Reklama

Reklama

Ostrov na severu

Česko, 2013, 50 min

Hrají:

Pavel Soukup

Obsahy(1)

Island je ostrov opředen mnoha bájnými pověstmi a neuvěřitelnou přírodou, která je zde ve velmi rozmanitém množství a druzích. Klimatické podmínky jsou zde různorodé a počasí je nestálé, to se dává za příčinu převážnému množství vulkánů a velkém převýšení, nadmořské výšky. Na Islandu, je ale také nepřeberné množství zvířecích druhů a zejména ptactva, které je zde zastoupeno v několika tisících druzích. Zdejší chloubou jsou ale mimo jiné, také jedny z nejkrásnějších vodopádů na světě, Island je zemí vodopádů. Místní pověsti a báje, jsou zdejší doménou a zdejší lidé, jsou na ně a celý ostrov, právem hrdi. Island, je ostrov na severu, kde je všechno, co jste kdy chtěli v přírodě najít... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem už hodně dokumentů o Islandu. Tohle je sice trochu glamourovka, ale záběry jsou skvělé a postprodukce si docela vyhrála s efekty. Komentář Pavla Soukupa je stejně podmanivý jako hudba a především krajina, o které to celé je. Doporučuji. ()

ajfelka 

všechny recenze uživatele

Na Island se chci podívat už alespoň deset let, ale zatím nebyla příležitost. Tudíž nepohrdnu žádnou příležitostí, abych se aspoň podívala na dokument o této zemi. A tento dokument mi zpříjemnil sobotní večer, když bylo venku hnusně. Krásné záběry, nádherná příroda, na obrázcích z Islandu se snad nedá nic zkazit. ()

Reklama

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Toto je Island. Místo, kde se nachází vše, co jste kdy chtěli v přírodě vidět. Překrásné záběry, které akorát na můj vkus místy až zbytečně ruší komentář Pavla Soukupa. Jinak je Island právem na přední příčce v imaginárním žebříčku zemí, které bych rád navštívil. Snad se mi tento sen jednou splní, prozatím mi budou muset stačit takovéto dokumenty. ()

Oskeruše 

všechny recenze uživatele

Dokument o druhém největším evropském ostrově nabízí dech beroucí záběry nedotčené přírody. Nemyslím si však, že by zběsile plující oblaka byla úchvatnější než pohled na docela obyčejné nebe, že by nepřirozeně pádící voda hypnotizovala více než řeka přirozeně dravá. Občas jsem nevěděla, zda si tvůrci hráli s možnostmi filmu nebo zda jen hodně foukal vítr. Méně může být někdy více, praví známé (české, nikoliv islandské) úsloví. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokument o nádherné zemi. Přímo z něho čiší nadšení autora z té poměrně malé severní země. Znovu jsem si, tentokrát pouze z gauče, prošla všechny kouzelné kouty a nezemská místa a utvrdilo mě to v přesvědčení, že se tam musím vrátit. Malinko mě rušila zbytečná "hra" s kamerou (zpomalené a zrychlené záběry), hudba by se hodila tradičnější, klidně místní - ladící báječně s tamní krajinou, ale celkový dojem je ucelený a obzvláště záběry a hry barev se kameramanovi a všehotvůrci celého dokumentu podařily. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Kvůli jedinému záběru, který trvá ccá 11 sekund, strávil tvůrce například u ledovcového splazu Svínafellsjökull několik hodin. (masques)
  • Některá hůře dostupná místa musel tvůrce navštívit opakovaně i 5x, aby natočil záběry, které potřeboval. Například v Duhových horách v Landmannalaugaru je slunečné počasí bez deště jen několik dní v roce. (masques)
  • Dabér Pavel Soukup odmítl scénář s komentářem předem s tím, že je zvyklý a zvládne dabing za hodinu. Nakonec litoval. Názvy jako Eyjafajllajökull, Svínafellsjökull, Landmannalugar a další a jejich správná výslovnost, mu daly docela zabrat. (masques)

Reklama

Reklama