Reklama

Reklama

Prach a broky

(amatérský film)
Trailer

Obsahy(1)

Záhoř. Vilém. Rumcajs. Lotrando. Jánošík. Grázl. Ronja. Banda legendárních loupežníků konečně ožívá bok po boku na filmovém plátně! Amatérská skupina Rosenthal přináší drsnou pohádku o tom, co všechno z krvavé loupežnické historie nám bylo zatajeno. Jistě už teď tušíte, že s knížepánem z Jičína to nedopadne dobře... (oficiální text distributora)

Videa (4)

Trailer

Recenze (94)

VaHo 

všechny recenze uživatele

První dvě minuty jsem se posmíval. Jenže pak - …cipísek! Na to, že to je amatérský film musím smeknout. Akce, humor, kostýmy, kameraman věděl, co má dělat, stejně tak zvukař. Dává to smysl, tvůrci si uvědomovali, že nemají profi herce, a tak z jejich podehrávání udělali přednost, která se skvěle doplňuje s divným pohadkovo/fantasy/levným historickým nevím co. Kdybych to měl k něčemu přirovnat, tak by to byl Tarrantino, S čerty nejsou žerty a Sedm statečných. Nevšední zážitek. ()

sirien odpad!

všechny recenze uživatele

S přítelkyní jsme to dokoukali jen protože sme se zvládli z čirého zoufalství smát tvůrcům. A ne, že to je amatérský nikoho nezachrání - tohle je z přehledem nejhorší ametérskej film co sem kdy viděl. Ano, včetně jiných českých fanfilmů od hráčů. A ten rozpočet co si na to sehnali to jen podtrhuje. V celym filmu se jedinkrát nevyskytne nic co by se jen vzdáleně blížilo "hraní" nebo snad "hereckému výkonu". Vůbec. Bojové scény jsou špatný, s přihlédnutím k přítomnosti šermířů ve štábu sou přímo katastrofální. Scénář je špatnej, dialogy hrozný, dramaturgie neexistuje, humor obvykle vyšumí do trapna. Jako nápad to mělo a za jiných okolností bych byl ochotný dát hvězdičku, možná i dvě, ale za tu předchozí promo kampaň a deklarované ambice nezbývá, než soudit striktně. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Námět parádní, obrazově i hudebně dobré nejen na amaterský film a ocenění zaslouží i souboje, při kterých bylo vidět, že to mají kluci i děvče v ruce. Jediné, co to kazí, jsou herecké výkony. Co do typologie, byli všichni přítomní na správných postech, ale text spíše odříkávali a tím některé povedené hlášky přišly vniveč. Ale tak člověk nemůže mít všechno. Respekt vůči tvůrcům, kteří to s dozajista omezeným rozpočtem dali dohromady a nezbývá neš doufat, že někdy v budoucnu z toho bude plnohodnotný celovečerák. 80% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem nevěřila vlastním očím, co že jsem si to na CS filmu vůbec pustila. Odrovnala mě jména jednotlivých loupžníků, ale proč ne. Vždyť všichni byli skuteční lotři, o které velmi stálo samotné peklo. Na nehercích bylo vidět, že nemají zkušenosti s filmováním, ale byli poctiví a bylo vidět, že do toho jdou s citem, zápalem a hlavně srdcem a to se taky počítá. Velmi mile mě překvapila choreografie soubojů. To jsem teda koukala z otevřenou pusou, že amatéři umí něco takového zvládnout. Za ty bitky by se nemusela stydět ani ČT. Některé její pohádky a dobrodružné filmy za moc nestojí. Maska hrbáče a ďábla neměla chybu. Skvělá práce. Ze zlé hraběnky se dalo vytěžit mnohem víc. Mohla z ní být skutečná mrcha, krvelačná bestie. S kudlou v ruce jí to šlo. Chvilku mi připomínala Bathoričku nebo Sisu Sklovskou. Byla to prostě výrazná postava. Našlo by se tu i dalších pár výrazných typů. Věřím, že se ani jeden z nich neztratí. Byla by to škoda o ně přijít. Taky věřím, že tahle pohádka pro dospělé má nárok na úspěch a že tahle zkouška ohněm za to stála. Vím, že to není lehká práce a že je to opravdová řehole, ale pokračujte. Jen tak dál. Dobrá práce, drazí tvůrci. Doufám, že se dočkám i dalšího počinu. Tohle totiž není žádný výkřik do tmy. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Jsou tam všichni - Záhoř (bez lože), Vilém (bez Jarmily, ale zato s Ronjou), Rumcajs (bez Manky, ale s pořádnou žaludovou bambitkou), Lotrando (bez Zubejdy), Grasel, taky něco jako hrbáč (bez Esmeraldy) a zlá bič, něco jako Čachtická paní (bez panen, ale zase s kouzelnym zrcadlem). Amatérský (herecky) je to až na půdu, film ale natočili s nadšenim a pořádně, až se divim, že jim na tak krásnou výpravu, kostýmy a kameru stačilo těch sto tisíc ze Startovače. Na ty parádně nasnímaný scenérie z českých luhů a hájů se kouká hezky, a na to, jaký je to béčko (přiznaný), tak tam je místama dokonce rozenznatelej humor. Na druhou stranu ale na to, jaký je to béčko, tak neukážou... ani jedna. Občas se teda tvůrcům dost nepovedla krev, ale zase se toho nebáli a je jí je tam o to víc, tak to je dobře. Jo a když už deme do plnejch, tak mi tam ještě trochu chyběli Hejkalové, bludičky, hastrmani, bílý paní, Klekánice, Polednice a jim podobná tradiční česká chamraď - ale koukám, že jeden z herců (asi ten nejlepší, Vilém) hraje v Lesapánovi, tak třeba se dočkám. Všehovšudy je to ale rozhodně sympatickej kraťas, kterej by si jenom zasloužil pořádný herce, nějaký ty kozy a plnohodnotnej scénář bez nesmyslů typu závěrečná akce. WTF moments: Škoda, že u jinak tak vymazlenýho filmu si tvůrci očividně neuměli vzít čertovskou inspiraci jinde než u pana Clavina z těch pochcanejch televizních reklam. Obecně dost otřesnej je ale bohužel zvuk. A taky mě mrzelo, že režisér evidentně dal volno patinéřům - kostýmy asi bylo třeba vrátit do půjčoven čistý, no... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (19)

  • Jánošík ve stodole těsně mine hák se slovy "to bolo o chlp" – reálný Jánošík byl popraven nabodnutím na hák. (Zdroj: ČSFD)
  • Vilém řekne o Ronje: "Dnes jí čeká Záhořovo lože" – Záhořovo lože se jmenuje balada o Záhořovi v Kytici a jedná se mučící nástroj v pekle nachystaný pro Záhoře až zemře. (Zdroj: ČSFD)
  • Natáčení probíhalo na těchto lokacích: Zámek Březnice, Zámek Blatná, jezuitský konvent v Březnici, Olbertovic stodola, stáje Xaverov, v Brdech pak Čertovo vřeteno, Hengst, třemšínská hřebenovka a přírodní park Hřebenec. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Prach a Broky jsou online!

Prach a Broky jsou online!

02.09.2016

Tento pokus o vytvoření české hrdinské týmovky jsme zmiňovali už v lednu, kdy měl snímek pražskou premiéru. Teď je film zdarma ke shlédnutí online, a to i přímo na profilu ČSFD. Na první pohled… (více)

Amatérský velkofilm Prach a Broky je v kinech

Amatérský velkofilm Prach a Broky je v kinech

10.01.2016

Vody českého nezávislého filmu včera rozvířila pražská premiéra amatérského snímku Prach a Broky. O co jde? Hodinu dlouhý film se točí okolo sedmi nejslavnějších českých a slovenských loupežníků. V… (více)

Reklama

Reklama