ty vše parodující filmy jako je Adéla či snad Tajemnej hrad v Karpatech a dočista mu z toho hráblo. Pak se vobjeví Macháček a já vím – tahle píčovina se snaží bejt totálně ujetá! Vobčas se ji to dokonce podaří, což nadšenci nesmyslných fórů jistě náležitě vocení. Jakožto vyhledávač ujetin musím konstatovat, že by to chtělo ještě jednu projekci. Bohužel, tolik času nemám… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, proč je velikost ptáka 1. krokem k depresi. 2.) Nejsem normální. /// PŘÍBĚH ** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ ne ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsem Američan. Mý právo na chlast je zakotvený ústavou." Mazaný Aaron Food, agent americké FBI, která všechno ví (a co neví, to tuší), je hrozně zábavnou postavou. S každým výstupem přináší další a další hlášky a já jsem hrubě nespokojen s tím, že je na to v podstatě sám. Vše kolem něj je totiž spíše divné než zábavné, ale maďarský otrok Bobby, lehce dementní kráska Šajndele a sympaticky zmatený komisař Brunner mají občas také nějakou tu podařenou chvilku. Ano, je to všechno tak trochu debilní, ale já mám Macháčkův škleb rád a několik vyprsknutí smíchem se také nebojím přiznat, takže pod tři hvězdy určitě nepůjdu. ()

xxmartinxx odpad!

všechny recenze uživatele

Je skvělý, že mě filmy pořád dokážou strhnout, každopádně po odchodu z Wilsonova jsem se celý třásl. Možná šlo dokonce malé nervové zhroucení. Je mi opravdovou záhadou, jak může vzniknout takový film, jak na něm může tolik lidí pracovat, aniž by se našel byť jediný, kdo by zavolal režisérovi nějakou odbornou pomoc. Absurdní ukázka českého buranského pitvořivého humoru, který uráží všechno a všechny bez jakékoliv agendy nebo sdělení, prostě pro radost z toho chovat se jako retard, co může jakýkoliv svůj dementní, xenofobní a rasistický názor skrýt výmluvou "to byl přece fór". To není omluva, když z toho fóru nic nevyplývá. PS: Až po zhlédnutí jsem zjistil, že scénář psal Epstein... to vysvětluje hodně věcí, předně to, proč kriminální zápletka nefunguje ani na nejzákladnější úrovni. V hodnocení něco mezi odpadem za všechno, co ten film představuje, a jednou hvězdou za nějaké to production values. Rozhodně v top 10 nejhoršího, co u nás po revoluci vzniklo. UPDATE: Po rozmyšlení nemůžu zůstat ani u jedný hvězdy. To prostě nejde! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pravidlo číslo jedna: Nezapomínej, že vrah má taky strach.“ Čekal jsem totální průser. A faktem je, že se Wilsonov opravdu moc nepovedl, na druhou stranu hysterické odpadové komentáře jsou už trochu mimo mísu. Film rozhodně nabízí sem tam něco k zasmání, ovšem na každý 1 dobrý fór připadá dalších 10 hluchých až trapných. Bohužel, postupně se začnou vytrácet i ty povedené a ke konci je jich už jen jako šafránu. A tak člověku nezbývá než se soustředit na solidní vykreslení města a jeho rázovitých obyvatel, všemožné rekvizity a detaily (ty mnohdy mají punc dobrého nápadu), a v neposlední řadě na (některé) herce (např. Kraus, který bohužel zjevně neměl co hrát, dost zklamal, naopak třeba Táňa mě dokázala pobavit). Celkově film vidím na rozmezí 2/3*, přičemž nižší variantu volím hlavně kvůli dost nevtipným sexuálním fórkům v těsném závěsu s rasistickými (ty bohužel nebyly tak černé, aby mohly sklí…ehm). „Woodrov slíbil, že město osobně navštíví, neboť jak řekl v kongresu, na Balkáně ještě nikdy nebyl.“ ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Wilsonov má jisté řemeslné kvality, v tom opravdu problém nevidím. Ani nevadí, že i to málo reálií míchá dohromady a nepřesně se jich ujímá již od základu. Problém je, že je to nebetyčná nuda! Přitom nápad to je dobrý, dokonce i stylizace dává najevo, že peníze v tomhle projektu problém nebyly. Herci jako Jiří Macháček nebo Keiserův voice over jsou perfektní. Ale opravdu to chtělo trošku krátit a to už i ve scénáři. To nekonečné nahánění padoucha, potažmo antichrista je totiž velice ubíjející, že to ani správně střelený Honza Kraus nedokáže zachránit. Rozhodně to taková katastrofa není, ale znovu to už vidět nechci...45% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Smrt nastala v 19:37. To je za pět minut. V tomhle městě nic nefunguje." Kamenujte mě, ale já se pobavil. Po náročném dni mi Wilsonov nabídl oddychovou zábavu bez potřeby přemýšlet - a nic víc od něj chtít nelze. Není to rozhodně horší film než dejme tomu Mazaný Filip (jehož tvůrci si onehdy velmi obdobně naběhli přirovnáním k Limonádovému Joeovi), světlá místa jsem v něm našel, několikrát jsem se od srdce zasmál a trapně mi bylo jen občas. Největší chybou je nesmírně přehnaná stopáž (obzvlášť když se v závěru všechno akorát zbytečně komplikuje a jedna podivuhodná nelogičnost střídá druhou) a také zvláštně odbyté scény typu "je večer, hlavní hrdina uléhá do postele s knihou, když v tom zvenčí slyší zpěv dívky - vyhlédne z okna a venku je kupodivu pohádkově prosluněný den, po večeru ani památky - jenže vzápětí hlavní hrdina vyráží ven - a tam je najednou zase tma jako v ranci". Že si Marek Epstein pohrál s vážnou předlohou a udělal z ní dadaistickou crazy komedii, mi nevadí. Stejně tak ani ten propíraný nekorektní rasistický a antisemitský humor se mě na duši nijak zvlášť nedotkl. Naopak si myslím, že mnoho hlášek Jana Krause, Jiřího Macháčka, Petra Čtvrtníčka nebo Stanislava Zindulky by mohlo klidně zlidovět. Proč ne. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Nečtu před filmem oficiální texty distributora, obsahy ani komentáře a nesrovnávám se staršími komediemi. Wilsonov nekopíruje, jde vlastní cestou a je pouze na nás, jestli tento způsob vyprávění příjmeme. Mě vyhovoval, bavila jsem se. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, uznavaný producent najal velmi šikovného režiséra, sehnal práva na údajně hutnou historickou kriminálku, vytvořili společně perfektní vizuální zpracování.. A pak to celé zes***i tím, že se absolutně vykašlali na jakoukoliv vážnost, což by nebylo to nejhorší, tím je totiž sestava herců v hlavních rolích - Macháček a Dyk - ti sotva dosahují kvalit průměrného vedlejšího herce a obsadit je do hlavních rolí mohl jenom chorý korýš s kornatěním mozku. Což je popravdě to nejhorší, on by tu totiž ten humor zas tak špatný nebyl a bez mučení se přiznám, že neskonale cynický humor, který je zpravidla páchán na židy, či černochy, se mi docela líbil. Jen kdyby ten scénář jako takový, byl lepší (a s lepšími herci, samozřejmě), jeden z nejsmutněji promrhanejch potenciálů v historii cz/cs tvorby a to od dob, kdy místo krutého survival horroru a démonických divočácích "Tesáky pekelného Kňoura" dala čt prachy na večerníček "Pruhovaní kamarádi." .... " Koupil jsem ho ve Vídni, na nádraží. Ve státech už slušnýho negra neseženeš. " ()

-bad-mad-wolf- odpad!

všechny recenze uživatele

Nepopsatelná zoufalost, koukatelná jen díky solidní míře nechtěného humoru (ten chtěný nefunguje ani jednou, což tenhle film posílá hluboko i pod třetí Babovřesky). Ještě zábavnější byly některé z komentářů (s průměrem tří hrubek na jedno slovo) na Youtube, dle nichž se jedná o vkusnou (!!!!!!) zábavu, kde se člověk NĚCO DOZVÍ O HISTORII (!!!!!!!!!!!!!!) a že by se pochopitelně měl stydět každý, kdo na tenhle báječný film vrhne zlou slinu. Já se teda trochu stydím - především za to, že jsem Wilsonov dokoukal do konce, což se dá považovat za určitou formu sebetrýznění. U komedie je vždy obří průser, pokud herci nezvládnou věrohodnou dikci - a Macháček ve zdejší crazykomediální poloze je přímo hrůzostrašný, za což můžou z velké části režisér a scenárista, kteří ignorovali fakt, že něco vypadalo dobře jenom na papíře. Pokusy o humor/hlášky/gagy obvykle vychází z toho, že někdo (většinou Macháček) bezdůvodně udělá něco strašlivě macho/agresivního/rasistického - což může být vtipné, pokud se dodá patřičný podtext/kontext/pointa. Tady je pointa vždy jen to, že vtip vypráví debil. A debilní je tu koneckonců úplně všechno - scénář si nehlídá ani vlastní pravidla, díky čemuž spousta věcí (včetně chování postav) nedává smysl a opakovaně se spoléhá jen na to, že se stane něco totálně pošahaného a že se tomu snad někdo zasměje (zasměje - všechny ty existence, které tvrdí, že se tu dozví něco o skutečné historii, protože Bratislavu kdysi vážně chtěli nazývat "Wilsonovým městem", muhahaha, chrocht). Pěknej Kocourkov, tenhle Wilsonov. Dal by se rozebírat hodinu a pramálo z toho by stálo za řeč. P.S. Srovnávat Wilsonov s filmem Adéla ještě nevečeřela je jako přirovnávat obsah nemocničních bažantů k vítězům degustace světových vín. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Taková barvitá místy i vtipná praretro rádoby historická komedie. Trochu mi to připomínalo Adélu, která ještě nevečeřela (ano již tu zmiňováno), ale více Četníky z Luhačovic, ale takové víc parodické a s větším nadhledem. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jeden tribunovej chorál pro Epsteina: "A Mááárku ty si stejně vola kus, hej, stejně vola kus, hej, stejně vola kus!" On Mašín není zrovna režisérskej bombarďák, ale takovouhle hroudu ničeho by neutlačil ani hovnivál. Nepochybuju o tom, že to všichni mysleli moc dobře a že to má víc skrytejch významů než pražský metro zastávek, ale na mě jako na diváka to působilo stejně, jako působila na učitelku výtvarky každá moje malba vodovkama - jako paskvil. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pan Mašín asi viděl pohádku Jak pejsek a kočička vařili dort. Naházel do kastrolu kousek mazaného Filipa, kousek Adély co ještě nevečeřela a dokořenil to Hotelem Budapešt. Uvařil to a nechal vystydnout. No a já byl jako ten lakomý pes co šel kolem, dort snědl a teď ho bolí břicho. Ono to totiž nebylo vůbec dobré. Ba co víc. Nazval bych to - výpravnou trapnou blbostí. Film byl vskutku výpravný, líbilo se mi to prostředí uliček poválečné Bratislavy i jednotlivé figurky ve filmu účinkující. Bohužel, to co možná fungovalo v knize zde nefungovalo vůbec. Humor byl trapný a usmál jsem se v pravdě jen jednou. Divím se Dykovi, že se musí cpát do filmu. Je to skvělý zpěvák, ale podprůměrný herec. A pokud podprůměrný herec hraje v nablblém filmu, stává se ještě podprůměrnějším. Macháček hrál s gustem, to bylo na něm vidět. Ale jelikož sypal nevtipné hlášky s takovou kadencí jako bren kulky, přestal jsem jej časem tak nějak vnímat. Po hodině se přihodilo to, co by se nemělo stát žádnému filmu a to byla skutečnost, že jsem se podíval kolik ještě zbývá minut do konce. Při zjištění, že necelá hodina jsem zasténal. S přáním, že se to možná nakonec otočí a zlepší jsem pokračoval ve sledování, ale letmo jsem pokukoval po Do a čudlíku se dvěma šipkami vedle sebe... Nebudu vás napínat. Nezlepšilo. Pan prezident Wilson udělal dobře, že se nepodíval ,,na Balkán'' a mně ten výlet na hodně dlouho také stačil. S českými komediemi je holt ámen - teď už jsem si jist. Dávám za jednu sazenici bambusu, ale jen za to ztvárnění prostředí. * ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Nenáročná směsice divno-scének, které občas fungují, častěji ovšem vyvolávají wtf výraz, který podtrhuje především přítomná xenofobie a rasismus. Na druhou stranu jako lehce nepovedená kopie filmů Wese Andersona, která evidentně měla dost křečovitý vznik/dodělávání, plní svůj účel pro méně vybíravé české publikum dostatečně. ()

Reklama

Reklama