Reklama

Reklama

Pod zemí

  • USA As Above, So Below (více)
Trailer 1

Vydali se do míst, kam živí nepatří. V pařížských katakombách se ukrývá zcela neznámý prostor, lákající mnoho průzkumníků a badatelů ze všech koutů světa. Vstoupit lze zdarma, ale nakonec můžete zaplatit i cenu nejvyšší. Scarlett Marlowe (Perdita Weeks) studuje na univerzitě obor Městská archeologie a Paříž je pro ni z tohoto pohledu pravý ráj. V podzemí se tu vinou stovky kilometrů chodeb, v nichž je vepsaná historie města. Při studiu starých map narazí na záznamy o tajemné podzemní místnosti, kterou se rozhodne najít a prozkoumat. Své nadšení a odhodlání nakonec přenese i na partu speleologů a dobrodruhů. Přemluví je, aby ji do „dolní" Paříže doprovodili. Hned na začátku cesty míjejí nápis s varováním, že vstupují do říše mrtvých, bohužel ho ještě neberou vážně. O pár hodin později už ale všichni na vlastní kůži poznají, že se smrtí není radno si zahrávat, protože vás taková hra může stát i život. Na výpravě krvavou pařížskou historií je začnou pronásledovat jejich vlastní tragické prožitky a traumata, která jsou v těchto ponurých místech až příliš reálná. Vrátit se nemohou, cesta zpět je zatarasená, a pokud si chtějí uchovat alespoň teoretickou naději na přežití, musí postupovat labyrintem chodeb a tunelů níž a níž, do míst, kde na ně čekají výjevy mnohem děsivější než ty, které zůstaly za jejich zády. Jenže kam hlouběji lze dojít z podsvětí? Ano, tušíte správně... (CinemArt)

(více)

Recenze (593)

verbal 

všechny recenze uživatele

Už název „Jak nahoře, tak dole“ ve mně vyvolal dost nepříjemné pocity a nutil mě, kdo ví proč, představovat si otylou, uhrovitou padesátku s huňatým, srostlým brežněvovským obočím. Dál jsem to v rámci zachování psychické rovnováhy raději nedomýšlel. Ani anotace, že jde o hledání kamene mudrců mě nenechávala klidným, a tak jsem zpočátku jen vyděšeně a skepticky očekával, kdy na tu nesympatickou archeovložku v tom podzemí vybafne císařův pekař, a ne-li ještě hůř – Hery Potrat. Nevybafli! Bubali v tom výhradně psychotičtí duchové a gotická monstra jako vystřižená z Danteho nočních můr. No, povím vám, náramně jsem u této tísnivě klaustrofobické a poměrně vkusně domyšlené langdoniády na téma „Jak jsem cestou do Austrálie potkal Satana“ vyleštil a nic tak výživného jsem už drahnou dobu neviděl. A to nesnáším ruční kameru! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Robert Langdon v sukni pátrá v indianajonesovském stylu v pařížských katakombách po tajemné komnatě s kamenem mudrců. Na rovinu - ačkoli v sobě As Above, So Below míchá přesně ty motivy (podzemí, stará tajemství, démoni, mystika, historie), které mě baví, výsledek příliš přesvědčivý není a John Erick Dowdle své Poughkeepsie Tapes stále nepřekonal. Může za to hlavně scénář, který je opravdu strašně slabý. Postavy jsou apatické, vůbec adekvátně nereagují na ty srance, které se jim po cestě přihodí. Něco se stane - "musíme pokračovat dál" - stane se ještě něco horšího - "musíme pokračovat dál" - něco se stane - "jejda, zabilo nám to kamaráda, brek brek, no ale neva, musíme jít dál". A takhle to jde v podstatě celou dobu. Plus kopa nedořečeností, samoúčelně tajuplných zbytečností či nesmyslů k tomu (Kdo vlastě byl ten mysteriózně zmiznuvší týpek, který je při turistické prohlídce odkázal na Papillona? Ta mysteriózní dívčina odcházející z klubu měla jiný účel, než pak v podzemí spolu s dalšími divnými lidmi divně zpívat?) Někdy to vyloženě bije do očí - proč třeba ten fejkovej kouzelnej kámen poprvý, když uzdravovali zranění té holce, fungoval? Dávný alchymista musel provést asi takovýhle myšlenkový pochod: "tak já vyrobim beta verzi kamene mudrců, takovou jednorázovou, kdyby chtěl nálezce zjistit, jestli funguje. Tak ho pěkně převezu a až potom když chudák zloděj vyleze na povrch, tak zjistí, že si přinesl jen bezcenné šméčko, muhaha". Jednotlivé strašidelné výjevy jsou ale zrealizovány docela funkčně, tempo je vysoké, takže nuda nehrozí a člověka to těch 90 minut celkem baví (řešení rébusů naopak skoro vždycky působí až příliš uspěchaně). Celkově není film ničím víc než pouhým řetězením tu slabších, tu silnějších hororových atrakcí, kdy jediný lehce ambicióznější motiv se smýváním svých hříchů je osekaný až na kost a zcela nefunkční, protože chybí pouto k postavám. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $21,321,100 Tržby Celosvetovo $40,235,114Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ v štýle podobných dokumentárne ladených horrorovm neprichádza žiadna výnimka a zas sa len bezhlavo uteká chodbami, cestami necestami, tunelmi, kosťovými zásypmi,... nuž dnešná rutina, účel horroru je už asi načisto stratení /40%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dost naivní horor, který se mi ale stejně líbil. Hrdinka tam řeší archaické rébusy, jako by se nechumelilo a celé to pátrání působí hrozně lacině. Vadila mi řada nesmyslů a nejvíc mě nasralo to hořící auto. Na druhou stranu se musí nechat, že to má atmosféru a forma strašení je starosvětsky surreálná, kombinovaná s klaustrofobií nejvyššího stupně. Být tam s nima, tak se poseru a začnu mlátit hlavou do zdi, abych co nejdřív umřel. O to víc jsem obdivoval sympaticky odhodlanou hlavní hrdinku, která fakt neztrácí hlavu. Nejvíc mě nadchly scény s tajemnou okatou dívkou. Úplně z nich vyzařovalo, že je zde cosi shnilého, do čeho není radno rýpat. 70% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

VZDEJ SE VEŠKERÝCH NADĚJÍ, TY, KTERÝ SEM VSTOUPÍŠ … /// Jeskynní found footage polodokument o hledání kamene mudrců. Holčičí Indiana Jones či Robert Langdon (nebo voba) udivuje znalostma, její kámoš dedukcí, a kdyby tvůrci dali do kupy aspoň 10% jejich schopností, mohlo bejt úvodních šedesát minut stejně zajímavejch jako závěrečnejch třicet. Nedali (tvůrci do kupy). A tak sledujeme Motýla (přezdívka), jak se svým osvědčeným týmem, ne z dobrý vůle, ale s vidinou bohatství, doprovází Scarlett do podzemí. Minikamery maj i na prdeli, takže můžem?.. Nějakej dement řeší, že tam jsou krysy, jinej neproleze dírou a postupně jsou všichni na něco nasraný (jako já). Je to hodně o zvuku (a ruční kameře – překvapivě). Taky alchymii, mytologii a hádankách. Ale velkej vodvaz to tu první hodinu fakt není. Pak se to zlepšuje, páč se začíná umírat a taky (což je důležitý!) strašit. Dobrodruzi maj vyvalený voči, tisknou se k sobě čelovkama a i já mám vobčas pěknou husinu, páč se jim povedlo vylekat někoho jinýho než sebe. Takže výslednej dojem není tak špatnej, jak to dlouho vypadalo. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím, kde potkat mrtvýho fotra (bráchu, ségru…). 2.) Dostal jsem kameru a víkend v Paříži a stará furt mudruje něco vo nějakým šutrovi 3.) Thx za titule ,,mark82“. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Seriem na nejaké filozofovanie nad nedomyslenými kravinami typu - kto bol ten / tá, čo sa tam objavil(a), prečo kameň najprv fungoval a potom nie, a prečo postavy konali ako konali a neviem čo ešte. Pretože bezpochyby sa (podľa mňa) ZATIAĽ jedná o najlepší tohtoročný horor, je ešte síce pár kúskov, ktoré by ho prekonať mohli... uvidíme. A to hovorím aj napriek tomu, že found footage už pekne dlhú dobu neznášam. Sú postavy sympatické? Áno, sú. Odohráva sa to v desivom prostredí? Áno, odohráva. Vydesí to / sú ľakačky funkčné? Jednoznačne! Pri jednej som zvrieskol, až sa mi helljahve v kine smial. Ha, ha, veľmi vtipné. A čo hudba a zvuky? No, tam to bolo podľa mňa dokonalé na 100%, už si totiž ani nepamätám horor, v ktorom by bola tak precízne vytvorená atmosféra ako tu. Ľakal som sa, bál som sa, nenudil som sa, bavil som sa. A basta, mám v piči všetko ostatné! Sprdol by som iba záverečné rozuzlenie, kde som čakal trochu viac, no na plných 5 mi to bohato stačí. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Nepříliš skrytá kopírka Pádu do tmy s logicky nepospojovatelnou zápletkou, dírama, jimiž by projela obézní Mařena na bagru, a kdybych to bývala viděla v kině, byl by kvůli roztřesené kameře počet vylévaných kyblíků s blitíčkem ještě větší než u Maniaka, ale to je celkem jedno, protože ve srovnání s typickými hovny, která si říkají současný horor, má Pod zemí emocionální a myšlenkové jádro, jednu jedinou (!) skutečně píčoidní lekačku a, světe div se, stále ještě kompletně nevydojený nápad, který ne zrovna nenápadně odkazuje na jedno klasické dílo evropského kánonu. Plus způsob, jakým je v závěrečné třetině ztvárněno jisté specifické prostředí, směle konkuruje i proslulým pojetím z Horizontu události a Hellraisera, což podělávce mého typu ke štěstí bohatě stačí. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu jak nesnáším, opovrhuji a proklínám žánr Found Footage, tak v tomhle případě si As Above, So Below zaslouží jedině chválu a také že letošní kino navštívily pouze nezajímavé sračky jako Jessabelle či Ouija aj. Naštěstí film zaujme a vtáhne od začátku do konce, nehrozí ani typická 40 minutová, nezajímavá a epileptická nuda, zde se víceméně šlape na plný plyn pořád. Film si udržuje perfektní atmosféru, krásně mixuje mysteriózní, dobrodružné, historické a hororové prvky, je natočen velmi stylově, žádná shaky kamera, žádné zrnění, žádné přepínání obrazu, takhle by to mělo vypadat! Mrzí mě však pouze absence lekaček, ikdyž jedna měla slušně našlápnuto. 80% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době horror, který námětem zaujme, trailerem chytí za krkem a filmem potvrdí, že dobré nápady (byť nenápadně vysbírané a přepsané odjinud), se i v podceňovaném žánru pořád ještě nosí. Bylo by sice velmi snadné začít se strefovat do několika snad až příliš snadných hádanek, které Scarlett bez zaváhání vyřešila nebo i do samotné premisy, ale to už samo o sobě ubírá na zábavnosti celého konceptu. Forma found footage má totiž konečně zase jednou smysl a těch pár proklatě vypečených momentů (zírající černovlasá slečna si jich krade většinu) bylo tak moc, že jsem hlavním hrdinům držel palce čím dál víc. I kdyby to mělo znamenat jen to, že se dostanou za nejbližší zatáčku. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kedysi dávno bolo v Paríži kvôli epidémii toľko mŕtvych, že museli MILIÓNY tiel nahádzať do podzemia dlhého X kilometrov, čím sa vytvoril údajne najväčší masový hrob na Zemi. Okolo tohto pozoruhodného miesta je omotaná podozrivá, čudácka a nehororová zápletka o hľadaní kameňa mudrcov, ale keďže Harry Potter do Francúzska zásadne necestuje, hrdinov nemá kto zachrániť a ich podzemné dobrodružstvo sa okamžite komplikuje a z fantasy sa mení na horor. Prichádzajú prvé znamenia, zranenia, hádky, úmrtia, prízraky. Poznáte to. Film je síce občas drsný (dievča ubité doslova na smrť), ale to nestačí. Samotná atmosféra nie je zlá, avšak dosť jej podkopávajú nohy (s výnimkou hlavnej hrdinky) nesympatické postavy + čudný scenár. Je v ňom všetko, od duchov detí cez výčitky svedomia až po šialencov, nestarnúce rytierske mŕtvoly, po horiace autá a zostupovanie čoraz hlbšie, až do pekla. A keď je v niečom všetko, to tiež nie je dobre. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jak tohle může ještě někoho bavit ... Kamerová srágora jako už snad dobrá stovka jiných. Parta dobrodruhů hledá "něco" někde v úzkých prostorách a tam na ně čekají nejen obtížný podmínky, ale i jejich vlastní 13. komnaty ze života ... Výjevy na konci filmu zvedly o 1*, jinak je to nudná blbost kde jsem za chvíli neviděl kde je nahoře a kde dole, vřískající partička mi akorát lezla na nervy akdo umře a kdo se zachrání (a jestli..), mi bylo úplně ukradený, jako že na vesnici k řezníkovi dovezli právě čerstvý hovězí ... blbost ... proč já na to furt zbytečně koukám ... :-/ ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Nevim, jak v kině, ale v domácím prostředí, ač dobře připraveným na hororovou projekci, to na mě vážně nezafungovalo. Paradoxně mě to bavilo jen tehdy, když hrdinové sestupovali do pařížských katakomb, postupně se nechávali zasypávat a v těch nepříjemně úzkých chodbách občas uvízli. Když však přišly na řadu jejich bludy a zjevující se přízraky, celé napětí se smrsklo na otázku, co ještě horšího přijde po vyzvánějícím telefonu a špatně naladěném piánku. A ač se tvůrci očividně snaží, adrenalin v tomhle zbrklém bordelu ne a ne zvednout. Australský Tunnel tudíž opět nepřekonán, ale to snad nikdo nečekal. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Původně jsem tomu filmu dal tři hvězdičky, protože jsem ho viděl jen s českým dabingem, který vypadal takhle: "Proboha. Proboha. Proboha! Kurva." (atd) Takže jsem si řekl, že v originále to bude určitě lepší. Navíc to natočil John Eric Dowdle, který má u mě už dlouho protekci. Nakonec jsem si ale uvědomil, že těmi třemi hvězdičkami vlastně sugeruji, že tenhle film je jen o něco horší než Dowdleho předchozí výborné horrory Poughkeepsie Tapes a Devil. Jenomže není. Je mnohem horší. Popravdě, když dám tomuhle amatérskému videu dvě hvězdičky, bude to nejspíš pořád ještě protekční hodnocení. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Na výlet do smrtí nasáklých pařížských katakomb jsem se těšil a první hodinu mě i bavil, přestože hororový skoro nebyl a pokud se o to pokusil, výsledkem byl směšný provar. Aneb found footage bloudění v kruhu a la BLAIR WITCH meets ožívající traumata/zločiny hrdinů a la HRÁČI SE SMRTÍ nebo HORIZONT UDÁLOSTI). Na hrdinku se koukalo dobře a její posedlost se starala o dostatek dramatu, taky její boyfriend byl sympoš a zaznělo pár zajímavostí kolem katakomb. Bohužel v poslední půlhodině se směšný provar totálně vymknul kontrole a stala se z toho smršť lekaček, umírání a plačtivého utíkání. A závěr darmo mluvit. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nejprve mě obstoupila aura příšerného skepticismu jako u každého filmu natočeného stylem FF - Found Footage. Tam je jedno, co se děje, jelikož mě zvolená technika nutí pouze sledovat, jak realisticky to působí jako opravdu "nalezené záběry". A když pak mám hodnotit děj, tak ani nevím, o co vlastně šlo. Většinou o nějaký lidi, co jsou hooodně v prdeli a tak se vlastně nemohu splést v takovém odhadu. Ovšem zde musím dodat, že jsem to přestal vnímat relativně brzy a nechal se jednoduše pohltit dějem. Dějem, u kterého jsem nejdřív myslel, že se bude jednat o klišé (partička někam vleze a tam se na ně vrhnou podzemní obludy). Jak jsem se ale zmýlil. Tenhle survajvlový horor/slasher/duchařina má v sobě navíc prvky fantastiky a já byl velmi mile překvapen, jak svižné minimalistické dílko jsem po dlouhé době zase viděl. A Perdita byla taky fajn. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dlouho to vypadá, že pokládat As Above, So Below za horor, je stejný omyl, jako myslet si o Posledním tangu v Paříži, že pojednává o náhlém nedostatku míčů v klubu PSG. Pak však přijdou střelhbité dedukce Bertičky Langdónové, několik atmosférických záblesků, po kterých budete pár dní posílat do sklepa pro brambory manželku či neodbytný pocit, že místo kostí vidíte podzemní uložiště scénáristických berlí a rázem se zase ocitáte na světle pouličních lamp (aniž by jste se dozvěděli, jestli je Scarlett stejná dole jako nahoře). Jen doufám, že když vylezli v Sydney, tak si zašli do opery.. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Hororový Indiana, resp. Tomb Raider. Příjemná, i když jednotvárným prostředím omezená kombinace honby za pokladem, děsivého výletu do klaustrofobického podzemí a taky pokus o nějakou tu psychologickou sondu do lidských traumat. Ta ale funguje jen tak napůl a když na ni scénář chtěl stavět celé vyvrcholení, měl se ji věnovat hlouběji a celkově lépe delší dobu. Místo toho zbytečně velký prostor věnuje v první polovině film bezcílnému běhání temnými chodbami a budování napětí, což ale taktéž úplně nefunguje jak by mělo. I kvůli ne úplně přesvědčivým hereckým výkonům zdejšího osazenstva. Nicméně přesto výsledný dojem byl opravdu příjemný, protože alespoň u hlavní postavy se podařilo celou dějovou a dramatickou linku vytvořit smysluplně a do jisté míry i překvapit řešením celého problému. Kdyby film skončil tak jak jsem se bál, že skončí (protože to v žánru bývá až příliš časté), hodnotil bych hůře. Takhle je to na hraně mezi 3 a 4. 7/10 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

"Underground Horrors" miluju a na As Above, So Below jsem se hodně těšila. Námět v sobě skýtal velké možnosti a je proto velká škoda, že jich využil pouze tak z poloviny. Nekonečné a neprobádané temné a děsivé katakomby Paříže jsou už samy o sobě místem, které v sobě má patřičnou "hrůznou" atmosféru. Atmosféru se daří budovat i ve filmu, ale samotný příběh mi přišel jaksi... nedotažený, rozkouskovaný, neúplný. Místy mi přišlo, jako by si tvůrci řekli, točíme horor odehrávající se v podzemí, tak tam narveme všechno možné, hlavně, aby to budilo hrůzu a zapůsobilo to na lidi. Nějak jsem tam neviděla nějakou jasnou vizi toho, co se to v katakombách vlastně nachází. Ale i tak, dialogy slušné, obsazení též. Rozhodně zdařilý příspěvek do žánru, který však nedokázal využít veškerý svůj potenciál a možnosti a raději zůstal jen u jednoduché formy, do které naházel všechny osvědčené ingredience, které ve výsledku působily však jaksi přeplácaně. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Je zrejmé, že Dowdle má už niečo v tomto žánri za sebou a servíruje nám poctivý horror s dobrou atmosférou, ktorému však chýba efekt prekvapenia a lepší scenár. Snaha sa o niečo nové sa ale cení, rovnako ako oceňujem dobrú prácu s kamerou a niektoré podarené ľakačky - meniť spodné prádlo však musieť nebudete. 60%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý dobrodružný horor. Má celkom dobrý príbeh o vytrvalej a schopnej študentke histórie, ktorá zo všetkého najviac túži nájsť legendárny kameň mudrcov a keď sa jej podarí zistiť, že by sa mal nachádzať v tajnej miestnosti v parížskych katakombách, spojí sa so svojim starým priateľom a niekoľkými miestnymi dobrodruhmi, aby ho skúsili nájsť. Lenže situácia sa skomplikuje, keď prídu o možnosť vrátiť sa späť pôvodnou cestou a čoskoro si uvedomujú, že musia čeliť nielen problémom s nehostinným prostredím, ale hlavne tým, čo sa v ňom ukrýva. Spracovanie sa mi páči, už od začiatku som mal z toho dobré pocity, odvážna hlavná hrdinka, ktorej zanietenosť pre vec sa mi dosť páčila, nápad s výpravou, takže sa nejedná len o nejakú náhodnú situáciu, ako v mnohých podobných filmoch, ale už to má aj nejaký skutočný dej a k tomu pre žáner nadmieru atraktívne prostredie podzemných katakomb, takže som sa tešil, čo bude ďalej a rozhodne nesklamalo. Dá sa síce povedať, že sa to rozbieha trochu pomalšie, ale s tým v tomto prípade nemám ani najmenší problém, keďže zápletka s hľadaním kameňa mudrcov ma zaujala, pričom aj celé to pátranie je podané zaujímavo a veľkým plusom je aj sympatické zloženie výpravy, takže som im aj fandil. Po vstupe do katakomb ide očakávane zaujímavosť filmu vyššie, síce hororovo ma to spočiatku trochu sklamalo, ale pôsobí to správne dobrodružne a aj celkom mysteriózne, pričom nesklame ani pocit klaustrofóbie a navyše to ani zdaleka nepôsobí tak predvídateľne, ako by sa dalo čakať, naopak plno vecí prekvapí, takže aj takto ma to až prekvapivo dobre bavilo a navyše je stále cítiť, že to hlavné ešte len príde. A presne to sa aj stane, záverečná tretina už konečne prejde do plnohodnotého hororového žánru a to sa skutočne vydarilo, našťastie z toho nie je žiadna tuctová vyvražďovačka, ale toto je presne ten typ, ktorý na mňa pôsobí správne nepríjemne a tak toto sa mi mimoriadne páčilo. Ale trochu zvláštne pôsobí ten úplný záver, nie je najhorší, ale asi by som skôr ocenil niečo iné. Takže po hororovej stránke som dosť spokojný, nechýba napätie, miestami to má skvelú atmosféru, obzvlášť tá celá záverečná tretina a presne tento typ mi vyhovuje, takúto mystiku mám rád, pôsobí správne depresívne, pričom nechýba ani plno dobrých nápadov, takže si až na pár zbytočných prvkov, ako starý priateľ, nemám moc na čo sťažovať. Herecké obsadenie je na tom dobre, tu mi všetky postavy prišli dostatočne sympatické a obzvlášť hlavné duo, pričom mi prišlo, že na pomery žánru jednajú aj celkom logicky, takže úplne ideálne. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, kvalitná vizuálna stránka, na pomery tohto subžánru mi to prišlo až prekvapivo prehľadné, výborná atmosféra, funguje to po dobrodružnej, ale aj hororovej stránke, takže nemám problém. Tomuto filmu som sa dlhšie vyhýbal, predsa len tento subžáner mi už dlho príde vyčerpaný, ale aj tak som mu skúsil dať šancu a urobil som veľmi dobre. Rozhodne jeden z najlepších hororov za dlhú dobu. 78% () (méně) (více)

Reklama

Reklama