Reklama

Reklama

Láska na vlásku

  • Slovensko Láska na vlásku
Trailer
Pohádka / Rodinný
Slovensko, 2014, 111 min

Předloha:

Mark Twain (kniha)

Kamera:

Ivan Finta

Hrají:

Samuel Spišák, Celeste Buckingham, Tomáš Hanák, Gabriela Dolná, Judit Pecháček, Štefan Šafárik, Tomáš Matonoha, Karol Čálik, Jakub Spišák, Ľudovít Cittel (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kde se štěstí drží za ruku se lží, tam je láska v nebezpečí! Výpravná pohádka si vzala ústřední motiv z Twainovy prózy "Princ a chuďas". Do království, v němž král (T. Hanák) onemocní a princ Matěj (v dvojroli S. Spišák) ještě nechce převzít zodpovědnost za vládnutí, přichází vyslanec osmanského sultána, který zemi ohrožuje. Král nechá povolat benátskou princeznu Beatrix (C. Buckingham), aby se sňatkem s jeho synem obě země spojily a mohly čelit náporu vetřelců. Jenže Matěj se ženit nechce. Není spokojen se svým životem, v němž je neustále chráněn, ale přesto se cítí být sám. Navíc proti svatbě intrikuje zrádný hvězdář (T. Matonoha), který se tajně spojil s nepřítelem. Kousek cesty za horami žije kovář a jeho syn Tomáš. Ani on není spokojený se životem, který vede. Chtěl by do světa za dobrodružstvím. Když krajem cestují kejklíři, Tomáš se k nim přidá a shodou okolností se dostane až do královské konírny. Tam se potká s princem, který dostane nápad: díky jejich podobě se mohou na jednu noc vyměnit. Oba zakusí život toho druhého, poznají lásku, a zjistí, co je to zodpovědnost… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (342)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Široko daleko nejlepší vánoční pohádka za posledních 10 let, i když některé věci zbytečně kazí dobrý základ. Zejména dialogy občas dost drhly, ale hlavní problém byl, že některé scény měly být prostě napsané jinak a líp. Třeba rozloučení syna s otcem, když umírá král, to měla být citová scéna a ne to tak prolítnout. Navíc hrozně dlouho trvá, než se princ a kovář potkají a naopak na sžívání se svými prohozenými rolemi mají času dost málo. Kdyby se takové věci dotáhly, neváhal bych s podstatně vyšším hodnocením. Musím pochválit i lokace a výpravu vůbec a celé je to natočené podstatně profesionálněji než zbytek současné české a slovenské (alespoň co z ní znám) pohádkové produkce. P. S. Vůbec letos jsem dvě ze tří pohádek dokázal dokoukat. I když o zázraky nešlo, že by snad přecejen trocha zlepšení a příslib do budoucích let? Ale nerad bych to zakřikl. Update 26.12.2015: O rok později stále prohlašuji, že šlo o nejlepší vánoční pohádku za 10 let. Nakonec zvyšuji na 4*. ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Láska na vlásku je slovenskou pohádkou, natočenou na motivy Twainova románu Princ a chuďas, v němž se dvě ústřední postavy díky identickému vzhledu prohodí a vyzkouší si život toho druhého. Jelikož je filmová látka této literární klasiky filmaři velmi vyhledávanou, a byla zpracována již mnohokrát, byla volba režisérky Mariany Čengel Solčanské, sázkou na jistotu. Víc než průměrnou podívanou se ale nakonec z úspěšného příběhu vykřesat nepodařilo. Snímek táhne svým výjimečným hereckým výkonem Samuel Spišák, ale bohužel nikomu jinému se ho z hereckého ansámblu nedaří doplnit. Scénář je navíc velmi plytký a plný nelogického chování postav, které pohádku značně sráží. Nutno podotknout, že přes tyto neduhy na diváka dopadne při sledování příjemná flow, která se nese až do závěrečných titulků, proto hodnotím snímek někde na pomezí dvou, tří hvězd. Přikláním se spíše k nižšímu hodnocení. 😕 (01.01.2024) ()

Reklama

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná pohádka. Mezi tou novou pohádkovou tvorbou se jedná o příjemné překvapení. Žádné infantilnosti a zbytečné přehrávání, sympatičtí herci, nádherné lokace a konečně pořádná hudba. Bude to určitě i tím, že se nevymýšlela pohádka nová, ale vzal se prověřený příběh Princ a chuďas. Hodně mi to připomnělo skvělou depresivní pohádku Král drozdí brada - možná tím, že je slovenská, možná lokacemi, kočovnými divadelníky a trošku i tím, že se princ stane chudákem... ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Vcelku podařená a pěkná slovenská pohádka, která se volně inspiruje v historii a u Marka Twaina. A líbila se mi i když nemám rád, ať se na mne bratři Slováci a skoro sousedi Maďaři nezlobí, historickou postavu Matyáše-Matěje Korvína Hunyadiho. Ten přesto, že byl mocný a schopný panovník byl narcis, sobec, zbabělec a křivopřísežník. Možná škoda toho dabingu. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl srovnávat tři premiérové pohádky (Princezna a písař, Kdyby byly ryby a Láska na vlásku), které na vánoční svátky 2014 připravila ČT, musím jednoznačně konstatovat, že "Láska na vlásku" má u mě jednoznačně nejlepší hodnocení. Vše co jsem psal zde na ČSFD ohledně těch prvních dvou, u této neplatí. Alespoň tedy vznikla jedna, která se dialogy nesnaží za každou cenu získat teenagery, princezna nebičuje své tělo aerobikem a hloupě akčně nešplhá po střechách. Dokonce ani král se přitrouble nechová a vše je jaksi normální a přirozené. Dialogy přiměřené současnosti a vkusně zapadající do historického prostředí, děj je zajímavý a opravdu vánočně pohádkový. LÁSKA NA VLÁSKU by měla být zařazena do vysílání na Štědrý večer. Ta jediná si to zasluhovala. Tu jedinou jsem s radostí shlédl a děkuji Marianě Čengelové-Solčanské za krásný scénář i režii, jakožto hercům za přirozené a mistrovské podání. Pravděpodobně jen a jen proto, že "Láska na vlásku" není původem česká, byla zařazena až na druhý svátek vánoční. Bohužel, dáváme přednost českým nevkusným produktům, před kvalitní zahraniční tvorbou. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (18)

  • Krčmárovi traja synovia vážili dohromady 600 kg a na Oravský hrad ich musel vyviesť traktor s radlicou.
    (Zdroj: sme.sk)
  • Paradoxne nie šermiarske scény, ale dojenie kravy spôsobovalo Samovi Spišákovi (Matej/Tomáš) najväčší stres. (Zdroj: sme.sk)

Reklama

Reklama