Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželé Marek a Monika Šírovi se přestěhovali z Prahy na vesnici. Hodlali tady najít nejen lepší vzduch pro vlastního synka trpícího těžkým astmatem, ale i vstřícnější klima pro dva starší adoptované syny, kteří nezapřou svůj romský původ. Sen o svobodném "přírodním" prostoru však bere rychle za své, když postarší soused jejich syna Františka obviní z toho, že mu kamenem rozbil čelní sklo u auta. Vesničané nejsou k cizincům příliš vstřícní, soužití s otevřenou arogancí, která neskrývá chuť hnát svou kauzu až k soudu, však Šírovy dohání k neadekvátním reakcím. Marka a Moniku, odhodlané vybudovat rovnoprávné a láskyplné rodinné prostředí, navíc dovedou čas od času pořádně vytočit i samotní kluci. Mezi křehkým zázrakem lásky a strachem z nenapravitelných chyb se rodí rovnováha všedních dní. Střídmé komorní vyprávění nabízí otevřený pohled na otázky všednodenní tolerance a ekologie rodinného i společenského prostoru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (157)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Křišťálový glóbus - výběr, Český Lev 1 : Herec HR - Ivan Trojan + 6 nominací: Nejlepší film, Režie, Herečka HR - Petra Špalková, Herec VR - Zdeněk Dušek, Herečka VR - Jaroslava Pokorná, Scénář ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Tyc přestal nudit (Žiletky) a natočil výpověď o xenofobii a rasové nesnášenlivosti, což je ožehavé téma, které se v českých filmech překvapivě zas tak často neobjevuje, ačkoliv je stále aktuální. Skvěle napsané dialogy, ruční kamera dodává filmu šmrnc autentičnosti. Navíc tak kvalitní herecké výkony se jen tak nevidí, jak ústřední dvojice (Trojan, fantastická Špalková), tak i dětských hereckých představitelů. Jenom ty přespříliš dloooooouhé detailní záběry tváří hlavních aktérů, jak vystřižené ze sovětských filmů, si mohl Tyc odpustit. A přestože poslední čtvrthodinu film notně ztrácí dech, výsledný dojem je velmi dobrý. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Relativně krátký film, u kterého podle mě forma pohltila obsah (a u kterého jsem se až nezdravě nudil, vezmeme-li v potaz závažnost tématu). Usilovná stylizace do co nejsyrovějšího a nejnepřívětivějšího prostředí je až přehnaná, a nic na tom nezmění ani Petra Špalková, která má snad patent na citové výbuchy. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Lidi jsou zlí a čeští obzvlášť; aneb obsah 90% českých filmů z posledních 17-ti let. Včetně Smradů, řešících otázku rasové problematiky u nás. Šťastná smíšená rodinka (výborný Trojan, výborná Špalková a tři děcka) se přestěhuje z Prahy na vesnici částečně i proto, že věří v „neposkvrněnost“ zdejších lidí. Jenže svině jsou všude. Jedno rozbité sklo na autě tak rozpoutá nesmyslný hon na čarodějnice, resp. na dva romské kluky. Ti nejsou vykresleni jako neviňátka s, ale jako normálně problémoví teenageři, což se cení. Cenit by se měla rovněž snaha Zdeňka Tyce o natočení protirasistického psychologického polodokumentu. Protirasistického tím, že ten nejhnusnější rasista je skutečně odporný a jednostranně zlý . Psychologického tím, že dlouhé detaily hlav herců brzy začnete považovat za nezbytnou přítěž. A polodokumentární tím, že nevypráví ucelený příběh, ale pouze sumarizuje jak to s námi vypadá. Do toho občas zabuší hudba jako z Terminátora nebo se kamera začne neotřele otáčet kolem vlastní osy, sledujíc postavu, která zrovna mluví. Upřímně, nevím kam Smrady zařadit. Na syrovou výpověď jsou příliš idiličtí a zidealizováni, o dojemnost taky nezavadili a ke skutečnému artu jim chybí oprostit se od patosu a exploatačních zkratek. Přitom si myslím, že tuzemský film podobných kvalit do našich kin v posledních letech nezavítal. 70% Zajímavé komentáře: dwi, JayKey ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Scénář Terezy Boučkové byl prý téměř autobiografický, já bych spíš řekl, že byl autobiografický úplně. Je to nosný nápad a zajímavé zpracování. Co chceme víc? Česká latentně rasistická společnost takové a podobné filmy potřebuje, co si budeme povídat. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::: Pamatuji si, že jako malý jsem na to s matkou byl v kině, po projekci jsme o tomto filmu mluvili ještě týden. Je to zajímavý film, zvláštně natočený. Určitě stojí za podívání ! :::::::::::::::::::: ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Občas to bylo trošku mimo mě, třeba jak šla ta mátina rozbít okno tomu sousedovi, protože takhle se věci řešit nedají a jen maximálně dají tomu člověku důvod. Ale jinak to byl docela zajímavej pohled na to, jak se žije. I když tu rodinu bych těm rodičům nezáviděl, protože takových starostí, to je na předčasnej hrob. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Film zaměřující se na problém rodiny, která si ke svému synovi ještě adoptovala dvě romské děti a doufající, že na vesničce se jim bude žít dobře. Když ovšem soused obviní děti, že mu rozbili okno tak se jim rozplynou i poslední zbytky naděje. Nadprůměrný výkon Ivana Trojana, který poprávu obdržel Českého Lva ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Tvůrci chtěli vyvolat diskuzi, což se povedlo. Skoro mě ti roztomilí opičáci dojali. Znáte to, nejsem rasista, ale... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Xenofobohemian Rhapsody. Každá z postav dostane několik desítek sekund trvající detail obličeje k vyjádření tichého emočního vypětí, prostředí je často snímáno z perspektivy ptáka, který se zastavil v letu a nebo požil a do toho rozverně hraje Jablkoň. Forma na sebe celkem zbytečně strhává pozornost a pro ten ze zkušeností čerpající příběh o rodičovském každodenním boji, co nelze vyhrát a nemůžete si dovolit prohrát, je jen koulí u nohy.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Námět byl skvělý. Bohužel byl zabit nepřesvědčivými dětskými hereckými výkony. Naopak (jako vždy) vynikající byl Ivan Trojan. Ale na škodu bylo i nedořešení hádek s rasistickým sousedem. Ale vcelku se dá říct, že má tenhle film jeden velký plus - konečně otevře diskuzi o problémech rómských dětí adoptovaných "normální" rodinou. A proto stojí za to, se na tento film kouknout. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Téma české xenofobie je stále žhavé a Zdeněk Tyc se pokusil alespoň náznakově přiblížit tento problém divákům. Simuluje ho na rodině, která adoptovala dvě děti, z nichž jedno je tmavější pleti. Spolu prožívají větší či menší radosti a strasti a totéž by se dalo říct o mě, neboť i já jsem podobné pocity pociťoval v průběhu děje. Radost hlavně nad výkonem Ivana Trojana, zajímavě laděnou kamerou a působivou hudbou. Strast se vyskytla ve chvíli, když se režisér nechtěl omezit jen na obyčejné vypravování a pokoušel se vtisknout snímku naléhavější výpověď. Některé „umělecké“ výjevy si mohl taky odpustit. Srovnám-li obě tyto složky, dostávám se k zlaté střední cestě. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tyc a Romská otázka poprvé. Za hranice autentičnosti se dostal příběh Terezy Boučkové, dcery Pavla Kohouta.. Tentokrát na tu story neměl Kohout vliv a díky za to. Muselo to být velmi osvobozující přijít po sedmi letech s novým filmem a zapomenout na debakl s Plyšovým lvem. Navíc svést se na tehdy osvěžujícím a novém úspěchu Ivana Trojana. Budiž Tycovi přáno, ale bohužel vše co následovalo nebylo výsledkem vykoupení, ale jen volného plynutí času a zániku autorské osobnosti, která měla rozhodně na víc. Smradi sice ještě nebyli za hranicí pohodlného kalkulu ve stylu - natoč něco chytlavého o Romech a ceny se jen pohrnou, ale byl to začátek. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Docela nepovedený film o rasistických názorech.Jednu chvíli to vypadalo nadějně,pak se ovšem mé názory zcela vyvrátili.Film nezachrání ani skvělý Trojan a Špalková.další promarněná o skvělý dojemný film.Je to škoda ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Takový hezký milý filmeček, který přejde a bude zapomenut. Petra Špalková je skvělá charismatická a sympatická herečka. Určitě by si zasloužila více dobrých rolí, protože mě se její výkon opravdu líbil. ()

juta 

všechny recenze uživatele

To byli teda smradi co? Drama, která i bavilo a na dnešní dobu celkem sranda dívat se, jak je někdo rozzlobenej, že mu někdo rozbil starou rozpadající se škodovku. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Nosné téma české rasistické společnosti je tu tak nějak tuctově zpracováno. Potenciál tohohle filmu byl určitě mnohem větší. ()

Reklama

Reklama