Reklama

Reklama

Jana a její přátelé

  • Izrael Ha-Chaverim Shel Yana (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Příběh mladé emigrantky Jany se odehrává v Tel Avivu na počátku 90. let. Do Izraele, který se v té době cítí být ohrožen válkou v Perském zálivu, přichází první velká vlna přistěhovalců z Ruska. Jana zůstává sama, žije v rozděleném bytě se sousedem, mladíkem Elim, neúnavným dobyvatelem žen se zvláštním koníčkem: všechno, co se děje v jeho pokoji i v okolí, natáčí na videokameru...

Kaplunův film odstartoval svoje veleúspěšné festivalové putování po celém světě právě v Karlových Varech, kde získal vítěznou trofej Křišťálový globus, Evlyne Kaplunová, si za postavu Jany odnesla Cenu za nejlepší ženský herecký výkon. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

kareen 

všechny recenze uživatele

Jak se tak rozhlížím kolem, tak většina lidí byla tímto festivalovým klenotem natolik ohromena, že se většinou omezila na krátký, nicneříkající komentář o jedné, dvou větách.:D Obávám se, že ani já k tomu nemám mnoho co dodat, bohužel u mě je to dané přízemní skutečností, že jsem kromě základní (pro mě nepříliš poutavé) osy příběhu, to jest zbouchnul ji mužskej - opustil ji mužskej - našla si jinýho mužskýho, většinou příliš nechápala kdo je kdo a proč se tam děje to, co se tam právě děje. Tím pádem mi byla milá Jana upřímně ukradená a její přátelé už tuplem. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Konečně, a po dlouhé době, jsem viděl komedii, která mě skutečně zaujala (moje kriterium komedie je to, co se diametrálně lišila od "střediskové obce"). Přes všechnu tu bídu ruských imigrantů a fyzického ohrožení Tel Avivu, kde se to všechno odehrává, mě historky o Janě a jejích přátelích zaujaly vysokou měrou. Cítil jsem tu i jistou provázanost s jinou komedii, kde se říká, že "je to divný svět divná láska / když se mají dva rádi / ale když jim plynová maska / při líbání vadí." ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

Jana a její přátelé se hledali, až se našli. Konec filmu neměl chybu. Děda byl pěkný filuta. Doporučuji nejen milovníkům plynových masek. :-) ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca záležitosť o živote ruských emigrantov v Izraeli, kde príbeh tak skvele graduje a vrcholí, že som neváhal s plným hodnotením... ()

Allegro.g. 

všechny recenze uživatele

Je to sice už docela dávno, co jsem viděl tenhle film, ale pořád ve mně přetrvává příjemný dojem. A scénu, ve které se hlavní hrdinové milují v plynových maskách během raketového útoku na Izrael, tu rozhodně nezapomenu nikdy. Něco tak krásného se jen tak nevidí. ()

Sowa 

všechny recenze uživatele

Tenhle film není žádný zázrak. Všude vidím jen samou chválu, ale nějak nechápu proč. Film je o ruskych imigrantech v Izraeli a jejich problémech se začleněním do společnosti a hodinu a půl se v něm vůbec nic neděje... Určitě zajímavé pro ruské přistěhovalce v Izraeli, ale pro mě nuda... Je to jeden z mála známých izraelských filmů u nás (díky MFF Karlovy Vary), ale jeden z nejslabších co jsem viděl. Nicméně Evelyn Kaplun je skvělá a scény s plynovou maskou povedené, takže pod 3* jít nemůžu. ()

Rathe 

všechny recenze uživatele

Nádherný izraelský kousek, kde se promíchávají osudy emigrantů. Moc se mi líbili komické situace, které Kaplun vymyslel. Jediné, co mě trošku mrzí je, že manžel, který nechával dědka žebrat, nebyl nijak potrestán a vyvázl ze všeho s čistým štítem. Já osobně bych mu ten osud trochu zavařil. ()

Reklama

Reklama