Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zpočátku romantický příběh o lásce Roba a Betty se postupně stává začátkem konce mužského protagonisty, když ze zaměstnání přinese celou mrtvolu (zatím nosil jen části lidského těla) a společně ji pomilují. Nicméně ani pak není Betty spokojená a svého snoubence opustí…
Tento poloamatérský snímek německého režiséra Jörga Buttgereita si získal svou proslulost během let, kdy se obaloval do hávu nepodložených legend. Je skvělým důkazem, jak se může film proslavit jen na základě „orální“ reklamy. Bez jakékoliv kampaně se stal Nekromantik vyhledávaným kouskem pro všechny zvrhlíky i obdivovatele neoficiální kinematografie (to už dnes o Buttgereitovi neplatí, o čemž svědčí i podpora Goethe Institutu).
Režisér vsadil na atraktivní téma erotické náklonnosti k nebožtíkům, protože obecenstvo dychtí po nechutnostech. Nekromantik 1 i 2 měl neuvěřitelný úspěch. První díl byl do konce 90. let zakázán v polovině evropských zemí. U druhého dílu chtěla německá cenzura zničit i negativ filmu. Nakonec se z něho stal předmět seriózního zájmu, a tak se dnes setkáváme s výklady, že jde o metaforu neschopnosti komunikace nebo že jsme svědky podobenství o nebezpečí AIDS a důležitosti bezpečného sexu, anebo také že Nekromantik je podobenstvím o rozděleném Německu. Bohužel jako minulý rok v případě filmu Kanibal holocaust (1979) i letos musíme upozornit na reálné scény zabíjení zvířat, které režisér očividně používá jen pro navození realistické atmosféry (např. Robova koupel s vyhřezlými kočičími vnitřnostmi). Naopak zábavně působí neumětelské triky jako rozpůlení lidské hlavy. Ale Buttgereit má již své slavnější předchůdce: Buio Omega (1979) (známější pod názvem Demencia) od Joa D´Amata nebo Macabro Lamberta Bavy.
Schraňování lidských ostatků a erotická vzrušivost smrti je, ať chceme nebo ne, součástí naší společnosti. (Festival otrlého diváka)

(více)

Diskuze

Lojz@

Lojz@ (hodnocení, recenze)

Do píči to je hnus, ten režisér asi nebude normánlí, že? Už ta fotka co tam má na profilu mluví za vše.

Xeelee

Xeelee (hodnocení, recenze)

Vital: Co si představuješ pod pojmem věrohodnej film? Tohle není film ze života, ale mnohovrstevný a ryze undergroundový umělecký dílo se zajímavým vizuálem, perfektní hudbou a neopakovatelnou atmosférou. Pro mě naprostá katarze.

anal_storm

anal_storm (hodnocení, recenze)

tazko povedat..podla mna autor chcel vyjadrit silu sexualneho pudu alebo skor sexualnej tuzby...coho je schopny spravit clovek aby dosiahol aj ked na kratku dobu ale vyrazne silny pocit vzrusenia (v tomto pripade je to sebaposkodzovanie) no danou je jeho vlastna smrt...neviem mozno je to blbost ale aj tak je to mozno myslene... :)...je mnozstvo na svete uchyliek ako je decke porno, zoofilia, sadomaso, fendom, atd...a toto je proste jedna z nich...

Vital

Vital (hodnocení, recenze)

Jelikož nebyl vysoký rozpočet,tak vlastně kromě scény a králíkem nevypadá nic věrohodně,ale i tak slabší povaha to nemusí zrovna strávit.Je tu někdo,kdo pochopil ten divný konec s vyvrcholením při vlastní smrti?!

Xeelee

Xeelee (hodnocení, recenze)

Kdyby to byla čistě instrumentální skladba, tak by to bylo úžasný.

Kusko.t2

Kusko.t2 (hodnocení, recenze)

Nerád prerušujem diskusiu, ale len tak pre spestrenie a zaujímavosť som pri počúvaní death metalovej kapely Necrophagia, narazil na ich vcelku podarenú verziu hudobnej témy z Nekromantika - http://www.youtube.com/watch?v=v22iY5xU5Ek . Aj keď originál je originál samozrejme.

Motte

Motte (hodnocení, recenze)

njn i pres to ze se snad ani komparz nedostane do nebe.-), je to film ktery smsysl ma a je to dost surove podane svedectvi existence ktera v podstate dava souhlas panu S.Freudovi. Vse ve filmu ma smysl......., pokud nekomu unika scena s kralikem tak asi film nevidel poradne, nebo mu chybi jen par indicii. Tento film uz nikdy vice, ale neco to ve me nechalo..........snad ne tu desenzibilaci:-)))

Xeelee

Xeelee (hodnocení, recenze)

HAL: Záběry s králíkem, pokud si dobře vzpomínám a správně jsem to pochopil, mají metaforicky vyjadřovat hrdinovy pocity. Taky nevím, co na kuchání a stahování malých roztomilých zvířátek lidem tak vadí. Viděl jsem ve filmech kuchání všeho možného od ryb přes malé savce po kozu a nikdy mi to nepřišlo jakkoliv nechutné nebo pobuřující, obzvlášť u zvířat chovaných na maso. Ta zvířata se sama nezabijí, nevykuchají a nenaporcují. Králíka z NEKRomantiku taky určitě nehodili do popelnice a pochutnali si na něm během natáčení. Cannibal Holocaust jsem ještě neviděl, ale stahování želvy by mohlo být zajímavé. Biologové a podobná chamraď u těch záběrů určitě musí chrochtat blahem :-)

Xeelee

Xeelee (hodnocení, recenze)

Fakt mě mrzí, že jsem NEKRomantik neviděl v kině. To musel být nezapomenutelnej zážitek. hirnlego: Kdy napíšeš ten komentář?

hot_spot

hot_spot (hodnocení, recenze)

Hoody: Doporucuju uncut verzi Cannibal Holocaust s asi triminutovou scenou stahovani zelvy... Asi poprve, co jsem kdy musel odvratit zrak od filmu.

HOODY

HOODY (hodnocení, recenze)

HAL: Chápu že někdo to doma vídá často, já teda ne. A i když nejsem žádnej ochránce zvířat, prostě mi to dost vadilo. Koukat se na mrtvoly nebo vnitřnosti mi nevadilo vůbec, ale to s tim králíkem, ještě když to dějově nijak nezapadá, si myslim mohli tvůrci odpustit.

HAL

HAL (hodnocení, recenze)

Suicidálně ejakulace na konci nemálo pobavila... škoda té spousty nudných míst, film by se vzhledem k neexistenci děje s klidem mohl zkrátit i o pár desítek minut. Účelnost scény s králíkem jsem moc nepochopil, ale moc nechápu proč tolika lidem podle komentářů tak strašně vadí - jako dítě jsem tohle sledoval snad každý týden.

Iguaner

Iguaner (hodnocení, recenze)

hirnlego: Kdo tě zná tak žádný koment nepotřebuje, protože tvých 5* je záruka maximální úchylnosti.

Marat

Marat (hodnocení, recenze)

krasny romanticky film s jednim netypickym faktem. v hlavni roli dost nechutna mrtvola. cely film je tak nechutny az ho zacinam milovat:-)

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

Jeden z mých nejsilnějších zážitků v kině - kurrrwa, musim někdy konečně napsat koment - těch nepodložených 5'> takhle vypadá lehce pofidérně...

DaBler

DaBler (hodnocení, recenze)

Nádherný snímek! Sex s polorozloženou mrtvolou, vnitřnosti, roztrhaná lidská těla, krevavá lázeň, zabíjení zvířat... Bohužel je hodně poznat, že vše je jen nahrané. Doporučuji jen otrlým povahám ;-)

Související novinky

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

08.10.2019

Po úspěchu loňské filmové výpravy se čtyřčlenný ČSFD tým opět vydal na nejvýznamější festival pokleslých žánrů na světě. Hororoví fandové Filmmaniak, RUSSELL, Goldbeater a POMO (na spodní fotce zleva… (více)

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama