Reklama

Reklama

Kouzla přírody

(seriál)
  • Česko Jak to chodí v přírodě? (více)
Velká Británie / USA, 2012, 4x50 min

Obsahy(1)

1. Tropické deštné lesy Jakou úlohu hrají orangutan či slon v biodiverzitě deštných lesů? Tato epizoda nás provádí smaragdově zeleným pásem tvořeným tropickými deštnými lesy, který obtáčí celou naši planetu. Začíná otázkou, proč se v džunglích setkáváme s tak velkou rozmanitostí forem života, mnohem větší než v jakémkoli jiném prostředí na této planetě. Při pátrání po odpovědi se vydáme do Panamy, kde bylo za jediný den zaznamenáno víc ptačích druhů, než kdekoli jinde na světě. Pak se vypravíme na Borneo, abychom zjistili, proč někteří velcí obyvatelé džungle, jako je orangutan nebo slon bornejský, hrají tak významnou úlohu v udržování biodiverzity deštných lesů. Nakonec zavítáme do Amazonie, v níž odhalíme neobyčejnou síť vztahů a souvislostí, v jejímž středu stojí juvie ztepilá, strom, na kterém rostou para ořechy.

2. Travnaté pláně Tentokrát se vydáme za nosorožci, antilopami, vlky či klokany v nejrůznějším prostředí a na odlišných světadílech. Ve druhém dílu se postupně vydáme do keňské savany, australského buše a brazilského cerrada, abychom zjistili, jak to funguje v jednom z nejdůležitějších ekosystémů na světě – na loukách a pastvinách. V Keni poznáme, jak významnou roli hrají nosorožci pro antilopy, neboť pomáhají udržet savanu v dobrém stavu. V brazilském Cerradu budeme sledovat vlky hřivnaté, kteří si vystačí se stravou s nízkým obsahem dusíku, protože ji obohacují o nečekaný potravinový doplněk – ovoce. V Austrálii se seznámíme s nenápadnými, ale důležitými obyvateli buše – bandykuty, klokany skalními a kunovci. A nakonec se vrátíme zpátky do východní Afriky, abychom odhalili fungování podivuhodné části zdejšího ekosystému, v jejímž středu stojí akácie.

3. Lesní ekosystémy Jak se žije poletuchám či rysům a za jakých podmínek může být medvědí rybolov úspěšný? Lesy mírného pásma to nemají vůbec snadné. Jejich ekosystémy se musí dvakrát do roka, na jaře a na podzim, vyrovnat s velice drastickými změnami. Týká se to všech jejich obyvatel, a místní ekosystémy jsou nuceny se transformovat jako celek přesně ve stejný čas. Aby to dokázaly, všechna zvířata musí reagovat na změny současně. Filmaři natáčeli v průběhu jednoho roku v rozsáhlých lesích mírného pásma Severní Ameriky. Ukážou nám poletuchy plachtící na podzim mezi stromy; vysvětlí nám, co pomáhá rysům přežít zdejší mrazivou zimu; proč v osudech lesa hrají významnou roli housenky obaleče a jak ovlivňuje celou oblast úspěšnost medvědího rybolovu.

4. Vodní světy Proč tygr potřebuje ke svému přežití kraby, z jakého důvodu se vydra obrovská neobejde bez vodních plžů a k čemu žralok potřebuje mořské houby? V závěrečném dílu budeme sledovat vodu v různých oblastech světa na jejím putování od horských bystřin, přes bažiny a mokřady, po korálové ostrovy a otevřené moře. Tato cesta nás zavede do největších mokřadů na světě – Pantanalu v Jižní Americe. Potom se vydáme do Sunderbans – rozsáhlých mangrovových porostů u ústí řeky Gangy v Bangladéši. Dále zamíříme na moře ke korálovým útesům u souostroví Maledivy, kde budeme odhalovat záhadu, jak jejich obyvatelé získávají potravu. A nakonec poplujeme na širý oceán, abychom zjistili, že mořské proudy vrátí do koloběhu většinu ze ztracených živin, které skončily na mořském dně. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé úkazy a zákonitosti v trochu vlažnom podaní. Ale už samotná príroda a jej krásy stoja za to spoznať ich v tomto seriáli. Niektoré mi možno pripadali ako dosť samozrejmé, ale väčšinu sa ich podarilo detailne sfilmovať s vhodným komentárom, takže sa nedá povedať, že by ma nudili. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zábery sú krásne ako vždy, výber zvierat pútavý, hudba je krásna. Komentár na druhej strane nie je úplne špičkový, ako by ho spracoval niekto úplne iný. BBC si nastavila laťku kvality veľmi vysoko, a tento doku-seriál je mierne podlieza. Nič to však nebráni tomu vychutnať si ďalší z rady kvalitných prírodopisných doku-seriálov, ktorý tentoraz skúma skôr samotné vzťahy medzi zvieratami a tiež rastlinami. Hodnotenie: 80% ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

BBC to ani jinak než kvalitně neumí. Tak opět dech beroucí záběry přírody a zvířat napříč celému světu. Tady si ovšem tvůrci vzali na paškál hlavně propojenost. Jak jeden druh bez druhého nemůže existovat. Jak jsou na sobě vzájemně závislí a vyhubení či poškození jednoho druhu vyhubí druh jiný nebo významně naruší celou živočišnou strukturu. Tak dokumenty bychom o tom točit uměli. Teď jen přesvědčit mocné, aby se v této souvislosti více dbalo na ochranu přírody a zvířat... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nádherné zábery podporené rovnako skvelým konceptom. Ukazuje, že vzájomné vzťahy, súvislosti a prepojenia v prírode sú oveľa zložitejšie a zároveň prepracovanejšie ako najvýkonnejší počítač. Prírodu (v širšom meradle vesmír) veru nejaký človek len tak nepreští. A tak aj taká lykožrútová kalamita môže byť z hľadiska dlhodobých prírodných procesov pre les oveľa, oveľa prospešnejšia, než boj drevorubačov so skazonosným podkôrnikom a snaha vyviezť (samozrejme v mene slušného zárobku) čo najviac objemu drevnej hmoty z vyrúbaných polomov. Len ktohovie či si to niekto zo zodpovedných po pozretí napríklad tohtoto alebo desiatok podobných seriálov a filmov vôbec uvedomí. Pretože správanie sa správcov a majiteľov lesných pozemkov je kdesi na úrovni jednobunkových organizmov, pokúšajúcich sa postaviť obrovské asfaltovo skleneno betónové mesto. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama