Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět nezaměstnaných dělníků vyhraje v loterii sto tisíc franků. Částku se rozhodnou vložit do zdevastovaného zámku, z nějž chtějí učinit luxusní kavárnu. Jejich idealistické plány záhy berou za své, přicházejí první problémy v podnikání a také rivalita, která postupně likviduje stará přátelství.
Film LA BELLE ÉQUIPE (Dobrá parta) patří sice nikoli k nejlepším, ale nejpopulárnějším filmům režiséra Juliena Duviviera. Film osciluje na hranici komedie a dramatu a významným způsobem reflektuje společenské změny ve Francii třicátých let s ukázáním možností uplatnění dělnické třídy v těžkých dobách. Režisér původně plánoval dramatičtější závěr, nakonec se ale nechal přesvědčit k nepříliš dobře zvolenému happy endu, který sice mírně degraduje kvality filmu, nic to ale nemění na jeho celkovém vyznění. Film stojí především na hereckých výkonech Jeana Gabina, Charlese Vanela a dalších dobově populárních umělců té doby. Francouzská premiéra proběhla 17. září 1936. (argenson)

(více)

Recenze (1)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Jsme jako krysy v tunelu." Dlouhou dobu to byl poměrně milý a optimistický příběh o dělnících v bídě, na nichž díky náhodě začnou čekat lepší zítřky. Jenže pokud jsou ve hře party velké peníze a boj o budoucnost, nic není zcela ideální... Dobrá parta splňuje přesně to, co si Jean Gabin od dobrých filmů představoval: dobrý příběh, dobrý příběh a do třetice dobrý příběh. Tenhle o obyčejných lidech z pekla miziny ve velkém štěstí v době meziválečné Francie má (i přes drobná slabší místa) čím zaujmout i dnes a navíc ho podepírá precizní Duvivierova režie, která spolu s výborným scénářem poskytla pro Gabinovu velkou hereckou osobnost skvělé podloží k jednomu z jeho zásadních filmů "první" kariéry. Trochu občas tápu, proč je u nás Gabin tolik populární až díky mnohem neskorším filmům, zatímco ve Francii jeho obrovská obliba dodnes pramení především ze slávy v meziválečném období. K zodpovídání druhé části mi stačilo po čase vidět další film, který mne sice samotný neohromil až tolik, jako o rok mladší Velká iluze, ale v němž mladý živel Gabin opět hraje jako o život a velice civilně. Svůj všestranný talent tady navíc přenáší nejen do mírně komičtější polohy v několika scénách, ale i do důstojného zpěvu šansonu. U té první části své otázky si budu muset vystačit s důvodem horší dostupnosti některých filmů a jejich ignorováním ze strany televize, což je v některých případech docela škoda. Pozitivem zatím je, že po restaurování v r. 2015 můžeme Dobrou partu konečně spatřit v původní verzi s pesimičtějším vyzněním, tak jak si to Duvivier, Spaak a Gabin původně ještě před zásahem producentů představovali. Ať žije dobrý a duchaplný příběh i pro příští generace... 80% ()

Galerie (53)

Zajímavosti (1)

  • Film existuje ve 2 verzích s různými konci. V té původní Jeannot (J. Gabin) zabije svého parťáka Charlota (Ch. Vanel). Na pokyn producenta, který nebyl spokojen s chabou návštěvností v kinech, musel Julien Duvivier pesimistický konec přetočit - ačkoli to neodpovídalo jeho poetice a zdrženlivému přístupu k levicové Lidové frontě. První, vzácnější verze je uložena ve sbírkách Cinémathèque suisse. (ČSFD)

Reklama

Reklama