Reklama

Reklama

Něco se musí zlomit

(festivalový název)
  • Švédsko Nånting måste gå sönder (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sebastian je androgynní dvacetiletý chlapec, snažící se v nehostinném prostředí současného Stockholmu najít lásku, nebo alespoň její iluzi, kterou si vytváří náhodnými známostmi na jednu noc. Sexuální dobrodružství ho často vhání do nebezpečných situací. Z jedné z nich ho vysvobodí Andreas, strážný anděl v koženém křiváku, v němž Sebastian spatří svou životní lásku, jíž se nemíní jen tak snadno vzdát. Od tohoto okamžiku se roztáčí kolotoč lásky, nenávisti a osudové přitažlivosti a začíná i téměř detektivní pátrání po vlastní sexuální a genderové identitě. Andreas je přesvědčen, že není gay, ale nedokáže se od Sebastiana odpoutat, a čím více se o to snaží, tím více Sebastian utíká ke svému ženskému alter egu jménem Ellie. Něžný a zároveň syrový příběh o lásce, sebepřijetí a vášni strhujícím způsobem kombinuje realismus dokumentárního přístupu se stylizací obrazů připomínající plátna barokních mistrů. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (25)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Netradiční genderová romance 21. století. Saga Becker i Iggy Malmborg jsou skvělí, zvláště Iggy v té kožené bundě a s tou náušnicou je fakt sexy:) Téma krize genderové a sexuální identity je zde zpracováno osobitým způsobem a ukazuje, že láska a touha v tomto případě není vždy tak jednoznačná, a rozhodně už vůbec ne jednoduchá. Nenávidím a miluji. Potřebuji a odmítám. Podmanivý soundtrack skvěle dotváří celkové melancholické vyznění tohoto snímku. "V temnotě, mezi stíny, tam jsem volná. Tam můžu dýchat. Plivej na mě, mlať mě. Chčij mi do pusy, pokud mě pak budeš milovat. Přitul se ke mně jen na pár hodin. Lži a tvrď mi, že všechno bude v pořádku." ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Setkání se Sebastianem, chlapcem, který teprve hledá sám sebe, svou vlastní identitu i svůj život patří k těm, které ve vás zanechá dojem. Lhostejno jaký. Pokus o šokující zpověď člověka z jakoby zvláštního, jiného světa, se zdá být naléhavějším, než si současná společnost dokáže připustit. Fakt, že i tito lidé žijí své všední života tady a teď, s nadějí, že budou alespoň na okamžik šťastnými a hrdými bytostmi, je nejen hlavním poselstvím tohoto vskutku neobyčejného filmu, ale také důvodem k zamyšlení. Nad těmi, kteří zůstávají uvězněni ve svém těle, toužíc přitom veškerou silou své vůle po jiné identitě, po jiném životě. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

To, že sa Sebastian cíti byť dievčaťom v tele chlapca, to si myslím, že prijal a asi na tom nechcel meniť nič. Iba hľadal niekoho, kto ho cez to všetko bude milovať takého, aký je. Andreas ho miloval, lenže len jeho ženskú stránku. Na to, že je fyzicky chlapcom pristúpiť nechcel. Nie každá láska dopadne a ľudia musia hľadať ďalej. Dobre natočené a veľmi prirodzene zahraté. Nebyť dvoch scén, ktoré už boli príliš, a kľudne mohli byť jemnejšie, idem do plného počtu. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Sebastian - chlapec, co se stylizuje do dívky, na záchodcích dostává na budku za obtěžování chlapů a celý svůj život opatruje v krabičce od sušenek... a hlavně se hledá, ale zjevně ještě netuší, že kdo se neumí najít sám, nenajdou ho ani druzí. Pak příběh spíš, než touha po lásce, vyznívá jako neutěšené hledání sexuálních objektů, ochotných akceptovat nejasné pohlaví - mnohdy s nemilým překvapením, mezi poflakováním se po městě (prý nehostinném Stockholmu, by mě zajímalo, kde by byli hostinnější, snad v Sodomě a Gomoře? :-)) a ubohou zlodějnou. Jako nejrozumnější východisko z prekérní situace tak vidím Andreasův návrh, poněkud neohleduplně pronesený přibližně v šedesáté osmé minutě, který mně v posledním úseku Sebastianova, Andreasova i mého trápení přišel jako světlo na konci tunelu... otázka zní, zda-li se k němu vůbec chce dojít. A to ještě není všechno - celou dobu jsem se nemohla zbavit dojmu, že se dívám na švédskou variaci Roberta Pattinsona a Kristen Stewart :-O Viděno během Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus až moc živočišné. Chyběla tomu určitá poetika a místo toho nám byl předhozen film který mne spíše deprimoval než abych z něj cítil lásku. A o té to snad bylo ne? ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Do určitej miery mi to atmosférou pripomína ranné filmy Lukasa Moodyssona, ale táto romanca dvoch dvadsiatnikov je taká punkovejšia a miestami (hlavne v otvorených sexuálnych scénach) sa snaží šokovať až na doraz. Aj keď scéna pissingu, ktorá vyzerá jak spomalený zlatý dážď, je podaná skoro až umelecky. Takže namiesto znechutenia som mal chuť sa skôr smiať. Ústredné duo sa ale vydarilo dokonale a chémia medzi nimi funguje na jednotku. Je smutné a vtipné zároveň sledovať jak sú zo svojich citov zmätení a každý z nich sa im snaží vzdorovať po svojom. Z androgynného Sebastiana som bol zmätený aj ja, lebo aj keď viac fyzicky pripomína chlapa, tak sa správal celý čas neurčito. Ani ryba ani rak. Čo v slabých chvíľach riešil dosť nechutne. Záver bol relatívne nádejný. Pocitovo mám chuť hodnotenie 7/10 preklopiť skôr k trom hviezdičkám, ale keď tu vidím tie odpady a tie sračky, ktoré v komentoch niektorí ľudia píšu, tak aj keď to nemám rád, tak výnimočne budem vyvažovať a hodím tomu aj štvrtú hviezdu. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Takýto druh filmov, filmov zaoberajúcimi sa tabuizovanými témami snáď iba sypať do jedného vreca. Otvorenosť, nekompromisnosť a nezávislosť ( rozumej nekomerčnosť ). Približne také a podobné aspekty tie projekty majú. Puritáni si budú zakrývať oči a dovolávať sa exorcistov, ,,tí praví,, budú škemrať, že takto to vôbec nieje, konzumenti sa odtiahnu už pri prvých čítaných vetách obsahu a niektorí si povedia, že 81 minút nieje dlhá doba na to nerisknúť to. Ja som v pohode ( a stále heterosexuál ). ()

hygienik odpad!

všechny recenze uživatele

Jedna naprosto zmätená bytosť, ktorá je na pomedzí muž/žena a sama rozhoduje kedy bude tým, či oným. Pred pár rokmi Gabriele Kuby v knihe Globálna sexuálna revolúcia napísala, že sa pripravuje koncept tretieho pohlavia. Každý človek bez ohľadu na telesné znaky bude o sebe môcť tvrdiť, že je iného pohlavia a očakáva sa, že ľudia budú toto svoje rozhodnutie niekoľkokrát za život slobodne meniť. Zdalo sa mi to ako zaujímavá úchylka a tešil som sa, až to príde. Inu, zdá sa, že už je to tu a ja to nedokážem akceptovať. Sorry. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* Možná jsem moc kritický, ale tato festivalovka mě za srdce moc nevzala, i když možná dobře zobrazuje rozpolcenost osoby, která neví jak se má vlastně cítit. Tenhle vnitřní rozpor dokážu pochopit, ale asi ne u nezodpovědného floutka, se kterým se nedokážu ztotožnit. Kamera je slušná, herecké obsazení i ostatní filmařská práce, ale to je vše co dokážu pochválit a snad nic neprozradím, když napíšu že tu jde hlavně o emoce bez pevně ukotveného příběhu a pointy. Ve výsledku lehce poetická otevřená zpověď, která každému nesedne a tentokrát to není odvislé od sexuální orientace. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 2 // STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ani chlapec, ani dievča, ani gay, no ani lezba... Tak čo potom? Zaujímavý pohľad na život takejto androgynnej bytosti, ktorá to má v podstate v živote nesmierne ťažké. Veď je zároveň všetkým, ale aj ničím konkrétnym. Námetovo výborné, avšak na môj vkus až príliš odvážne a vizuálne veľmi intímne a sexuálne. Niektoré tie scény si naozaj mohli odpustiť, a taktiež do deju pridať niečo dramatickejšie, pretože mi to celé prišlo také plytké, akoby až bez emócií. Čo je v tomto prípade naozaj škoda, lebo takáto téma je dostatočne zaujímavá a tajuplná, a tak som ja osobne očakával niečo komplexnejšie, menej živočíšne a viac emočné... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vykal. Je mi jasne, ze miestne stado nepricetnych filmovych ynteleguanov a prechytralych tlchub sa bude v tom hovne /teda pardon, "filme"/ sprtat a budu hladat tie casti toho hovna, ktore su im viacej sympaticke, pripadne menej smrdia, ale ja tvrdim uz dlhodobo : Vykal ostane furt len vykalom. A basta! Sice sa nevyznam v technickej casti filmu, ale rozhodne nemienim 25 - izmami ako to zvyknu cerstvo vystudovane filmove ynteleguany praktizovat - tuna popisovat velku cerstvu teplu sracku. 9 % ()

aniabo 

všechny recenze uživatele

CO JE BLBÝ - při sledování filmu mě vůbec nezajímaj lidi ve filmu, co prožívají nebo co s nimi bude. Nevim jestli si mám připadat stará, ale ukázat že je někdo zamilovanej timhle "young and wild and free" běháním a lezenim přes plot a kradenim piva mi přijde fakt strašně chabý. CO JE TOP - Saga Becker. Miluji ji. Nebo jeho. A co je ještě top - velmi explicitní sexuální scény, třeba to anální bylo opravdu velmi podrobné a napínavé. A hudba. Pani jménem Tami Tamaki a sprostý lyrics https://www.youtube.com/watch?v=GyUtlV4291o dejte si. ()

Lucka.S 

všechny recenze uživatele

Drama o dvou mladých lidech, kteří touží po intimitě a lásce, kteří hledají odvahu milovat nejen jeden druhého, ale především sebe sama. Naprosto dokonalé herecké obsazení! ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Škatulky, labely, kategorie. To jsou věci, které bohužel naše společnost stále potřebuje a vyžaduje pro svou poklidnou existenci. Jakmile vidí něco, co do nich nezapadá, uchyluje se k násilí - nejlépe takovou anomálii rovnou eliminovat. "Get a pussy for fuck's sake." jak to podal Andreas. Nevypadáte 100 % jako holka, něco je špatně a chce to napravit. Ještě se dají akceptovat transsexuálové před nebo po operací, pokud ví, co chtějí - být jediným pohlavím. Ale mezikategorie? Intersexualita, transgenderové, androgynové? Lidé, kteří se odmítají ze zásady definovat a označovat pouze jedním labelem, protože jsou prostě sami sebou a jakékoliv nálepky vnímají jako nutně limitující? Proč tohle většina nepochopí? Sebastian/Ellie je krásnou dívkou, která by měla být všemi viděna pro to, jaká je. A to, jestli má penis nebo ne, a jestli to tím pádem dělá někoho, kdo ji údajně miluje, gayem, a že by to snad měl být důvod, proč spolu nemohou být a dokonce přemýšlí o sebevraždě, to je zkrátka příšerné. Vím, jaké to je cítit se odlišně, ale stejně utrpení takového rázu, kdy člověk má na čele vypálené šarlatové písmeno a tolika lidem se hnusí jen pohled na něco takového, si představit nedokážu. Zbavme se labelů, vystupme ze zóny komfortu, zbořme genderové limity a buďme konečně opravdu svobodní. ()

Karolcaa 

všechny recenze uživatele

Celkem originální téma, bohužel vzhledem k některým scénám musím říct, že méně je někdy více... aneb nějakých detailností jsme mohli zůstat ušetřeni. ()

Marla Singer 

všechny recenze uživatele

Přestože sousední Německo nedávno uzákonilo existenci třetího pohlaví, je inter- a transsexualita stále věc, na kterou se v Evropě zvyká velmi pomalu, když o podobné skupině prakticky neexistuje ani historické povědomí (na rozdíl od kultur v Americe nebo Asii, kde mají i vlastní gramatický rod). Bergsmark zasadil dvojjakého Sebastiana/Elii - v anotaci zmíněný "chlapec" je dost zavádějící, když za celý film neodhalí vyhraněný postoj ke svému tělu - do skomírajícího Stockholmu, kde sebou nechá smýkat ode zdi ke zdi a přecitlivěle snovým voiceoverem sdílí s publikem myšlenky na sebevraždu nebo až ponížené potřebě po něčí blízkosti. Svojí pohlavní i vztahovou nevyhraněností týrá snad jediného vážného přítele a při jakémkoliv dalším rozvinutí jejich vztahu utíká do potemnělých klubů, kde vděčně přijímá roli sexuální hračky (a dává tím do rukou skvělou munici všem ignorantům v sále). ___ Větší ponor do fucked up myšlení hlavní postavy prakticky není možný, takže se držíte v uctivé vzdálenosti a vnitřní hlas s pohledy do betonové dáli pak trochu ztrácí smysl. Forma distanci od protagonisty ještě více prohlubuje - dokumentární snímání každodenní pracovní rutiny i nočních pankáčských výtržností střídají extrémně stylizované zpomalené záběry drsnějšího sexu v parku nebo rovnou 'pietního' pissingu v měkkém světle. Přestože jde v zásadě o romantický film, vyšinutost ústřední dvojice napravuje jméno celému přeslazenému žánru ("Močil, podíval se ti do očí a pak se poblil. Můj vnitřní romantik vážně nemá slov.") a už kvůli stalkingové scéně s greatest romantic song ever (https://www.youtube.com/watch?v=GyUtlV4291o) stojí za zhlédnutí. Něco se musí zlomit ale překvapuje hlavně samozřejmostí, s jakou jsou sexuální menšiny vyobrazeny (orientace spolubydlící odhaluje vlastně jen detail v jediném slově), a přestože jste osobně na nikoho podobného nikdy nenarazili, rychle přejímáte jejich postoje, byť film větší identifikaci s protagonistou neumožňuje. ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Na letošních pražských Mezipatrech jsem shlédl málem polovinu nabízené produkce. Nikde jinde, jen u Něco se musí zlomit, se nestalo, že by diváci opouštěli sál. Přitom snímek v Praze u "odborné" poroty vyhrál. Na webu Mezipater dokonce citují jednu z divaček, která prý pronesla "byl to nejlepší film, který jsem kdy viděla". Nicméně onu divačku necitují přesně. Křehká blond dívka totiž skutečně řekla: "byl to nejlepší ŠVÉDSKÝ film, který jsem kdy viděla". To už bych pochopil... Mno a teď k sobě - nejen, že jsem viděl mnoho lepších švédských filmů, ale... kdybych neseděl uprostřed plné řady, tak z kina taky odejdu. Film pro mne nepřináší nic nového, nudí, je možná až nevhodně erotický... Přitom mi nahota ve filmech nevadí - naopak. Prostě mi takhle syrový styl vyprávění nesedí, už vůbec ne k někomu, kdo se mermomocí snaží "být dívka" (a paradoxně je tím víc kluk). Je to natočené takovým tím stylem, jako když vám studený řezník ve studeném řeznictví neurvale flákne oslizlou flákotu na jetější pult, který vypadá, že už hodně "toho chladu" zažil... Saga je ovšem naživo skvělá, šli jsme pak spolu z Lucerny ještě do Světozoru na Danielův svět a je nutné dodat, že byla neskutečně ženská a hezčí, než ve filmu. Ester je ovšem velký "blázen" (v dobrém), snílek a žije na trochu jiné planetě, což chápu, ale znovu píšu, že takhle odvyprávěné mne to nezasáhlo a nudilo. ()

fredisek 

všechny recenze uživatele

Společně ukrást pití, běhat po městě a lízt po střechách...Něco se musí zlomit je strašně obyčejná romance, kterou ale prožívají ne zrovna obyčejní lidé. A to je na tom to geniální. Sebastian/Ellie chce vést život jako normální holky, zamilovat se, mít vztah a péct poránu croissanty, jenže je pořád kluk...Nakonec si ale uvědomí, že lámat něco přes koleno nemá smysl a že se můžete dívat dopředu, jakkoli cítíte, že vám někdo zlomil srdce. Výstižnější název ten film snad ani mít nemohl. Navíc otevírá oči, je to klišé, ale Něco se musí zlomit to dokázal. Dává možnost na chvíli se vcítit do nelehké role transčlověka a to hlavně díky všednosti příběhu, jaký postavy prožívají. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Snímek švédské režisérky z prostředí až příliš otevřeného Stockholmu vypráví o vztahových peripetiích dívky v mužském těle a jejího osudového přítele. Ze začátku rozklepaná ruční kamera zachycuje ploché milostné eskapády a film bohužel nepřináší nic nového; snad mimo otevřených záběrů rozličných sexuálních praktik. K poselství, že hledání lásky a štěstí je universální, ať už jste homo, hetero nebo něco mezi, by stačila mnohem kratší stopáž. Dvě hvězdičky. ()

Reklama

Reklama