Reklama

Reklama

Daredevil

(seriál)
  • USA Marvel's Daredevil (více)
Trailer 1
Akční / Krimi / Mysteriózní / Fantasy / Sci-Fi / Thriller
USA, (2015–2018), 34 h 56 min (Minutáž: 46–61 min)

Tvůrci:

Drew Goddard

Předloha:

Stan Lee (komiks)

Hudba:

John Paesano

Hrají:

Charlie Cox, Deborah Ann Woll, Elden Henson, Vincent D'Onofrio, Jon Bernthal, Elodie Yung, Geoffrey Cantor, Toby Leonard Moore, Vondie Curtis-Hall (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(39)

Matt Murdock přišel jako malý kluk o zrak. Teď bojuje s nespravedlností ve dne coby právník a v noci jako superhrdina Daredevil v newyorkské čtvrti Hell’s Kitchen. (Netflix)

Recenze (561)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Kdo by řekl, že zrovna z Daredevila se stane nejpříjemnější komiksové překvapení roku na seriálovém poli. Nevinnému obličeji Charlieho Coxe jsem zprvu vůbec nevěřila, že by dokázal jako maskovaný mstitel nějak zaujmout, ale nakonec se tak stalo. Je trochu škoda těch některých zbytečně natahovaných scén, ale ty vám rozhodně zážitek nezkazí. Daredevil se od ostatních seriálových marvelovek trochu liší, není tak pompézní, sází na komornější prostředí a více se zaměřuje na vztahy mezi postavami. I kvůli jejich vývoji je jen dobře, že se dočkáme další řady. 1. série - 90% Nebýt Punishera, tak se u druhé řady asi unudím k smrti. Daredevilovy věčné moralisticky kecy už mi lezly v druhé polovině krkem, stejně jako stále stejný výraz Karen a hádky mezi celým ústředním triem. Elektra tomu moc nepomohla a úroveň ve výsledku pozvedali jen Punisher a Stick. Oproti první řadě kvalitativní sešup dolů. 2. série - 70% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po třech sériích můžu s čistým svědomím říct, že tenhle seriál, ač je mnohými považován jako jedna z nejlepších spoluprací mezi Marvelem a Netflixem, si víc, jak tři hvězdy prostě nezaslouží. Atmosférou sice připomíná Nolanovu trilogii o Batmanovi, některými akčními sekvencemi pro změnu dokazuje, že tvůrci jsou milovníci akčních filmů, ale celkově vzato se seriál hrozně opakuje a příchod Punishera a Elektry to rozhodně nezachraňuje. První série mě uvedla do světa kupodivu ne úplně superhrdinského Daredevila, představila slušného protivníka Fiska, ale tak nějak nevytvořila patřičné emoce k hlavním postavám. Celé nadpřirozeno pramení z toho, že Daredevil je slepý a s příchodem slepoty se mu vyvinula řada jiných smyslů do absolutna. Dobře, námět to mělo položený docela dobře. Druhá série pak přinesla do hry právě Punishera a Elektru, kteří Daredevilovi trošku otevřeli oči, ale jinak v konstituci celého příběhu byli úplně zbyteční. Třetí série se opět vrací k první sérii a obnovuje boj s Fiskem, který byl jediný správný protivník Daredevila, a kde seriál začal, pak vlastně i skončil. Jediné, co mi po něm opravdu zbylo, tak série akčních sekvencí, které samostatné díly nejednou zachránily. Nejenom, že byly dobře natočené, ale ještě k tomu choreograficky působily neuvěřitelně dobře a kdejaký akčňák současnosti by jim mohl klidně závidět. Zbytek ale průměr… ()

T2 

všechny recenze uživatele

_1.séria_rozbeh na prvý diel výborný, akcia a príbeh prepracované, nechýba dramatickosť, zatiaľ ani nie je čo také vytknúť /80%/ _2.séria_ nestráca na stanovených kvalitách, niektoré diely si rázne kradne Punisher, ten dominuje /80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vše, co Marvelům chybí na velkém plátně, vměstnal Daredevil do třinácti skvěle vystavěných epizod, které nezvládnou nudit nebo tahat čas, protože je kupředu žene jednak příval famózně obsazených vedlejších figur, jednak skvělý konflikt mezi dobrem a zlem... ale vlastně... můžeme v Hell's Kitchen o něčem podobném mluvit? Padouch Fisk je zcela v rozporu s marvelovským filmovým kánonem vystavěný s až biblickou ambivalencí lásky a nenávisti, něhy a krutosti a klaďas Matt od počátku pochybuje o tom, jak má být dobro naplněno. Seriál tak divákům na otázku dobra a zla nabízí dvě odpovědi - jednu krátkou a druhou velmi dlouhou. Ke všem (opodstatněným) komiksovým klišé vede velmi náročná a nepředvídatelná cesta, šperkovaná skvělou režií a na televizi nezvykle spektakulárním pojetí soubojů muže proti muži. Občas se člověku dere na mysl pochybnost, jak vlastně mohou mít ve světě Avengers lidé tak přízemní a reálné problémy. Daredevil svojí sociální rovinu vyvažuje ikonickým nasvícením, přesto neustále převládá dojem, že je to "rea deal" a ne eskapismus. O to opojnější jsou chvíle, kdy symbol vítězí nad příliš spletitou skutečností, kde neexistuje sterilita a dvojrozměrnost Iron Mana, Capa a dalších. Pro mě nejlepší komiksák od Dark Knighta. Zcela bez debat. Drew Goddard je pán. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dnes vzniká tolik televizních seriálů a z toho stále slušná část na motivy komiksu. Daredevil už ve svém starém filmovém podání ukázal, že není zrovna jednoduchá látka na zpracování pro film/televizi. Netflixu se však povedlo využít temnotu látky, Daredevilův charakter i semknutost postav v Hell's Kitchen. Díky tomu se Daredevil stal překvapením sezony. V první sezoně se postavy teprve ukazují, Daredevil se hledá, obléká a poznává své nepřátele včetně toho největšího. Chvílemi je Daredevil až podivně nesmrtelný, protože dostává opravdu velkou nakládačku (ale zranění jsou na něm současně vidět). V druhé sezoně jsou postavy skvěle využity a rozšířeny o fantastickou dvojici Elektra-Punisher. Tihle dva prohloubí nejen hlavní postavu, ale také svět, v kterém se tu pohybujeme. Tohle není přebarevněný a vtipný a univerzální svět Marveláckých Avengerů. Tohle je Hell's Kitchen. Temný, nebezpečný a obávaný svět pouličních bitek a špinavosti. Když pominu krásu a nebezpečnost Elektry a její příběh, je zásadním kamenem druhé sezony Punisher, který je perfektní. Od jeho psychického stavu až po jeho brutalitu ve věznici. Působivé. Co mě občas mrzí je, že některé scénáristické kličky jsou vyřešeny "najednou se objeví jedna postava, co tam pět dílů nebyla a všechno zachrání". Někdy to bohužel nefunguje ideálně (Stick hadr). Přesto, tenhle směr je správný, velice silný a Daredevil kvete do krásy. Jsem zvědav na třetí sezonu. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

(S02): Jestli byla první série marvelácký Batman začíná, druhá je marvelácký Temný rytíř. Elektra super, Punisher geniální, Raidem inspirovaná akce ne a ne dojít... Mimo zakolísání ve dvou třetinách tomu není co vytknout, špička comicsové "televizní" tvorby. (9/10) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

He’s a lawyer who breaks the law. A Catholic who dresses as the devil. Největší výhoda netflixáckého Daredevila je do značné míry i jeho největší slabina. Tvůrci se zcela nepokrytě inspirovali u nejlepších autorů Murdockovské ságy; Franka Millera, Briana Bendise a Marka Waida. Čili je toto zpracování přesně tak temné, nekompromisní, neustálým deštěm i krví smáčené, na ponuré atmosféře stavící, nikam se neženoucí, s bitkami kde každá rána bolí a pracující s ryze dospělými tématy stírající veškeré rozdíly mezi černou a bílou, jak by se dalo čekat. Středobodem a hlavním tahounem je pak obhájce Murdock (v tomto ohledu je to jediný hrdina, který má co zajímavého dělat i v civilu a je škoda, že toho tvůrci nevyužili více) a nikoli jeho maskované alter ego. Není to prostě ona standardizovaná rozjuchaná barevná popcornovka pro celou rodinu, kterou doteď Marvel na plátnech i televizních obrazovkách střihal jak Baťa cvičky. Daredevil je temná kriminálka o organizovaném zločinu a korupci. Je to tedy poprvé, kdy Marvel více zajímají postavy než (super)hrdinské pozlátko. Problém je, že jak tvůrci adaptují jednotlivé linie/motivy od výše uvedených, tak je zároveň nezvládají z(a)pracovat stejně tak sofistikovaně a tak tu mnohé z nich působí tu a tam přes koleno lámané či v nejednom případě až do ztracena vyznívající. Ambiciózně se tak sice nakousne mnohé, ale ne vše se podaří i uspokojivě dotáhnout. Navíc to není mezi Murdockem a zásadně ze zákulisí jednajícím Fiskem tak osudově vyhrocené, jak by se slušelo s ohledem na to, jak výteční oba jsou (a to je D'Onofriův Kingpin vůbec prvním fungujícím, zajímavým a respekt vzbuzujícím "záporákem" marvelovského universa). Což je zádrhel o to nemilejší, že jiní to již zvládli podobně kvalitně, ne-li v lecčem i lépe. A to nejen na filmovém poli, ale i na tom televizním a jakkoli se srovnání s Arrowem přímo nabízí, tak Daredevil má více společného spíše s Person of Interest; stylem, přístupem k akci, prací s morálkou i záporáky; ostatně tamní Elias je Kingpinem jedna k jedné. | S1: 4/5 | S2: 4/5 | S3: 4/5 ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„TO SI OPRAVDU MYSLÍŠ, ŽE JEDEN MUŽ V HLOUPÉM KOSTÝMU NĚCO ZMĚNÍ?“… /// Komiksovej vizuál a detektivní slabota. Fighty jsou vobčas hodně solidní (vzdejme poctu choreografovi!) a nakonec přibude i násilí (takže krev), ale ukecaný je to až běda! Moc se neztotožňuju ani s Mattovou filozofií. Ne, že bych nevěřil tomu, že něco změní. Jen mě irituje, že místo, aby vyčistil zhoubný doupě nadobro, jen to tam zmlátí, frajeři se voklepou a jdou po něm dál. (Asi by pak neměl v noci koho mlátit.) Pak ty „sluníčkový myšlenky…“. Na tohle jsem starej. Aspoň, že sráčové se chovaj normálně! Příběh je standardní - kurevská korupce a takový ty kraviny s tím spojený. Všichni se tvářej dramaticky, což je většinou trapný. Stejně jako hrdina, kterej dostává neustále přes píču (nebo co tam má). Pak se začnou hloupý kydy měnit ve filozofický a na konci je mi jasný, že je to spíš dost blbý, než abych vo tom někomu povídal. A to jsem chtěl dát aspoň 3*. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím, jak si získat respekt. 2.) Rodinný sračky jsem vyřešil „perníkem“. 3.) Thx za titule „překladatelskýmu týmu Edna.cz“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ne /// 2.SÉRIE ,,MOHL BY TO BÝT KONEC BDĚLÝCH STRÁŽCŮ NEW YORKU“ /// Nejukecanější hrdinskej seriál… Vobjeví se Punisher, jeden by čekal hromady mrtvejch… a ti dva spolu prokecaj jeden díl. Sluníčkář Daredevil mě pěkně sere. Je to vlastně takovej idiot, co se chce furt rvát. Uznávám, že je v tom dobrej, ale tohle rozdílný ideový smýšlení mně sledování série neusnadňuje. Na scéně Elektra! Konečně aspoň trochu zajímavá story a tahle holka sem vnáší kus Marvelovský atmosféry. Dvojka lepší jedničky. Kdyby si tak vodpustili tu miliardu keců, vedoucí „jen“ k uvědomění si, kdo vlastně jsou. Kdyby… ale to by byl jinej seriál. Přesto zvedám na 3*. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zajímá mě.. 2.) Sráče nezabíjím. Jen se peru. (Proč? A koho bych asi pak mlátil? 3.) Thx za titule „edna.cz“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Production companies : ABC Studios, DeKnight Productions, Goddard Textiles, Marvel Entertainment,Walt Disney Company, The // Distributir: Netflix // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Impresivní seriál, přesně dle mého gusta, při kterém mám zvýšený tep, trhám si vlasy a stárnu. Zkombinovat temné zákoutí New Yorku plné Ruské mafie a korporace s právničinou je pro mne šité jako na míru a jako bonus spousta krve a slušné akce, co více si přát( Marvel se nebojí otevřených zlomenin,urvané hlavy skrz dveře od auta, či rozmašírovaní hlavy bowlingovou koulí) . Charlie Cox je sympaťák, jeho hlas vyvolává mráz v zádech a jeho schopnosti a vědomostí jsou obdivuhodné . Celou dobu si seriál drží slušné tempo podpořené inteligentními dialogy a bezútěšnou atmosférou.Skvělé doporučuji všem, koho lákají ve filmech tyhle atributy: Mafie, drogy, sexy kočky, zkorumpování fízlové, perfektní choreografie soubojů, dialogy a úvahy hodné k zamyšlení, soudní procesy, vyšetřování, žurnalistika, brutalita a temná atmosféra, tak si nebudete mít na co stěžovat. Kdo nekouká jakoby neexistoval. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 90% - Je pořádný nezvyk zaplout do světa Marvelu a nemít na každém kroku zvláštní efekt nebo správně přidrzlou hlášku. Funguje to přece na výbornou ve filmech s těmi nejslavnějšími oblíbenci z rudého nakladatelství, na stejnou výbornou pak v seriálových Agents of S.H.I.E.L.D. A pak si přijde nenápadný chlapík se slepeckou hůlkou, který se o volných večerech navléká do tmavé teplákovky a všechno je jinak. A přesto pořád na onu výbornou. Zvěsti nelhaly a z Daredevila se vyklubala temně vystínovaná omalovánka, kde každá rvačka končí krví jednoho (či klidně obou) protivníků, porazit nepřítele nutně neznamená z něj vymlátit duši a kde si můžete být jistí, že za každou chybu zatraceně draze zaplatíte. A díky dokonale napsaným dialogům si tím jistý opravdu jsem. Proto i v epizodách, kde se zdánlivě stojí na místě a Matt zrovna nepronásleduje zločinný živel libovolné národnosti, není radno nechat se ukolébat opravdu velmi pozvolným tempem, jakkoli byste třeba raději uvítali vyšší kadenci rvaček, mysteriózních náznaků nebo brilantně zahraných monologů Vincenta D'Onofria. Finální čtvrtina je totiž natolik smrtonosnou katarzí, že je čekání na další hrdinské kolegy najednou více než náročné. Vítej, ďáble strážný. 2. série - 100% - Hell's Kitchen jen čeká, až vysoké teploty zažehnou nevyhnutelnou jiskru a hlavní postavy jsou v nastalém dusnu jen figurkami na děsivě velké šachovnici. Nevěřil jsem, že se měřítko seriálu může zvětšit téměř exponenciálně, ale je to tak. Všichni mají co ztratit, každý čin má nevyhnutelný následek a vztahy mezi hlavními charaktery přinášejí jednu vyhrocenou chvíli za druhou, ať už v pozitivním či negativním smyslu. Největší devízou jsou hlavně pochyby a rozhodování všech zúčastněných. Proto si užívám sledování hlavního hrdiny, jak je vláčen tu směrem ke Karen jakožto Matthew a tam směrem k Elektře jakožto Daredevil. Jednoduchý rébus a jednoduché vrstvení identit má za následek o to vypjatější divákův zážitek. Ještě o stupeň výš je pak sama Karen, na jedné straně spjata citem k Matthewovi, na té druhé tažena ideovou souhrou k Punisherovi. A právě tam, v osobě Franka Castla, se nachází eso celého druhého dobrodružství z Rudochova světa. Jon Bernthal prostoupil mstitele s největším zbraňovým arzenálem tak hmatatelnou aurou, že si pro sebe celou sezónu bez problémů ukradl. Všechny postavy mě zajímají, všem držím palce do poslední vteřiny, ale u Punishera zapomínám dýchat. Zaslouženě vydřený spin-off. 3. série - 90% - Rozhodně jsem čekal, že budu s tímhle rudým ďáblem dlouhé roky, během nichž se se opět potká se všemi parťáky z Hell's Kitchen a okolí, při troše štěstí i s některými, kteří se dosud schovávali jen na stránkách komiksů. Neshody dvou obrů jménem Disney a Netflix ale zavinily opak a právě tahle poslední sezóna dokazuje, jak obrovská škoda to je. Luke Cage a Iron Fist odešli překvapivě, ale málokdo u nich vyloženě zaplakal, zato tady je znát, kolik linek se nechalo roky uzrát - a že i přes smířlivě uzavřený konec se chtělo pokračovat ještě alespoň jednou. Nejsympatičtější je, že se nekončí na za každou cenu velkolepou notu, naopak proti rozmáchlé druhé sezóně se akční scény nebo měřítko zápletky uskrovnily až neuvěřitelně. Místo záplavy ninjů a ikonických antihrdinů po boku hlavního hrdiny dorazila zatraceně stylově nemesis, kterou zná i ten, kdo o Daredevila zavadil jen náhodou. Agent Pointdexter svůj předobraz připomíná dlouho jen přesnou muškou, ale jakmile se začnou na povrch dostávat kostlivci minulosti, je jasné, že tady se půjde hodně hluboko. Právě jeho toxické pouto s Fiskem, už z dálky tragicky gradovaný vztah s (objevem sezóny) Nadeemem i jeho role zrcadlového obrazu samotného Matta jsou faktory, které z finální třináctky epizod dělají podívanou když ne v rámci seriálu nejlepší, tak určitě nezapomenutelnou. Jediným minusem jsou totiž Foggyho rodinné trampoty, které na jeho dobrotu věší úkoly až klišovitě nedůstojné. Zbytek je pečlivě promyšleným a na poměry Defenders univerza nevídaně soustředěným dílem, po kterém se chtě nechtě bude dlouho stýskat. () (méně) (více)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria mierne nadštandardná, ale skutočná bomba vybuchla až v druhej. Mnohí v prvej ospevujú akciu, ale ja som si všimol len chodbovú bitku a tá sa odohrala v jednej z úvodných častí. To v druhej sérii bolo oveľa viac akčných prepracovaných periel a pribudli dve výrazné postavy: Elektra a predovšetkým démon Punisher, ktorý to Diablovi z Hell´s Kitchen fajnovo skomplikuje. Druhá séria je celistvejšia, vlastne sa možno ani nič hrozné nestane, ak si pozriete rovno tú a na prvú sa vybodnete. Má pár mínusov (obecne Elektra mnohých bavila, ale mňa moc nie a ani finále ma príliš neuspokojilo, po akčnej stránke som od neho čakal viac). Otázny je aj miestami bizarný mix "rodinne teplého vľúdneho pojatia" a detailných krvavostí. Ale inak super. Bohužiaľ, tretia sezóna sklamala. Bez Punishera, zato s Kingpinom, ktorý bol síce v prvej sérii (a v cameu v druhej) vynikajúci, ale v tretej už začína byť otravným moralizátorom. Má k dispozícii Bullsaya, ale ten je trápny a strašne ma iritoval. Absurdné následne boli predstavy scenáristov o fungovaní FBI, súdov a domáceho väzenia. Akcie málo a aj to bolo priemerné. Zato epizód strašne veľa, skrátiť o 6 dielov a nič by sa nestalo resp. stalo - bolo by to oveľa pozerateľnejšie, lepšie. Čo musím všetkým trom sezónam uznať, to je presné vystihnutie charakteru Daredevila. Môže vám nesedieť, ale suchým faktom je, že je naozaj asi najkatolíckejším komiksovým superhrdinom, je miestami až otravne čestný a statočný a všeobecne sa správa veľmi pekne a ukážkovo. Stvárnenie Hell´s Kitchen mi naopak pripadalo oveľa lepšie vo filme s Affleckom. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý na rychlý skouknutí, dobrý souboje a atosféra. Ale časem je to furtdokola bez nápadu, bez vývoje, furt to stagnuje "kdesi" .... Ale hodně fajn seriál. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Marvel prekonal konkurenciu, ale hlavne sám seba. Diabol z Hell´s Kitchen je späť a až netflixovská reinkarnácia naplno odhaľuje potenciál tejto látky a súčasne nedostatky pôvodnej filmovej verzie. V menej podstatných detailoch možno tesne prehráva (kostým, vnútorný zrak hlavného hrdinu), ale inak ide o nečakane pôsobivý vstup do temnejších vôd, kde vládne o niečo väčšia civilnosť a realizmus. Partia okolo Drewa Goddarda si však nezaslúži uznanie len preto, že im to takto vyšlo na prvýkrát. Zaslúži si ho hlavne preto, že seriálový formát a supehrdinská tematika nikdy predtým neboli v tak dokonalej symbióze. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Shrňme si to podstatné. V seriálu se objeví Endželo z Kelly Family!!!!!!!! Teď kdejaký ufuňěný, opupínkovaný nerd s holčičím účesem má konečně svůj archetyp a seriálu napere pětku hned po příchodu ze školy. Jinak to není rozhodně zlé. Akce na seriál až neobvykle zdařilé, zápletky kupodivu také nečpí tolik takovou tou seriálštinou. Vlastně až na toho trapného mýtloufa v roli slepoňova sájdkyka je to celkem slušný komiksoseriál. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Trochu mě mrzí, že dal Goddard nakonec naplno přednost Sony s jejím retardovaným Spidey-universe, protože soudě z první epizody, kterou sám režíroval, by byl výsledek ještě o fous lepší - tj. nápaditější, možná i podvratnější a dravější. Nic proti DeKnightovi. Svoje si jednoznačně odkroutil (i když finální střet mohl být výrazně lepší) a jeho Daredevil je temný syčák, který funguje jak v heroické, tak dramatické rovině, jež do puntíku ždíme hlavně pravidlo o kvalitě hrdiny vycházející z kvality záporáka. Moc bych se nedivil, kdyby D'Onofrio sahal za pár měsíců po cenách. Vystřihnul totiž náramného padoucha lavírujícího mezi světlou a temnou stranou síly, u něhož vlastně do poslední chvíle nevíte, jestli je padouch, nebo chudák. Výtečný zrod jedné z největších antigonistů Marvelu. Cox se ale taky neztrácí a charismatem se snaží vydolovat vlastní film, co to jenom jde. Co ale překvapuje nejvíc je, že svůj prostor dostanou opravdu všichni, kvalita mezi díly nijak zvlášť nekolísá, většina motivů a linek se hezky uzavře (občas trochu klišovitě, ale budiž) a někdy od osmé epizody vše graduje způsobem, že se jen těžko vypíná přehrávač. Porovnávat s telenovelami typu Arrow mi přijde na hraně divácké demence. 9/10 ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

První série za 7/10. Druhá za 9/10, i s drobnými zaškobrtnutími a ve výsledku přeci jen trochu moc zašmodrchaným dějem se jedná o to nejlepší z MCU. Už žádné zdlouhavé rozjezdy, rovnou se to bez okolků řeže a neustále se přitápí pod kotlem. Výborné postavy (jak staré, tak nové), propracovaný scénář a zřejmě nejtemnější podtóny, jaké v marvelovském vesmíru zazněly. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

There are other ways to see. Marvel na vrcholu, já věděl, že spojení s Netflixem se vyplatí od úplného začátku. Pro úplné potvrzení tohoto faktu si ale ještě počkám na Jessicu Jones. A pak s klidem zapomenu na filmy jako je Thorův temný svět nebo Iron Man 3, ohavné skvrny na materiálu reality a universa. Charlie Cox je až neuvěřitelně výborný Matt Murdock, na první pohled nemusí jeho vzhled na všechny fungovat stoprocentně, ale hned jak se ukáže jeho herecký projev, škála emocí, které dokáže vyjádřit a zručnost při akčních scénách, u mě měl vyhráno okamžitě. Deborah a Elden určitě zdatně sekundují, první jako nejenom generická ženská postava pro potěchu oka a nutnou romanci, ale jako další výborně napsaná postava, která dokáže v ději opravdu pomáhat a navíc je u ní opravdu velký příslib do budoucnosti, v seriálu sice jen mírně naznačený, ale pro komiksové fanoušky dobře známý. Druhá postava je v jistých ohledech trošku nadbytečná, ale dodává do mixu jak ten pro Marvel nutný nadhled a humor, tak i pro vývoj Matta důležité prvky důvěry a přátelství. A je to v sezoně využité docela hezky. Nezapomínám ani na skvělou Rosario, které ovšem není věnován tak velký prostor, jak by mohl být a ještě lepšího Scotta Glenna, který teď už přepisuje mou top nejlepších filmových (a seriálových) mentorů, jeho cynický, brutální, emocí zbavený mistr bojových umění není možná nejoriginálnější, ale charismatický až to Matta bolí. Přímo obrovské charisma je přítomno ale na druhé straně barikády a to v postavě Wilsona Fiska, jehož představitel D'Onofrio přišel (aspoň pro mě odnikud) a ukradl si celou první sérii pro sebe. A tohle mi tak moc chybělo u většiny Marvel filmů a tohle proto byl jeden z hlavních důvodů, proč Netflix vyhrál. Padouch, který má vše, osobní zlověstnou auru, minulost, úžasně tvarovanou postav... ehm, totiž osobnost, sympatie diváka a stejně tak divákovo znechucení, mnohem méně černobílé barvy než by se čekalo a taky zdatně vypomáhající postavy Supermanovy matky a věrného sidekicka (kterého odjinud neznám, takže nemohu "originálně" pojmenovat). Mimo načrtnuté kvalitní postavy to má samozřejmě kvalitně zpracované dialogy (a monology), z nichž některé rozhodně v paměti utkvějí na delší dobu (Samaritán), gradaci děje na nejvyšší úrovni s výbornými dějovými cliffhangery, plnokrevný, silný děj, s určitým sociálním podtónem a klasickým, leč fungujícím bojem mezi spravedlností, slepou spravedlností a zločinem (Batman se na tomto místě dá rozhodně přirovnávat, ale stále mám jeho gotické ladění, realismus smíchaný s pohádkami bratří Grimmů a Waynovo odhodlání raději) a samozřejmě v neposlední řadě něco, co potěší komiksáka ve mě nejvíce, výborně provedené akční scény - ve většině případů funguje choreografie lépe než jsem viděl i v mnohých zcela akčně laděných filmech, kamera a střih se nesnaží nic zamaskovat, údery jsou citelné a člověk prostě cítí tu sílu vůle, snažící se překonat únavu a bolest. A naštěstí se ani moc často nepoužívá slow-motion, škoda jen, že jeden souboj (nebo dva) trošku právě tímto pokazili. Zbytek je ale to nejlepší v MCU od Zimního vojáka. No vlastně, to ostatní celkově stojí spíše na stylovosti a superhrdinské zábavě a fan servisu než na poctivé choreografi a boji muže proti muži, takže to nejde moc porovnávat. Děj sezony je správně uzavřen, přičemž napříč ní jsou rozházeny easter eggy a hlavně střípky toho, co přijde dál a já už tedy okamžitě chci to vše, co na nás chystají, vidět, hlavně pak Ruku! Dodatek: Soundtrack doplňuje atmosféru Pekelné Kuchyně slušně, práce kamery a vizuálu celkově je někdy přímo mistrovská (neony a noc v apartmá Matta!), opening jak hudebně (klavír!), tak grafický instantně jeden z mých oblíbených, odráží přesně to, co od Daredevila dostaneme. V jistém zpomalení před finále a ukecanosti seriálu celého by někdo mohl nacházet chyby, ale na mě to fungovalo, i když bych našel chyby, kdybych je opravdu chtěl hledat (v některých dějových kličkách atd.). Jediné, co mi z celého seriálu opravdu vadilo, byla smrt jedné postavy, která mi přišla nadmíru stupidní. Ale to naštěstí dojem z nejlepšího MCU přídavku nezkazí. PS: Netflix umí. Dokonce i ten trailer na první sezonu byl úplně perfektní. PPS: Přechod od Marvel PG-13 k eRku rozhodně nechci nijak snižovat, fungovalo to pro celý tento temnější svět dobře, ale taky to nepovažuji za nějakou spásu, jak mnozí jiní. I am the ill intent! () (méně) (více)

Související novinky

Daredevil a Kingpin se vrátí

Daredevil a Kingpin se vrátí

08.07.2022

Dobré zprávy pro fanoušky Daredevila s tváří Charlieho Coxe (Hvězdný prach, Teorie všeho), první větší návrat populárního superhrdiny, ale i jeho úhlavní nemesis Kingpina v podání Vincenta D’Onofria … (více)

Nová řada Daredevila potvrzena

Nová řada Daredevila potvrzena

20.05.2022

Na Disney+ oficiálně dorazí nová řada seriálu Daredevil. Informoval o tom server Variety, který tvrdí, že scenáristé Matt Corman a Chris Ord (Covert Affairs) byli zaúkolování napsat scénář a budou… (více)

Netflix přichází o předplatitele

Netflix přichází o předplatitele

20.04.2022

Poprvé za poslední dekádu přichází streamovací gigant Netflix o své předplatitele. Důvodem je i nástup Disney+. Netflix ztrátu platících zákazníků přiznal ve své čtvrtletní zprávě, místo aby přidal 2… (více)

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Reklama

Reklama