Reklama

Reklama

Humr

  • Irsko The Lobster (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Snímek Humr je romantickým filmem, jehož děj se odehrává v blízké budoucnosti, kdy jsou dle zákonů Města nezadaní lidé zatýkání a odváženi do Hotelu. Tam si musejí do 45 dní najít odpovídajícího partnera. Pokud se jim to nepodaří, jsou proměněni ve zvíře dle vlastního výběru a vypuštěni do Lesa. Zoufalému muži se podaří uprchnout z Hotelu do Lesa, kde žijí Samotáři, a zamiluje se tam, ovšem něco takového je proti jejich zásadám. (Falcon)

(více)

Recenze (544)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Clockwork Orange meets 1984 a možno ešte aj tak trocha Cloud Atlas. Čudná kombinácia, to beriem ale samotný film nieje o nič normálnejší. Svet sa nachádza v alternatívnej blízkej budúcnosti kde každý musí mať svoj pár a byť zamilovaný. Kto sa v tamto blaženom stave nenachádza a nevie si nájsť partnera, je zo štátnej povinnosti odvlečený do hotela, kde si v nasledujúcich 45 dňoch musí nájsť partnera medzi ostatnými zúfalcami. Pokiaľ sa mu to nepodarí, tak je pretransformovaný na zviera, ktoré si sám vyberie podľa vlastného úsudku. Hlavná postava David sa takto dostáva medzi neskutočne čudnú skupinu ľudí, pri ktorých nieje divák prekvapený, že sú sami, a pokúša sa nájsť nejakú ženu. No výber je dosť chabý. Rozhodne sa, že keď sa mu to nepodarí, tak sa chce zmeniť na homára pretože sa dožíva vyše stovky a je plodný do konca svojho života. Táto utopistiká čiernočierna komédia je svojim spôsobom rozdelená na dve časti. Jedna sa odohráva v hoteli kde si hlavná postava hľadá partnerku márne a druhá časť sa odohráva zase v lese kde sa nachádzajú nelegálny samotári, ktorý sú proti vzťahom a tam sa hlavná postava zamiluje. Prvá časť je vo všetkých aspektoch originality dokonalá, škoda, že tá druhá časť je pomerne nudná a po chvíľke diváka prestane baviť, keďže bol ohúrený prvou hodinou. Tá druhá hoci nieje zlá, už tak úderná nieje. Je to satyra na dnešnú západnú spoločnosť veselá aj smutná zároveň. ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Černý Sci-Fi_mRDomanťák s nechutnostma uvnitř žaludku... Upřímně řečeno je to úplně zbytečný snímek, který vám nejspíš nic nedá a nemá vám co říct, ale ok, něco na tom určitě bude... No třeba ten krásně vytáhlý pupek Colina Farrella, no nemyslíte? ()

gegina31 

všechny recenze uživatele

Nějak přehvězdičkováno. Tenhle film jsem před půl rokem začala a po 30 minutách znechucením a nudou vypnula. Bohužel jsem byla donucena díky filmové výzvě tuhle hrůzu dodívat. Hrozně dobrý náměť, ale nelíbí se mi, jak to je natočený. Vadil mi už jen ten začátek. Ženská jede v autě, jede a jede a jede a jede... Baví vás to číst? No tak takhle mě asi bavilo se na to dívat. Tak jsem to chvíli překlikávala, až jsem se dopátrala k tomu, že zastřelila nějakýho osla. Wow, no tak to byla pecka (ironie). Takže asi tak. Doufala jsem alespoň v nějaké zajímavé vyústění a závěr, ale ani toho jsem se nedočkala. Jednu hvězdu dávám jen proro, že ikdyž to byla blbost, tak i přesto jsem viděla horší. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Trpěl jsem jak zvíře, když jsem tento film viděl. Zpočátku mi to přišlo jako dobrý nápad s velmi dobrým ansámblem, postupně se bohužel film změnil v skoro až noční můru a stále jsem koukal na hodinky kdy, že to probůh skončí. Bohužel to mělo skoro 2 hodiny. Absolutně neukočírovaný děj, kdy ze zajímavé zápletky se stala nicotná tragédie, bez sebemenšího náznaku napětí či vyvrcholení. Tenhle art šel úplně mimo a mě a jsem rád, že už nikdy neuvidím. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Originální a zajímavý film, který určitě potěší ty, kteří hledají něco jiného, než je v běžné distribuci k vidění. Lanthimos natočil velice bizarní a svěží satiru na vztahy a absurditu totalitních společností, která se dá rozdělit na dvě poloviny. První je precizní, vychází ze skvělého nápadu, který těží prakticky na maximum, a i když některé věci zcela přesně nevysvětluje, vůbec to nevadí, protože celé universum seznamovacího sanatoria a jeho zaměstnanců i obyvatel je natolik svérázné, že celou dobu baví, navíc se ke všemu přidává velmi jemný, ale brutálně černý humor, který ale mnohým může dojít až zpětně. Druhá polovina už je o něco slabší, nemá takový spád, je trochu předvídatelná, i když má své momenty, není už ale tak originální. Překvapí na takhle divný film hvězdné obsazení, v němž jednoznačně vyniká civilní a "fotrovský" Colin Farrell, příliš pozadu pak nezůstává ani podobně civilní Rachel Weisz, ani ostatní ale nejsou o nic horší, jen nehrají tak výrazné role a jejich postavy jsou vesměs divnější než ty hlavní (zejména John C. Reilly a Ben Whishaw). Škoda, že snímek neskončí úplně uspokojivě a působí trochu prvoplánově a "lacině", protože de facto konec nemá, tudíž se o něm můžou vést sáhodlouhé diskuze, které ale asi nikam nepovedou. The Lobster je každopádně hodně zajímavý a netradiční film, který není pro každého a nejvíc mu škodí asi to, že někomu se může zdát extrémně nabubřelý a pozérský. 70 % ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Čosi tak "autistické" som už dávno nevidel. Bolo to ako modernizovaný Orwell. Romantické to bolo asi ako žalúdočné kŕče. A pri každej vete rozprávačky mi behal mráz po chrbte. Keď si uvedomím, kto tam hral a koľko krajín sa na tom podieľalo, je dosť možné, že sa jedná o najväčší koprodukčný európsky film za rok 2015. Vajatali hory, porodili myš. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Tohle mě tedy úplně minulo. Přitom jsem se na to dost chystal, nechtěl jsem na to koukat bez nálady nebo unavený pozdě v noci. Jednu hvězdu jsem ještě přidal za originalitu, herecké výkony a docela pěknou hudbu. Ta byla asi nejlepší stránkou filmu. Spolu s tou pasáží, kde Colin předstíral cynika, alespoň to mě pobavilo. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Moc pekný a originálny artík, ktorý sa ale po určitom čase (stopáž je na takýto koncept pomerne premrštená) začne opakovať a miesto katarzie prinesie iba *celkom zaujímavý zážitok* ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

"Je těžší předstírat, že něco cítíš, než předstírat, že nic necítíš." Tak ono je to oboje těžké a o téhle základní myšlence film vypráví tak originálně a při všech těch zábavných nesmyslech i chytře a přitom srozumitelně, že jsem se nadchla. Film má fůru logických slabin a chápu, že se líbit nemusí, ale mě se líbil velice. Je pravda, že první půlka v hotelu byla mnohem lepší a nikam se mi odtamtud nechtělo, protože ta diktatura v lese byla příšerná a dost právě tu první část popírala. Film výborně pracuje s hudbou a vůbec, chtěla bych být kočenka nebo vlaštovka. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Na stupnici divnosti a bizarnosti se "Humr" vyšplhal až na nejvyšší stupeň. Film srší nápady (hlavně v první polovině), ale místo lesní dějové linky bych raději viděla zákulisí celé té dystopické společnosti. Závěr vyloženě naštve. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Až dojdeme v globalizačních snahách do konce, připravme se na jeho definitivní polarizaci; buď v tradičním smyslu křesťansko-židovské tradice: bohatí/chudí či silní/slabí či mocní/ovládaní nebo (protože se tyto kategorie úplně neosvědčily) třeba očkovaní/neočkovaní nebo singl/double, jak to vidí Yorgos Lanthimos. Jeho vize je zcela legální a v tomto světě soumožná čili virtuální. Aby člověk klesl na úroveň (svého oblíbeného) zvířete není třeba mnoho úsilí, stačí jen nebýt součástí nomenklatury (v původním významu). ovšem ani na druhé strany bariéry (v lese), kde panují opačné zákony, to není snadné, Tertium non datur (třetí cesty není), možnost být s někým, když chci a nebýt, když nechci, je vyloučena. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Absurdní, dost černohumorná záležitost. Originální. Herecky velmi slušně obsazená, zvláště Colin mě zaujal... Ovšem Rachel to má u mě těžký, tady mě moc nepřesvědčila. Prostě Something´s Gotten Hold Of My Heart. Zvlášt seznamovací scény asi nejdrsnější, co jsem kdy viděl, stojí zato. Výhrady k tomu mám, přesto ****. 50. KVIFF ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* opravdu velmi originální komorní sci-fi, který představuje zvláštní sociální systém, kdy je velmi omezena svoboda jednotlivců a nutí je do vztahů. Tohle vyvolává další extrémy, z kterých není téměř úniku. Je v tom hodně poznat tu zvláštní řeckou kinematografii, která podobné absurdní kousky přináší - aspoň soudím podle toho, co jsem už viděl. Takhle romantické filmy moc nevypadají, ale přináší do tohoto žánru osvěžení. Hodnotil bych možná výše, kdyby to celé nevyznívalo tak depresivně bez východiska a nebo by to mělo větší spád. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Axis 

všechny recenze uživatele

Celovečerní art verze Man Seeking Woman. Sedm a kousínek, v určitou chvíli je to už trochu nudný a tuze prapodivný. ()

applause 

všechny recenze uživatele

První část byla poutavá. Neříkám, že nápad byl dobrý, ale zajímavý. Druhá polovina mě už nebavila a ani mě nezajímalo, jak film dopadl. Bylo to přitažené za vlasy, nemluvě o stejnosti, aby spolu páry mohly být. Nedoporučuji. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Je omnoho ťažšie predstierať, že ste schopní citov, aj keď to tak nieje, ako predstierať, že nie ste schopní citov, aj keď ste citliví... Niečo tak absurdne výnimočné som už dlho nezažil. Grécky tandem "bláznov" Yorgos Lanthimos & Efthymis Filippou nám veru priniesli famózny koncept troch "svetov" - Hotel, Les a Mesto. Každá sféra sa riadi svojimi vlastnými pravidlami, ktoré sa priam predbiehajú v absurdite, ale aj tak na Hotel snáď nič nemá. Práve tá časť príbehu, ktorá sa odohrávala v Hoteli ma bavila najviac, ale aj to ostatné stálo zato. Absolútne žasnem nad tým, ako sa Grékom podarilo vytvoriť také niečo, a vďaka koprodukcii dokázali získať do tohto aj kopu hviezd, takže napokon to nie je až taký underground ako väčšina európskych filmov bez veľkých hereckých hviezd, ale to nič nemení na tom, že to bolo na parádu. Možno nie plných 5*, ale z tú originalitu sa prikláňam k vyššiemu hodnoteniu. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

strojově přesný film se strojově přesnými herci,bez špetky emocí a velmi zajímavým nápadem.Viděl jsem rád,ale jednou stačilo...60% ()

Rajesh_K. 

všechny recenze uživatele

Zvláštní depresivní zážitek. The Lobster je ten typ filmu, který zaujme už jen svou originalitou. Bohužel v druhé polovině už to nebylo takové záživné jako na začátku, škoda :-) Zajímavý námět, Colin Farrell výborný, zbytek ušel. (60%) => 3★ ()

Související novinky

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

01.12.2018

Herec Colin Farrell, který se v posledních letech objevil v impozantním sledu filmů jako Vdovy, Oklamaný, Zabití posvátného jelena nebo Humr, se čerstvě připojil k obsazení chystané gangsterky Toff… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Hotel pro smetánku za hranicemi Hollywoodu

Hotel pro smetánku za hranicemi Hollywoodu

09.02.2014

Řecký režisér Giorgos Lanthimos před několika lety šokoval a bavil svým unikátním filmem Kynodontas, který ve festivalových kruzích rozděloval diváky a poutal pozornost ke kvantitativně velmi skromné… (více)

Reklama

Reklama