Reklama

Reklama

Stroj času

  • USA The Time Machine
Trailer 1

VOD (1)

George je vědec. Podaří se mu postavit stoj času se kterým chce prozkoumat vzdálenou budoucnost. Najde tam dvě různé rasy, jednu milou a jemnou a druhou kanibalistickou žijící v podzemí. Podzemní lidé mu ukradou stroj času a on se musí dostat zpět domů. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (75)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Jo, najdou se tu chyby, a to nemalé. Ale co na tom? Já se tak úžasně bavil! A půjdu proti zdejší většině, zatímco první půle filmu mě až tolik nebrala (odtud ubírám hvězdu), jakmile hrdina dorazil do světa Eloiů, začal nádherný, nekomplikovaný a klasický dobrodružný příběh pro kluky všeho věku. Začátek se totiž nesl hodně ve vysvětlovacím duchu, potom ty nesmělé pokusy s cestováním časem taky nic moc; chápu protiválečné poselství filmu (zvlášť zvýrazněno scénou z jakési atomové války roku 1966), ale zastávky 1917 i 1940 mi přišly zbytečné, zdlouhavé a nic neříkající. Až přesun do doby někdy za 800 tisíc let (opomíjím detail, že lidé by určitě nevypadali jako lidé a nemluvili by stejnou řečí atd. atp.) děj rozhýbe. Navíc Yvette Mimieuxová je mimořádně krásná a Rod Taylor (taky mimořádně, obvykle mi kladní hrdinové z různých důvodů vadí) sympaťák a fakt jsem mu fandil. Sice můžeme lát na nedostatek slušných triků, na nedostatek futuristických kulis či vzhled morloků (i když to nechápu proč, nevypadá to realisticky, to ne, ale na tom nesejde, jde o jakousi genetickou chybu lidské rasy po 800 tisících letech - proč by nemohli vypadat z dnešního pohledu "nerealisticky"?), ale pořád tu je klasické dobrodružství, klasická láska, klasický děj v klasických kulisách. Okouzlující. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Adaptovaný román H. G. Wellse, poctivě a inteligentně přetvořený v protiválečný apel. Místy jsou tu zajímavé nápady a stylizace, např. sledování času mimo stroj... Domyšlené detaily a dobrý výkon Taylora v hlavní roli. Výtvarná stránka filmu je výborná. Ne, Morloci mně moc nevadili, rozhodně méně než Eloiové. Obojí je to karikatura člověka, ta hyperárijská Eloiů snad i víc než ta troglodytní Morloků. Dále pro někoho možná spoiler -- George zjevně zaujme stanovisko a bojuje za světlou budoucnost. Jsou to ale opravdu Eloiové se svou stádní pasivitou a povrchní blonďatostí? Rozvrátil ten fungující ekosystém na základě rozumové úvahy, nebo v tom byly pudy omezující činnost toho hořejšího mozku? ()

Reklama

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Doteď jsem viděl jen The Time Machine(2002) s Guy Pearcem a tenhle film se mi až tak nelíbil. Na tuhle filmovou verzi z roku 1960 už se ale chystám pěkně dlouho. A to nejen díky The Big Bang Theory jelikož si stroj času „z tohohle filmu" zahrál i v jedné z epizod seriálu. Nakonec musím konstatovat, že tahle verze u mě jasně vítězí a té verzi z roku 2002 s Guy Pearcem dává jasně na prdel. A to ve všech ohledech. Začátek je lehce ukecanější ale nenudí. Rod Taylor je sympaťák a jakmile sedne do stroje času začíná zábava která končí až se závěrečnými titulky. Nebo alespoň já se nenudil. Líbilo se mi jak to bylo zpracovaný. Nakonec ani ti Morlockové nevypadali tak zle(rozuměj směšně). Takže za mě parádní dobrodružný Sci-Fíčko který si ode mě odnáší zasloužený 4hězdy. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem bohužel ještě nečetl nicméně základní kostru příběhu mi vyspoileroval skvělý román Mapa času od španělského autora Felixe J. Palmy. Musím říct, že jako celek se mi film moc líbil, hlavně ta první část, kde George cestuje napříč 20. stoletím. Bohužel když se dostane do vzdálené budoucnosti, tak to začne být trochu nuda. Ale jinak to bylo moc hezky udělaný. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Hrozně těžké hodnotit. Poklad, který je například nabízen ve "čtyřbalení" v kolekci sci-fi klasiky se Soylent green, Forbidden planet a 2001: Vesmírnou odyseou, působí dneska prostě staře. Herci hrají dobře, stejně jako režie i scénář je kvalitní a v lecčems podobná novější verzi z roku 2002. Problém však nastává, když se dostáváme do velmi vzdálené budoucnosti obydlené nejen lidmi, ale také Morlocky. Zde nastupují šíleně absurdní oblečky lidí, které jsou úsměvné a nenahánějí hrůzu, ale jen úsměv do tváří dnešní "digitální" generace diváků. Necelých 50 let se tak podepsalo na velmi dobrém snímku a je to velká škoda, protože jeho myšlenka i odkaz má stále něco do sebe... Pokud dokáže potlačit věk filmu především ve vztahu k Morlockům, určitě budete ještě spokojenější, ale já nad 3* nepůjdu. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • George Pal dlouhou dobu plánoval sequel, avšak jednotlivé předložené scénáře byly údajně zamítnuty MGM. (Caszidy)
  • 20. století začalo 1. ledna 1901, nikoli 1. ledna 1900, jak uvádějí některé postavy. (sator)
  • Alan Young (hrál Davida Filbyho/Jamese Filbyho) je jediným hercem, který se objevil jak v tomto originále, tak v remakeu The Time Machine z roku 2002. (Caszidy)

Reklama

Reklama