Reklama

Reklama

Virunga

(festivalový název)
  • Velká Británie Virunga
Trailer
Velká Británie / Demokratická republika Kongo, 2014, 90 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Uprostřed pralesů na východě Demokratické republiky Kongo leží národní park Virunga, kde jako na jednom z mála míst na světě žijí poslední stovky horských goril. Park se ovšem nachází nedaleko protivládních povstaleckých základen, a navíc v zóně, kde hodlá britská firma těžit ropu. Když povstalci zahájí ofenzivu, ocitá se pod palbou nejen vše, co se neohrožená skupina strážců parku pokouší chránit, ale také filmový štáb. Výjimečný docuthriller nominovaný na Oscara 2015 za nejlepší dokument je strhujícím dramatem o chamtivosti, korupci a bezohlednosti tváří v tvář mimořádnému odhodlání bránit lidskost proti zlu. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

Daae 

všechny recenze uživatele

Dokumentarni film, o kterem se da rict mnoho. Ztelesnuje vyborny priklad umelecke zurnalistky, kde neutuchajici exploze v pozadi vykresluji zvysujici se napeti v Narodnim parku Virunga. Pytlaci, spravci parku, byvali detsti vojaci a mnoho podezrelych postav vypraveji vlastnim slovy pribeh konfliktu a protichudnych zajmu. Puvodni umysl natocit film o nadeji se podarilo probit doslovnou invazi ropne firmy a nasledneho teroru jenom pomoci krasne postavy Andreho Baumy, ktery za smysl sveho zivota povazuje horske gorily. Kolik toho vite o sve FTSE 250 korporaci? Je to teprve zacatek... ()

flakik 

všechny recenze uživatele

Vizuálně velice podmanivý dokument se silným příběhem, který však bohužel zvýrazňuje některá klišé a silně zobecňuje některé skutečnosti - historický úvod o vykořisťování Afriky bílým mužem, zlá petrolejářská společnost sídlící ve Velké Británii, opět vlastněná bílým mužem, pouze evropská žurnalistka používající pokoutné nahrávací metody se snaží tento obraz zlepšit. Ale svět není jen černobílý, což by měl dokument zachycovat. ()

Reklama

Mishqo 

všechny recenze uživatele

90-100% ... Hlúpy človek, peniaze, vojna, peniaze, pokoj, korporácia, peniaze, vojna.... A niekde uprostred toho všetkého je Národný park Virunga v DRC - oáza pokoja, života, prírody a niekoľkých ohrozených živočíšnych druhov vrátane horských goríl. Niekedy si prajem aby ľudstvo vyhynulo. Mnoho jedincov, a to nehovorím o malom čísle, si nezaslúži žiť nielen na tejto planéte, ale vôbec. Dokumenty hodnotím skôr z obsahovej stránky, pokiaľ ich formálna stránka nie je úplne mimo. Tento bol dobre natočený a ešte ma aj obsah dostal. ()

Vrata88 

všechny recenze uživatele

Dokument, který se nás svým velkolepým a hollywoodským stylem snaží srazit na kolena a přinutit k lítosti, chce abychom litovali toho, že existují na naší planetě lidé, kterým je lhostejné životní prostředí, kteří jsou schopni podporovat rebelské armády v genocidách jen kvůli tomu aby z toho měli vlastní zisk. Peníze prostě hýbou světem a lidi, kteří berou ochranu přírody vážně a jsou schopni obětovat život pro přídní rezervace je méně, než je potřeba. Virunga je nádherným příkladem toho, jak film může podat myšlenku, vyprávět příběh a donutit člověka k zamyšlení. ()

Nikole 

všechny recenze uživatele

Natočení dokumentu je na tři hvězdičky - forma je mnohdy sugestivní a lehce podbízivá. Čtvrtá hvězdička je za to, že lidé se stále snaží bojovat o to, aby byznys neprorostl všude do všech koutů světa a informují o tom. Ta pátá je za krásné východní Kongo, které si stejně jako Nigérie, Čečensko, Írán, Irák, Libye, Venezuela, Jižní Súdán a Somálsko nejspíš do budoucnosti podepsalo ropný ortel chaosu a tvrdé oligarchie. ()

Související novinky

DiCapriův dokument se promění v hraný film

DiCapriův dokument se promění v hraný film

24.06.2020

Režisér Barry Jenkins (Moonlight, Kdyby ulice Beale mohla mluvit) už pár let pracuje na seriálu The Underground Railroad pro Amazon, na jeho nový film ale fanoušci stále čekají. Nyní už alespoň víme,… (více)

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama