Reklama

Reklama

Jim Bennett je profesorem literatury na vysoké škole, ale má i svou temnou stránku. Je gambler a dostal se do dluhové pasti. Částky, které dluží, jsou astronomické a začíná mu jít o život... Jim Bennett pochází z bohaté rodiny. Kromě finančního dostatku se mu dostalo i skvělého vzdělání a nyní pracuje jako profesor literatury na vysoké škole. Napsal knihu, která byla v očích odborné veřejnosti ceněná, nicméně to není kniha pro masy, a tak na ní příliš nevydělal. Přestože se nemusel nikdy potýkat s nějakými vážnějšími problémy, není se svým životem příliš spokojený a hraje v kasinu. Zastává názor – všechno, nebo nic – a to se mu jednoho dne nevyplatí. Korejskému majiteli kasina Leeovi už dluží přes dvě stě tisíc dolarů a další peníze si půjčí od Nevilla Baraka, který mu na splacení dá sedm dní. Pokud Jim peníze nevrátí, hrozí mu smrt. Jimova matka je velmi bohatá, ale už nechce vyhazovat peníze za synovy dluhy. Jim se tedy obrátí s prosbou o pomoc na dalšího lichváře, jménem Frank. Frankovi se vůbec nelíbí, co Jim se svým životem dělá, ale půjčil by mu, Jim však musí říct nahlas, že není chlap. To je pro něj nepřijatelné a peníze nedostane. Kromě toho, že musí řešit, kde získá peníze na splacení dluhu, musí také učit. Mezi jeho studenty je dívka Amy, která je skutečně velmi talentovaná spisovatelka, Dexter – talentovaný hráč tenisu a Lamar – basketbalová hvězda. Tito tři se vymykají, ale jen Amy Jimův seminář skutečně zajímá. A nezajímá ji jen seminář, ale i Jim. Pracuje totiž jako servírka v kasinu, kde ho viděla prohrát obrovské peníze, a nerozumí jeho dvojímu životu. Jimova matka se rozhodne, že synovi dá peníze na splacení dluhů, ale žádného vděku se od něj nedočká. Naopak, Jim všechny peníze opět prohraje. Jim je pod neustálým dozorem svých věřitelů. Neville Baraka dokonce nechá Jima preventivně zmlátit, i když lhůta na splacení ještě neuplynula. A protože rozhodně nechce o své peníze přijít, přitlačí Jima ke zdi. Jimovi nezáleží na vlastním životě, a tak buď Jim přesvědčí Lamara, aby zařídil výhru svého týmu o maximálně sedm bodů, ani o bod víc, nebo zabije Amy. Hodlá si na ten zápas vsadit velké peníze, a když to Lamar udělá, budou si s Jimem kvit. Jim zajde za Lamarem, aby si o tom promluvili. Ví, že Lamar má nemocné koleno a jeho budoucnost jako basketbalisty je nejistá. Potřebuje však peníze pro rodinu, a tak souhlasí. Jim mu slíbí 150 tisíc dolarů, které však stále nemá. Jde tedy znovu za Frankem, kterého nakonec přesvědčí, aby mu půjčil 260 tisíc, a za Leem, kterého přesvědčí, aby mu půjčil 150 tisíc. Ty dá rovnou Lamarovi, který splní svůj slib, a i když je to nervy drásající, podaří se mu zařídit, aby jeho tým vyhrál o sedm bodů... (TV Prima)

(více)

Recenze (248)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Profesor Wahlberg se do role otroka rulety dokonale hodí a jeho lavírování mezi nejistotou maskovanou útěry svých studentů a neovladatelnou touhou osudu tentokrát ale už fakt natrhnout prdel je podmanivé a bere s sebou. Kdybych to měla popsat jako parfém - geniální hlava, vášnivé srdce, existencionální podtóny a dlužno říct, že důstojnější 58%. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Definice gamblera zní, že je to patologický hráč psychicky neovládající puzení ke hře na úkor sociálních, materiálních, rodinných a pracovních hodnot a závazků, jehož motivem již není výhra, nýbrž samotný pocit ze hry. V pořádku. Nikde se však nepíše, že hraje jako naprostý pičus a sází na jednom místě furt dokola dably, dokud o všechno nepřijde jako tuhle Márky Márk. Dokonce i ta nejvypatlanější cigánská socka, co měsíčně naháže do jednorukého bandity veškeré sociální dávky, čorki a výtěžek ze sběrny, změní v půlce automat, pokud vidí, že nedává, a to ani nemá doktorát z cigánské literatury, ani nevyučuje na zvláštní škole ostatní kofoly teorii her toho gadža Šejxpíra jako Kupec pandžábský, Macpes, Veselé matrony chánovské, Zkrocení černé kurvy, Rom Dežo a Julie, Večer tříčorkový, Romlet, Něco za nic, Mnoho povyku pro barevné kovy nebo Roman III.. A to mě na téhle povrchní a nenáročné, avšak na druhé vcelku zábavné a svižně odsejpající kokotince vcelku sralo. Ovšem pod vlivem nedávného traumatu, kdy jsem zhlédl tu nejhnusnější, nejdebilnější, artovými teplomety najvyhajpovanější a nejvíce iritující pičovinu, jaká kdy byla natočena, považuji i takto prostoduchou sračku za naprostý skvost, a jelikož Iňáriju nemá slony, budu po vzoru Catona staršího neutuchat v plivání na ni, dokud nezmizí z filmových análů. Ostatně soudím, že Birdman musí být zničen! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $33,680,992Tržby Celosvetovo $39,171,130Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ osobne od režiséra Ruperta Wyatta by som čakal o trošku viac ale dobre je na čo pozerať aj keď nedá v konečnom výsledku nič väčšie na vrch, Mark Wahlberg to slušne utiahne svojou miestami zádumčivou či premúdrelou postavou, miestami slušne valí, len škoda že v konečnom výsledku to nemalo vyššiu zmyselnosť ta jeho postava, nakoniec to ostalu len u romantickej zamilovanej etape, priemer /65%/ ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Zatímco jedni vstávají každý den ve čtyři ráno do fachy kopat studny a z účtu se jim pravidelně strhává nevýhodná hypotéka s velmi zkurveným RPSN, tak jiný nemakčenka, kteří se stále mylně domnívají, že míchačka je jenom hospodská přezdívka jejich otylé matky, si svůj pofidérní život protáčí na bednách v Kajotu, kde s každou další criss cross kombinací prožívají vytoužený orgasmus. Jako nevím, o co se vlastně režisér Rupert Wyatt v tomto případě snažil, ale očividně má doktorát z nudy, poněvadž jsem během celého filmu agilně přemýšlel, že bych si zubama ukousal levé chodidlo a lýtkovou kostí si neodkladně provedl lobotomii na mozku. Wahlberg je se svoji extramastnou hřívou drsnej asi jak dia oplatek ve slevě, takže máte sto chutí ho plesknout po tý papuli a poslat ho spát bez večeře, páč se z nevýrazné tváře letních blockbasterů přetransformoval do nudného kokota s hereckým výrazem drůbeží paštiky. Zkrátka a dobře, ač trailer sliboval libovou nenáročnou jízdu, tak se z filmu vyklubala jen velkolepá trapnost o síle dvou a půl Rytmusů. Jednu hvězdičku dávám sám sobě za to, že jsem to vůbec dokoukal a teď si znechuceně odcházím vyšetřit hemeroidy záchodovou štětkou, abych si aspoň trošku zpříjemnil zbytek života. Zdar. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„DNESKA VÁM NEPŘEJE ŠTĚSTÍ.“ … „TO SE MŮŽE ZMĚNIT, KDYŽ MI PŮJČÍTE DALŠÍCH 10000 DOLARŮ…“ /// Je James zasranej gambler, topící se ve sračkách, nebo jen blázen, kterýmu nejde o vítězství? V jeho životě existuje jenom vítězství absolutní. Nebo smrt, která by ho zničila, a von mohl začít žít… Ani krimi, ani thriller… spíš drama o jedný zajímavý osobnosti, která řeší existenční otázky svérázným způsobem. Zajímavý. Spíš myšlenkově. Navíc jsou dobře napsaný vedlejší postavy a překvapivě voceňuju i kreaci Marka Wahlberga. (ne vole, nic proti němu nemám, jen je to jak píšu – hereckou kreaci…) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Věřím, že se člověk může změnit. (K lepšímu) 2.) Hraju jen tam, kde berou vysoký sázky. 3.) Tvrdím, že v životě jde víc než jen o život! /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že film bude věnovat více času v casínu a gamblení a ono film spíš zobrazuje život Marka Wahlberga a jeho self desrukci. Wahlberg se na svou roli hodil, líbil se mi jako vždy, ale filmu chybí šťáva, což mě mrzí. Koukat se na film však dá, nenudí i zaujme. 60% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nesnadná podívaná, kde si hlavní hrdina neváží ničeho, nikoho a nejméně sám sebe. Snad každá jeho křižovatka končí tak, že se rozhodne špatně a při klíčových situacích myslí kompletně za roh. Jenže všechny jeho eskapády jsou natočeny tak sugestivně a dynamicky, že každý, kdo do casina alespoň strčil hlavu, nervózně podupává a čeká, do jaké další šlamastyky strčí hlavu Mark Wahlberg. Velké díky za parádní soundtrack a za to, že zlatým kompasem je pro Jima studentka s tváří Brie Larson. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

A zase mohu být jak Jane Marplová a říct : "To tam u nás St. Mary Mead byla jeden švec a ten......" Ano, já se s tím měla možnost také seznámit přes jednu mou kamarádku, která měla bratra a ten se k tomu dostal pomalu, ale jistě také, až se dostal do takových dluhů, že je navštívil exekutor, ti se s ničím nepáří a rodiče mu zaplatili tu pro mě obrovskou částku (dluh), přes dva miliony. Je to sympatický muž, který má hodnou manželku a dvě děti a dlouho to flikoval tím, že si půjčoval jinde. Později si pro výplatu musel jezdit s nějakým dozorem, manželkou, otcem............. a tak se jednou stalo, že otec byl unavený, tak mu zastavil před bankou s tím, že na něj počká (a měl přehled, co se vchodu týká). Nemylte se, tento muž si vybral výplatu a utekl nějakým zadním vchodem a už v tom zase jel. Ano, je to hrozná nemoc, která u nás nebyla až tak známá, ale dnes je to pandemie. V tomhle příběhu nevím, jestli James tomu uteče, ale v tom mém, utekl, šel se léčit a žije dál plnohodnotným životem, ale těch smutných jizev u druhých zanechal hodně a ty se těžko hojí. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Filmu musím dát bez rozmýšlení plný počet, protože: 1) Přesně zobrazuje problém dnešních gemblerů .. i když ono to bylo vždycky stejný, už za starověkýho Japonska kostky apod. 2) Zobrazuje v podstatě jako by část mýho života v minulosti. Sice nejsem gembler, ty jsem jen léčil na psychiatrii, ale bylo období, kdy jsem na tom byl podobně, ne-li stejně. Už tyhle dvě zásadní věci rozhodují o srdeční záležitosti, melancholické vzpomínce na neustálý pád do dna a nakonec "vzkříšení" ... Závislí gembleři hrají přesně tak, jak je ve filmu zobrazeno. Sází všechno na dvojnásobek ... třeba u rulety na černou apod. Je to nejrychlejší a nejpravděpodobnější způsob výhry. Opakování je jistější než střídání, pokud bychom nakoukly do fyzikálně-matematických zákonů relativity, vyšlo by nám, že to tak funguje. Ale do jisté doby a chvíle, stále házet šestku jde, ale kolikrát? Max 10x ... Bohužel závislí gembleři mají přeprogramovaný mozek ve frontálním laloku mozkovém, který jejich emocím stále diktuje, aby vsadili ještě jednou všechno na "černou" apod, až padne červená a jsou v prdeli ... Gembl, stejně jako závislost na drogách není o logice, ale o emocích a změněv nervových spojeních, spíše řečeno biochemických přenosech, v mozku, kterým se nedá bránit, stejně třeba jako intenzivní zamilovanosti. .... Toť výklad teorie a praxe ... Mistr VERBAL" nám zde vyblil výčet členů svojí rodiny, což mne osobně naprosto nezajímá a rasistický podtext zbytečně otravuje ... a s logikou "gemblu" je úplně někde vedle v píči, takže nejde brát vážně a měl by si něco nastudovat ... ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Čím víc stárnu a mám nakoukáno, tím víc se stává z mého původně milovaného Wahlberga má uchylova pata. Mark měl zkrátka zůstat u své pózy tvrdého MTV MC Markyho Marka, na německých diskotékách nechtěně parodujícího americký rap pro šílící nazi lolitky, občas rozbít nějakému asiatovi hubu s rasistickými kecy, aby vzápětí s partou negrů předstíral, že je jeden z nich, s železnou pravidelností šňupat kokain a předvádět pro Calvina nejnovější gay slipy na trhu, ačkoliv je homofób, a v kristových letech to zabalit a odejít do zaslouženého důchodu zaschlého, původně vlhkého snu všech adolescentek a gayů 90. let. Bohužel mu brácha dohodil pár štěků ve filmu a z něho se stal herec, a tak jsem musel dvě hodiny trpět při sledování jak tento netalentovaný, kdysi cool týpek, paroduje charismatického docenta, napolo literárního génia a blázna, totálního gamblera neovládajícího ani základní zásady hraní, a apatického vyhořelého zmda k tomu. Nejenom, že to bylo úděsný, ale i ten příběh byl úplně stupidní, nudný a hrající si na něco pompézního. Mít to vtip, nadsázku a divák se mohl voyeursky potěšit pohledem na pokusy hráče přechcat kasíno, asi to mohlo být i zábavné. 44% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Život je jedna velká prohra. Stačí se s tím smířit." Tolik optimismu jsem si snad ani nezasloužil. Mně tedy rozhodně nepřipadá zábavné nekonečné sledování sebedestrukce člověka, který kašle na podání pomocné ruky a radši si vezme další kartu. Naštěstí jsem si všiml jeho závěrečného intelektuální vzepětí a určitě budu následovat jeho cestu. Prodám dům, auto, zahradu, zastavím majetek všech příbuzných a obdržené peníze investuju na jistotu - vsadím vše na černou. Jak já jsem si přál, aby Jamesovi padla červená a aby z něj mafiáni nadělali sekanou. A to asi není dobře, když nepřeju nic dobrého hlavnímu hrdinovi, ale na svou obhajobu skoro až dospěle uvádím, že on si začal. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Co dostane nihilistického profesora literatury z dluhové spirály? Uvažování profesora matematiky, láska a taky zjištění, co vlastně je všechno a co vlastně je nic.. Existenciální dramata o „komplikovaných“ lidech jdoucích problémům ohleduplně naproti u mě mají ztíženou pozici, obzvláště když se nemohou opřít o scénář a vyvrcholí způsobem, který sedne jak prdel Johna Goodmana na kuchyňský hrnec. Atypicky obsazený Wahlberg není špatný, ale ani James Caan.. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: William Monahan | Hudba: Jon Brion, Theo Green | Distribúcia: Paramount | Štúdio: Chartoff/Winkler, Closest to the Hole, Leverage | Rozpočet: 25 miliónov $ | Tržby: 39,2 milióna $ | Ocenenia: - || Vzhľadom k tomu, že najlepšie časti v tomto filme nie sú tie gamblerské, ale tie na univerzite, by som označil Wyattov film za silne nekonzistentný čo sa zdelenia myšlienok týče. Na jednej strane vidíme človeka, ktorý takmer bez rozmýšlania rozhadzuje peniaze postačujúce na celý život behom večera, a na strane druhej Wahlberga, ktorý sa snaží cez výklad Shakespearovej postavy a témou talentu vysvetliť žiakom, ako to vlastne vo svete chodí - a ide mu to celkom dobre. Otázkou je, či tými výkladmi chce scenár podporiť význam jeho hazardného konania, alebo sú to dve totálne odlišné roviny - pretože pre mňa to práve nebolo úplne jednoznačné, a práve preto som mal z filmu rozporuplný pocit. Ako by som bol zaplatil do Las Vegas, ale dostal Boston. Každopádne to, že všetci od filmu očakávajú tradičnejšiu pokrovú alebo ruletovú jazdu, robí Gamblera vcelku jedinečným, iným filmom, na ktorý sa tým pádom raz určite oplatí pozrieť. 60% | Blu-Ray, THX, HU DTS | ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Pořád se nemůžu rozhodnout jestli ten film byl o gamblerství nebo sebedestrukci... protože ne, to není to samé. Příběh má klasickou strukturu, ale Wyatt scénicky cíleně neukazuje dostatek informací (uměle vytváří vějičku), takže se jeví automaticky lepší než ve skutečnosti je, ale funguje to. Brie Larson tu vypadá fantasticky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Rupert Wyatt po opičím dobrodružství úplně změnil žánr a zasedl za hráčský stůl s Markem Wahlbergem, aby sledoval, jak je možné rozházet slušný balík peněz. Jeho šance jsou zoufalé, protože on jednoduše nehodlá zůstat na svém. A odejít od stolu se mu také zrovna nechce. Neumí říct dost, když vyhraje. Vypadá to tedy, že se Wahlberg může přetrhnout, aby si nadělal spoustu problémů. Tvůrci se vyhýbají dynamickému míchání karet a efektnímu hraní si s kamerou a střihem nad ruletami, kartami a blikajícími světly, víc řeší morální témata a cynický až nepřátelský přístup hlavního hrdiny ke svému okolí. Existenční otázky řeší svérázným způsobem, stejně jako jedná se svými studenty. Wahlbergův herecký výkon je podmanivý i odpudivý zároveň, což vnímám jako pochvalu. Pár hlušších míst bych popohnal, ale vesměs spokojenost. Nadržuju, ale čtyři hvězdy dám. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

V životě každej prohraje, nikdo ho zatím nepřežil... Tak z touhle životní fuck you filozofií se dá opravdu dostat do pěkný prdele a já tleskám, protože konečně někdo po sračkách typu Maximální limit nebo Hra na hraně natočil pořádnej gamblerskej film a na všechny ty chytrý kecy co se tu píšou, že hlavnímu hrdinovy je všechno u píči a, že je to nepřirozený se můžu vysrat. Ono to zhruba nějak takhle funguje. Měl jsem totiž možnost zjistit jak pracuje mysl takového patologického hráče. Ne nikoho jsem neléčil jako zdejší pan odborník na všechno, kterej rozlousknul vejce a našel v něm batoh, ale znal jsem týpka co byl takhle schopnej na ruletě projet za večer celou výplatu. Akorát, že jeho příběh neskončil happyendem jako tenhle film, což je tedy zároveň moje jediná zásadnější výtka k tomuhle snímku. Jinak můj oblíbenec Mark opět exceluje a já dávám spokojených 75% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Vyhral si o stotisíc dolárov viac, nechceš ich?" Na túto otázku odpovedá gambler v nie príliš presvedčivom podaní M. Wahlberga : "Nasrat!" Sledoval som film, ktorý celkom ušiel a keby bol záver iný ako ten, ktorý si vie domyslieť každý blbec, možno by som hviezdu pridal. Jeho "nasrat" (film som výnimočne sledoval s cz dabingom) nasralo mňa. Toto hovorí gambler , ktorý prišiel takmer o všetko, nemá už ani auto a jeho vzťah s matkou, ktorá ho financovala je na bode mrazu? Niekoľkokrát si počas filmu poviete ako môže byť niekto tak blbý napriek tomu, že je vzdelaný? Ja viem, sú aj horšie kombinácie , ale tento gambler bol celkom zaujímavý, až kým to celé neskazil záver. Iba priemer. 60%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nudnější drama s naprosto parádním castem aby člověk pohledal. Gambler je jako x dalších identických filmů o sebedestruktivních hrdinech a jejich nepoučitelnosti, kterých se ročně vyrojí fakt hodně, navíc se zaměnitelným vizuálem a úmornými, stále dokola se opakujícími scénami. Ale má to Wahlberga, Larson a Goodmana, a skvěle vybranej soundtrack, a člověk tomu opustí překvapivě hodně. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Upřímně jsem od Ruperta Wyatta čekal od skvělé Planety opic trošku větší pecku. Walhberg se se svou úlohou filmového tahouna pere statečně, ovšem ta literární rovina prostě moc nebaví. Divák chce koukat hlavně na to, jak se točí kulička. Občas docela šílenost, vždyť ten chlap snad nemá nervy. John Goodman naked, tenhle obrázek mě z hlavy jen tak nezmizí. 55% ()

Související novinky

Rupert Wyatt chystá novou sci-fi

Rupert Wyatt chystá novou sci-fi

28.08.2016

Režisér Zrození planety opic patřil v roce 2011 mezi nejobletovanější hollywoodské filmaře. Jeho úspěšný restart opičí ságy vydělal 481 milionů dolarů, Wyatt se ale kupodivu neujal pokračování. Místo… (více)

Tatumův Gambit má režiséra

Tatumův Gambit má režiséra

16.06.2015

Nejspíš jste zaznamenali, že se Channing Tatum (Bez kalhot) již brzy vydá mezi mutanty. Zatím není jisté, zda ho uvidíme už v květnu 2016 v X-Men: Apocalypse, dozajista se ale objeví o 5 měsíců… (více)

Reklama

Reklama