Reklama

Reklama

Horníci pod palbou

(festivalový název)
  • Jihoafrická republika Miners Shot Down
Trailer

Obsahy(1)

Významný režisér Rehad Desai se vrací k událostem ze srpna 2012, kdy došlo v jihoafrickém dole Marikana k největšímu krveprolití od konce apartheidu. Sedm dní protestovaly tisíce horníků za lepší mzdu. Nenásilnou demonstraci však ukončil zásah státních policejních složek, při kterém bylo více než třicet horníků zastřeleno a mnoho dalších zraněno. V politickém thrilleru režisér prostřednictvím výpovědí svědků a záběrů z místa masakru rekonstruuje sled událostí a vykresluje tak znepokojující obraz mechanismu moci v JAR, kde korporace vydělávají na vykořisťování nejchudších. (Jeden svět)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (2)

Doutas 

všechny recenze uživatele

Nebývale tvrdý a krutý policejní zásah proti stávkujícím horníkům v roce 2012 bychom hledali spíše v receptářích policejních praktik nedávno svržených autoritářských režimů na severu Afriky a ne v Jihoafrické republice, která bývá považována za nejvyspělejší africkou demokracii. Ačkoliv je zde právo stávkovat garantované ústavou, tak stávka nezaštítěná oficiálními odbory je považována za nelegální. Vedení odborů však bylo kooptováno do vládních struktur do takové míry, že spíše než zájmy horníků chrání vládní zájmy potažmo zájmy důlních společností, které se ve velké míře shodují. Horníci se přirozeně necítí být těmito lidmi hájeni a tak s kopím v ruce jdou sami od sebe stávkovat za vyšší platy. Pro naši západní společnost jako paradox pak může znít, že první oběti protestů nepadly ve střetech s policií, ale ve střetu s ozbrojenými odborovými předáky. ()

Galerie (30)

Související novinky

Festival Jeden svět 2014

Festival Jeden svět 2014

24.02.2014

Práce se stala hlavním tématem 16. ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který proběhne od 3. do 12. března v Praze a následně v dalších 33 městech v České republice.… (více)

Reklama

Reklama