Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká Británie, rok 1971. Konflikt v Severním Irsku se blíží občanské válce. Vojín Gary Hook spolu s ostatními doufá, že bude odvelen do Německa, ale kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci je jednotka přesunuta do Belfastu. Situace je náročná a chaotická, město je rozděleno na loajální protestanty a nepřátelské katolíky, je plné vojáků, tajných a dvojích agentů. Během jednoho výjezdu je Gary omylem zanechán v rozvášněném davu a ocitá se tváří v tvář boji na život a na smrt ve snaze dostat se zpět k jednotce. V průběhu nedobrovolné odysey jsou mu věrnými společníky nejistota, zmatek, strach a beznaděj. Talentovaný režisér umožňuje divákovi zažít fyzický pocit paranoie a úzkosti, které v druhé části filmu opouštějí konkrétnost daného příběhu a ústí v obecnou kritiku války a násilí. Obrovský podíl na intenzitě divákova prožitku má kamera snímající postavy z bezprostřední blízkosti a působivá vizuální stránka stejně jako autentický herecký výkon Jacka O'Connella v roli Garyho. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (157)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

(49th KVIFF) Akční vrchol festivalu. Napínavý, adrenalinový válečný snímek, odehrávající se jedné noci uprostřed Belfastu během nepokojů. Sympatický vojín-nováček je vržen doprostřed běsnících bojůvek a bude mít co dělat, aby přežil, protože shodou nešťastných náhod po něm půjdou úplně všichni. Když se na scéně objevil otravný přechytralý klučina, bál jsem se, že to půjde celé do kopru, ale obavy dlouho netrvaly :) Vlastně mám s filmem jediný problém, a to s poměrně hodně nešťastným castingovým tahem, kdy dvě postavy na opačných stranách barikády hrají dva velmi podobní herci. Což vzhledem k tomu, že součástí příběhu jsou i různé podrazy, konspirace, vyjednávání s nepřítelem a podobně, docela stěžuje přehlednost. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pro mě jsou boje v Severním Irsku těžko pochopitelné. Jen to potvrzuje, že každý z národů, nejen v Evropě, trpí určitými stigmaty, které negativně mnohdy působí na celý národ. Kamera je ale skvělá, atmosféra doslova válečná…a to se přitom většina filmu odehrává v ulicích Belfastu…takže na to, jak malý tento film je, se jedná o hodně zajímavou vstupenku do světa boje o nezávislost. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $697,000Tržby Celosvetovo $2,297,000▐ dá sa povedať že to prinieslo podobný chladný zimomriavkoví pocit ako pri Greengrassovej Krvavej nedeli, takmer dokumentaristický štýl priniesol silný a smutný zážitok, režisérsky a herecky na vysokej úrovni /80%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ve Velké Británii tomu říkají The Troubles, tedy konflikt v Severním Irsku, 70. léta, katolíci bojují proti protestantům a chtějí připojení k nezávislému Irsku, v zemi zuří občanská válka, Severní Irsko navíc okupují Angličané, které všichni dohromady nenávidí, všude úřaduje IRA, Dublin roku 1971 je skutečné peklo. Celovečerní debut Yanna Demange dokonale vystihl tuhle tíživou atmosféru. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Parádní intenzivní podívaná. Nesoustředí se to jen na zdrhání vojáka, před pronásledovateli, ale je tam dobře vylíčena i chaotická atmosféra ve městě, kde nelze nikomu věřit. IRA, protestanti i armáda / policie mají uvnitř soupeřící frakce. Akční scény jsou dobré, ale co mě nadchlo byly všechny ty sledovačky. Napětí se při nich dalo krájet. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„VÍTEJTE V IRSKU! ŽÁDNEJ STRACH, BUDETE TU JEN TAK DLOUHO, DOKUD VÁS NĚKDO NEZASTŘELÍ…“ /// Nejdřív to vypadá jako film, kterej by mohl vykládat vo tom, jak se v jednasedmdesátým v Belfastu žilo nejen anglickejm vojákům, ale i domorodcům. Celkem brzo to (bohužel?) přejde v historku, kterak klikař vojín Hook přežil v týlu nepřítele. Podívaná je to napínavá. Vobčas si pohrává s uvěřitelností, ale nakonec (téměř) každej dostane to, co si zaslouží, takže tomu, i díky fajn tempu, leccos odpustíte. 3a½!, ale zůstanu při zemi. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se zůstat „viset“ u nepřátel. 2.) Serou mě protestanti i katolíci. 3.) Thx za titule ,,panot“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní podívaná zobrazující konflikt v Severním Irsku konkrétně v Belfastu, kde Britský sympatický voják je omylem zanechán v chaotické válce uprostřed města a jdou po něm úplně všichni. Ikdyž Irové nesnáší Brity z celého srdce za to, co jim v minulosti prováděli, tak film zdůrazňuje, že ani Irové nebyli žádní svatoušci. Drsné, autentické, napínavé a velmi zajímavé. Že já blázen jsem si film tak dlouho nechával ujít. 8/10: ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// V armádě se prý o sebe vždycky postarají ... vtipné na tom je, že každý válečný film, co znám, tohle vyvracuje - voilá, drama je na světě. '71 naštěstí stojí i na jiných věcech. A říkám naštěstí, protože nebýt opravdu autentického Belfastu a všech charakterů uvnitř, asi bych nakonec nebyl tak pozitivní. Velkým plus byl i fakt, že se film rychle rozjel a ačkoliv ke konci nebyl pedál až u podlahy, jak jsem doufal, podařilo se napůl-debutujícímu režisérovi udržet počáteční tempo až dokonce. To plus senzační výkon Jacka O'Connella (remember the name folks) z tohohle filmu dělá přece jenom zapamatováníhodné dílo. Na Oscara to asi nebude (ačkoliv to imho ve srovnání třeba s takovým 12 Years a Slave funguje podstatně lépe), dveře do Hollywoodu to ale určitě otevře. Mission complete, soldier. 7/10 ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Výborná atmosféra, plná napětí o době, která je zfilmovaná na mnoho způsobů a tenhle je o tom, že se snad podařilo občas někomu přežít i v reálu. Sem tam se "dobrý" člověk ještě našel, ale co ho to stálo, škoda mluvit. Já na Irsko nedám dopustit, ale v tomhle případě to tam muselo být hodně kruté a bát se pomalu mluvit a pohybovat i mezi nejbližšími, muselo být neskutečně stresující. Jeď domů Gary a zapomeň na to.........už nevím, kdo tam tuhle nesmyslnou větu řekl, protože si opravdu nedovedu představit, jakými prostředky to lze uskutečnit......jde vymazat rok 71 z dějin, natož z hlav těch, kterým v tom roce zemřelo mnoho jejich blízkých příbuzných, dětí, kamarádů......a nebo sami mají z té doby mnoho šrámů na těle na duši ? ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

No, málokdy se povede vytvořit film, který dokáže zároveň fungovat jako velice napínavý thriller, lidské drama i autentické zobrazení prostředí. V tomto případě Ulsteru začátku sedmdesátých let, ani by jeden nevěřil, že zpohodlnělá Evropa ještě v relativně nedávné době měla místa, kam by člověk neposlal ani svého nepřítele. Skvěle vymyšlená zápletka, ve které je jeden voják svědkem něčeho, co neměl nikdo vidět, a následkem toho se rázem ocitá uprostřed střetu mezi IRA a katolíky na jedné straně a loajalistickými oranžisty a britskými bezpečnostními silami na straně druhé, jinak řečeno mezi kladivem a kovadlinou. Z rutinní mise se tak stává běh o život skrz nebezpečné ulice Belfastu, kde násilné střety, výbuchy a přestřelky jsou na denním pořádku. Věřit přitom nelze ani člověku, se kterým jste ještě před chvílí spokojeně mluvili. Dobře zrežírováno, zahráno (Britové ty obyčejné lidi v drsných situacích zvládají prostě o třídu líp než zámoří), výborně vystavěná zápletka a napětí se začne stupňovat už po pár minutách. Snad jen občas by Gary potřeboval víc dialogů se svým okolím, aby nepůsobil tak pasivně (na druhou stranu kdo by nebyl na jeho místě pořádně vyděšený), ale jinak prakticky bez výhrad. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Neopouštím zemi, tak se nemáš čeho bát.“ Začíná to jako klasický válečný film. Několik bažantů prochází tvrdým výcvikem, aby byli připraveni na boj. Naše parta borců ale s žádnou válečnou vřavou nepočítá, těší se na cvičení v Německu. Místo toho nakonec zůstávají „doma“, čeká je mise někde v Severním Irsku…a tam začíná krutá realita. Najednou stojí proti někomu, kdo válčí z přesvědčení a s pořádnou dávkou nenávisti. Film působí dost realisticky a civilně. Už kvůli hlavnímu hrdinovi, který rozhodně není ten typ, co za sebou nechává desítky mrtvol. Sice vydrží hodně, ale má strach, přímé konfrontaci se vyhýbá, působí zkrátka jako obyčejný kluk „od vedle“. Spolu s ním vnímáme velmi stísněnou atmosféru všech těch uliček, které mohou skýtat úkryt stejně jako smrt. Všude číhá nebezpečí a hlavní hrdina spolu s publikem žije v nejistotě, zda ho ten člověk, se který zrovna mluví, nesejme třeba hned za dalším rohem. Vše pak umocňuje minimalistická, ale o to působivější hudba. Potěšil i (ne) uspokojivý konec. Celkově silné 4*. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Krásné prostředí Belfastu 70. let a nesmírně slibná zápletka točící se kolem jednoho nezkušeného vojáka, který je do tohoto prostředí náhle vržen. Skličující, trýznivé a po řemeslné stránce nesmírně povedené. Má-li však 71 působit tak syrově a realisticky, jak tvůrci nejspíše zamýšleli, nebylo by na škodu vypustit pár desítek vystřelených nábojů a nedávat s přibývajícími minutami tak okatě najevo, jak celý film dopadne. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Britové opět nekompromisní, i když jsem čekal krapet intenzivnější zážitek. Britský mladík Jack O'Connell je bezpochyby jednou z nadějí ostrovní kinematografie, tady vystupuje jako vojín převelený do Belfastu, kde to momentálně vře. Druhá polovina dvacátého století je ostatně v případě Severního Irska vnímaná jako období plné násilností, za kterými stojí náboženská rozdílnost mezi katolíky a protestanty. Když do konfliktů navíc vstupují Britové, na pořádný mazec je zaděláno. Uprostřed davu nasraných lidí zůstává na jednu předlouhou noc i náš hrdina, a i díky tajným a dvojím agentům to nebude mít rozhodně lehké. Kritika války a násilí je patrná, vizuálně a herecky nemám sebemenší problém. Jen škoda, že se to celé nezařízne pod kůži jako neposedná tříska. Jednotlivé ingredience mi chutnaly, na celku jsem si ale úplně nepošmákl. Nemám rád takové ty zbytečné řeči á la nenechá diváka na vteřinu vydechnout, prostě řekněme spíš opatrné čtyři hvězdy!! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Armáda sa na teba vyserie, si pre nich len kus mäsa..." Veľmi vydarený film, ktorého plagát k filmu trochu mylne navádza na vojnový film. Hlavný hrdina je síce vojak, ale do nepokojného Belfastu prichádza jeho jednotka, ktorej je radovým členom riešiť veci priateľsky. Akcia v uliciach sa vymkla kontrole a zrazu sa ocitá v Belfaste plného nebezpečných uličiek sám...Film 71 je v prvom rade film o prežití, snahe prekľučkovať nepriateľským územím, kde nemôžte nikomu veriť. O minulosti hlavného hrdinu veľa nevieme, ale z príbehu a jeho konania sa dá vyčítať, že je ešte neskúsený nováčik. Pochváliť treba atmosféru 70-tych rokov- tá je parádna a šialene realistická. Realistický je aj prístup a blízkosť kamery, ktorá zvyšuje napätie a intenzívny zážitok. Ten ešte umocňuje výborný, ale skromný hudobný doprovod. Takéto filmy len výnimočne nájdete v Tv ponuke, preto jediná cesta je nájsť si ho na nete, bohužiaľ. 80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla hodně hustá a hodně drsná britská záležitost. Vůbec nechápu jak dokonale Angláni zvládli ztvárnit ty sedmdesátky ... Tohle nebylo žádné Vyprávěj s retro rekvizitama a Vojtkem s kotletama. Tohle byl fakt hustej Belfast té doby. S protestanty, katolíky a armádou snažící se dělat v tom bordelu krapet ordung..Velmi depresívní místo - vskutku. . Věřím, že v té době dostat jako záklaďák povolávák do Irska bylo stejně na mrtvici jako pro Amíky jet do Vietnamu. Začátek filmu paráda i nasazení v Irsku. Střet s domorodci super i další anabáze Hooka. Bohužel jsem ke konci tušil, že se z toho dostane. A cítil jsem to velmi intenzivně. Né že bych mu to nepřál. Ale porovnám li drsný syrový začátek s koncem, je ten konec tak trochu ulepený od cukru... No ale ať. Už dlouho jsem neviděl tak dobře odsýpající válečné drama. Já dávám za 4 stehy. * * * * ()

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama