Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zpočátku romantický příběh o lásce Roba a Betty se postupně stává začátkem konce mužského protagonisty, když ze zaměstnání přinese celou mrtvolu (zatím nosil jen části lidského těla) a společně ji pomilují. Nicméně ani pak není Betty spokojená a svého snoubence opustí…
Tento poloamatérský snímek německého režiséra Jörga Buttgereita si získal svou proslulost během let, kdy se obaloval do hávu nepodložených legend. Je skvělým důkazem, jak se může film proslavit jen na základě „orální“ reklamy. Bez jakékoliv kampaně se stal Nekromantik vyhledávaným kouskem pro všechny zvrhlíky i obdivovatele neoficiální kinematografie (to už dnes o Buttgereitovi neplatí, o čemž svědčí i podpora Goethe Institutu).
Režisér vsadil na atraktivní téma erotické náklonnosti k nebožtíkům, protože obecenstvo dychtí po nechutnostech. Nekromantik 1 i 2 měl neuvěřitelný úspěch. První díl byl do konce 90. let zakázán v polovině evropských zemí. U druhého dílu chtěla německá cenzura zničit i negativ filmu. Nakonec se z něho stal předmět seriózního zájmu, a tak se dnes setkáváme s výklady, že jde o metaforu neschopnosti komunikace nebo že jsme svědky podobenství o nebezpečí AIDS a důležitosti bezpečného sexu, anebo také že Nekromantik je podobenstvím o rozděleném Německu. Bohužel jako minulý rok v případě filmu Kanibal holocaust (1979) i letos musíme upozornit na reálné scény zabíjení zvířat, které režisér očividně používá jen pro navození realistické atmosféry (např. Robova koupel s vyhřezlými kočičími vnitřnostmi). Naopak zábavně působí neumětelské triky jako rozpůlení lidské hlavy. Ale Buttgereit má již své slavnější předchůdce: Buio Omega (1979) (známější pod názvem Demencia) od Joa D´Amata nebo Macabro Lamberta Bavy.
Schraňování lidských ostatků a erotická vzrušivost smrti je, ať chceme nebo ne, součástí naší společnosti. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (135)

Barka88 odpad!

všechny recenze uživatele

Hnus, hnus a ještě jednou hnus! Nejodpornější film, jestli se tomu dá tak říct, co jsem kdy viděla. Závěr je stejně neuvěřitelný (možná o trošku víc), jako celý děj. Jestli nejste nekrofil s podobnými zálibami, ani se na to nedívejte - je to opravdu zvrhlé a nechutné. Celou dobu jsem si kladla otázku – kdo něco takového vůbec dokáže vyplodit a PROČ?? Experiment, který musím hodnotit jako odpad. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Název filmu zcela vystihuju dění v samotném snímku.Film,který vypráví o posmrtné lásce,tedy přesněji o lásce s neživými.Musím se přiznat,že i přes krátkou stopáž mě film místy docela nudil.Je to spíše sled více scén,nikoliv plnohodnotný film.Čekal jsem prostě víc a dostal jsem průměr.Asi mi moc neseděl styl vyprávění celého snímku.Co jediné můžu vyzdvihnout je hudba,protože teprve ta dodávala v potřebných chvílích snímku tu pravou šťávu.Myslím si,že film za vidění stojí i přesto,že mě osobně nijak zvlášť neuchvátil. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Hard-core underground experiment. Hlavná téma: Hľadanie seba samého a spôsobu vykúpenia z tríznivej osamelosti. V hlavnej úlohe asociácia sexu so smrťou a fetišistická posadnutosť "mŕtvou hmotou" v podobe ľudských a zvieracích vnútorností. Psychedelické blúdenie medzi realitou, snami a víziami podfarbuje lacne znejúca, ale prekvapivo efektná a pôsobivá hudba - v romantických pasážach (klavír) doslova krásna. Násilie nie je samoúčelné, ale plní úlohu symboliky - vyjadruje stav psychických pochodov hlavného hrdinu. Handicapom filmu sú krčovité herecké výkony v jeho reálnej (nesnovej) línii, ktoré devalvujú jeho vyznenie čoby umeleckého diela. V každom prípade však ide o silne pocitový, morálne zvrátený snímok, vyžadujúci značnú dávku nadhľadu a voľnomyšlienkárskej tolerancie. Ak naň budete hľadieť cez takéto okuliare, výborne sa pobavíte pri absurdných splatter groteskách a roznežníte pri krásných milostných scénach s polohnilým kostlivcom. Akože som čakal lacnú, samoúčelnú nechutnosť, bol som milo prekvapený. ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Tak zatim to je tak, že chčije ženská, sbíraj se mrtvoly, chčije chlap, chodí dom v zakrvácené kombinéze, nosí si dom kusy těl a dává si je do zavařovaček, no prostě němci, co od nich může člověk jinyho čekat... Zabití a vykuchání králika, srovnávaný s pitváním chlapa, z kterýho vytahuje ovar nebo co... pak ho vojedou a asi aji sežerou nebo co... pak umlátí kočku a ukájí se jejíma vnitřnostma, no psycho, že vražda a ojetí děvky na hřbitově už není nemá čím překvapit, a závěřečná sebevražda s multiple orgasms, to už je uplnej výplod choré mysli. Jinak filmařsky je to strašná amatéřina, ale na svou dobu chápu, že to mohlo někoho poněkud znervoznit, šokovat a znechutit, protože těm záběrům věřil... Ale je pravda, že ta představa těch hnusů (nezávisle na kvalitě filmu) funguje i dnes... Vubec se nedivim, že jedna z hereček tam rači ani neuvdedla svoje příjmení. Ej sorry, ale tohle nemůže mít žádnej skrytej význam... ()

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

"Cesta do hlbín nekrofilovej duše", asi takto by som charakterizoval toto atypické naturalistické filmové dielo. Láska má mnoho podôb. NEKRomantik je ľúbostný a zároveň tragický príbeh, ktorého hlavným aktérom je mladík Robert Schmadtke, ktorý trpí pohlavnou úchylnosťou, prejavujúcou sa erotickou náklonnosťou k mŕtvej hmote, resp. k mŕtvolám. Viacerí ľudia preto považujú tento film prinajmenšom za kontroverzný (vzhľadom na tému nekrománie), ale objavujú sa aj iné adjetkíva, ako napríklad nechutný alebo nemorálny. Asi som zvláštny, ale mne to nechutné nepripadalo. Film je predsa fikcia a pokiaľ si človek túto pravdu uvedomí, nemôže byť o nechutnosti ani reč. I keď by som pripustil, že film zobrazuje skutočnosť (čo je samozrejme hlúposť), potom by som sa opýtal: Čo je nechutné na skutočnosti? Čo je to skutočnosť? Kto rozhoduje o tom, čo máme pokladať za nechutné?... Ale dobre... uznávam, že slabším povahám môže prísť zle. Je to však veľmi relatívne. Niekomu príde nechutné napríklad Bad Taste, ale niekto iný sa na tom dokáže dokonale zabávať (ako napríklad ja). Mimochodom, NEKRomantik a Bad Taste sú si v niečom dokonca podobné. Okrem spoločného roku vzniku aj (polo)amatérskym spracovaním a komediálnymi prvkami, hlavne pokiaľ ide o tzv. splatter efekty. NEKRomantik je však predovšetkým romantický film (alebo skôr romantická dráma) a až potom komédia alebo horor. Ak má niekto predsudky voči takýmto filmom a nedokáže (alebo nechce) byť "nad vecou", nech sa na to radšej nepozerá... NEKRomantik je neskutočne originálny nápad. Ponúka zaujímavý a nezabudnuteľný zážitok, ktorý ešte umocňuje vynikajúca hudba, perfektne dotvárajúca jednotlivé obrazy. Dá sa povedať, že je toto dielo v podstate unikát (aspoň pre mňa). Akurát mi bolo ľúto toho králika, ale tak sa to robí aj v skutočnosti. Nie je to tak? 90%. ()

Galerie (36)

Související novinky

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

08.10.2019

Po úspěchu loňské filmové výpravy se čtyřčlenný ČSFD tým opět vydal na nejvýznamější festival pokleslých žánrů na světě. Hororoví fandové Filmmaniak, RUSSELL, Goldbeater a POMO (na spodní fotce zleva… (více)

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama