Reklama

Reklama

Prach a broky

(amatérský film)
Trailer

Obsahy(1)

Záhoř. Vilém. Rumcajs. Lotrando. Jánošík. Grázl. Ronja. Banda legendárních loupežníků konečně ožívá bok po boku na filmovém plátně! Amatérská skupina Rosenthal přináší drsnou pohádku o tom, co všechno z krvavé loupežnické historie nám bylo zatajeno. Jistě už teď tušíte, že s knížepánem z Jičína to nedopadne dobře... (oficiální text distributora)

Videa (4)

Trailer

Recenze (94)

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Na amatérský film to (navzdory místy hodně špatným hereckým výkonům) nevypadá špatně. Problém ovšem je, že krom výborné akční pasáže ve stodole je to po většinu času nuda (k čemuž trochu kuriózně přispívá i to, že je to až příliš dobře natočeno na to, aby to bavilo takovým tím ryzím amatérismem). Podle mě to chtělo víc zapracovat na scénáři, a to jak na samotném příběhu, tak na nějakých vtipných hláškách a scénách pro oživení. I ta choreografie soubojů občas mohla být nápaditější. Dělalo to na mě dojem, že scénář vznikl stylem "honem něco vymysleme, hlavně ať už můžeme točit". Což je škoda, protože to natáčení určitě stálo velké úsilí, které ale kvůli slabému scénáři přišlo trochu vniveč. Takže suma sumárum mi to přišlo spíš jako takové cvičení před natočením opravdového filmu... ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Pokud se mladí kluci, kteří nosí červené kalhoty, kabáty a čepice pro důchodce - no prostě nejspíš intoši - snaží natočit film v odlehčené kategorii, nikdy to nemůže dopadnout dobře. A taky nedopadlo. Výprava je sice fajn (za to taky ta jedna hvězdička), ale obsah je katastrofa. Proboha, jak může někdo dělat film, ve kterém vystupuje Rumcajs, co střílí dum dum žaludem, tak strašně vážný? To si přímo říká o crazy komedii, či rovnou parodii a ne takovou neidentifikovatelnou směsici čehosi, co není pořádně ani pohádka,(pár postav jako Rumcajs, nebo ďábel automaticky nedělají pohádku), ani komedie (na to je film moc vážný) a ani nic v serioznější kategorii (protože je tam právě ten Rumcajs) = takový začarovaný kruh. Navíc, při hodinové stopáži, kde má být nějaké to dobrodružství a akce, dávat tolik zbytečné vaty?!!! S hodnocením jsem ještě mírný, úplně totiž ignoruju neherecké výkony a hlavně nezvučné hlasy (tam snad skoro nikdo neumí mluvit) a je samozřejmě obrovský rozdíl, když by tohle bylo jen na youtube a ne přímo v kině. Ona je taková debilní doba, že každý cucák chce být hned superstár, nebo Spielberg, neuvědomujíc si, že k tomu je potřeba dlouhá cesta. Tolik práce to muselo dát a k čemu? K slušně natočenému nic? Mohla to být zábavná, nabušená jízda a místo toho to celé působí úplně stejně jako Jetelín. Unylé, silně držené na uzdě s polomrtvými pokusy o vtip. Ale ty vousaté filozofy to asi pobavilo. ()

Reklama

Ice123 

všechny recenze uživatele

Naprostý zklamání. Čekal jsem hodně a dostal skoro nic. Námět měl obrovský potenciál a dalo se z toho vytřískat opravdu hodně. Na začátku promítání bylo několikrát zmíněno, že si nechtěli brát servítky a znázornit vše v sirové podobě. Já si ovšem sirovost představuji přesně naopak. Přišlo mi, že měli něco sepsané a pak to raději seškrtali, aby nebyly příliš vulgární, nebo drastický, díky čemuž vypadá celek hrozně rozpolceně a divně (popravdě by udělali lépe, kdyby jim tam běhali zombie, nad čímž původně přemýšleli). Prostě a zkrátka mimo soubojů, muziky a nevyužitého nápadu vám film bohužel nic nedá..... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Těžko porovnávat profesionální a amatérský film, ale můj obdiv těm klukům patří, protože dokázali, že jde natočit film jedn z čistého nadšení. Možná bych hodnotil jinak, kdybych se potom nepodíval na Film o filmu. Choreografii si nechali zela pochopitelně udělat profesionálem, scény bitek jsou skutečně dobře propracovány, kameře nelze taky moc vytknout. Některé věci bych vytknul scénáři, spíše tedy příběhu než jednotlivým scénám; ten mišmaš loupežníků z různých literárních děl - O.K., vraždy několika členů bandy byly nefunkční a navíc nějak málo dramatické. Taky jsem nepochopil, komu mám ve filmu fandit, kdo jsou kladní a kdo záporní hrdinové. Amatérští herci se snažili seč mohli, ale především jejich intonace řeči, její statičnost, byla slabší než u mnohých ochotníků. Ale jako počin - tleskám. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Občas se pro oživení mrknu i na nějaký ten amatérsky film a tentokrát jsem si vybral vcelku známý snímek Prach a broky. Po krátkém rozjezdu jsem se naladil na společnou vlnu s tvůrci, na ní jsem vydržel až do konce filmu a skvěle se bavil. Neprofesionálům nemá cenu vytýkat občas topornější herecké výkony a místy slabší technickou stránku (především zvuk a hlasitost dialogů). Naopak mě zaujali příběhem se skvělým nápadem společné bandy našich legendárních loupežníků. Vysoce cením také dospělejší přístup, kdy se občas zanadává, padne sem tam nějaká narážka, řeší se i sex a mrtvých je taky dost. Rozhodně to není pohádka pro děti, ale na pobavení dospělých je parádní. Jak jsem psal na začátku, zhruba po deseti minutách jsem se chytil a po chvíli jsem se divil, že už je konec. Uteklo to neuvěřitelně rychle, klidně by to mohlo mít o půlhodinu déle. Prach a broky se neztratí ani v chabé konkurenci pohádek našich televizí. Dávám tvůrčímu týmu čtyři hvězdy a v budoucnu budu případnou jejich další tvorbu sledovat. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (19)

  • Herec Tomáš Stehlík byl ve scéně výcviku Lotranda donucen režisérem svléknout spodní prádlo, protože jeho výrazně růžová barva prosvítala skrz děravé kalhoty. V následujících záběrech byl několikrát spatřen hercův penis. Záběry byly z filmu vystřiženy. (Zdroj: ČSFD)
  • Jánošík ve stodole těsně mine hák se slovy "to bolo o chlp" – reálný Jánošík byl popraven nabodnutím na hák. (Zdroj: ČSFD)
  • Jedna z nejnáročnějších scén na přípravu byla scéna s poutníkem v zimě. Celá byla později vystřižena. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Prach a Broky jsou online!

Prach a Broky jsou online!

02.09.2016

Tento pokus o vytvoření české hrdinské týmovky jsme zmiňovali už v lednu, kdy měl snímek pražskou premiéru. Teď je film zdarma ke shlédnutí online, a to i přímo na profilu ČSFD. Na první pohled… (více)

Amatérský velkofilm Prach a Broky je v kinech

Amatérský velkofilm Prach a Broky je v kinech

10.01.2016

Vody českého nezávislého filmu včera rozvířila pražská premiéra amatérského snímku Prach a Broky. O co jde? Hodinu dlouhý film se točí okolo sedmi nejslavnějších českých a slovenských loupežníků. V… (více)

Reklama

Reklama