Reklama

Reklama

Magický hlas rebelky

  • angličtina The Magic Voice of a Rebel (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zpěvačka, signatářka a mluvčí Charty 77 Marta Kubišová setrvala se ctí dvacet let v odporu proti komunistickému režimu. Když jí bylo dvacet sedm let, byla ve svém strmém profesním vzletu sestřelena ruskými okupačními tanky, které obsadily Československo.Důvodem byla pravděpodobně zpěvaččina píseň Modlitba pro Martu, která se stala protestsongem okupované země. Marta, trojnásobná Zlatá slavice z let 1966, 1968 a 1969 a sex symbol tehdejší doby, se živila lepením pytlíků. Stres vyvolaný dramatickou změnou života a normalizační beznadějí vyústil ve zpěvaččinu osobní tragédii. Svůj osud zpěvačka nesla bez reptání, přestože se stala terčem výslechů a šikanování ze strany Státní bezpečnosti. V roce 1989 zažila Marta během sametové revoluce comeback, který by jí mohla závidět leckterá světová hvězda. Její Modlitbě naslouchalo plné Václavské náměstí, stala se jedním ze symbolů odporu proti komunistickému totalitnímu režimu. Film mapuje zpěvaččinu první i druhou pěveckou kariéru, odkrývá mnohé z dramatického osobního života a zároveň mapuje historii Československa v druhé polovině 20. století. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Paní Kubišovou jsem vždy obdivovala. Jako dítě její nádherný hlas a písně. Později to, že se nesklonila před režimem. Ještě později její vztah ke zvířatům. Tento dokument mě bohužel zklamal. Hrdinka z něho totiž nevyšla jako silná žena, ale jako zahořklá, depresivní, opuštěná ženská, obklopená homosexuály a psy. Čekala jsem trochu víc než stesky na dobu dávno minulou a strašně negativní texty nových písniček. Čekala jsem, že se s diváky o trochu své síly podělí, ne že bude pořád hořekovat nad starým režimem. Nemám to paní Kubišové za zlé ani si jí nevážím méně. Mám to za zlé tvůrcům dokumentu a 2 hvězdy, co jim dávám, jsou moc. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument a oslava magicky nádherné a okouzlující MARTY KUBIŠOVÉ......krásné dobové záběry, písně i silné poselství o době, která se snad již nikdy nevrátí. Takový hlas tu před ní nebyl a po ní dlouho nebude. Ale co bych tu vykládal, to se musí VIDĚT A SLYŠET :-) ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Umělecký a morální kredit Marty Kubišové nelze zpochybňovat (album Songy a balady považuji za jednu z našich nejlepších popových desek vůbec). Otázky, které se mi vkrádají do mysli, jsou jiného původu. Jaká přesně je náplň práce asistenta režie Bohumila Kulínského? Vznikly přátelství a spolupráce zpěvačky s Anetou Langerovou spontánně, nebo hlavně proto, že Olga Špátová pochopila, že si s Langerovou citově rozumí lépe než se směšně despotickým bývalým sbormistrem? Chápu, že ti později narození budou z dokumentu paf, já v něm pro sebe nic moc objevného nenašel. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Marta Kubišová je u mě v top 10 žijích Čechů, pro její morální zásadovost a ohromnou ženskou sílu, kterou jsme jen tak mimochodem cítil i z tohoto dokumentu. Mrzí mě, že jsem v době premiéry tohoto dokumentu neměl čas jít na Magický hlas do kina, abych podpořil práci Olgy Sommerové, ale nakonec jsem se s dokumentem potkal a jsem za to rád. Dokument se nezabývá detaily (rodina, partneři, atd. ) ukazuje průběh života Marty Kubišové s tím, že největší pozornost se dostává těm nejzásadnějším událostem v Martině životě (Golden Kids a normalizace), možná mě zde chybí i větší lidská pestrost, která by se vyjadřila k Martě v daném období. Přijde mě to, že dokument je určen víc pro lidi, kteří Martin osud již znají než pro lidi, kteří ho touží poznat, ale i tak má velký význam, protože za těch 90minut si může každý udělat obrázek na ženu, která má krásnou duši, pro kterou byli zásadní lidský hodnoty víc než kariéra a která je lidskou ozdobou naší země. ()

allebra 

všechny recenze uživatele

Zdařile zpracovaný dokument, Olze Sommerové se opravdu povedl. Během filmu lidé tleskali, což se běžně v kině nestává. Já si paní Kubišové vážím jako zpěvačky, ale především jako člověka, který si za každé situace stojí za svými názory, i se všemi následky. I když Marta Kubišová neměla v životě vždycky zrovna na růžích ustláno, s životními nástrahami se utkala se ctí, klobouk dolů! ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Snímek měl nesoutěžní premiéru na 49. filmovém festivalu v Karlových Varech, kde získal Cenu diváků, což je pro dokument neobvyklé. (Terva)
  • K získání prostředků na dokončení filmu se producenti rozhodli získat peníze pomocí tzv. crowdfundingu. To znamená, že se peníze snaží nasbírat po menších či větších částkách výměnou za podepsané CD, pozvánku na premiéru nebo uvedení v titulcích filmu. Peníze, které tvůrci vybrali, by chtěli použít na úhradu archivních záběrů a archivní hudby, bez nichž nebylo možné tento film natočit. (Zdroj: a-company.cz) (VášaVF)

Související novinky

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

13.07.2014

Slavnostní ceremoniál zakončil filmový festival a poroty v čele s Luisem Miñarrem udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl George Ovashvili za… (více)

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

05.06.2014

Po tiskové konferenci zaplavily web MFF KV v intervalu pouhých pár minut dlouho očekávané programové zprávy. Hlavní festivalový program přinese sedm světových a pět mezinárodních premiér. O… (více)

Reklama

Reklama