Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bratři Marxové fušují do politiky. Válka je jen otázkou času. Pátý film bratrů Marxových Kachní polévka (1933) patří k vrcholným dílům komediálního žánru. Sourozenecká čtveřice se tentokrát pustila do rozkladu politických kruhů. Groucho Marx představuje Rufuse T. Fireflye, novopečeného diktátora z fiktivního státu Freedonie. Jeho jmenování do funkce si vynutila bohatá vdova paní Teasdaleová (Margaret Dumontová), která na oplátku věnuje do státního rozpočtu dost peněz na to, aby zachránila zemi před krachem. Hned na inaugurační slavnosti urazí Firefly diplomata Trentina (Louis Calhern), velvyslance sousední Sylvanie. Ten zase kuje pikle, aby se Fireflye zbavil a ovládl Freedonii. Mimo jiné najme svůdnou zpěvačku Veru Marcalovou (Raquel Torresová), aby prezidenta oblouznila, a především svérázné kumpány Chicoliniho (Chico Marx) a Pinkyho (Harpo Marx), aby Fireflye špehovali. A jelikož pro diktátora ani pro oba povedené špiony není nic svaté, situace nutně vede k válce…
Film navzdory svým kvalitám ve své době divácky propadl a znamenal odchod bratrů Marxových ze studia Paramout ke konkurenčnímu MGM (kde Marxové vzápětí natočili další komediální skvosty, zejm. Noc v opeře a Kobylkáře). Kachní polévka se dočkala divácké rehabilitace až v šedesátých letech, kdy v ní publikum spatřovalo silný satirický podtext. Film však dodnes oslňuje především čistými, dokonale načasovanými slovními i situačními gagy. Scéna s rozbitým zrcadlem a Grouchovým dvojníkem patří mezi nejlepší filmové komediální výstupy vůbec. Kachní polévka tak právem figuruje v Národním filmovém registru při Knihovně kongresu na seznamu titulů tvořících americké národní filmové dědictví. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

Matty 

všechny recenze uživatele

-Má dobré srdce -Srdce možná, ale co ten ksicht? Orgie inspirativního šílenství. Podávat se bude leccos, jen ne kachní polévka (v Česku nepoužívaný idiom, odpovídající zhruba našemu "je to hračka"). Marxové ze své podstaty nejsou slučitelní s žádným systémem. Podle toho vypadá jejich protiválečná satira. Jediným principem, který uznávají, je chaos. Střílí si ze všeho a pálí do všech. Do nekompetentních diktátorů, vládních ministrů i nebohé Margaret Dumont. Kdyby války vedli lidé jako Firefly, možná by utrpěl majetek a dobré mravy, ale o život by nikdo nepřišel. Ve vrcholné formě není jen Groucho, povznesený nad pravidla toho, co by se ve slušné společnosti mělo říkat víc než jindy, tempo s ním drží také z řetězů utržený Harpo, vyzbrojený nabroušenými nůžkami. Jen Chico tentokrát zůstává tím třetím vzadu. Film obsahuje některé z nejbizarnějších (animovaný psík na Harpově hrudi) i nejpropracovanějších marxovských gagů (tři Grouchové a "zrcadlo") a přes pár zpomalení (povinná, ale vcelku bezvýznamná a do prázdna vyznívající příběhová kostra s lidmi, jejichž jednání narozdíl od jednání Marxů má nějaký účel) se nikdy nezastaví a patří díky tomu k nejrychlejším zvukovým groteskám, jaké kdy vznikly. 90% Zajímavé komentáře: Oskar, betelgeuse, Iggy ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Neskutečná směsice jednotlivých gagů, které na sebe skvěle navazují, doplňují se a gradují se. Tohle je neskutečně komplexní vystoupení, které má v sobě humor mluvený, situační, ale k tomu i skvělá hudební čísla a nakonec i výborně napsaný příběh. "Kachní polévka" je krásná ukázka groteskní komedie zvukového věku. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Príliš fraškovité, nudné, jednotvárne a s trápnym, mne nič nehovoriacim sileným humorom. Absurdnosť jednotlivých situácií nemala v sebe toľko humoru a zábavnosti, aby ma to svojou šibnutosťou dokázalo zaujať, zostalo to len v rovine trápnosti. To všetko bolo bez nejakej pridanej hodnoty. Netvrdím, jedna či dve scénky humorne trochu zaujali, pričom mi len mierne nadvihli obočie, no ten zvyšok.... škoda reči, to sa bratom Marxovým teda vonkoncom nevydarilo. Do toho ešte občas nejaká tá pesnička s hopsaním a to už bolo na mňa vážne moc... skoro ma mrle zožrali. Ešte šťastie, že to bolo také krátke. 30/100 ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Moji druzí Marxové. Je to horší než Noc v opeře (byť ani ta mě nijak extra nevzala). Je to množství vtipů a gagů zabalených v šaškárně. Nejlepší opět Grucho Marx. Aspoň že muzikálu to moc nebylo. Uznávám, je tu ještě víc slovních hříček, které v češtině nemůžou tak dobře vyniknout. Jestli si film ještě někdy pustím, pak s anglickými titulky. # [viděno: monitor, 2.0->5.1] # příběh 4 | hudba 4 | humor 3 | akce 3 | napětí 0 | pustil bych si znovu 4 ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Pokud byli Kobylkáři pro mou osobu nadbytečně uzpívaní, tak v Kachní polévce šlape vše jak má. Břitké absurdní konverzace se střídají s ještě absurdnějšími gagy a vše doplňují báječně parodické hudební sekvence. Nedivím se, že Salvador Dalí hovořil ve spojitosti s tímto snímkem o surrealismu ve filmu. Jako desert je podávána společenská satira. Zábava famózní, jen logiku pohledat. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Kachní polévka je posledním filmem, kde hráli všichni čtyři bratři Marxové. Zeppo se totiž dal na dráhu vynálezce a obchodníka. (Hwaelos)
  • Časopis Premiere zvolil tento film mezi 50 nejlepších komedií všech dob. (Kulmon)
  • Ve filmu hrají čtyři bratři Marxové. Jejich plat činil 200 000 dolarů. (M.B)

Reklama

Reklama