Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York dvacátých let minulého století. Lektor Maxwell Perkins (Colin Firth) uzavírá pro nakladatelství Scribner's Sons smlouvy s Ernestem Hemingwayem (Dominic West), F. Scottem Fitzgeraldem (Guy Pearce) a dalšími budoucími velikány světové literatury. Když mu padne do rukou divoký a neučesaný rukopis o 1000 stranách od neznámého autora Thomase Wolfa (Jude Law), je přesvědčený, že objevil literárního génia. Společně se oba muži pouštějí do příprav na vydání díla. Nastává nekončící boj o slova, věty a formulace. Během této doby se oba muži, rodině založený Perkins a excentrický literát Wolfe sbližují. Když se však kniha „K domovu pohleď, anděli" ukáže jako jednoznačný úspěch, stává se spisovatel stále více paranoidním... (mac000)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (26)

misterz 

všechny recenze uživatele

Myslím, že taký literárny velikán akým bezpochyby bol Thomas Wolfe si rozhodne zaslúžil lepšie spracovanie. Nebolo to zlé, avšak to letargické tempo spolu s pár nudnejšími scénami ma často ubíjalo. Na druhú stranu sa mi ale hrozne páčili výňatky z jeho diel a tiež ma oslovili niektoré myšlienky. A hlavne film pomerne presne mapuje život tohto génia, je tu skoro všetko podstatné. Veľa toho zachraňuje aj po dramatickej stránke bezchybný a emotívny koniec. 65/100 ()

Pretender 

všechny recenze uživatele

"I shall always think of you and feel about you the way it was that Fourth of July day three years ago when you met me at the boat, and we went out on the cafe on the river and had a drink and later went on top of the tall building, and all the strangeness and the glory and the power of life and of the city was below." ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Mali ste niekedy po dočítaní knihy v hlave milión otázok určených autorovi? No a v tomto filme máte možnosť byť pri tom, keď sa rodia knihy. 600 a 1000 stranové. Vraj výborné, sama som ich zatiaľ nečítala. Wolfe bol zvláštny človek, ale ono spisovatelia väčšinou nie sú "obyčajní", teda aspoň tí, čo píšu skvelé knihy. A nebyť jeho priateľa Perkinsona neuzreli by svetlo sveta. Výprava a kostýmy skvelé, herecké výkony kvalitné. Jude bol ohromným Tomom. Utekám do knižnice a možno neskôr pridám ešte jednu hviezdu. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Prvně, co mi Jude Law pil krev tak, že jsem sahala po ovladači, abych ulevila svému utrpení. Nevím, jaký byl Wolfe v reále, ale s ohledem na vážnou diagnózu bych i věřila, že nesnesitelný, únavný, náročný pro okolí. Takto vyvinutá grafomanie by tomu odpovídala, takže těžko říct, nakolik se zde bavíme o genialitě. Co vyšlo, vybral geniální editor, přesto o Wolfovi, jako o význačném spisovateli nelze pochybovat. Druhá věc je se na to dívat. V tomto snímku mi byl sympatický jen Hemingway, který měl, bohužel pro mě, maličký prostor, zbytek osazenstva šel mimo mě. Výprava krásná, hudba také, perfektně obsazené, téma velké, však příběh mě emočně nezasáhl. Sáhla jsem po Wolfovi na polici, ale taky nic. Když to srovnám s Kerouacem či Hemingwayem, no ale to je vedlejší bajka.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vynikající drama z literárního prostředí, editor Maxwell Perkins stojí za takovými velikány, jakými byli F. Scott Fitzgerald nebo Ernest Hemingway, a nyní se před ním naskýtá nová výzva v podobě velkolepého románu Thomase Wolfa. Tím se posléze stává Look homeward, Angel (1929, česky K domovu se dívej, anděle, 1936) a jeho volné pokračování Of time and the river (1935, česky O času a řece, 1961). Je to skvělé setkání hereckých koncertů nad látkou povznášející ducha. Sympatický Colin Firth na rozcestí, Kidmanka (opět jiná a opět báječná, tentokrát jako emocemi zkoušená milenka sobeckého literárního umělce) a samozřejmě rozháraný bouřlivák Law. Je až ostudné, že takový film minul naši distribuci. Wolfe býval překládán česky i slovensky a jeho knihy jsou ozdobou mnoha knihovniček. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama