Reklama

Reklama

Verdikt v Maďarsku

(festivalový název)
  • Maďarsko Ítélet Magyarországon (více)
Trailer
Maďarsko / Německo / Portugalsko, 2013, 108 min

Režie:

Eszter Hajdú

Scénář:

Eszter Hajdú

Kamera:

Eszter Hajdú

VOD (1)

Obsahy(1)

Tři roky sledoval štáb soud se čtyřmi maďarskými přívrženci krajní pravice, kteří byli obviněni ze série rasově motivovaných vražd šesti Romů, včetně dětí. Dopadení pachatelů trvalo více než rok, samotné projednávání případu se vleklo zejména kvůli nedostatku důkazů a zásadním pochybením policie. Díky neustálé přítomnosti kamer v soudní síni se režisérce Eszter Hajdú podařilo zachytit dramatický průběh ostře sledovaného procesu, k jehož medializaci přispěl světově známý maďarský hraný film Je to jen vítr uvedený na Jednom světě v roce 2013. Dospěje proces k rozuzlení, které přinese třem pozůstalým romským rodinám zadostiučinění? Mohou důvěřovat ve spravedlnost maďarského státu? (Jeden svět)

(více)

Recenze (5)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Pokud vám vadilo, že jste se ve filmu Je to jen vítr nedozvěděli o této kauze vůbec nic, tak tady se toho dozvíte vrchovatě. Problém je, že se tomu nedá říkat film, a to ani dokumentární film. Jde pouze o kompilaci důležitých momentů ze soudní síně, kde měla režisérka postavené dvě kamery a filmařská hodnota je nulová (pozn. poslední obrázek v galerii není ani záběr z filmu, ale pouze fotografie jedné z obětí v závěrečných titulcích). Toto by skutečně dokázal sestříhat každý, kdo se naučí ovládat Windows Movie Maker. Když v jednu chvíli vypadneme ze soudní síně o velikosti 5x5 metrů a dostaneme se na místo činu, kde probíhá rekonstrukce, působí to jako návštěva jiné planety. Že zrovna tento film vyhrál festival Jeden Svět je pro mě nepochopitelné, evidentně se na tomto festivalu hodnotí pouze témata a nikoli filmy. 300: Vzestup říše, které jsem viděl o dvě hodiny dříve, bylo o něco lepší:( ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Kdo má rád detektivky v nichž jsou soudní přelíčení, tak zde má přímo žně. Dát kameru do soudní síně a vyhrát festival s národnostním problémem to se mi moc nezdá. Možná za tříletý časosběrný dokument. ()

boblig 

všechny recenze uživatele

Film, který vyhrál Jeden Svět 2014 zřejmě jen proto, že pojednává "o té kauze, při níž umřeli nějací cigáni z Maďarska". Politické korektnosti bylo sice učiněno zadost, ale samotný divák splakal nad vejdělkem, protože se o krvavém případu nedozvěděl ale lautr nic (snad až v závěrečných titulcích, na které ovšem musel čekat dlouhých 108 minut). Snímek, který by dokázal natočit i pologramotný blb z Székesfehérváru, kdyby mu dali do ruky kameru, zkrátka patří do žánru dokumentu, který má tak úchvatně vypovídací hodnotu, až je úplně o hovně. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, díky kterému budete zase jednou rádi, že žijete v prokmotrovaném Česku, kde ovšem holohlaví sympaťáci s osmdesátosmičkou na šíji pochodují po ulicích v desítkách, maximálně stovkách, ne v tisících či desetitisících (Maďarská garda). Rovněž ne každý český soudce je novodobým Všehrdem, ovšem trestní proces obvykle vypadá jinak, než před rokem 1848 (pan krajský budapešťský soudce je opravdu miláček, na svědky a znalce řve jako pominutá učitelka v mateřské školce, méně častěji si to dovolí na obžalované nácky; ale pravda je, že verdikty vynesl správné). Souhlasím ovšem s kolegou Dadelem, že je divák přeci jenom zmaten. Občasný komtenář, alespoň textový, by neuškodil. Maďarští tvůrci pak samozřejmě nemůžou za rozházené české titulky, navíc někdy nepřesné (ne, neumím maďarsky, srovnávám s anglickými titulky, ze kterých patrně předkladatel vycházel). ()

Dan 

všechny recenze uživatele

Zajímavé nahlédnutí do maďarské soudní síně, které právníka nutí srovnávat s českými zkušenostmi z trestního procesu. Potěší třeba poznání, že jsou Maďaři kulturnější v tom, že dovolují osobám nacházejícím se v soudní síni konzumovat nápoje. Nepotěší agresivní jednání soudce k většině zúčastněných osob, ač věděl, že je nahráván (pokud to nebylo právě proto...). Z hlediska koncepce dokumentu by asi nebylo od věci uvést před vstupem do soudní síně více informací o tom, co se stalo - člověk, který nesleduje maďarské aktuality, byl povětšinou dosti zmaten. ()

Reklama

Reklama