Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním životě. Je mu už skoro čtyřicet a nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpověděné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že by Užovka mohl být už konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (816)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Někdy si české názvy českých filmů zaslouží kritiku. U Kober a užovek se mi anglický název "Snake brothers" líbil. Ony celkově anglické titulky od Stephana von Pohl a šperkařky Shelleyi Leighton viděné v kině Světozor byly zajímavé. Hadí bratři s bratry Hádky nejsou příliš veselým a ani optimistickým filmem, i když se u nich člověk často zasměje. Hlavně Prušinovský ukazuje pohled, který občas není vidět. Film má jisté poselství i děj a to se nejen u českých a slovenských filmů cení. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Letošní rok zaznamenal český filmový rybníček vlastně celkem překvapivý počet nadprůměrných zářezů (Ztraceni v Mnichově, Nenasytná Tiffany, Sedmero krkavců). Tím nejvýraznějším kouskem ovšem pořád zůstávají Kobry a užovky. Jan Prušinovský se zde po komediálních štacích v Okresním přeboru a Čtvrté hvězdě definitivně posunul mezi tuzemskou režisérskou špičku, když nám servíruje výborné drama se skvěle přirozenými dialogy, jež díky zasazení na malé město a do tamních typických postaviček místy až nečekaně tne do živého. A to ani nijak přehnaně netlačí na režijní pilu. Připočtěte si k tomu ještě skvělé bráchy Hádkovi, správně dávkované humorné momentky či na domácí poměry nedostižnou technickou stránku, a máte před sebou jeden z mála českých snímků posledních let, který byste prostě neměli minout. Jen ten závěr bohužel není tak dotažený, jak by si tvůrci přáli. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako prvé spomeniem prekvapenie, že českí akademici uprednostnili K a U pred Stratenými v Mníchove. Áno, je to nesporne kvalitný film, čo sa týka spracovania aj jeho myšlienkovej roviny, tá je v porovnaní so súčasnou českou tvorbou prepracovaná nadpriemerne. Lenže aj napriek dobrej dramaturgii, čiže budovanie napätia, spádu a dobre načasovaným zvratom nie som spokojný tak, ako by som mal. Dôvodom sú veľké logické lapsusy. Už po prvej sekvencii vykrádačky, kedy je páchateľ vďaka svedkovi a v podstate aj povesti v malom meste jasný, polícia nič nevyšetruje, ani nezatýka. Otázka prečo matka nenávidí toho lepšieho z bratov a druhého stále obhajuje, pôsobí značne vykonštruovane. No a pri onom ústrednom zvrate ide úplne stranou pojem "rodina nadovšetko", pričom dovtedajší dej hovoril skôr niečo opačné. Je to škoda, pretože K a U mohli byť pri pečlivejšom doladení skutočne filmom roka, nielen iba tým akademicky zvoleným. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

V poslední době jeden z nejlepších českých dramatických filmů. Herecký výkon obou bratrů je fantastický. Matěj Hádek nebo-li úžovka hraje staršího a rozumnějšího bratra, který ve svém životě tápe. Kryštof Hádek alias Kobra hraje mladšího bratra, který krade, je to feťák a ani doma to nemá snadné. Oba herci jsou fantastický a realitu vystihují dokonale. Smekám před nimi a i přes velké klady, pocit na plný počet nemám. Minimálně závěr mohl být o něco lepší .. 8/10 = 85% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Oceňujem na ňom to čo sa snaží povedať a rovnako viem oceniť aj skvelé herecké výkony. Hádkovci sú skutočne skvelí a vedia film ťahať a aspoň sa na nich dá dívať. Celkovo ale musím povedať, že "Kobry A Užovky" je pre mňa strašne nepríjemný film, ktorý vo mne vzbudil viac zlých pocitov, než tých pozitívnych. Postavy mi vôbec nie sú sympatické a vôbec som s nimi nechcel tráviť môj vlastný čas. A postavy, ktoré určité sympatie majú si zase často vychytajú tie najväčšie svinstvá. Znovu by som si to určite nepozrel a nemám pocit, že toto sú filmy, ktoré by mne ako človeku sedeli. Viem oceniť jeho technické kvality a výpoveď dnešnej doby, no radšej by som odchádzal od filmu s príjemnými pocitmi a dobrou náladou. Asi proste musím vyberať iné tituly, lebo tu to určite nenájdem. A čím viac nad týmto filmom premýšľam, tým vias si uvedomujem, že je pre mňa nemožné dať tomuto filmu pozitívnu odozvu len preto, že je technicky na A+ úrovni. Pretože ak ma príbeh a postavy iritujú do miery, že by som chcel, aby všetci skapali, tak to dobrý signál nie je. Hodnotenie: C- ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Film se natáčel v autentických lokacích Středočeského kraje, mimo jiné v Kralupech nad Vltavou, Velvarech a Kladně. „Děj jsem zasadil do lokality středních Čech. Ty považuji za nejzdevastovanější část naší republiky. Je to místo plné skladišť, překladišť, autobazarů, vylidněných vesnic a chudých měst bojujících s hernami, zastavárnami a pervitinem,“ říká k výběru lokality režisér Jan Prušinovský. „Ve filmu není významně zdůrazňováno, že se jedná o střední Čechy. Okresní města střední velikosti toho mají mnoho společného. Třeba diskotéky v suterénu předimenzovaných kulturních domů,“ dodává k tomu scenárista Jaroslav Žváček. (Zdroj: Česká televize)
  • Původně se děj filmu odehrával v Bludově na Šumpersku, ale Jan Prušinovský jej přemístil do Středočeského kraje. Podle režiséra se jedná o nejzdevastovanější část republiky, místo plné skladišť, překladišť, autobazarů, vylidněných vesnic a chudých měst bojujících s hernami, zastavárnami a pervitinem. (Šéfik)
  • Kobry a užovky se točily v Kralupech, Velvarech a na Kladně. Např. obchod, který si Vojta otevře, se nachází v atriu hotelu Kladno, stejně tak obědová scéna s velkoplošnou mozaikou v pozadí je z restaurace v témže hotelu, dále se jedná o několik scén z ulic Sítné u přejezdu. (Zdroj: iDNES.cz). (hippyman)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Nový seriál televize Mall.tv

Nový seriál televize Mall.tv

28.03.2019

Ústřední trio mediální agentury VJJ je mladé, nadějné a odhodlané přicházet s unikátními kreativními koncepty, kterými zasáhnou srdce koncového spotřebitele a přepíšou dějiny marketingové komunikace.… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama