Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Dokumentární série Kosmos - časoprostorová odysea je nový strhujícího třináctidílný pořad producentky a scénáristky Anny Druyanové a producenta Setha MacFarlana (Griffinovi, Méďa). Po více jak třiceti letech, kdy měla premiéru původní série, u nás uváděna pod názvem Vesmír, ve které mohli diváci spolu s Carlem Saganem ohromujícím a ikonickým způsobem prozkoumat vesmír, se Seth MacFarlane spojil s původními Saganovými spolupracovníky, scenáristkou a producentkou Druyanovou a spoluscenáristou a astronomem Stevenem Soterem. Společně pak vytvořili třinácti dílnou sérii, která má být nástupcem původního pořadu, jež získal televizní cenu Emmy a cenu Peabody za význačný úspěch a záslužnou veřejnou službu. Průvodcem pořadu Kosmos – časoprostorová odysea bude renomovaný astrofyzik doktor Neil deGrasse Tyson. Stejně jako původní legendární série je nový Kosmos ságou o objevování zákonitostí přírody a nalezení našich souřadnic v prostoru a čase. Série oživí nikdy nevyřčené příběhy, diváci podniknou cestu do nového světa a napříč kosmem, aby v malém měřítku poznali velkolepost vesmíru. Dokument přichází s novým způsobem vědeckého vyprávění, který odkrývá majestátnost vesmíru a znovu využívá slavné prvky z původní série, včetně kosmického kalendáře a lodi imaginace. Nejdůkladnější vědecké koncepty jsou prezentovány s ohromující jasností, spojuje se skepse s údivem a precizní přírodní vědy se setkávají s citovou a spirituální rovinou, což představuje jedinečnou zkušenost. (National Geographic)

(více)

Videa (46)

Trailer

Recenze (92)

LakiyL 

všechny recenze uživatele

Super! Tvorcovia školského systému by sa mali zamyslieť nad formou, ktorou sa dnes u nás vzdelávajú deti. Cosmos by som s kľudným svedomím zaradil do vyučovacieho procesu, pretože je zaujímavý, pútavý, čo najjednoduchšou formou vysvetlený a hlavne si človek oveľa rýchlejšie zapamätá keď niečo vidí ako len počuje. ()

Maryinka 

všechny recenze uživatele

Kéž by na mě tak velký dojem udělal každý dokument, který jsem kdy zhlédla. Ačkoli - to bych si pak Kosmu tolik nevážila a to by byla opravdu škoda. Dokumentů, které by měly tak široké rozpětí napříč různými vědami, moc není a ačkoli ani Kosmu se nepodařilo zabrousit do všech oborů veškerého našeho vědění (jako by to koneckonců bylo vůbec možné?), má k tomu ze všech pořadů, dokumentů, filmů či seriálů, co jsem kdy viděla, nejblíže. Pokud chcete získat základní znalosti z astronomie a nejen z ní podané doslova na stříbrném podnose (vizuální stránka je totiž úchvatná), rozhodně doporučuji. Dodatek po zhlédnutí Saganovy verze z roku 1980: Originál je stále úchvatný, ačkoli byl vytvořen už před 35 lety! Sagan byl obrovský sympaťák a můj nový vzor a jeho Cosmos má podle mě větší filozofický přesah a širší záběr než tato nová verze. Proč mám tedy v oblíbených seriálech tuto verzi a ne originál? 1. Mám hodně ráda estetiku a vizuální dojem a v tomto nový Cosmos (pochopitelně) vede na celé čáře. 2. Nový Cosmos je aktuálnější, za tu dobu jsme zjistili mnoho nového. 3. Nový Cosmos je vypracovaný stejně pečlivě a se stejnou láskou k vědě jako ten předchozí. A konečně za 4. Jeden z dílů se věnoval mé oblíbené astronomce, Cecilii Payne, takže vítěz je jasný. :D ()

Reklama

haffen 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že som to už kdesi videl. A vlastne áno, pred 34 rokmi sa k nám prihováral geniálny Carl Sagan. A (asi najskôr) na jeho počesť vzniklo pokračovanie jeho seriálu Cosmos. Teda, pôvodne som od toho veľa neočakával, a mienil som to pozerať len na pozadí ako podmaz, ale to nešlo... Ono sa tam toho človek veľa nového nedozvie. A o to ani nejde. Ide tu o ten vizuál, pardón VIZUÁL ktorý vás posadí na zadok. Videl som snáď všetky dokumenty o Vesmíre, ale toto je po vizuálnej stránke "magnificent". Možno trošku preefektované, ale čert to vem. Ako inak donútiť ľudí, aby zdvihli hlavy k oblohe? Jo a dávam 5*, to inak ani nejde... ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Hned první díl Procházka Mléčnou dráhou uvedený na National Geographic channel dne 16.3.2014 byl naprosto fascinující. Charismatický a zapálený astrofyzik Neil deGrasse Tyson Vás provede pořadem, což je vždy záruka kvality. Info o dalších dílech naleznete např. zde http://natgeotv.com/cz/kosmos-casoprostorova-odysea/informace Na závěr chci jen dodat, že je to populárně naučný seriál (nejde o vědecký článek, ze kterého by bylo možné citovat a který má dosti striktní pravidla a je prostý jakékoliv vaty - v ideální formě), který vychází z faktů, ale zároveň je prokládán jazykem pro laického diváka srozumitelným. Vše doplňuje o filozofické a teologické úvahy, které umocňují dojem z mystična, což má ten kýžený efekt - oslovit široké publikum. Ale je jasné, že pro absolventy z oboru, to vše vyznívá úplně jinak. Ale takto je to přeci se vším, ať už má vy/na-studované cokoliv. (Proto zasvěcení nemají rádi zpravodajství, protože novináři hovoří o všem a povrchně či neúplně přesně - je to dáno zejména omezeným časem, ale také sdělitelností - forma, detaily,....) ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Nebyť tých siahodlhých príbehov o slávnych vedcoch minulosti, ktoré boli v podstate zbytočné, a miesto nich viac zaujímavých faktov o vesmíre a jeho fungovaní, idem na maximum. Technicky vycibrené, výborne odmoderované a plné najnovších poznatkoch o veciach, čo ma vždy zaujímali podaných spôsobom pochopiteľným aj pre laika (hoci miestami to bolo riadne na hrane). Niektoré témy boli zaujímavejšie ako iné, niektoré informácie sa opakovali alebo sa nevysvetlili do takej hĺbky ako by som chcel, ale aj tak je to dokumentárny cyklus, ktorý som vždy chcel vidieť. 8+/10 ()

Galerie (11)

Související novinky

AFO 2014: Festival plný hvězd

AFO 2014: Festival plný hvězd

08.04.2014

Měsíc duben patří Mezinárodnímu festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Ve dnech 15. – 20. 4. se uskuteční jeho 49. ročník, který diváky vezme přímo ke hvězdám. AFO totiž letos… (více)

Reklama

Reklama