Reklama

Reklama

Bakaláři - Série 4 (1975) (série)


Balkón (S04E41)

(epizoda)

Obsahy(1)

Voják přijíždí na Silvestra za svou dívkou. Rodiče dívky odjeli slavit Silvestra ke známým a tak nic nestojí v cestě, aby silvestrovský večer obou milenců proběhl bez problémů. Náhle se ovšem rodiče vracejí domů i se známými. Vojákovi nezbývá než se uchýlit na balkón. V okamžiku, kdy otec odnáší pivo na balkón, volí voják další ústup - seskok na balkón o patro níže. Tam se ho ujímá milá sousedka. Posílá ho umýt a mezitím mu vyčistí uniformu. Vtom přichází její manžel ze služby a nachází v bytě polonahého vojáka. Voják se vše snaží vysvětlit, což ale není nic platné, manžel jeho seskoku ze 7. patra o patro níž nevěří a nutí ho, aby mu onen skok předvedl. Jdou se do rodiny vojákovy dívky jakoby připojit k oslavě Silvestra a vojáka představí jako příbuzného. Vyjdou pak na balkón, ale když se voják podívá dolů, není skoku schopen. Soused si to vysvětluje po svém. Mezitím otec dívky najde v bytě vojenskou kravatu, čímž se vše prozradí. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

raduna01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Láďa (Hanzlík) přijede ke své přítelkyni Hance na Silvestra a chce ho s ní oslavit. Té se nečekaně vrátí rodiče domů a Láďa, sloužící na vojně u parašutistů skočí z balkónu. Dopadne do prvního patra, kde bydlí mladá žena. Její manžel ho považuje za jejího přítele a když mu to vysvětlí, chce, aby znovu skočil z toho balkónu. Navštíví proto byt Hančiných rodičů, aby dokázal, že se jedná o nedorozumění. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je fakt, že někdy je potřeba, aby nám distributor sdělil, o čem daný film je, páč bez toho bychom to mnohdy třeba vůbec nepochopili. Ale to mluvím o filmech, ne o bakalářských povídkách, které většinou pochopí i labilnější jedinci (mluvím o sobě samozřejmě). O to víc mě nepřestane překvapovat, když u příběhu, který trvá cca. 13 minut máme nejen oficiální text distributora, ale i stručnější vysvětlení od některého z uživatelů. To je vskutku milé. Obzvlášť u tohoto příběhu (zaslal ho mmch. herec Ladislav Županič na základě vlastní zkušenosti), je to důležité, protože, že Hanzlík visí na balkónu, bych asi bez nápovědy nebyla schopna pochopit. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povídku napsal Ladislav Županič a zdá se, že to byla snad i jeho jediná spisovatelská a scenáristická tvorba. Jak sám tvrdil, událost si sám prožil, byť ve skutečnosti to proběhlo přeci jen krapet jinak a naopak popřel, že by do scénáře napsal své jméno ve scéně představování, jak přednesl Jaromír Hanzlík ve své roli. Napsané je to velice dobře a velice dobře je to i natočené. Jedná se o typickou českou komedii 70.let. Na bakaláře je to až škoda. ()

argenson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nemnoha bakalářských příběhů, co si doopravdy zasloužily převod do televizního formátu. Ale s tímhle námětem a s tímhle hereckým ansámblem myslím, že se z toho dalo vykřesat víc. ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vojín Županič, ano, hádáte správně, později známý herec Ladislav Županič, radostný z rudého zamoření, sloužící lidu v normalizačních podmínkách, posílá do tehdejší čs televize svoji povídku, která je založena na skutečné události. Na události, kterou osobně prožil coby mladík v zeleném suknu. "Opušťák" z kasáren pro vojína povinné vojenské základní služby, tedy těžké scifi z dnešního pohledu, a zrovna na Silvestra. Županič ale v povídce nehraje, zastoupil ho Jaromír Hanzlík, "kolegiálně" se ale v jednu chvíli (mimo scénář) představí jako svobodník Županič, i když se tak nejmenuje. A tak si voják jede zapíchat se svojí milou, co vás nemá, nedostaneme se ani k misionáři, snad by se Hanzlík s Konvalinkovou k tomu i měli, jenže jim slastné chvilky nedopřejí rodiče, co se předčasně vrátili domů. Svobodníkovi zbývá jediné útočiště a tím je balkón. Je prosinec, taková zima, až i hučení v klacku zamrzne, a když se náhle zjeví rodiče jeho milé, volí svobodník skok o patro níž. A dál už je to celé jen sled trapasů, které jsou funkční hlavně s ohledem na tehdejší dobu a poměry. Asi dnes už vojína na balkóně tátové dnešních dcer nenajdou. Celá povídka má působit strašně moc vtipně. Mně nepřišla vtipná vůbec. Herci, kteří byli k dispozici, zrovna nepatří k těm, kteří by něco kazili, tudíž díky nim se to vidět dá. Zub času ovšem zahlodal mocně. Povídka je natočena v černobílém formátu, obraz je vyloženě hnusný, technika je hodně "sovětská". Pokud máte rádi Hanzlíka v jeho nesmělých až ustrašených rolích exotů a Bláhu pouštějícího blesky coby žárlivý manžel, určitě si tu čtvrthodinku, co tahle povídka trvá, budete pochvalovat. 5/10 ()

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama