Ptačí klec (festivalový název)
Paran daemun
Birdcage Inn, The
Jižní Korea, 1998, 105 min
Ki-duk KimHrají:
Ji-eun Lee, Hae-eun Lee, Jae-mo AnPlakáty
Do hotelu v malé uličce přímořského města přichází mladá dívka s malou taškou a velkou reprodukcí aktu od Egona Schieleho. V hotelu musí zpříjemňovat noc občasným hostům a živit svým tělem sebe i rodinu majitele hotelu. Otec a syn neváhají sami využít jejích služeb, tím silnější je však nepokryté pohrdání, které k ní chová stejně stará dcera. Dívka nenávidí prostitutku i celou živnost svých rodičů, kterou ze studu skrývá před svým snoubencem. Ten však jedné noci skončí jako nic netušící host v náručí prostitutky. Příhoda zprvu jen vyostří vztah obou dívek, nakonec se však stává počátkem pomalého sbližování, během něhož dcera objeví sílu sexuality a její nenávist ustoupí novému porozumění. Jedné noci si tak dívky mohou vyměnit svá místa... Rytmus vyprávění jako by zrcadlil příboj narážející na nedalekou pláž. (oficiální text distributora)
Faye
Jedna rodina na kterou vydělává jedna prostitutka. Ráno se společně ošplouchnou u studny. Hlava rodiny využívá služeb zdarma, syn hlavně odposlouchává dění přes walkmana, matka uvaří, jen dcera jedinou živitelku rodiny nemůže snést. „Ty a já jsme jiné.“ Konflikt se vystupňuje v den, kdy dcera přivede do rodiny představit svého snoubence..a poté nastává zlom. „Bereš život tak jednoduše. Každý by mohl mít život jako ty. - Myslíš si, že jsem šťastná? Vážně mi rozumíš?“. Kimovo oblíbené téma prostituce a opět poněkud jinak.A mě začíná (čím dál tím víc) zajímat jaká je vlastně korejská realita nebo proč se na „prodejný sex“ pan režisér tolik upnul. V každém případě další pozoruhodný film z jeho tvorby.(20.7.2006)
AngelAngie
Ki-duk Kim je můj jihokorejský bůh - a ne proto, že je nejznámější, ale proto, že je pro mě prostě nejlepší a tenhle snímek patří k těm, které mě úplně rozbily .. :)(9.1.2007)
Kulmon
Asi stále ještě nerozumím tolik jihokorejské mentalitě. Ale vůbec jsem nepochopil proč se některé postavy chovají jak se chovají. Proč ta prostituující dívka prostituuje a živí celou další rodinu? Jinak se ovšem jedná o pozoruhodný snímek, jehož sledování není ztraceným časem.(19.9.2010)
EdaS
Emocionálně silné drama ze života spodních vrstev. Hlavní hrdinka, ač prostitutka, je jediná čistá duše, nastavující ostatním obyvatelům hotýlku obraz jich samých. Velmi působivý snímek s propracovanými postavami a jeden z Kimových nejlepších.(4.12.2006)
Flipper
Príslovie "bordel v bytě chytré dítě", naberá iný význam, keďže v dome je kurvinec :). Po začiatočných trademarkoch Ki-Duka, začína pestro rozohraná partia vzťahov, ktorá poskytuje pohľad na disfunkčnosť rodiny a výchovy. Kim nebojácne odhaľuje charakter človeka, ako ľahké dievča, ktoré je našou súčasťou bez zbytočných servítok, tvrdo a nebojácne. Dotýka sa pritom odhaleného tela morálky na rozmedzí individuálneho šťastia a prežitia. K úplnému umeleckému dotvoreniu chýbal len krôčik, lebo ho brzdia afektované facky, nesúlad v prežívaní emócií a hlavne minutáž. Ak ste to videli, chlapci aj vy ste prišli tak jednoducho o vaše panictvo?(1.7.2010)
molotov
Dalších Kimův film z neutěšeného, špinavého, industriálního prostředí obývaného podivnými napůl zkaženými a napůl naivně čistými postavami. Tentokrát je v popředí vztah dvou mladých dívek, prostitutky a dcera paní domácí, která ji zpočátku nenávidí.(23.7.2006)
kitano
Kim-ki dukov minisvet, kde spoznavame tie povrchne, ale aj (hlavne) vsetky odvratene strany postav. Ich vztahy niesu obmedzene pribehom, ale naopak ich vztahy pribeh vytvaraju. Postavy sa tak dostavaju do situacii, ktore nech su akokolvek kim ki-dukovsky absurdne, ukazuju skutocnu povahu ludi pravdivejsie, ako vacsina diel ostatnych artovych reziserov. Pripocitajme si ktomu obrovsky cit pre vyostrene sceny, hudbu a hutnu davku brutality a mame na svete skutocne jedinecny zazitok. AAA. (9/10)(17.9.2008)
Bebacek
Opět téma prostituce, motiv ženy jako oběti, leč tentokrát Kim vynechal (pro své filmy typické) násilí a depresivní konec nahradil hodně smířlivým... Rozhodoně stojí za pozornost.(11.1.2007)
Dragoni
Nostalgické drama o osudech dvou dívek, prostitutky a dcery pasáka, které nemají nic i hodně společného. Další z řady Ki-duk Kimových drsných filmů o prostituci, násilí, hledání přátelství a svého místa ve společnosti. Délka pouhá hodinka a půl. 85 %(11.4.2010)
Slarque
Vztah prostitutky a dívky, která ji nenávidí kvůli jejímu povolání, je opět velice překvapivý a vyvíjí se zcela neočekávaným směrem. Perfektní ukázka režisérova stylu.(12.7.2003)
arie
Ak by som chcel prílišne zjednodušovať, mohol by som Kimovu Vtáčiu klietku charakterizovať ako príbeh o mierne latentnom budovaní priateľstva dvoch mladých žien, no keďže píšem o filme kultového kórejského majstra, zjednodušovať nemôžem, nakoľko filmy tohto tvorcu vykazujú mnoho aspektov, určite však nie sú jednoznačné a majúce len jednu dejovú vrstvu. Tentoraz opätovne sledujeme klbko viacerých osudov a vzťahov, ktoré často prechádzajú až za hranicu bežnej vyhrotenosti, no neprechádzajú do sledu surového násilia, ktoré je prítomné v iných režisérových projektoch (trebárs výborný Adresát neznámy). Klietka je taktiež akýmsi mikrosvetom, v ktorom na nás číhajú prekvapivé scény, nechýba klasická drsná poetika a pár vynikajúcich kontrastov. Mužské postavy si príznačne priznávajú svoje zvieracie pudy, niektoré sú doslova stelesnením animálnosti, na druhej strane zvieratá sú vo filme bezbranné, potrebujúce ochranu (skvelá úvodná scéna s korytnačkou). Táto snímka možno nemá taký nekompromisný dopad na diváka, aký má Adresát neznámy, no absentuje v nej prílišná absurdita a namiesto nej poskytuje divákovi prijateľnejšie vyústenie s blahodárnou dávkou optimizmu.(9.12.2010)
ork
For Me 79%(24.1.2011)
rejzanek
Nevím, jak to ten Ki-duk Kim, dělá, ale i se svým třetím filmem v pořadí mě rozhodně nezklamal a patrně jedině on dokáže trošku zastavit moje postupné stále menší sledování JK filmů. Opět, tak pro něho typická hudba, která začíná postupně rozehrávat jeden příběh opravdu zvláštní rodiny, která provozuje nenápadný hotel, jehož hlavním příjmem je kromě noclehu také společnost mladé dívky, kterou rodina naprosto bez nějakých výčitek využívá( a ještě něco navíc ). Jediná dcera majitelů dívkou dost opovrhuje, ze začátku jí to dává i dost najevo, ale postupně mezi nimi shodou osudu a okolností začínají tát ledy a vše směřuje až k poněkud překvapivému konci, který jejich chladné vztahy od základů změní. Kimovi se opět povedl velmi zajímavý film, který mě ani chvilku nenudil a jediným zklamáním pro mě byla kvalita záznamu, ale za to on rozhodně nemůže:)(2.6.2012)
Maemi
Většinu tvorby Kim Ki-duka příliš nemusím, ale to proto, že na mě jeho styl příliš drsný. Jeho filmy jsou bezpochyby dobré a kvalitní, také proto je stále sháním a Paran daemun je mé osmé setkání s tímto známým jihokorejským režisérem. Film mě bavil, i když, jak jsem již napsala, na mě byl příliš drsný, příliš naplněn agresí a představoval jen tu špatnou tvář lidstva. Ke konci ale nabral trochu jiný, optimistický směr a nebyl by to Kim Ki-duk, aby v něm nebylo něco poetického a aby byl vyprávěn polopaticky. Jeho filmy si získají jen část publika, ta druhá buď není dostatečně naladěna na asijskou vlnu anebo jim jednoduše nevyhovuje styl vyprávění režiséra, který vyžaduje přemýšlivost diváka a také jistý nadhled, protože Kim není režisér, co točí snímky o světě, jaký ho většina lidí chce mít, ale naopak se snaží ukázat tu stinnou stránku světa a lidí v něm.(9.9.2009)
Pan Filuta
9/10 Jak jinak vynikající Ki-duk z rané tvorby, kde ještě není tolik symboliky jako v pozdějších výtvorech. Velice mě překvapil smírný konec. Nemůžu si pomoci, ale právě kvůli takovýmhle filmům miluji asijskou kinematografii a Kim má na tom asi největší podíl.(10.1.2007)
Folpa
odpad!Kim Ki-duku! Ta rodina byla fakt ujetá. Ošklivá dcera, aspoň že ta poběhlice byla pěkná ale celkově film o čem? O úchylné rodině?(19.12.2010)
GodComplex
Muj prvni slabsi Kim Ki-dukuv film. Osklive prostredi, osklivi herci, nudny scenar, ktery je na pomery rezisera nedostatecne originalni i nedostatecne kontroverzni. Presto to ale melo svou hloubku a rozhodne se nejedna o zbytecny film. Jen je o poznani horsi, nez standard, na ktery jsme u Kima zvykli. 4/10(2.6.2010)
hunty
Tak tohle je jeden z prvních Kimů a už tak nekompromisní a vlastní, syrovost opět všudypřítomná. Je to fakt pan Režisér.(20.4.2010)
Radiq
Zcela nepochopitelně se z holky, co tu šlapku nesnáší, stane její nejlepší kamarádka. Přitom vůbec nevím, co ji přimělo tak změnit názor. Tu samotnou šlapku jsem nepochopil, proč se furt tak nechávala vojíždět. Prakticky každej chlap, co se ve filmu objevil, ji buď normálně ošukal nebo zneužil. A ona z toho moc happy nebyla. Ta druhá je taky pěkně nepochopitelná, protože nejdřív svýmu klukovi nechce dát a pak si to rozdá s někým úplně cizím. Jé, sorry, trochu tady píšu o ději. Tak slovně hodnotit to nebudu, protože z toho mám takový rozporuplný pocity.(13.6.2007)
Raven0
V celku solidní člověčinka o chudé rodince a jedné prostitutce. Námět je zajímavý, ale zpracování na můj vkus poněkud nudné. Žádné vypjaté situace, vše se jaksi vznáší v podivném oparu ticha. Herecké výkony jsou poněkud monotolní a působí jaksi nepřirozeně. Tyto filmy asi nejsou mým šálkem kávy, proto "jen" tři hvězdy.(18.3.2007)