Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Město Dijon bujaře slaví nástup Karla Smělého, čtvrtého vévody burgundského. Karel pořádá velkolepé oslavy, jimiž chce oslnit nejurozenější šlechtice, které sem pozval, včetně francouzského krále, svého bratrance Ludvíka XI. Oslavy končí velkým turnajem a mladý vévoda doufá, že jeho barvy s převahou zvítězí. Rytíř Robert de Neuville (Jean Marais) miluje Jeanne de Beauvais, schovanku krále. Tu si ovšem vyhlédl i Vévoda Burgundský a Ludvík XI. dobře ví, že tento sňatek by prospěl nejen „blahu Francie“, ale především i jemu samotnému. Podcenil však lásku Roberta a Jeanne a především podcenil svého rivala Vévodu Burgundského, který se neštítí žádných podlostí a intrik, jen aby naplnil svou touhu po moci. (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Bývaly časy, kdy jsem historické podívané s Jeanem Maraisem považovala za to nejlepší, co kdy bylo natočeno, a byla ochotná poprat se s kýmkoli, kdo se opovážil něco namítnout. Dvanáct mi už sice přinejmenším fyzicky není, ale obtíže dentistického rázu mě chvílemi nutí se k tomuto postoji vrátit, protože film schopný odvést mou nenávistnou pozornost od pětky vlevo nahoře prostě musí být třída. A i když tohle všechno vynechám, existuje snad lepší náplň deštivého listopadového večera než se s kocourem na klíně, psisky u nohou a punčem u ruky zabořit do křesla a přenést se do těch imaginárních časů soubojů, dobrodružství a romantiky? ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na pohľad príjemný historicko-romantický film, ktorý si zakladá hlavne na postavách a zaujímavom príbehu, ktorý bol plný intríg, hrdinských činov, súbojov a dokonca by sa tu našlo aj niečo málo z náboženského mystéria. Čo sa týka Karola Smelého, naozaj to bol vo svojej dobe výborný rytier, navyše vedel používať aj hlavu. Či mal aj v skutočnosti taký nízky charakter to neviem, no isté je, že Roger Hanin dokázal v tomto smere zo svojej postavy vyťažiť maximum. Samozrejme, ani Jean Marais nezaostával, ktorý už tradične mal v každom filme charizmy na rozdávanie, výnimkou nie je ani tento. Škoda, že si títo páni spolu nestrihli záverečný súboj. 75/100 ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Gotická Hunebelova adaptace sice šistí papírem o poznání víc než KAPITÁN; i tak si však uchovává svůj pel patinové dokonalosti žánru. Co však strhuje nejvíc, je pozoruhodná čistota výpravy, úcta až pietní, která charakterizuje důslednou snahu po postižení neopakovatelné krásy užských i ženských oděvů a interiérů skvělých francouzských gotických hradů a pozdějších zámků. Pieta, s jakou byly nastudovány a pro potřeby natáčení dotvořeny z dobových obrazových pramenů, je až dojemná. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Film podle novely Henryho Dupis-Mazuela „Le miracle des loups” , jenž lze považovat za remake filmu z roku 1924, je jakýmsi křížencem dvou románů sira Waltera Scotta – Ivanhoe a Quentin Durward, a proto se zde vyskytuje i několik scén velmi podobných těm ze dvou filmů, které byly podle nich natočeny s Robertem Taylorem v hlavní roli- Ivanhoe (1952) a Adventures of Quentin Durward (1955) - např. Boží soud (souboj na život a na smrt) při němž je hájena čest krásné ženy; jak se dostat nepozorovaně do hradu, který hlídá spousta ozbrojenců nebo spory francouzského krále Ludvíka XI. s burgundským vévodou Karlem Smělým, (které ovšem vyplývají ze skutečných událostí). Ač si tento film do hlavní role vybral herce neméně slavného nebo spíše v Evropě i slavnějšího a ve své době neméně krásného, jenž byl idolem mnoha žen a dívek, jsou, tedy aspoň pro mě, výše jmenovaní hrdinové Roberta Taylora daleko reálnější a uvěřitelnější. Leč nepochybné charisma Maraise a taky představitel Karla Smělého - Roger Hanin (pozdější komisař Navarro) a jeho intriky film, ač jej považuji za horší obou adaptací Scottových románů (ty jsem taky hodnotila pěti), udržují na čtyřech hvězdičkách a velmi příjemném pokoukání... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Skoro padesátiletý Marais napadá své soky zezadu, podle na ně útočí a to všechno dělá jen proto, aby získal Rosannu Schiaffino. Jeho protivníci, krom Hanina, jsou mdlého rozumu, a tak podléhají jeho nerafinovaným atakům. S tím bych se možná smířit dokázala, neb kostýmní romantické filmy bývají poněkud naivní, ale nedokážu se smířit s tím, když kočár peláší v stopách pneumatik, které do sněhu vyryl před ním jedoucí automobil. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo ve městě Carcassone v jižní Francii, které patří k nejzachovalejším dodnes opevněným místům v Evropě, použit byl také starý kamenný most v nedaleké vesnici Rieux-en-val, dále se točilo v několika přírodních lokalitách v okolí Nancy. (argenson)
  • Ve francouzských kinech vidělo film přes tři a třičtvrtě miliónu diváků a v komerční úspěšnosti mu za rok 1961 náležela dvanáctá příčka. Sám Jean Marais se ve stejném roce objevil ve dvou dalších úspěšných filmech Kněžna de Clèves (1961) a Kapitán Fracasse (1961). (argenson)
  • Film ma v každom jazyku odlišný názov. Hoci je francúzsko-talianskej produkcie, tak francúzsky názov Le miracle des loups znamená "Zázrak vlkov", zatiaľ čo taliansky názov La congiura dei potenti značí "Sprisahanie mocných". Česko-slovenský názov V službách kráľa je tiež úplne odlišný, rovnako tak nemecký Im Zeichen der Lilie, teda "V znamení ľalie", ale aj anglický Blood on his Sword, teda "Krv na jeho meči". (Arsenal83)

Reklama

Reklama