Reklama

Reklama

Big Business

  • Slovensko Predavači stromčekov alebo Veselé Vianoce!
Krátkometrážní / Komedie / Rodinný
USA, 1929, 20 min

Obsahy(1)

Koho z nich to vlastně napadlo, dům od domu prodávat vánoční stromky? Jedno je jisté, v kalifornských ulicích osázených palmami Laurel a Hardy se svým obchodním artiklem díru do světa rozhodně neudělají. Setkání s poněkud přecitlivělým majitelem domu ústí v sled vzájemných naschválů, pečlivě zaznamenávaných místním strážcem pořádku. (dopitak)

(více)

Recenze (24)

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Ti tomu zase dali! Prodávat vánoční stromy v Kalifornii je sám od sebe šílený nápad, ale k čemu to dovedli, to bylo ještě něco více než jen šílené. Ono je něco naprosto neodolatelného v jejich projevu. Je úplně jedno jakou pitominu zrovna vyvádějí, mě prostě ty jejich obličeje nutí ke smíchu. Zvlášť když se oni dva spolčí proti nějakému chudákovi, který se v podstatě omylem stane terčem jejich naschválů, a oni pokaždé když mu provedou nějakou zlotřilost na sebe hodí pyšný, spokojený výraz. To zbožňuju. Tady se je opravdu na co dívat, demolice která nastane po obchodní neshodě, je pravým skvostem starých grotesek. Paráda. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

V téhle prosté grotesce se Laurel a Hardy snaží v slunné Kalifornii od domu k domu prodávat vánoční stromky. Moc úspěchu zrovna nemají a tak když zazvoní u lehce cholerického Jamese Finlaysona, jsou tak neodbytní, až dojde k šarvátce, která přeroste v úpornou bitvu a skončí až totální demolicí jejich auta a zahrady Jimmyho domu včetně interiéru (hlavně váz, s kterými se dobře hraje basseball) i piána. Přítomný policista vše jen sleduje a zapisuje do bloku. Nakonec se spolu se všemi viníky udobří a rozbrečí (což začne samozřejmě Stan). Zdánlivě je po všem, ale skrz slzy nezbedů Stana a Ollieho nakonec pronikne zlomyslný, lehce ďábelský smích a uspokojení nad dobře vykonanou prací. Následuje trochu nedůstojný úprk před policistou, který si toho všiml. Tahle groteska patří k nejznámějších a nejlepším filmům s dvojicí L+H, je také součástí střihového pořadu Když komedie byla králem. ()

Reklama

Enterprise 

všechny recenze uživatele

Velké štěstí, že Laurel a Hardy nedisponují těžšími zbraněmi než rýči a sekarami, protože tahle jejich demoliční aktivita zaváněla vypuknutím třetí světové. Jeden z nejznámějších příběhu povedené dvojce a taky jeden z posledních z němé éry, což je trochu škoda, protože právě zvuková stopa by dodala celé epizodě tu správnou atmosféru. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Obchodnícka nešikovnosť komicko-trapáckej dvojice zdrojom demolačného konfliktu. Terčom útokov sú veci, fyzický konflikt je minimalizovaný. Statická kamera zaznamenáva obrazy kinetického ničenia s jedným gradujúcim nápadom, založenom na extrémnom rozvinutí protikladu medzi vnucovaním sa a odmietnutím. Divácky ústretové, nekomplikované groteskné hahaha. Zaujala postava prizerajúceho sa policajta so založenými rukami za chrbátom, metaforicky nadčasovo vystihujúca väčšinovú "aktivitu" dnešných strážcov poriadku. ()

Bukk 

všechny recenze uživatele

Právě tohle dílko jsem vybrala jako jeden z filmů na školní projekt vánočních videí. A mělo to větší úspěch než bych čekala. Vzhledem k tomu, že na Laurela a Hardyho v dnešní době jen tak nenarazíte, byla to sázka na jistotu v tom, že tohle většina asi ještě neviděla. Dokázala jsem to sledovat třikrát po sobě a děcka se bavila. To je recenze sama o sobě. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Tato dnes již legendární groteska je považována za kulturně významnou, a proto v roce 1992 vstoupila do Národního filmového registru Spojených států (United States National Film Registry), který se nachází v Knihovně Kongresu. Tento registr sdružuje kulturně, historicky nebo esteticky významné filmy, které kdy na území Spojených států vznikly. (Komiks)
  • Producent Hal Roach zakoupil dům od pracovníka ve studiu, aby ho ve filmu mohli dostatečně a s klidem zdemolovat. (Komiks)

Reklama

Reklama