Paša
Krimi / Drama
Francie / Itálie, 1968, 90 min
Georges LautnerHudba:
Serge GainsbourgPlakáty
Šperky za milióny dolarů ve speciálním voze doprovázeném eskortou jsou na cestě k letišti Bourget. Nastává rychlá, precizní a efektivní loupež. Kdo by podezříval velitele konvoje, inspektora Gouvina, že je ve spojení se zločinci. Dělení lupu skončí masakrem. Čím méně přeživších, tím více pro ostatní. Tato brilantní akce pěkně rozvíří hladiny policejních vod a obzvláště se dotkne superintendanta Josse, který je půl roku před odchodem od kriminální policie do důchodu. Oba jsou totiž staří přátelé ještě z klukovských let. Když je Gouvin nalezen mrtev, Joss nevěří příběhu o nešťastné náhodě a pouští se do vyšetřování na vlastní pěst... (oficiální text distributora)
Malarkey
Klasická francouzské kriminálka tehdejší doby s Jeanem Gabinem, o co horší, že absolutně bez atmosféry, a tak příběh ze začátku hodně nudí, později překvapí a po pár dnech shlédnutí vlastně ani nevím na co jsem to s tím žánem gabénem koukal.(25.11.2008)
Enšpígl
Ajajaj, tak tohle je víceméně zklamání. Sice jsem to v pohodě dokoukal, ovšem větši amtosféru, větší napětí to je to, co jsem očekával a mistr Gabin má taky na mnohem víc. Po skončení filmu jsem měl pocit, jako když naši hokejisté porazí na MS Japonsko 3:2 ,dobrý, ale já to čekal mnohem lepší.(20.10.2007)
Radek99
Ten klasický český dabing (včetně přezpívaných písní) je téměř lepší než film sám, což není pro francouzskou kriminálku právě dobré vysvědčení. Zaujme samozřejmě Jean Gabin, byl to prostě pan Herec, a pak ten výrazný odstín modernosti, tvůrci jakoby chtěli především ukázat Paříž a Francii coby civilizační Mekku světa, ta hypermoderní kancelář jakoby na natáčení zůstala coby kulisa z nějakého dobového sci-fi filmu, který se v ateliérech natáčel těsně před tím...:-) To je ale obecný rys francouzských filmů té doby...(5.3.2012)
canakja
Film se vleče, zápletka je prostá, dialogy imbecilní. Gabin odehrál to, co musel, nic víc. Nemá ani hoďku a půl a já se už po třiceti minutách začal ošívat. Zajímavej začátek, zbytek zklamání.(12.12.2009)
flanker.27
Bohužel, zklamání. Od francouzské kriminálky s Gabinem bych vážně čekal něco jiného než dost nelogickej řetězec scének. Kromě začátku nestojí za vidění.(23.12.2010)
sud
Film působí hodně přímočaře, zápletka je jednoduchá a neobjeví se žádná scéna, která by se dala považovat za kultovní, ale i tak má "Paša" všechno, co se na krimi té doby sluší a patří - perfektní úvodní píseň, přestřelky, gangstery, práskače, ženy s nejasnou minulostí a drsného férového poldu, který to tak nenechá, navíc v podání nesmrtelného Jeana Gabina. 80%.(12.2.2011)
sportovec
Drsná škola ve francouzském provedení doslova kořeněném skvělým a dnes již v robustnosti jeho umění nedosažitelně nedostižným Jeanem Gabinem nic nepředstírá, na nic si nehraje a postavě, které její končící profesionální dráha doslova dává křídla, dovoluje téměř vše; vždyť Gabinův divizní komisař má stále ve svých kloubech ještě neporovnatelně drsnější druhoodbojovou zkušenost z okupované Francie. Je jasné, že pro milovníky akčních filmů, stojících na v drtivé většině případů vnějších až kulisovitě působících efektech, je PAŠA nudný a naopak pro vyznavače lidských práv snad až totalitně působící. Organizovaný zločin, skutečný hlavní hrdina filmu, však přitom není líčen schematicky stejně tak jako i oba hlavní hrdinové (vedle komisaře i jeho moulovitý úplatný kamarád ještě z dětství). PAŠA opravdu nic nepředstírá a na nic si nehraje; v této neoslabované čelně působící síle tkví také podstata jeho nadčasově působivého diváckého účinku.(14.2.2010)
petaspur
"Vždycky, když umře policajt, tak všichni podezřelí hrajou poker."(23.12.2010)
Gilmour93
„Vyklop to! Stejně všechno víme. Ulev si…“ Psychologicky vedené výslechy, hromada mrtvých a nad tím vším sarkastický paša Gabin, který se dostane na stopu zločinci dřív, než vůbec nějakou zanechá.. Právě nadhled komisaře Josse, unaveného 40 lety nahánění grázlů, dostává Lautnerovo krimi nad hladinu průměru, a i kdyby ne, já mám pro tento přímočarý žánr Made in France prostě slabost. Byl vám taky ten plešoun při úvodním přepadení povědomý..? Bodejť by ne, jmenuje se Dominique Zardi a hraje gangstera snad ve všech kriminálkách té doby. Pokud ovšem zrovna nedělá gorilu Fantomasovi..(15.12.2010)
gudaulin
Rutinně natočená dobová kriminálka, která by bez účasti Jeana Gabina měla v hodnocení o dobrých 20 % méně, ale i Gabin z průměru ve skutečnosti nevyčnívá, takových policejních komisařů si ve své kariéře střihl bezpočet. Jestli je film něčím zajímavý, pak jako připomínka hereckých tváří oné doby. Celkový dojem: 55 %.(13.7.2008)
Aluska88
Poměrně nezáživný a nevýrazný film. Nepocítila jsem žádné napětí, radost či jakékoliv vtažení do děje. Z hereckých výkonů se mi nedostávalo žádných emocí. Přišly mi, jakoby postrádaly jakékoliv výrazové prostředky. Což jsem bohužel pocítila především v případě Gabina. Je to styl jeho herectví a osobnosti, ale v tomto případě na mě jeho výkon zapůsobil jen velmi málo. Celkově jde pro mě o zcela chladně podaný děj, který z unylého výsledku vytahuje pouze pár milých, pousmání hodných hlášek a rytmická hudební melodie, jež na mě zapůsobila více než samotný snímek. Celkově jsou nejspíš francouzské kriminálky tehdejší doby kapitolou samy pro sebe a nemusí sednout každému. To je případ této.(15.12.2010)
LiVentura
..dobrá krimi od režiséra více "belmondovských" filmů...(2.9.2007)
Šakal
Francouzské krimi ze 70. let pro mě vždy mělo, má a bude mít kouzlo a přiznávám bez mučení: mám pro ně slabost. Tento snímek patří k tomu nejlepšímu, co jsem měl doposud možnost shlédnout. Chytré, vtipné s brilantně napsanými a následně zahranými dialogy a VYNIKAJÍCÍM Jeanem Gabinem jako superintendantem Jossem. Snímek bez hluchých míst, mířící pomalu, ale o to jistěji k velkému finále, kterému rozhodně neubírá nic na kvalitě ani jeho " starší datum výroby " . Parádní podívaná pro milovníky starších krimi, kde se klade důraz na charaktery jednotlivých postav a pomalé tempo vyprávění než na kg vystřílených nábojů za zběsilého akčního tempa...(22.12.2009)
Aky
Ono to možná není nejpovedenější, co francouzský film té doby nabízel, ale když já toho Gabina mám tak stŕašně rád.(10.4.2012)
Rocky62
Nemilosrdně nudné krimi, které nemůže nabídnout vůbec nic. Paradoxní je, že tak kvalitní charismatický herec jako je Jean Gabin tu měl spíš dekorativní účel. Dialogy nejsou na extra vysoké úrovni a zápletka je víceméně triviální. Film, který je potřeba ohodnotit pár minut po projekci, protože druhý den zapomenete, že jste ho viděli.40%(18.8.2011)
Jara.Cimrman.jr
Policisté by měli odcházet do důchodu dříve, než svou práci začnou považovat za poslání a nikoli pouhý zdroj obživy. Tak by se totiž nestalo, aby toho šedivý polda Joss začal mít plné zuby. Svým jednáním, které zákony civilizovaných zemí kvalifikují jako zneužívání pravomoci veřejného činitele, začal snižovat počty kriminalisticky zájmových osob tak důrazně, že by měl získat ovace civilní části obyvatelstva. S ideou snímku jsem tedy pokojen, se zpracováním poněkud méně, na zábavnost jsem v podstatě nenarazil, ale leccos zachraňuje Gabin svým zarputilým nakrknutím.(19.2.2012)
borsalino
Film Paša je výpravný a současně dramatický film, kde hlavní roli divizního komisaře Josse opět exceloval herec Jean Gabin, který vyšetřuje několik trestných činů, které se vzájemně proplétají, počínaje loupeží šperků ve vysoké hodnotě, tak vražda inspektora Gouvina, přítele z dětství. Komisař Joss se rozhodne pro použití netradiční metody, poštvat proti sobě obě skupiny zločinců a pro vítěze čeká policejní jednotka… Film je celkově velmi precizně provedený, byť se neodvíjí zrovna v dynamickém tempu. A je to myslím dobře.(19.4.2008)
Shaqualyck
Nekompromisně hláškující PAŠÁk Jean Gabin v průměrné kriminálce francouzského střihu o spoustě peněz a se spoustou mrtvol. Scéna z baru/kabaretu pak ilustruje, že divoká psychedelická léta šedesátá probíhala se značnou intenzitou i ve Francii. Georges Lautner už určitě natočil lepší filmy a tady měl rozhodně na víc. Nebýt parádního Gabina, byl by to sotva průměr. Takhle slušných 3 a ½.(4.3.2010)
anderson
OBNOVENÁ ČESKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA (s pôvodným kinodabingom): ČT 2 = 14.12.2010 - TECHNICKÁ POZNÁMKA: Odvysielané s pôvodným českým kinodabingom natiahnutým do novej originálnej kópie. --- REKVIEM PRO PITOMCE. :-) (16.12.2010)(16.12.2010)
bloom
Průměrná krimi ve filmografii Jeana Gabina, která více než zápletkou zaujme hudbou a vystoupením Serge Gainsbourga a ukázkou módy a bytové architektury konce šedesátých let.(17.11.2007)
| Na DVD od: | 01.08.2007 Mido |
|---|---|