Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Královský písař Janek (Matouš Ruml) a princezna Amálka (Monika Timková) myslí hlavně na různé legrácky a vylomeniny. Na hradě se chystá slavnost a vše se zdá zalité sluncem. Právě v tu chvíli se ale objeví temný mrak v podobě tří bohatých návštěvníků v čele s urozeným panem Dietrichem (M. Kramár). Podivná krádež jejich truhlice plné drahých kamenů, ze které je obviněn Janek, uvede události do pohybu. Janek, aby si zachránil život, musí zmizet. Amálka, jejíž ruku si nárokuje Dietrich jako náhradu za ukradený poklad, ho brzy následuje. Společně musí najít pravého viníka loupeže, jejíž kořeny sahají hluboko do minulosti, odhalit záhadu tajemného znamení na Dietrichově paži a napravit jednu dávnou křivdu. Přitom oba zjišťují, že jsou si čím dál tím bližší a láska na sebe nenechá dlouho čekat. Jenomže pronásledovatelé jsou jim v patách… (Česká televize)

(více)

Recenze (356)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Když máte nulová očekávání, nemůžete být zklamáni. Takže jsem bez duševní újmy přežila tuhle nepohádku, kde místo nadpřirozených bytostí figurují trapné paruky, logika příběhu klopýtá a místo atmosféry se film frikulínsky podbízí akrobatickými kousky hlavního minihrdiny. Stravitelné...a při pohledu na zoufalou, uvřeštěnou pohádkovou tvorbu 21. století bych řekla i docela obstojné. Hlavně se v tom nepitvoří Blanarovičová s Liškou, už za tento fakt přidávám hvězdičku do mírného nadprůměru. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

V pohádce se mi nelíbily především paruky, a to ať už Jiřího Bartošky nebo Petra Nárožného. Také princezna se mi nelíbila; no hlavně, když se líbila Dietrichovi a Jankovi :-). Primitivní děj byl uměle protahován. Nikdo z herců mě svými výkony neupoutal. Zhlédnutí tohoto filmu bylo pro mne jednoznačně ztrátou času. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nepouštím se obvykle do polemizování s hodnocením ostatních, ale tohle je nespravedlivě oznámkovaná pohádka. Dá se jí jistě ledacos vytknout, ale rozhodně to byl pokus vybřednout z obvyklého skanzenového moru českých vánočních pohádek. ____ Námět i režie mají světlá i slabá místa. Osobně bych vinila spíše režii, která z toho mohla vytřískat víc, ale někdy prostě neumí vyprávět. Boj prchajícího písaře s vojenskou jednotkou v soutěsce je nepřesvědčivě podaný, protože je patrné, že takhle by prohrál. Svázání jednoho z padouchů v závěru je možné jen proto, že se trpně svázat nechá. ___ Jenomže cesta bažinami má atmosféru dramatu, až hororu. Princezna i písař se roztomile špičkují. Šermířské souboje (kromě toho v soutěsce) vypadají reálně a ne jako nacvičená choreografie. ______Akčnost pohádce vysloveně svědčí, když se hraje ve zdánlivém poklidu na hradě, přece jen z toho trčí česká pohádková tradice, která je svazující a otravná. Zase tady musí být nějaká legrační figurka (přihlouplý učitel Nárožného), král musí být laskavý a taky trochu trumbera (Bartoška v paruce, která by se hodila leda do muzikálu Cats). Výprava je dobrá (půjčená z jiného filmu), jinak je ale nedostatek peněz vidět v málopočetném komparsu, kdy hradní služebnictvo čítá maximálně dvacet lidí - taková chudoba film snižuje. ___ Motiv mohl být lepší, než jedna ztracená truhlice, kvůli které je v sázce celé království. To ještě podpoří dojem ubohosti a malosti říše. ___ Princezna Moniky Timkové se v hereckém projevu trochu hledá, ale písař Matouše Rumla má šarm, i když nemá klasickou krásu princů. ____ Tahle pohádka měla snahu, měla výborné momenty, ale nedotáhla je do konce. /26. 12. 14./ ()

FFilipCZ odpad!

všechny recenze uživatele

Ač nerad, musím takto nízko. Pohádka na ČT1 se stala naší každoroční tradicí po štědrovečerní večeři. Tento rok byla však celá naše rodina obrovsky zklamána. Všichni jsme často jednohlasně křičeli "trapné". Rádoby akční dobrodružné scény byly spíše k smíchu. O zvláštních dialozích a celkově mluveném slovu jsme také značně pochybovali, vůbec to nebylo dobové a pokud se tady někdo snažil o moderní pojetí, hodně se mu to nepovedlo. Ještě jednou - velké vánoční zklamání. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Zkrátka a dobře (co dobře, vlastně špatně): vcelku originální zápletku zabíjí veskrze ubohý scénář. Nemůžu si pomoct, ale moderní jazyk a akce v tomhle rozsahu prostě do pohádky nepatří. Nesváteční guláš hoden pouštění snad jen v neděli na vytrávení (otrávení?) po svátečním poledním... guláši. 40% ()

Galerie (77)

Zajímavosti (10)

  • Během závěrečného souboje mezi Jankem (Matouš Ruml) a Dietrichem (Maroš Kramár) řízne Dietrich Janka dýkou do zápěstí a Janek se za něj chytí, přesto v následujících momentech na Jankově bílé košili neuvidíme ani náznak krve a v dalším záběru, kdy Janek objímá Amálku (Monika Timková), má již ruku evidentně zcela v pořádku. (Nick321)
  • Režisér chtěl renesanční kostýmy, ale kostymérky zařadily film do baroka. Měly pro to lepší fundus. [Zdroj: ahaonline.cz] (SONY_)
  • Během natáčení byly využity kulisy ze seriálu Borgia (od r. 2011). (M.B)

Reklama

Reklama