Reklama

Reklama

Král Artuš: Legenda o meči

  • Velká Británie King Arthur: Legend of the Sword (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Novinka režiséra Guye Ritchieho velmi osobitě a nadčasově vypráví klasický příběh formou nové akční fantasy. Když je v Artušově dětství zavražděn jeho otec, zmocní se koruny Artušův strýc Vortigern (Jude Law). Artuš, oloupený o následnické právo prvorozeného syna, vůbec netuší, kdo ve skutečnosti je, vyrůstá v tvrdém prostředí městských uliček. Když se mu ale podaří vytáhnout meč z kamene, obrátí se mu život vzhůru nohama a musí vzít na vědomí svůj skutečný původ. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (11)

Trailer 4

Recenze (1 205)

POMO 

všechny recenze uživatele

Temná fantasy rozprávka očami talentovaného režijného šialenca, urvaného zo všetkých reťazov. Nie je easy pristúpiť na jeho pravidlá hry, no keď sa vám to podarí, čaká vás delikátne anarchický zážitok. Hlučný, testosteronový, zbesilý. Ja som sa doaklimatizoval až v druhej polovici a finále si užil luxusne. Preto idem do druhého zhliadnutia, už pripravený a správne "nastavený”. Pozitíva: Charlie Hunnam dobrý, ale kráľom je tu Jude Law! Ritchieho odvaha a neurvalosť, splnenie si detského snu po svojom (berte alebo si trhnite). Brutálne efektný soundtrack - najakčnejšia scéna honičky cez mesto pripomína (aj v kontexte s dejstvom) "Mombasu" z Inception. A paradoxne všetky pomalšie, plynulé, epicky snímané scény. Mínusy: Často zbytočne rýchle v rozprávani príbehu, ktorý má byť drámou až shakespearovských rozmerov. Čím nedáva priestor sa doň úplne ponoriť, a zostáva na zážitkovej úrovni klipovej atrakcie. A príliš skratkovité v niektorých scénach, ktoré by ináč mohli hnúť silno príbehom. Slabšie CGI, holt na WETU či ILM nebol rozpočet, už tak je to hodne riskantný producentský podnik. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Na facku. Už dlouho jsem neviděl tak mrdnutý přijetí - 28% na Rajčatech, v kinech první velký propadák léta, pak ale tolik nadšených ohlasů od tolika lidí (Řízek: "nejlepší fantasy od Návratu krále" a podobně). To mě dokopalo do kina. A teď chápu, že tahle utržená fantasy gangsterka nemusí jít vstřebat každýmu - temná, klipovitá sada digi monstro-slonů, hadů, smrťáků, vodních víl a čeho všeho, zpomalovačky, epický šoty a la Zack Snyder, pouliční vtípky, silná dvojka Jax/Law, brutální soundtrack hlavně k závěru... Jako ať to je jak chce bordeloidní, tak zábavy dost a hlavně je super cítit nějaký to autorství ve světě, kde vládne NULA talentu úplně plochých, vypočítaných a přizdisráčských blockbusterů. K originalitě... ()

Reklama

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Ritchieho fantasy gangsterka je možno dostatočne osobitá, ale postráda dušu. Skratkovitý a roztrieštený príbeh, kde sú postavy a ich motivácie odstavené až niekde na tretiu koľaj, tak musí zachraňovať výhradne dravá videoklipová forma. I tá sa však dokáže rýchlo opozerať a v druhej polovici film už len mechanicky a bez napätia speje do očakávaného a nijak zvlášť vygradovaného finále. A to je rozhodne škoda, tak nápadito natočený blockbuster tu nebol už dávno.No to z neho ešte nerobí naozaj dobrý film. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Patřičně fyzický zážitek se všemi Ritchieho trademarky. Nechybí divoké konverzačky s nestíhatelnou kadencí, nechybí Londýn, nechybí kamarád Beckham. Do samého konce jsem se ale nemohl rozhodnout, jestli takovým sympatickým divočinám trochu neškodí fakt, že jsou nasoukané na klasický příběh, který tradiční body potkává občas velmi ledabyle, občas odvážně a nápaditě, ale občas právě nevyhnutelně klasicky. Nejrazantněji se to děje při přímém porovnání Artuše, který si v Hunnamově sebejistém podání nechává rozbít ústa, nejde pro drzé slovo daleko a relativně často na svůj úděl remcá, a Vortigerna, archetypálního fantasy zlosyna s touhou po moci. Přesto mám z Legendy velkou radost, protože moji oblíbenou látku zpracovává po svém a s rytířskou ctí se dobírá konci, ze kterého by se v nějakém alternativním vesmíru pokračovalo vstříc excelentní sáze. Nám zůstane alespoň poctivý a statečný záblesk. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Stvoril si ma. A za to ti žehnám.“ Spoilery. Pár vecí mi nesedelo (Artuš v pohode vymláti milión týpkov v brnení a potom sa zľakne štyroch vrátane kráľa, ktorého ak by dal dole, bolo by po probléme? Kam sa podel megahad? Prečo zlikvidoval len pár vojakov a nie všetkých?). Občas som sa nechytal (prečo zlí vojaci prepustili čarodejnicu? Nevedeli, že je čarodejnica?). A občas to má hluché miesta. Ale inak strašná pecka! Guy Ritchie (ktorého som nikdy nemal ktovieako v láske) a Charlie Hunnam (detto) najskôr dajú dokopy dve tri nudnejšie scény, ale potom ako ospravedlnenie rozohrajú BOMBOVÚ pasáž, ktorá vám odvarí dekel, odpáli ruky (aj nohy) a odhodí šošovky do kanála. Márne si spomínam, kedy naposledy som počul takú fantastickú filmovú hudbu. Tá je v kombinácii s famóznymi vizuálnymi nápadmi (Artuš vs. vojaci 1, Artuš vs. vojaci 2, Artuš v extrémne spomalených záberoch blížiaci sa k veži, Artušovo detstvo v skratke) neskutočná, mrazilo ma z nej a nechápal som, že ma niekto dokázal tak úžasne zaskočiť. K tomu solídny ústredný zlosyn, síce neprekvapivý, ale tak zas Jude Law sa snaží, tak čo. Jednotliví členovia (budúcej?) Artušovej družiny sú podaní skratkovito, škoda, ale minimálne Djimon Hounsou a „Merlin“ sú adekvátni a v pohode. K tomu prekrásne scenérie miest a prírody, vydarené akčné scény, solídne počítačové efekty, humor, plno bleskových dialógov ako z čias Zbaľ prachy a vypadni! a k tomu scenár, ktorý je natoľko nabúchaný a originálny, že sa nemáte kedy nudiť (had, orol, slony). Palec hore a veľká škoda, že sa vinou mizerných tržieb nikdy nedočkáme sequelov. A Charlie Hunnam je perfektný. „Načo si robiť nepriateľov, keď môžete mať priateľov.“ ()

Galerie (139)

Zajímavosti (19)

  • Film byl hotový už na začátku roku 2016 a měl jít do multiplexů 22. července tohoto roku. Následně se uskutečnila schůzka užšího vedení Warnerů a premiéra byla odložena na 17. února roku 2017, pak ještě na 24. března a nakonec se dostal do kin až 12. května 2017. (CrypzzXD)

Související novinky

Charlie Hunnam najde psího kámoše

Charlie Hunnam najde psího kámoše

25.05.2020

Málokterý herec by si zasloužil více práce než právě Charlie Hunnam. Hvězda seriálu Sons of Anarchy, nebo snímků Král Artuš: Legenda o meči či Gentlemani za sebou doposud nemá jediný komerční hit, v… (více)

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Sherlock se znovu porve s Avatarem

Sherlock se znovu porve s Avatarem

08.05.2018

Možná už jste na to zapomněli, ale na konci roku 2009 šel proti Avatarovi do kin Sherlock Holmes. Modrásci skončili jako nejvýdělečnější film všech dob a dvojka dorazí 17. prosince 2020 (ano, po… (více)

Ritchie chystá novou gangsterku

Ritchie chystá novou gangsterku

05.05.2018

Guy Ritchie se v roce 2009 přesunul od gangsterek k blockbusterům. Po dvou dílech Sherlocka Holmese se vrhnul na Krycí jméno U.N.C.L.E. a loni mu propadnul Král Artuš, na kterého příští rok naváže… (více)

Reklama

Reklama