Reklama

Reklama

Legendy o 3D tisku

(festivalový název)
  • USA Print the Legend
Trailer

Obsahy(1)

3D tisk je jedna z nejdůležitějších technologických revolucí počátku tisíciletí. Alespoň to tvrdí hrdinové tohoto snímku – zakladatelé dvou amerických start-upových firem Formlabs a Makerbot. V průběhu několika let sledujeme jejich snahu vyvinout a uvést na trh funkční prototyp trojrozměrného tiskového zařízení dostupný pro běžného uživatele. S úspěchem však přicházejí první pracovní i osobní spory a s nimi se postupně proměňuje i firemní etika. Nová technologie navíc otevírá i otázku spojenou se svobodou tisku. Je možné, aby si kdokoli mohl doma na 3D tiskárně vytisknout zbraň i s náboji? (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Film byl uveden na #jedensvet 2015, třebaže to moc lidskoprávní snímek není. Ale zajímavý určitě - ať již pro fanoušky nových technologií nebo třeba mladé podnikatele. Snímek pojednává o dvou amerických start-upech a dvou velkých firmách, které jsou na trhu déle. Není to jen porovnání konkurenčních firem, ale hlavně zmapování přerodu start-upu ve velkou firmu. Co s tím souvisí, co udělají s lidmi peníze, úspěch, ambice? Povede se přinést 3D tisk do našich domovů stejně jako se podařilo IBM/MS postavit PC na každý stůl, do každé domácnosti? Druhou linií filmu je morální otázka, zda je možné, legitimní a legální tisknout si doma převážně plastové, ale funkční zbraně. Výsledkem je podařené vyprávění, které má děj i pointu. Líbilo se mi přehledné technické zpracování, které umožňuje se rychle zorientovat i při větším počtu "mluvících hlav". Slabinou pro mě je, že film nejde do hloubky v rovině technologické, ani v rovinách dalších pojednívající o tisku zdravotnických náhrad vs právě zbraní. A pokud tímto směrem režisér jít nechtěl, mohl film o deset minut zkrátit. ()

stanyko 

všechny recenze uživatele

Cakal som, ze dokument poodhali tajomstva podnikania alebo povie coto o technologiach. Bohuzial sa zameriava na par neschopnych egomaniakov v startupoch, ktori sa sami vyhlasuju za dalsich Stevov Jobsov a Billov Gatsov. Toto neustale prirovnavanie ku tech ikonam mi vadilo asi najviac, mozno preto, ze 3D tlaciarne su dnes totalny fail. A ako bolo spomenute v samotnom dokumente, jeden startup predaval v danom case "az" 3000 tlaciani mesacne. Takze nic moc a "vizia druheho" Steva Jobsa o tom, ze ja doma budem mat 3D tlaciaren sa sama splachla do zachodu. 3D tlaciaren nemam a document je velmi slaby az vyslovene blby. ()

Reklama

Reklama

Reklama