Reklama

Reklama

Králové hor

  • Rakousko Brothers of the Wind (více)
Trailer 1

Mládě orla je svým starším bratrem vyhozeno z hnízda, a tím odsouzeno k smrti. Chlapec Lucas (Manuel Camacho) nezná lásku, ani teplo domova. Po smrti matky se jeho otec (Tobias Moretti) uzavřel do sebe a utápí se v zármutku. Osud svádí Lucase a orlí mládě dohromady. Chlapec ptáče zachrání a pojmenuje ho Abel. Tajně se o něj stará, krmí ho. Ve společnosti mladého dravce nachází lásku a přátelství, které mu doma tolik chybí. S pomocí starého lovce Danzera (Jean Reno) učí Abela létat a lovit. Jak dravec roste a sílí, blíží se den, kterého se Lucas bojí. Den, kdy bude muset svého opeřeného přítele vypustit zpět do volné divočiny. (Bioscop)

(více)

Recenze (169)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $2,539,000▐ príjemný dobrodružný príbeh a krásne natočené zábery z divokej prírody, zdobia tento film /80%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Úplně vidím, jak to dávaj o víkendu v deset ráno na Primě. Jednoduchý příběh o chlapečkovi co kamarádí s orlem mi ale nijak nevadil. Co ten film šlechtí jsou záběry, za které by se nemusel stydět leckterý dokument. Takovej lov na kamzíka byl opravdu působivej. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Králi hôr mi pripadajú tak, ako keby Rakúšania chceli nakrútiť dokument o orlovi, ale počas písania scenára si uvedomili, že majú väčšie ambície a tak namiesto „len“ dokumentu nakrútili „normálny“ film s hercami, nakoľko jeden z režisérov pozná človeka, ktorý pozná človeka, ktorému jeden človek, ktorý pozná Jeana Rena vraj raz povedal, že Jean Reno by si rád zahral v rodinnom filme o orloch. A tak sa stalo! Na výsledku je to poznať. Herci a „zápletka“ akoby do príbehu boli namontovaní v poslednej chvíli a nasilu. Najlepšie sú scény s operencom, jeho preletmi nad majestátnymi lesmi a horami. Skvelá je i pasáž s kamzíkom. Akonáhle sa ale do deja zamontujú ľudia, stráca to na sile a to napriek tomu, že Jean Reno, chlapec a komisár Rex určite mali na viac. Vinou slabučkého scenára však nedokážu v divákovi vyvolať také emócie, aké mohli/mali. P.S. - Po dopísaní komentu som zistil, že režiséri sú pôvodne dokumentaristi. Ehm. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Dokumentárny film, do ktorého boli nakoniec vsunutí herci a jednoduchý dej – tak na mňa tento film pôsobil. Zábery prírody sú krásne, ale niektoré zábery vyzerali ako hnusná inscenácia – keď lavína stiahla kamzíkov, alebo keď skaly spadli na orlie hniezdo, pýtal som sa, koľko zvierat natáčanie neprežilo? Koľko orlov hralo rolu Ábela? Nakoniec som vygooglil uistenie produkčnej firmy (code of conduct for the welfare of animals), že žiadnym zvieratám nebolo ublížené, tak mi neostáva nič iné, len veriť na zázraky použitých efektov. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s názory ostatních uživatelů, tohle je dokumentární snímek s nádhernými a kouzelnými záběry Alp a života orlů v nich. Příběh je vedlejší, celé velmi komorní osazenstvo (přesně tři herci) jej ale odehráli zcela věrohodně a přesně, jak jim to jen ten jednoduchý scénář dovoloval. Narace příběhu byla zábavně melodramatická a snažila se o nějaké hlubší myšlenky a paralely, to naneštěstí moc nefungovalo, protože jsem si nemohl vytvořit k na hrubo načrtnutému dramatu otce a syna pouto a paralela mezi synem a orlem fungovala jen ve velmi základní rovině. Nicméně příběh přesto nebyl úplný nesmysl, příroda byla opravdu nádherná a některé dokumentární sekvence vyrážely dech. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Vizuálně naprosto ohromující počin. Při sledování jsem měla až pocit, že režiséři si museli vypůjčit magický štáb z dokumentů BBC, nebo Discovery. Až nadpozemsky působí ty úchvatné přírodní scenérie, do výšky se tyčící hory a nedotčená příroda. A ta kamera je OMG. Všechny záběry na zvířata, a především na majestátní orly... to se přece nedá normálně natočit:) V zajímavostech je psáno, že snímek vznikal 8 (!!) let bez použití triků a zvláštních efektů. Tleskám pánům režisérům, protože ta dlouholetá práce musela být sakra makačka, ale výsledek je naprosto dokonalý. To musí být paráda. Žít si takhle uprostřed přírody, daleko od "hlučícího davu," daleko od "moderního", chaotického, technickými vymoženostmi přesyceného světa, který dává lidem svůj vlastní, zničující "spotřební" řád. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Netypická přátelství mezi dětmi a zvířaty dojímají kdekoho, mě většinou nikoliv. Mládě po smrti orlího samce bojuje o své místo na slunci, chlapec po tragicky zesnulé matce zrovna tak. Obě linie se pochopitelně protnou, do toho přichází moudrý horal Jean Reno, který je vlídnější než vypravěči z večerníčků, a pochopitelně nespočet působivých scén z divoké přírody. Ostatně je patrné, že tvůrci mají bohaté zkušenosti s dokumentární tvorbou. Takové utržení laviny nebo „surfování“ na kamzíkovi tak stojí za to. Zbytek už méně. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdyby Přátelé Zeleného údolí dostali rozpočet, o jakém se hajnému Horynovi ani nesnilo, dopadlo by to asi dost podobně jako právě Králové hor - jako skrznaskrz prostý příběh plný naprosto dechberoucích záběrů přírody. Lidé jsou tu (jakkoliv je Jean Reno charizmatický, a že tedy je!) dá se říct nepodstatní, prim hrají zvířata a jejich přirozené prostředí. Proto mě pokaždé trochu zamrzelo, když se namísto orlích starostí začaly řešit starosti chlapecké. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tak tohle zatím patří k nejpříjemnějším filmovým překvapením letošního roku. A není divu, nechybí tomu milý příběh. Velebné krásy přírody, kde v horském kraji ještě opeření dravci svobodně shlížejí ze svých modrých výšek, jsou nečekaně krásné. Co může být krásnějšího, než přátelský vztah člověka ke všemu živoucímu. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi přírodu, tak vás Králové hor nemohou zklamat. Nejen, že se tu objevuje hvězdný Jean Reno, jenž má diváky nalákat do kin, ale kamera si krásně všímá nádherných alpských scenérií, v nichž se rozehraje příjemný příběh o lásce člověka ke zvířeti, konkrétně dravci, dospívání k moudrosti, uvědomění si ceny svobody a hledání cesty otce k synovi a syna k otci. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Něčím překvapilo, něčím zklamalo. Scény neskutečné, prostředí Alp a záběry orlů jsou jak z přírodovědného dokumentu propracované do detailu a dýchají na vás scény dokonalé krajiny plné života. Naopak děj mladíka, jeho otce, a horala Jeana Reno jako kdyby byli bez života. Scény se vlečou a občas mi to rozpočtem a dějem připomnělo Dokrota z Hor nebo jiný aplský seriál. Škoda toho, mohl vzniknout film na který by se jen tak nezapomnělo a nezachránil to svým charizmatem ani Jean Reno, který ani své roli nedal nějaký hlubší nádech. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Brothers of the Wind stavajú na úchvatných záberoch drsnej horskej prírody. Prítomnosť ľudských bytostí je osekaná na minimum rozmaznávajúcich pôžitkov, v drvivej väčšine sú nútení zaoberať sa vlastným prežívaním v ťažkých podmienkach. Bez zbytočného sťažovania sa a s pokorou vkorenených účastníkov horskej existencie. Miestami príbehovo trocha plocho participujú na dominantnom živote tamojšej živočíšnej ríše. Tú v dychberúcich záberoch zachytáva kamera, ktorá okrem uhrančivých detailov zvierat vytvára dejotvorným strihom výborne gradované akčné scény tvorené čisto prírodou a jej zvieracími obyvateľmi. Ťažko posúdiť, či sa snímka snaží apelovať na detského diváka, pretože dej príbehu je až príliš jednoduchý. Súčasné dieťa má neveľké šance po napozeraných animovaných smrštiach udržať pozornosť pri sledovaní riedkeho príbehu Brothers of the Wind. Krásu prírody ocení skôr jeho rodič, prípadne i ten potomok ešte nenarušený vizuálnou hektikou dnešných animákov a stále schopný napratať si do svojho vnútra skutočné skvosty reality. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pokud by někdo Krále hor rozstříhal na jednotlivé díly, mohl by z filmu být večerníček podobný těm od Václava Chaloupka. A mohl by se třeba jmenovat ,,Orlísek'' :-). Přesně tím způsobem je totiž točen a příběh prezentován. Zde však nejde jen o příběh ptáčete, ale i malého chlapce který přišel o matku a svým způsobem i o otce. Ta lidská stránka mi ve filmu zprvu dost vadila, ale chápu co chtěli tvůrci sdělit a jaký úkol Ábelovi určili. Přežití byla jen jeho část. Ten lidský příběh na rozdíl od orlího je leckdy dost jednoduchý a např. zápletka s vlkem už byla trochu na hraně filmu pro nejmenší děti. Ale naštěstí je tam i spousta silných momentů, kdy při pohledu na chlapce a velkého orla, kterak sedí vedle sebe jak bratři a hledí v podvečer z hory kamsi do nížin berou za srdce. Orlí příběh samotný je dechberoucí a já jen němě zíral na ty záběry vrcholu ptačí evoluce, když se vládce nebes hrdě a lehce nesl ovzduším či když jako dokonalý zabiják zahajoval přepadový a neslyšný útok z nebes... Milovníci přírody tenhle film nesmí vynechat! Shodou okolností právě čtu knihu Betty MacDonaldové J jako jestřáb, autobiografii, kde popisuje sokolnictví a soužití s jestřábem, takže jsem si film užil dvojnásob. Reno tam jen přicmrndava, ale krásně mi tam sedl. Dávám za 4 sviště! * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Taký príjemný, clivý rodinný príbeh o vzťahu človeka so zvieraťom. Niekedy takéto obyčajné jednoduché filmy povedia viac, ako zložité filozofické traktáty. Toto je toho krásnym príkladom. Nadpriemer. 75/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Dosti výjimečný filmový počin, který zaujme okolnostmi natáčení i samotným zpracováním. Jednoduchý děj je zasazen do nádherných liduprázdných horských lokací, které mají hlavní náladotvorný podíl na celkové působivé atmosféře. Některé záběry a scény jsou naprosto neuvěřitelné (líhnutí orlích mláďat z vajec, lavina, záběry z orlí perspektivy, západ slunce v horách, lov kamzíka nebo co to bylo...) a celkově na mě tento film udělal hodně impozantní dojem, ačkoli jsem k němu zpočátku přistupoval poněkud skepticky (rodinné filmy z přírody přece jenom příliš nevyhledávám). Obsazení se asi nic vytknout nedá, Reno drží svůj standard (ačkoli herecký prostor jeho postavy zde není příliš velký), Tobias Moretti je pozoruhodná rakouská obdoba českého nerudného Borise Rösnera, a ten španělský kluk Manuel Camacho je vážně talent. Osobně mě tak snad jen zamrzelo, že Bioscop uvádí film kvůli jeho zaměření na dětského diváka do kin výhradně v českém dabingu. (Je mimochodem zajímavé, že premiéra v ČR předchází premiéře v Rakousku i Německu, která je stanovena až na 28. ledna 2016 - čeští diváci tak mají možnost vidět film dříve než ti zahraniční). Velmi pěkný rodinný film, který by měl potěšit všechny milovníky přírody a ptáků a který by neměl v premiérách na konci roku zapadnut nepovšimnut - za sebe mohu film s klidem doporučit. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Krásné, svěží drama, které vysloveně neohromí, ale na druhou stranu ničím nezklame. Jednoduše typický evropský film, jehož hlavním atributem je nádherná příroda. V případě Králů hor to byly krásy sněžných Alp. Ocenit se dá též krásný smysl pro detail, jak ze strany a pohledu člověka, tak i zvířete. Jean Reno také udělal své a byl dle mého jedním z největších příčin, jak vytáhnout lidi na takovýto film. Doporučuji všem, kterým příroda není lhostejná. :-) ___ (Cinestar, Hradec Králové) ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Udělat z tohoto filmu několik dílů večerníčka ve stylu pana Chaloupky, vůbec nic bych nenamítal. Takhle zbyla jen snaha o vytvoření rádoby dojemného a dramatického příběhu, který je ve výsledku prázdný a zoufale nudný. Jako dokument by možná fungoval, jako vážně myšlený film ani náhodou. A když k tomu připočtu fakt, že se v Alpách mluví anglicky, vůbec nechápu, že jsem dal nakonec ty dvě hvězdy. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vôbec ma nezaujímalo, že vo filme hrá komisár Rex bez Rexa, ale zato s Renom. Dokonca mi neprekážalo ani to, že film mal slabší scenár a jednoduchý príbeh. Pretože ani u hudobných filmov neočakávam dramatickú smršť. Zaujali ma nádherné obrazy živej i neživej prírody a niekedy som si ani nedokázal predstaviť, akou fintou sa ich podarilo nakrútiť. Videl som podobný film (Kes), ktorý síce mal príbeh so silným dramatickým nábojom, ale príroda tam bola na druhej koľaji. Takže štyri hviezdičky bez najmenších pochybností, pretože mi tento film poskytol to, čo som od neho očakával a ešte aj niečo navyše. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Film, na ktorý som bol zvedavý hneď po tom, ako som sa o ňom dozvedel. Čo bolo niekedy až minulý mesiac. No napriek tomu som sa konečne vrátil s kina, ktoré sme mali s manželkou len pre seba a obaja sme ostali skutočne nadšení. Nádherné vizuálne spracovanie, nádherná hudba a veľmi dobre stvárnené priateľstvo medzi chlapcom a orlom. Plus si myslím, že Jean Reno je vo svojej role absolútne fantastický. A rovnako aj Tobias Moretti. Užijeme si tu obrovské množstvo krásnej prírody a záberov na všetky možné zvieratá od lasičiek a líštičky až po divé kozy a vlky. A funguje to skvele. Veľa sa toho ani vo filme nenarozpráva a tým pádom môže človek nechať film dýchať jeho vlastnou atmosférou a funguje to skvele. Ak máte možnosť vidieť, tak "Brothers Of The Wind" určite v kine nevynechajte. Na veľkom plátne bude zážitok ešte o to väčší. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně jsou unikátní záběry přírody, u kterých jsem si často říkal něco ve stylu „pokud je tohle opravdu živý orel, jak to proboha dokázali natočit?“ Proto nelituji, že jsem na film šel do kina. Na druhé straně je však velmi slabý scénář. Postavy, zvířata i počasí se v něm objevují a mizí přesně ve chvíli, kdy se to autorům hodí. Chlapec Lucas trpí nějakou psychickou nemocí, díky které nemluví s lidmi, zato na orla mluví bez problémů. Zbylé dvě postavy jsou lesník, který se stará o divoká zvířata, a pytlák, který se snaží jich co nejvíc pozabíjet. A zdá se, že spolu v pohodě vycházejí. A tak dále... ()

Reklama

Reklama