Reklama

Reklama

Magický hlas rebelky

  • angličtina The Magic Voice of a Rebel (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zpěvačka, signatářka a mluvčí Charty 77 Marta Kubišová setrvala se ctí dvacet let v odporu proti komunistickému režimu. Když jí bylo dvacet sedm let, byla ve svém strmém profesním vzletu sestřelena ruskými okupačními tanky, které obsadily Československo.Důvodem byla pravděpodobně zpěvaččina píseň Modlitba pro Martu, která se stala protestsongem okupované země. Marta, trojnásobná Zlatá slavice z let 1966, 1968 a 1969 a sex symbol tehdejší doby, se živila lepením pytlíků. Stres vyvolaný dramatickou změnou života a normalizační beznadějí vyústil ve zpěvaččinu osobní tragédii. Svůj osud zpěvačka nesla bez reptání, přestože se stala terčem výslechů a šikanování ze strany Státní bezpečnosti. V roce 1989 zažila Marta během sametové revoluce comeback, který by jí mohla závidět leckterá světová hvězda. Její Modlitbě naslouchalo plné Václavské náměstí, stala se jedním ze symbolů odporu proti komunistickému totalitnímu režimu. Film mapuje zpěvaččinu první i druhou pěveckou kariéru, odkrývá mnohé z dramatického osobního života a zároveň mapuje historii Československa v druhé polovině 20. století. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Umělecký a morální kredit Marty Kubišové nelze zpochybňovat (album Songy a balady považuji za jednu z našich nejlepších popových desek vůbec). Otázky, které se mi vkrádají do mysli, jsou jiného původu. Jaká přesně je náplň práce asistenta režie Bohumila Kulínského? Vznikly přátelství a spolupráce zpěvačky s Anetou Langerovou spontánně, nebo hlavně proto, že Olga Špátová pochopila, že si s Langerovou citově rozumí lépe než se směšně despotickým bývalým sbormistrem? Chápu, že ti později narození budou z dokumentu paf, já v něm pro sebe nic moc objevného nenašel. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Marta Kubišová si svůj charakter od estébáckých šmejdů pokřivit nenechala. Na rozdíl od božského Káji, Vondráčkové nebo třeba Bohdalky, kteří všichni proplouvali režimem jako ryby ve vodě. Ona i přes nabízenou spolupráci nikdy nic nepodepsala, opustila dráhu profesionální zpěvačky a stáhla se do ústraní, kde lepila sáčky a sledována fízly i tak přežívala. Ti na ni zpočátku nic neměli, tak si vymysleli fintu, kde Kubišové předhodili údajné porno fotky, na kterých je s Dubčekem. Fakt hovada! Svým nezlomným charakterem se rovná Vlastě Chramostové, kterou komouši taky sestřelili, v tomto případě z herecké dráhy. Ta zase vyráběla lampičky, aby se vůbec nějak uživila. A obě ženy na osud nereptaly, jediné co věděly bylo, že nikdy žádnou spolupráci se stranou nepodepíší. Obě byly signatářkami Charty 77 a neskutečně si jejich smýšlení vážím. Marta Kubišová v těchto dnech slaví výrazné životní jubileum - 80 let! Přeji do dalších roků hodně zdraví, štěstí a pohody a i nadále tak pevnou náturu. ()

Reklama

allebra 

všechny recenze uživatele

Zdařile zpracovaný dokument, Olze Sommerové se opravdu povedl. Během filmu lidé tleskali, což se běžně v kině nestává. Já si paní Kubišové vážím jako zpěvačky, ale především jako člověka, který si za každé situace stojí za svými názory, i se všemi následky. I když Marta Kubišová neměla v životě vždycky zrovna na růžích ustláno, s životními nástrahami se utkala se ctí, klobouk dolů! ()

Antek 

všechny recenze uživatele

Mottem naší doby se stalo: „Následuj své sny.“ V případě Marty Kubišové by se ale následování tohoto hesla muselo propojit s „ale musíš ohnout páteř“. A to nikdy neudělala. Když podobné příběhy sledujete, znáte už jejich šťastný konec – je ovšem klíčové si uvědomit, že tihle lidé konec svého příběhu neznali, a tak se jejich volba často pojila s rozhodnutím pro celý život. A přesto necouvli. Jak už je u Olgy Sommerové zvykem nechává promlouvat zejména hlavního protagonistu a nevyrušuje zbytečnými manýry, pouze dobře klade otázky a intuitivně rozplétá nitky lidského osudu dalšího hrdiny, který se za hrdinu sám nepovažuje. „Zpívání mě lákalo ze všeho nejméně,“ říká Marta Kubišová v jednom okamžiku neafektovaným hlasem. Byla rebelka nejen vůči komunistickému režimu, ale také vůči sebelítosti nebo kritice lidí kolem, kteří udělali opačnou volbu než ona. A i když možná neprožila dvacet let ve stínu nesmírné popularity a komunisti zařízli její kariéru ve fázi strmého letu vzhůru, žila svůj (obyčejný) život. A nelitovala jednoho jediného okamžiku. Což je inspirace pro nás pro všechny. ()

strelenaL 

všechny recenze uživatele

Magický a nezaměnitelný hlas rebelky. Dokument o životě signatářky charty 77. Sice sem se v této době nenarodila, ale i tak se mě hluboce dotýká a zajímá mě historie naší země před sametovou revolucí a po ní. Možná je to tím, že moji rodiče tuto dobu okusili na vlastní triko a také z důvodu že část mé rodiny emigrovala do ciziny před komunismem. Během sledování jsem několikrát měla slzy na krajíčku a vůbec celkově jsem z kina odcházela plna dojmů a myšlenek. Dle mého názoru by tento dokument měla vidět dnešní generace. Martu Kubišovou považuji za velmi působivou a silnou ženu, zpěvačku s nezaměnitelným hlasem. A její hudební tvorba je pro mě srdeční záležitostí, tak jako Motlitba pro Martu – symbolem češství a hrdosti že pocházím z Čech. Takové to osobnosti se objeví jednou za dlouhou řadu let. Jsem ráda že se Kubišová nechala přemluvit a pustila diváky do svého soukromí. A že Olga Sommerová měla tento nápad. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • K získání prostředků na dokončení filmu se producenti rozhodli získat peníze pomocí tzv. crowdfundingu. To znamená, že se peníze snaží nasbírat po menších či větších částkách výměnou za podepsané CD, pozvánku na premiéru nebo uvedení v titulcích filmu. Peníze, které tvůrci vybrali, by chtěli použít na úhradu archivních záběrů a archivní hudby, bez nichž nebylo možné tento film natočit. (Zdroj: a-company.cz) (VášaVF)
  • Snímek měl nesoutěžní premiéru na 49. filmovém festivalu v Karlových Varech, kde získal Cenu diváků, což je pro dokument neobvyklé. (Terva)

Související novinky

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

13.07.2014

Slavnostní ceremoniál zakončil filmový festival a poroty v čele s Luisem Miñarrem udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl George Ovashvili za… (více)

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

05.06.2014

Po tiskové konferenci zaplavily web MFF KV v intervalu pouhých pár minut dlouho očekávané programové zprávy. Hlavní festivalový program přinese sedm světových a pět mezinárodních premiér. O… (více)

Reklama

Reklama