Reklama

Reklama

Delirium

  • USA Delirium (více)
Trailer

Přesně tak je na tom náš hlavní hrdina (Topher Grace). Vrací se z psychiatrické léčebny na rodinné sídlo, které zdědil po svých rodičích. Ale protože je jeho propuštění z ústavu jen podmínečné, po dobu třiceti dnů se musí pravidelně hlásit své probační dohlížitelce a nesmí opustit dům. Jinak mu hrozí další internace na psychiatrii. A tam zpátky rozhodně nechce. Na rozloučenou dostal od svého psychiatra léky, které musí pravidelně užívat a jednu radu: „Věř rozumu, ne svým očím.“ Jenže v opuštěném domě zaplněném vzpomínkami na něj číhají nečekaná překvapení. Zprvu nenápadná, ještě celkem vysvětlitelná normálním rozumem. Ale když se začnou zhmotňovat vzpomínky a odehrávat další paranormální jevy, začne o svém zdravém rozumu pochybovat. Je v domě doopravdy sám? A pokud není, skrývají se v něm skuteční lidé, nebo to jsou nějaké děsivé přízraky, které si vyvolal ve své hlavě? Co z toho všeho je vlastně skutečné? (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (117)

Helmutek 

všechny recenze uživatele

(POZOR, TROLEJ) Na můj vkus docela psycho lekačka, nakonec ale aspoň s celkem racionálnim rozuzlením a vlastně asi i docela hepáčem. Trošku mi to srážej nevysvětlitelný nebo nedoladěný chyby, jinak to ale vůbec špatný nebylo - i když žánr to nikam neposouvá, nic novýho to moc nepřináší a život to asi taky úplně nezmění, i tak je ten film slušnej. Upřímně řečeno mi bylo Toma fakt líto, zažívat něco takovýhodle může bejt docela na kulku; navíc ještě s tak idylickou rodinkou v zádech, jako měl on. Mimořádně mě ale těšila postava tý jeho holky, Lynn (Genesis Rodroguez je mimochodem fakt stylový jméno) - nejen, že se na ní dobře koukalo, navíc ale byla schopná sympaticky přiložit ruku k dílu (nebo spíš k židli) v tom rodinnym sklepnim finále, takže to celý nepůsobilo jen pitomě a jako kdyby scénář psal nějakej blbeček chtě všechny vydat zlounovi na porážku (samozřejmě je další otázkou, jak by se kdo v takovejchhle situacích asi choval a co je vlastně přirozený, ale vodevr, to v tomhle filmu asi úplně řešit nemáme). WTF moments: Telefon v baráku je ze sklepa slyšet krásně, ze shora ale nic slyšet neni? Proč ta matka nevolala neustále, když už jí muselo dojít, že tatík to před pár dněma zabalil? A taky takový věci jako až moc zlá a úchylná dohlížitelka, až moc na efekt ve tmách se zjevující bratříček apod. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

I když nepřiznanému bratrovi pavoučka Maguirea šibe, propustí ho z léčebny s pilulkami a podmínkou, že nesmí 30 dní opustit svůj rodný dům. Už tady jsem začal hledat náznaky, jak mě chtějí na závěr nachytat. Ten nápis Exit nad dveřmi při odchodu, je tam jen na přání hasičů? Symbolizuje snad ten honosný dům Tomovu hlavu? Rozuzlení bylo nakonec mnohem prozaičtější a upřímně, vůbec mě nenadchlo. Tyhle psychologicky laděné thrillery s překvapivou pointou lze rozdělit do čtyř skupin. Podmanivá cesta k brilantnímu twistu (Šestý smysl nebo Lost Highway), podmanivá cesta s neúdernou pointou (například Tajemné okno), nezáživná cesta k chytré pointě (krajně neobvyklý jev) a nezáživná cesta k chabé pointě. A do téhle skupiny patří Delirium.. Spojler sanitky z Bohnic: Když se objevila mamá a Tomův bratr začal zažívat podobné věci Pod (vodním) povrchem jako kdysi nebohý Harrison Ford, šel jsem si taky zobnout lithium.. ()

Reklama

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Totálně průměrný horor o chlápkovi, kterého propustí z léčebny do vlastního domu kde slyší různé zvuky a vidí imaginární lidi, aby nakonec zjistil, že někteří z těch lidí existují. V podstatě se jedná o kombinace těchto hororů https://www.csfd.cz/film/232014-30-a-pul-metru/komentare/ odtud si to vzalo námět chlápka, který má na noze zařízení a nesmí se vzdálit od domu ani dělat jinak ho vrátí zpět https://www.csfd.cz/film/224788-pokoj-1408/komentare/ odtud chlápka co vidí to co jiní nevidí a odtud pointu https://www.csfd.cz/film/254738-zazdena/komentare/. 40 procent více ani omylem a to zachraňuje jen a jen pointa jinak bych šel daleko níže. Hold je rozdíl dělal remake hororu a zkusit něco vlastního. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Sorry jako, ale budu fakt nadávat. Jedna hvězdička za těch prvních zábavných čtyřicet minut, než se tam objevil ten bratr a začlo se rádoby hrát na vážnou strunu. Tenhle film se celkově vůbc nepovedl, protože atmosféra je znát dohromady tak pět minut, příběh to mělo v podstatě úplně idiotský a vůbec se z toho nemuselo vyklubat tohle nefunkční rodinné drama s hororovými prvky, ale mohlo se aspoň zabrousit do psychiky hlavní postavy. Kdyby byla alespoň ta strašidelná stránka jakž takž, dám tomu ty dvě, ale v Deliriu nefungovalo absolutně nic. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nedá sa tomu uprieť snaha, no nepodarilo sa tu využiť hororový potenciál, ktorý námet ponúkal. Psychológia hlavných postáv bola tiež slabá, aj keď niektoré momenty a aspekty tejto stránky sa vydarili, hlavne čo sa týka oboch bratov. No to ostatné okolo nich bolo šedivé ako myška. Slabší priemer. 55/100 ()

Galerie (28)

Zajímavosti (2)

  • Více než 7 milionů hospitalizovaných Američanů každý rok trpí deliriem. (griph)
  • Podle aktivity Deliria dělíme na tři druhy: furibundní – s velkým motorickým neklidem, bladní – bez neklidu a musitující – na základě pohybů vykonává pacient drobné automatické pohyby (třebaže si myslí, že „čistí“ povlečení). [Zdroj: upsychiatra.cz] (Varan)

Reklama

Reklama