Reklama

Reklama

Smrt ve tmě

  • USA Don't Breathe (více)
Trailer 2

Rocky (Jane Levy), rozhodnutá vymanit se z područí své násilnické matky a zachránit svou mladší sestru před životem bez jakékoliv perspektivy, ke kterému jsou obě okolnostmi odsouzeny směřovat, je ochotna udělat pro dosažení svého cíle naprosto cokoliv. Společně se svými kamarády Alexem (Dylan Minnette) a Moneym (Daniel Zovatto) mají už na svém kontě sérii pečlivě naplánovaných vloupání ve snaze získat dostatek peněz na nový život daleko od svých beznadějných osudů v rodném Detroitu. Jejich zoufalá kriminální činnost jim ale zatím příliš peněz nevynesla, takže když se jim donese informace o slepci (Stephen Lang), žijícím o samotě v opuštěné čtvrti, v jehož domě se údajně ukrývá velké bohatství, souhlasí všichni tři s tím, že se pokusí o svou největší a poslední loupež. Jejich zamýšlená oběť se ale velice záhy ukazuje jako mnohem nebezpečnější, než si vůbec dokázali představit. Zatímco je slepec nemilosrdně pronásleduje svým důkladně opevněným domem, s hrůzou zjišťují, že se v něm ukrývá mnohem více než pouhé cennosti. (Falcon)

(více)

Recenze (785)

POMO 

všechny recenze uživatele

Konečne vysoko napäťový strašidelný barák bez duchov. A jednou ľakačkou na infarkt. Koľko divákov si uvedomí, že mäsiara tu hrá slávny hlavný záporák z Avatara? Mladíci tiež áčkoví, ako celá produkcia. Sam Raimi je zárukou. Do lokalít creepy detroitského ghost-townu ich zrejme zlákala nedávna delikatesa It Follows. Neustále hádzanie klackov pod nohy hlavným hrdinom, z ktorého sa potí (a krváca) nejedno žánrové klišé. Pointa nedomyslená, ale to prepáčime, pravda. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Pokud vám smrdí nohy nebo příliš hlasitě prdíte, neměli byste rozhodně vykrádat baráky oftalmoretardovaným gumám. Číhá tam totiž Zmrd ve tmě. I když, on to tentokrát až takový zmrd rozhodně není. Kromě toho, že je to originální, skvěle napsané, ještě lépe natočené a po celou stopáž napínavé a svižné, má to i nevšední morální přesah. Já tedy celou dobu zarytě fandil tomu chudákovi slepci, jehož se snaží bezskrupulózně vyloupit partička zkurvených potratů detroitské spodiny, a přál všem těm „ubohým dětem“ s kompulzivním životním snem utéci z té nuzné mizérie a odjet raději krást a fetovat do Losích Andělic pomalou a bolestivou smrt. Uruguayské Lesní ucho si střihlo famózní reparát a Štefan Dlauhý prokázal, že umí sugestivně nejen decimovat namodralé animáky, ale i poslepu vyprcat pipetou nesympatickou čorkařskou kravku. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Thrillerová až hororová jednohubka, občas příliš nechutná, s některými vymazlenými, jinými nelogickými momenty. Víc ani ťuk. 70%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Alvarez je machr. V Don't Breathe dodal podobně intenzivní, energickou hororovou podívanou jako v předchozím remaku Evil Dead, ale opatřil ji nadto ještě i soudržným a v několika ohledech i překvapivým příběhem, který se odvíjí od jednoduché premisy, jež je ovšem vytěžena na maximum. Spokojenost takřka ve všech směrech. Trochu rušivých je snad jen těch několik "konců", kdy se několikrát zdá, že je "hotovo", ale vinou špatných rozhodnutí ještě hotovo není. Od zlodějíčků z Detroitu ovšem asi nikdo nemůže čekat, že se v krizových situací zachovají zcela rozumně, takže OK. Don't Breathe ovšem válcuje hlavně formálně a herecky - Stephen Lang coby slepý veterán je jedním z nejlepších hororových záporáků posledních let, Jane Levy kandiduje na novodobou Scream Queen, ta už toho za ty dva Alvarezovy filmy zkusila fakt dost, chudák :D ... Kamera, práce se zvukem, celková špinavá atmosféra TOP. Díky střídmé stopáži je film naprostou antitezí nudy, přičemž ovšem nelze vůči snímku zastávat ani opačnou kritickou pozici, že by šel publiku naproti - na to je příliš drsný a nepříjemný. Tedy přesně takový, jaký má horor být. Rozhodně jeden z letošních highlightů. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Intenzivní náhul, který má tak silnou tenzi, že bych mu jako domovinu tipoval spíše starý kontinent, ale Sam Raimi vyčmuchal na druhé straně průplavu svébytný talent, který vládne jasnou vizí a ke kompromisu svolí málokdy, třeba ořezáním věrohodnosti ve prospěch vývoje děje. Ale Langův tragický hrdina a pod kůži se zařezávající atmosféra vládnou, o těch pár minutách v „absolutní tmě“ ani nemluvě. 4 a ½. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Od Ataque de Pánico! mě Fede Alvarez hodně zajímal. Jenže to jsem tenkrát netušil, že svoje tvůrčí schopnosti stočí k Raimimu a Rodrigezovi. Přitom netvrdím, že je to špatně, jen si myslím, že má na víc. Hodně je vidět právě třeba v tomto filmu. Sice se to tu tváří jako horor, ale já bych to spíš popsal jako thriller s nelogickými situacemi podobnými u hororu. V tomto případě mi to ale vůbec nevadí, protože film si zakládá hlavně na nápadu a atmosféře, takže je klidně i fajn, když jí režisér pomůžu nějakým tím nesmyslem. Třeba musím říct, že dva z těch tří zlodějíčků mají v tomto filmu asi devět životů jako kočka, protože to, co tady přežijou, by nepřežil ani bratranec Chucka Norrise z třetího kolene. Ale tak co...zase je, o to víc, na co koukat. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $9,9miliónaTržby USA $89,217,875Tržby Celosvetovo $157,100,845Tržby za predaj Blu-ray v USA $4,076,161Tržby za predaj DVD v USA $5,258,007║ ďalší s tých kvalitnejších thrillerov, s výbornou atmosférou, fúrou kvalitných lakačiek, dobre dopasovanou hudbou a s obstojnými hercami, škoda že ten záver je až tak nenormálne klasický obohraný, kde si takmer obete idú ťapnúť na uzmierenie s despotou, škoda /75%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pleasure. American dream is dead and blind. Chcete dneska točit relevantní horor? Zajeďte do Detroitu, kulisy máte zadarmo. Smrt ve tmě není tak sofistikovaná jako It Follows, ale svojí hru s žánrovými proprietami koulí neuvěřitelně suverénně. Brilantní práce s prostorem, úsporná a ambivalentní motivace figur, famózní fyziognomie Stephana Langa, příjemně nabasovaná zvuková složka, solidní práce s motivem omezených smyslů (byť film čas od času vnímavost slepce tweakuje podle potřeby)... všechno, co potřebuju, abych strávil intenzivních 90 minut ve tmě. Fede po dutém remaku Evil Dead doručil plnokrevnou a zdravě sebevědomou inseminaci, kterou žánr potřeboval jak rotvajler drbání. P. S. Smrt ve tmě je zajímavá odpověď na Gran Torino. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Chápu proč postavu sleponě museli zdémonizovat, protože jsem fandil jemu. Úplně jsem ho viděl jako hlavní postavu nějaký 80s rubačky. Banda pubertálních zlodějů si totiž moc sympatií nezasloužila. A já Stephenu Langovi vlastně docela fandil i po té Fritzl vložce. Jinak film je to dobře udělaný. Hlavní premisa je super. Postavit trojici blbečků proti namakanýmu marinérovi s handicapem je i docela fér. Odsýpá to, nenudí to a tak jsem ochoten odpustit i nevychytaný scénář a občasné podivné situace. 70% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NEBÝT VAŠÍ LOUPEŽE… PONESEŠ ZA TO ZODPOVĚDNOST!...“ /// Sympatickou záležitostí je tahle návštěva partičky adolescentů u slepýho veterána. Zvlášť když (alespoň se to zdá) je dědek na rozdíl vod nich kapku inteligentní. A tak (často) ve slepeckým módu dostávám reálnej příběh, ve kterým parchanti trpěj a často se přistihnu, že to kurva prožívám s nima! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zajímá mě, do čeho vrazil prachy Sam Raimi. 2.) V blízkosti slepcova baráku je slyšet řetěz. 3.) Thx za titule „.Bac.“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *** ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Sympatické postavy, až na hnusného zvrhlého dědka :-) Z toho šel opravdu strach. Každopádně, parchanti si to zasloužili! Škoda jen, že dědek nenastražil vražedné pasti a v baráku nebylo více zlodějů. Mohlo to být napínavější :-) ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distributor: Sony / Screen Gems // Počet premietajúcich kín v USA: 3,384 // Otvárací Víkend v USA: $26,411,706 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jsem trochu v rozpacích z chválené letošní Alvarézovy novinky. Don´t Breath si získal jak mne tak i většinu fanoušků svým stylovým trailerem a film byť je dobrý, tak mne nedokázal příliš strhnout. Špičkový vizuál a svižné tempo jsem zde pokládal za samozřejmost, tedy tohle jako plusové body neberu, překládají spíš drobné negativa, které mne při sledování rušily. Stephen Lang byť působí vzhledově drsně a jde z něj respekt, tak za celý film téměř nepromluví, což mi vadilo, mohli si pohrát s dráždivými dialogy, kterými by vyhrožoval zlodějům. Dále by si facku zasloužil chlap, co se staral o zvuk, který alespoň mne připravil o jump scares( viz scéna se psem,kterého vidíme o 3 sekundy dřív než zaštěká, což ve mne ztrácelo efekt) Brutální film není téměř vůbec, oproti Evil Dead se film drží velmi při zemi, což mne taky iritovalo. Ani jedno úmrtí není efektivní a zajímavé a vlastně mi zde i chyběla nějaká pamětihodná scéna, kvůli které bych si rád film pustil znova. Ten jeden zvrat, který se mihne v průběhu také příliš nezaujme. Ve výsledku tedy zábavný a místy i napínavý Home Invasion, který svou obyčejnost maskuje originálním záporákem, ale Evil Dead jízda mi hold byla k srdci mnohem bližší. Story 6/10, Atmosféra 8/10, Gore 2/10, Vizuál 8/10, Akce 6/10, Napětí 7/10,Humor 0/10. Zábavnost 8/10, Lekačky 1/10. 70%. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Alvarezovi jsem kdysi hodně věřil, po Lesním duchovi ho poslal ke všem čertům - a teď ho opatrně beru zpátky. Ve tmě se totiž kromě smrti neschovává žádná očekávaná lacinost, s výjimkou konkrétní sklepní epizody ani nechutnost, ale na žánrové poměry se ve zlověstném stavení skládá až překvapivě ambiciózní skladba. Ta hra s diváckým očekáváním, kdy se mi vztah k postavám opakovaně velmi zásadně mění, nemá totiž obdoby. V kombinaci s vzhledem k prostředí přirozenou gradací lekaček a až nesnesitelně intenzivní scéně v absolutní tmě rád přimhouřím oko nad několika momenty, kdy by si divák se zálibou v hledání logických chyb mohl i trochu smlsnout. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Tá mrcha mala ísť sedieť. Ale barbíny do basy nechodia.“ Toto je tzv. „ten“ nápad, s ktorým ak prídete do štúdia, každé normálne ho sfilmuje. Do domu slepého boháča sa v noci vkradne skupina mladistvých zlodejov. Odsúdeniahodné? Určite. Majiteľ nehnuteľnosti (v absolútne démonickom podaní Stephena Langa, ktorý si to patrične vychutnáva a je tu veľmi, veľmi zlý) však ukrýva v skrini (resp. v inej časti domu) nejedno nechutné prekvapenie. Po jeho prevalení je otázne, kto je tu vlastne dobrý a kto zlý (prípadne či tu vôbec nejaké kladné postavy vystupujú). Práve to robí z Muža v temnote psychologicky zaujímavý film, hoci samotné postavy mimoriadne zázračne spracované nie sú. A Jane Levy, ktorú si drsný režisér Fede Alvarez vzal zo svojho ostrého debutu Evil Dead (2013), je približne rovnako sympatická, ako v ňom... čiže málo. Prvá polovica, kedy sa buduje atmosféra, je možno vydarenejšia, než druhá, v ktorej dochádza k potýčkam medzi jednotlivými skupinami (pán domáci disponuje rotvajlerom). Niekto povie, že mu nesedia nelogické kotrmelce, kedy sa v dome a v jeho tesnej blízkosti dejú hlučné a iné šialenosti a nikto z okolia si to nevšíma, ale mňa to práveže oslovilo: je to chudobná štvrť, ktorú postupne zarastá príroda a v dotyčnej ponurej ulici alebo nikto nebýva, čo je depresívne, alebo býva, ale keď počuje výstrely, zatiahne radšej záclonu a o nič sa nestará, čo je desivé. Alvarez si aj do Muža v temnote po Evil Dead prepašoval svoj nešvár: i keď sa postavám dejú fyzicky ťažko únosné (až neúnosné) veci, ony ich v pohode rozchodia. Možno je to jeho poznávacie znamenie a mali by sme si naň proste zvyknúť, aj tak s tým nič nenarobíme. Príjemne poteší nielen rozumná minutáž (cca hodina a pol), ale tiež sympaticky malý bodycount (nejde o lacnú vyvražďovačku). Občas je to klišé (dvaja bojujúci muži, z nich jeden sa z posledných síl načahuje po na zemi ležiacej zbrani - koľkokrát sme to už videli?), ale ako celok som si túto trilerovú (hororovú?) jazdu užil a nemám srdce dať jej 3* a menej. Hra so zvukom, svetlom, šerom, pološerom a tmou je vynaliezavá. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Mám v píči co je thriller a co horor a kde je hranice, tohle je jedno stejně jako to druhý, a jdu z kina s tím, že snad nevzpomínám kdy jsem viděl lepší hororothriller. Oběti nejsou na usnutí nebo na ránu, zápletka není extrémně ohraná a je to takový home invasion naruby, záporák je vlastně chudák co je v právu. Zbytek se mi nechce pitvat, podstatný (a super) ale je, že vás to drží v napětí snad od začátku do konce a není tu nic nad čím bych kroutil hlavou. "Don't Breathe is a master class in creating tension." ()

movie 

všechny recenze uživatele

Hodně originální survival thriller vyhýbající se šablonovitosti a klišé, který celých 88 minut pracuje s urputným tempem a napětím a v podstatě nemá jediné hluché místo. V tom ohledu mi to připomělo DRAG ME TO HELL Sama Raimiho, který ne náhodou Alvarezův snímek produkoval. Stephen Lang si zaslouží poklonu za skvěle a vyváženě zahranou postavu makabrózního slepce. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

To, že bejt slepej, ještě neznamená bejt hluchej a blbej, vás přesvědčí tenhle respekt budící veterán. Beze jména, bez rodiny, za to s pekelně nasranou dogou a hnusnou barabiznou, co nejen ukrývá pár hnusárniček, ale navíc z ní neni úniku. To všechno na vlastní kůži pocítí tři mladí delikventi, kteří se podle známé hororové šablony snaží najít cestu ven a při tom nepřijít o hlavu. Že to nebude moc velká sranda, ukáže hned první setkání s Blind Manem. Ten z nevítané návštěvy překvapivě nemá vůbec žádnou radost a bere na vetřelce všechno, co barák nabídne: bouchačku, zahradnické nůžky, kladivo... No, zkrátim to. Je to dobrý, celkem drsný, má to šílený tempo a nenechá vás to vydechnout. Navíc je to přesně obsazený, postavám fandíte a místy soucítíte. No a Lang? Toho potkat v noci na ulici, přikryju se asfaltem. (80%) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ta mrcha měla jít sedět. Jenže barbíny do lochu nechodí." Aby bylo jasno, tak krást se nemá a já jsem byl od začátku na straně sympaticky naštvaného slepého veterána. Jak já byl vděčný za každé zavrzání podlahy, po kterém se vždycky zvětšily jeho šance na skórování. Taky jeho pejsek byl přítulný sympaťák, takže karty byly pro mě rozdány jasně. Jenže stejně jasně to pokračovalo a nebýt jednoho sklepního překvapení, tak bych se celkem dost předvídatelně nudil. A taky naštval, protože mi byl vnucován strach o osud mladých delikventů a ti mi byli dost volní. ()

Související novinky

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

Pokračování Smrti ve tmě našlo režiséra

21.01.2020

Horor Smrt ve tmě z roku 2016 režiséra Fedeho Alvareze (Dívka v pavoučí síti) sklidilo relativní úspěch jak u kritiků, tak u diváků – což se posléze promítlo na tržbách. Snímek proměnil 10milionový… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

Co chystá režisér Smrti ve tmě?

16.10.2016

Fede Alvarez na sebe upozornil už remakem Lesního ducha z roku 2013, letos se pak díky Smrti ve tmě postavil na vlastního nohy. Jeho novinku pochválili diváci i kritici a tržby se zastavily u 140… (více)

Reklama

Reklama