Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Město Dijon bujaře slaví nástup Karla Smělého, čtvrtého vévody burgundského. Karel pořádá velkolepé oslavy, jimiž chce oslnit nejurozenější šlechtice, které sem pozval, včetně francouzského krále, svého bratrance Ludvíka XI. Oslavy končí velkým turnajem a mladý vévoda doufá, že jeho barvy s převahou zvítězí. Rytíř Robert de Neuville (Jean Marais) miluje Jeanne de Beauvais, schovanku krále. Tu si ovšem vyhlédl i Vévoda Burgundský a Ludvík XI. dobře ví, že tento sňatek by prospěl nejen „blahu Francie“, ale především i jemu samotnému. Podcenil však lásku Roberta a Jeanne a především podcenil svého rivala Vévodu Burgundského, který se neštítí žádných podlostí a intrik, jen aby naplnil svou touhu po moci. (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Další ze série historických dobrodružněromantických filmů, tentokrát z druhé poloviny 15. století, kterému sice nechybí souboje, rytířské turnaje, či dokonce boží soud, ale chybí mu určitý nadhled a humor. Hrdina, tentokrát už snad sám Superman, rytíř Robert de Neuville (Jean Marais), nejenže zachrání svou životní lásku Jeane de Beauvais (půvabná Rosanna Schiaffino), ale také trestá se svojí bandou pohůnků veškerou tyranii vládnoucí vrstvy burgundské, otevře oči soudu a neváhá hájit svého pána před božím soudem. Dialogy, které vede se svou láskou jsou sice zdánlivě honosné, ale také patetické a pózovité, na jednu stranu si sice uvědomují státní zájmy, na druhou stranu na ně kašlají, když veškeré státnické snažení pohřbí svojí neústupností svého bezhlavého zamilování, které na ostatní nebere ohledy. Naštěstí se to Superhrdinovi podaří sfouknout tak, že nejenže věrně slouží svému králi, ale získá i svoji lásku. Zajímavou postavou byl umně státnicky manévrující král Ludvík XI. (dobrý Jean-Louis Barrault), a jeho bratranec a největší sok, vévoda Burgundska Karel Smělý (dobrý Roger Hanin), který tak toužil po francouském trůně a po ruce Jeane, že byl schopen všech možných podlostí. Zvláště když měl po ruce ďábelského našeptávače de Sénaca (dobrý Guy Delorme). Epizoda s vlky, kteří chránili Jeane, byla silného kafe. A tak dobro a čest zase přemáhá zlo a intriky. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Film podle novely Henryho Dupis-Mazuela „Le miracle des loups” , jenž lze považovat za remake filmu z roku 1924, je jakýmsi křížencem dvou románů sira Waltera Scotta – Ivanhoe a Quentin Durward, a proto se zde vyskytuje i několik scén velmi podobných těm ze dvou filmů, které byly podle nich natočeny s Robertem Taylorem v hlavní roli- Ivanhoe (1952) a Adventures of Quentin Durward (1955) - např. Boží soud (souboj na život a na smrt) při němž je hájena čest krásné ženy; jak se dostat nepozorovaně do hradu, který hlídá spousta ozbrojenců nebo spory francouzského krále Ludvíka XI. s burgundským vévodou Karlem Smělým, (které ovšem vyplývají ze skutečných událostí). Ač si tento film do hlavní role vybral herce neméně slavného nebo spíše v Evropě i slavnějšího a ve své době neméně krásného, jenž byl idolem mnoha žen a dívek, jsou, tedy aspoň pro mě, výše jmenovaní hrdinové Roberta Taylora daleko reálnější a uvěřitelnější. Leč nepochybné charisma Maraise a taky představitel Karla Smělého - Roger Hanin (pozdější komisař Navarro) a jeho intriky film, ač jej považuji za horší obou adaptací Scottových románů (ty jsem taky hodnotila pěti), udržují na čtyřech hvězdičkách a velmi příjemném pokoukání... ()

Reklama

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Jean Marais je prostě šlechtic s velkým Š a rytíř s velkým R. Za protivníka má záporáka, jehož léčky jsou pozoruhodné, ovšem nikoli bez chybičky. Mimojiné by se měl vždy přesvědčit, zdali je domnělá mrtvola opravdu mrtvá, protože dvě zmrtvýchvstání - to už zavání nedbalostí. Možná je vše předvídatelné a neoriginální, já to historickému filmu s Maraisem velmi ráda odpustím. Neoriginální scénář má kdejaký film. Ale atmosféru francouzských historických filmů a šarm a charisma Jeana Maraise jen tak nějaký film nemá. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Tak je tomu právě 45 let, co jsem tento film viděla. Ačkoliv jsem se dnes některým scénam srdečně zasmála (pro jejich absurditu), věřte, že tehdy jsme v kině byli všichni napjati až k prasknutí, jak to bylo AKČNÍ !!!! No časy se mění a dnes už se tomu směju.... Ale uznejte, že JEAN MARAIS (my zde na ostravsku jsme mu familiérně říkali " Janek Maras ") byl prostě kouzelný a pro ženy pravý romantický hrdina. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Bývaly časy ve sladké Francii, kdy kromě podlých zlosynů bažících po neomezené moci a bohatství žili i ctnostné panny - a především chrabří rytíři, kteří se statečně a neúnavně bili za své dámy i za svého nedokonalého krále (pokud zrovna někde neleželi přizabití zákeřnými zlosynovými nohsledy). V těch dávno zapomenutých dobách pravda a láska dostaly šanci zvítězit nad lží a nenávistí ... alespoň ve filmu. Jak by ne, když měly v záloze takového neohroženého hrdinu, jakým byl Jean Marais ... a když se i vlci v úzké kooperaci se samotným Bohem a s Panenkou Marií postavili na stranu práva a spravedlnosti. Solidní 3* ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Film ma v každom jazyku odlišný názov. Hoci je francúzsko-talianskej produkcie, tak francúzsky názov Le miracle des loups znamená "Zázrak vlkov", zatiaľ čo taliansky názov La congiura dei potenti značí "Sprisahanie mocných". Česko-slovenský názov V službách kráľa je tiež úplne odlišný, rovnako tak nemecký Im Zeichen der Lilie, teda "V znamení ľalie", ale aj anglický Blood on his Sword, teda "Krv na jeho meči". (Arsenal83)
  • Ve francouzských kinech vidělo film přes tři a třičtvrtě miliónu diváků a v komerční úspěšnosti mu za rok 1961 náležela dvanáctá příčka. Sám Jean Marais se ve stejném roce objevil ve dvou dalších úspěšných filmech Kněžna de Clèves (1961) a Kapitán Fracasse (1961). (argenson)
  • Natáčení probíhalo ve městě Carcassone v jižní Francii, které patří k nejzachovalejším dodnes opevněným místům v Evropě, použit byl také starý kamenný most v nedaleké vesnici Rieux-en-val, dále se točilo v několika přírodních lokalitách v okolí Nancy. (argenson)

Reklama

Reklama